Internațional

Celule teroriste iraniene, în America de Sud?

Ziarul de Vrancea
31 mai 2013 440 vizualizări
Procurorul argentinian care anchetează atentatul din 1994 de la Buenos Aires a transmis justiţiei noi acuzaţii împotriva Iranului, principalul suspect în acest caz, pe care îl bănuieşte că s-ar fi "infiltrat" în alte ţări din America de Sud, pentru a comite acte teroriste.

Justiţia argentiniană acuză Teheranul că ar fi implicat în atentatul împotriva AMIA (organizaţie evreiască argentiniană), care a provocat 85 de morţi şi peste 300 de răniţi şi cere din 2006 extrădarea a opt iranieni, printre care actualul ministru al Apărării, Ahmad Vahidi, şi fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsandjani, pentru a-i judeca.
Procurorul Alberto Nisman a acuzat Iranul de "infiltrare în mai multe ţări din America de Sud, pentru a instala celule de informaţii, adică baze de spionaj, destinate comiterii, instigării şi susţinerii de atacuri teroriste, precum cel împotriva AMIA". Nisman a precizat că acuzaţiile au fost transmise judecătorului Rodolfo Canicoba Corral, responsabil de anchetarea atentatului asupra AMIA şi că o copie a fost transmisă autorităţilor judiciare din Brazilia, Paraguay, Chile, Columbia, Guyana, Trinidad şi Tobago şi Surinam. În aceste ţări, precizează procurorul, "există indicii solide şi concordante cu privire la această infiltrare, precum şi a instalării de celule de informaţii".
În afară de atentatul asupra AMIA, justiţia argentiniană bănuieşte Iranul de a fi responsabil de explozia, în 1992 a unei maşini-capcană, în faţa ambasadei Israelului din Buenos Aires, care a provocat 29 de morţi şi 200 de răniţi. Iranul a dezminţit orice implicare în aceste două atentate.
Aceste noi acuzaţii au loc la câteva luni după semnarea unui acord, în ianuarie, între Buenos Aires şi Teheran, prin care se înfiinţează o comisie de anchetă independentă, compusă din cinci jurişti internaţionali de prestigiu. Cele două ţări au convenit ca judecătorul Corral şi procurorul Nisman să poată interoga, la Teheran, persoanele suspectate. Comunitatea evreiască argentiniană, cea mai importantă din America Latină, a respins acest acord, iar Israelul s-a declarat "profund dezamăgit".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.