Internațional

China împiedică omagierea victimelor din Piaţa Tiananmen

Ziarul de Vrancea
4 iun 2013 348 vizualizări
Subiectul rămane tabu pentru presa oficială iar pe reţelele de socializare cuvinte ca "Tiananmen" sau "lumânare" au fost blocate

Poliţia chineză a interzis ieri accesul la un cimitir în care sunt înhumate victimele reprimării sângeroase a mişcării democratice din Piaţa Tiananmen, între alte măsuri adoptate cu scopul de a împiedica orice comemorare a 24 de ani de la evenimentele de pe 4 iunie 1989. Poliţişti staţionaţi în exteriorul Cimitirului Wanan, în partea de vest a Beijingului, blocau intrarea principală şi au cerut jurnaliştilor AFP să părăsească locul.
Familii ale studenţilor ucişi de armata chineză obişnuiesc să participe la ceremonii în acest cimitir, întâlniri supravegheate îndeaproape de forţele de ordine. După aproape un sfert de secol de când Partidul Comunist Chinez a trimis tancuri pentru a înăbuşi manifestaţii în centrul capitalei, marcarea evenimentelor din Piaţa Tiananmen este în continuare sensibilă pentru regim, care depune eforturi să împiedice orice discuţie publică sau comemorare a evenimentelor. Subiectul rămâne tabu pentru presa oficială, iar o cenzură drastică este exercitată pe reţele de socializare, unde orice căutare legată de data de 4 iunie sau cuvinte ca "Tiananmen" sau "lumânare" era blocată ieri.

Doar la Hong Kong

Liu Xiaoyuan, un avocat şi activist în domeniul drepturilor omului, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter "neutralizarea" contului său pe un site chinez de microblogging, după ce a publicat o imagine cu o lumânare, îndemnând la amintirea victimelor din Piaţa Tiananmen. "În această ţară, orice miză se reduce la aprinderea sau stingerea unei lumânări", a comentat artistul contestatar Ai Weiwei. Pe de altă parte, teritoriul Hong Kong a fost şi ieri singurul teritoriu chinez care comemorează reprimarea mişcării. Alianţa din Hong Kong pentru susţinerea mişcărilor patriotice şi democratice în China, organizatoarea evenimentului, a anunţat că se aşteaptă la participarea a aproximativ 150.000 de persoane.
Teritoriul Hong Kong, o fostă colonie britanică, a fost înapoiat Chinei în iulie 1997. El beneficiază de un stat de semiautonomie, păstrându-şi, spre exemplu, moneda şi sistemul judiciar, conform modelului "o ţară, două sisteme", promovat de chinezi.
Sute sau mii de tineri au fost ucişi de armata chineză în reprimarea în sânge a mişcării din Piaţa Tiananmen, la 4 iunie 1989, potrivit unor organizaţii de apărare a drepturilor omului.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.