Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Protestele din Turcia, "prima înfrângere" a premierului Erdogan

Ziarul de Vrancea
2 iun 2013 645 vizualizări
Protestele violente din Turcia reprezintă "prima înfrângere publică" a premierului Recep Tayyip Erdogan, care se credea "atotputernic", dar a fost învins de propriul popor, comentează publicaţia Hurriyet.

"Sâmbătă la prânz, Erdogan reitera poziţia lui dură privind decizia de transformare a singurului spaţiu verde rămas în Istanbul într-un complex istoric şi turistic ce va avea un mall. Erdogan le cerea manifestanţilor să renunţe la iniţiativa de a ajunge în Piaţa Taksim, plină de efective ale poliţiei, amăgindu-i cu promisiunea falsă a unei investigaţii privind operaţiunile poliţiei şi subliniind că protestele nu pot avea succes. Dar manifestaţiile au ajuns la sute de mii de oameni, de la doar 50 în urmă cu cinci zile, şi s-au extins în zona asiatică a Istanbulului, precum şi la Ankara, Izmir, Eskisehir şi alte zece oraşe", explică editorialiştii, salutând intervenţia de sâmbătă a preşedintelui Abdullah Gül.

Limitarea consumului de alcool i-a întăratat pe tineri

Protestele de la Istanbul şi din alte oraşe turce s-au diminuat ieri, bilanţul violenţelor fiind de 79 de răniţi şi aproximativ 1.000 de persoane reţinute. Sute de protestatari rămân în Piaţa Taksim din Istanbul, unde vineri şi sâmbătă au avut loc cele mai ample violenţe. Sâmbătă la prânz, premierul Erdogan somase protestatarii din Istanbul să înceteze confruntările cu forţele de ordine, subliniind că nu va renunţa la controversatul proiect de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi în Parcul Gezi şi de transformare a acesteia într-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. "Vom reconstrui cazarma", insista Erdogan, care, după doar câteva ore, făcea un pas înapoi, declarându-se dispus să discute cu protestatarii, care îi cer demisia, şi admiţând că poliţia a utilizat metode "extreme" pentru reprimarea manifestaţiilor.
Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi, au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc. Atitudinea lui Erdogan a fost criticată de Uniunea Europeană şi Statele Unite, care au exprimat preocupare în legătură cu violenţele produse în Turcia, lansând apeluri la calm. Washingtonul, un aliat-cheie al lui Erdogan, a condamnat acţiunile brutale ale poliţiei turce.
Erdogan nu a scăpat nici de criticile Siriei vecine. În contextul în care Ankara susţine insurgenţii sirieni, regimul de la Damasc a profitat de ocazie pentru a-l acuza pe Erdogan că acţionează în mod "terorist" împotriva propriului popor.

Persoanele care nu dorm suficient îşi înşeală mai des partenerul

n cel puţin aşa arată un studiu recent, contrazis de o cercetare anterioară

Persoanele care nu dorm suficient prezintă o predispoziţie mai mare pentru a-şi înşela partenerii de viaţă, potrivit unui studiu publicat recent în Harvard Business Review. Un somn bun şi neîntrerupt în fiecare noapte prezintă multe beneficii - mai multă energie şi o stare de bună dispoziţie fiind doar câteva dintre acestea. Un nou beneficiu al somnului, descoperit de curând, este acesta: oamenii ar putea să nu îşi mai înşele partenerii de viaţă dacă vor dormi suficient în fiecare noapte. Oamenii de ştiinţă au descoperit că acea regiune din creier care guvernează capacitatea de autocontrol este afectată de lipsa somnului şi acest fapt îi poate face pe oameni să ia decizii proaste. Lipsa somnului duce la eliminarea glucozei din cortexul prefrontal, conducând astfel la dispariţia autocontrolului. Întrucât autocontrolul îi ajută pe oameni să reziste în faţa tentaţiilor, un somn insuficient sau întrerupt poate să îi facă pe unii oameni să cedeze mai uşor în faţa ispitelor, inclusiv să îşi înşele partenerii de viaţă. Atunci când oamenii îşi folosesc capacitatea de autocontrol, ei consumă glucoza din cortextul prefrontal, iar atunci când toată glucoza este consumată, ei tind să adopte comportamente reprobabile. Este suficientă o scurtă întrerupere în ciclul somnului pentru ca oamenii să îşi piardă autocontrolul, avertizează autorul acestui studiu, Christopher Barnes.
În acest studiu, autorii săi au constatat o diferenţă de doar 22 de minute între duratele medii ale somnului pentru cei care au înşelat şi cei care au rămas fideli partenerilor lor de cuplu.
Totuşi, potrivit unor studii anterioare, lipsa somnului se face vinovată de scăderea libidoului, iar acest lucru înseamă că persoanele obosite, chiar dacă vor să îşi înşele partenerii de viaţă, pur şi simplu nu prea vor avea chef să o facă. Specialiştii în domeniul somnului spun că o persoană privată de somn suferă de o scădere a libidoului şi este mai puţin interesată de activităţi sexuale. Printre factorii care cauzează această stare savanţii citează lipsa energiei, oboseala şi stresul.

Cel puţin 12 morţi în urma tornadelor din SUA

Bilanţul tornadelor produse în statele Oklahoma şi Missouri a ajuns la 12 morţi, printre victime figurând şi doi copii, anunţă autorităţile americane. Autorităţile din statul Oklahoma au confirmat moartea a nouă persoane, alţi 87 de oameni fiind răniţi. În statul Missouri s-au înregistrat trei morţi. Ambele state au fost afectate de o serie de furtuni foarte puternice în ultimele săptămâni. Daunele materiale sunt masive, în contextul în care tornadele au fost urmate de inundaţii. În regiunea Oklahoma City, rafalele de vânt au atins 145 de kilometri pe oră, fiind însoţite de grindină. Tornadele au lovit din nou suburbia Moore, situată la periferia oraşului Oklahoma, o zonă afectată de fenomene meteo similare şi în urmă cu 12 zile, când au murit 24 de oameni.

Europa Centrală, ameninţată de inundaţii

Autorităţile din mai multe ţări din centrul Europei sunt în alertă şi iau urgent măsuri de prevenire a inundaţiilor din cauza unor râuri care ameninţă să iasă din matcă, urmare a ploilor torenţiale din ultimele zile. În numeroase zone, s-au produs deja inundaţii grave. În Cehia, sute de persoane au fost evacuate din localităţi situate pe cursul Vltavei, iar la Praga se realizează diguri speciale întrucât râul urma să atingă un nivel critic aseară. Echipele de salvare au fost nevoite să folosească elicoptere pentru a-i salva pe localnicii din oraşul Hostinne. Totodată, autorităţile cehe au anunţat că zeci de drumuri şi câteva linii de cale ferată au fost închise, în timp ce meteorologii au avertizat că precipitaţiile vor continua să cadă până azi. Cel puţin patru persoane au murit sau sunt date dispărute din cauza inundaţiilor în Germania şi Elveţia. Oraşele Passau şi Rosenheim au emis avertizări de inundaţie având în vedere că nivelul Dunării şi al râului Inn continuă să crească. Autorităţile din Passau au cerut sprijinul armatei pentru a ridica diguri de protecţie.

Columbia vrea să adere la NATO

Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a anunţat sâmbătă că ţara sa va semna un acord de cooperare cu Alianţa Nord-Atlantică (NATO), cu obiectivul de a intra în această organizaţie. "Luna aceasta, NATO va încheia un acord cu guvernul columbian, cu Ministerul Apărării, pentru a iniţia procesul de apropiere, de cooperare, ce urmăreşte de asemenea şi intrarea în această organizaţie", a afirmat preşedintele Santos în timpul unei ceremonii de înaintare în grad a unor militari. În opinia liderului columbian, ţara sa are dreptul să-şi fixeze "obiective ambiţioase" şi a subliniat că pentru afirmarea ei pe plan internaţional este foarte important un deznodământ pozitiv al negocierilor de pace cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), ce se desfăşoară în Cuba.

Premieră în Cehia: naşterea a cinci gemeni concepuţi natural

Pentru prima dată în istoria recentă a Cehiei, ieri, la o clinică din Praga, au venit pe lume cinci gemeni care au fost concepuţi în mod natural. Naşterea a avut loc prin cezariană în cea de-a 31-a săptămână de sarcină şi a decurs "fără complicaţii". Tânăra mamă, Alexandra Kinova, are 23 de ani şi a fost supranumită de presa din Cehia "supermama". Ea se simte bine, la fel ca şi cei cinci micuţi, o fetiţă şi patru băieţi, a informat clinica Podoli, din Parga. Cvintupleţii sunt internaţi în prezent la terapie intensivă şi au 95 % şanse să supravieţuiască şi să crească sănătoşi.

Grecia vrea să plătească persoanele care sesizează cazuri de corupţie

Guvernul elen ar putea introduce stimulente, inclusiv financiare, pentru persoanele care semnalează autorităţilor cazuri de corupţie din sectorul privat şi, mai ales, din cel public, scrie cotidianul elen Kathimerini. Un grup de experţi a transmis ministerelor Justiţiei, Finanţelor şi Reformei Administrative, responsabile de proiect, un set de propuneri care vizează încurajarea dezvăluirii cazurilor de corupţie, notează publicaţia. Stimulentele pentru angajaţii publici care-şi "toarnă" colegii corupţi includ promovări, bonusuri şi creşteri de salarii. "Trebuie să existe posibilitatea sprijinirii unei culturi a administrării transparente şi corecte, care încurajează sesizarea cazurilor de corupţie, în interesul public şi al departamentului în cauză", se arată în document. Guvernul elen a înregistrat în ultimii ani progrese limitate în încercările de combatere a corupţiei şi a început deja să pregătească mai multe reglementări bazate pe propunerile grupului de experţi. Cei mai mulţi analişti estimează că Grecia va înregistra în 2013 al şaselea an consecutiv de recesiune, iar corupţia, evaziunea fiscală şi birocraţia sunt printre cele mai mari probleme în calea îmbunătăţirii situaţiei economice.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.