Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONLE: Cetăţenii din Israel, pregătiţi pentru un atac de amploare cu rachete

Ziarul de Vrancea
29 mai 2013 375 vizualizări
Atacurile cu rachete sunt principala metodă de atac folosită de vecinii deloc prietenoşi ai statului evreu

Israelul a lansat un exerciţiu destinat pregătirii populaţiei pentru a face faţă unei ploi zilnice de sute de rachete, într-un moment în care tensiunile cresc în această regiune, în contextul temerilor legate de extinderea conflictului sirian. Procedurile de evacuare şi salvare a victimelor prinse sub dărâmături în caz de atacuri, îndeosebi cu arme chimice, sunt testate începând de duminică. În cursul acestui exerciţiu, copiilor în şcolile lor şi adulţilor la locul de muncă sau la domiciliu li se cere să se refugieze în adăposturile cele mai apropiate în caz de alertă. De la începutul războiului civil din Siria (martie 2011), situaţia s-a agravat în Platoul Golan, pe care Israelul l-a ocupat începând cu 1967, dintre cei aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi, doar 510 kilometri pătraţi rămânând sub controlul Siriei.
La 21 mai, armata siriană a revendicat pentru prima oară tiruri ce au atins un vehicul militar israelian care circula în regiunea ocupată a Platoului Golan. Tensiunile cu regimul lui Bashar al-Assad s-au amplificat şi în urma celor două raiduri aeriene israeliene care au avut loc recent în apropiere de Damasc. Aceste atacuri au urmărit, potrivit oficialilor israelieni, să oprească transportul de arme către Hezbollahul libanez. Siria a reacţionat avertizând că va răspunde "imediat" şi într-un mod "dureros", oricărui nou atac al Israelului pe teritoriul său. "Capacitatea de rezistenţă şi sângele rece ne va permite să obţinem victoria", a explicat generalul israelian Ezal Eisenberg, însărcinat cu apărarea pasivă. "Toată lume înţelege că inamicii noştri nu caută în timpul următorului conflict să cucerească teritoriul israelian, ci mai degrabă să lanseze rachete în direcţia obiectivelor civile", a afirmat ministrul israelian însărcinat cu apărarea civilă, Gilad Erdan, în timpul unei inspecţii într-o şcoală.

Inamicii dispun de 200.000 de rachete

Potrivit mass-mediei israeliene, exerciţiul în curs simulează o situaţie care ar putea interveni în a 15-a zi a unui conflict în timpul căruia mii de rachete ar fi lansate zilnic înspre Israel, din Liban, Siria şi Fâşia Gaza. În acest scenariu, bateriile de interceptare a rachetelor Iron Dome, nu sunt suficiente pentru a proteja teritoriul israelian de un asemenea atac de amploare. "Testăm procedurile de salvare ţinând cont de lecţiile din «Al doilea Război din Liban», în scopul de a ne asigura continuitatea şi funcţionare serviciilor publice", a explicat generalul Eisenberg, referindu-se la războiul dintre Israel şi Hezbollahul libanez, care a avut loc în vara lui 2006. În timpul acestui conflict, care a durat puţin peste o lună, Hezbollah a reuşit, în pofida bombardamentelor masive israeliene, să lanseze aproximativ 4.000 de rachete asupra regiunii nordice a Israelului, determinând un milion de cetăţeni să se ascundă în adăposturi sau să meargă în sudul ţării. În total, 41 de civili israelieni au fost ucişi şi 583 răniţi, potrivit unei surse oficiale israeliene.
Potrivit experţilor militari citaţi de mass-media, Hezbollah, Siria, mişcarea palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, şi Iranul, considerat de Israel drept principala ameninţare la adresa securităţii sale, dispun de un arsenal de 200.000 de rachete.


O sută de mii de creştini mor în fiecare an din cauza credinţei lor

n estimarea aparţine Vaticanului

Circa 100.000 de creştini sunt ucişi în fiecare an, în întreaga lume, din cauza credinţei lor, susţine monseniorul Silvano Maria Tomasi, un oficial de rang înalt al Vaticanului. Remarcile înaltului prelat au fost făcute marţi, la Radio Vatican, în contextul în care Iranul a decis recent să închidă cea mai mare biserică penticostală din ţară, la o săptămână după ce unul dintre pastorii săi a fost arestat chiar în timpul serviciului religios. Potrivit lui Tomasi, circa 100.000 de creştini îşi pierd viaţa anual din cauza credinţei lor, în special în Orientul Mijlociu, Africa şi Asia, iar aceste cifre, a precizat monseniorul, sunt "şocante" şi "incredibile". Tomasi a declarat, totodată, că în unele părţi ale lumii, creştinii au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele, le-au fost distruse bisericile şi au fost adesea supuşi violurilor, răpirilor şi discriminării. Monseniorul a făcut referire în special la răpirea a doi episcopi ortodocşi lângă Alep, în Siria, luna trecută.
De asemenea, o altă figură importantă a Vaticanului, secretarul Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace, Mario Toso, a declarat recent că discriminarea împotriva creştinilor "ar trebui să fie contracarată în acelaşi mod ca antisemitismul şi islamofobia". Afirmaţiile celor doi înalţi prelaţi - aminteşte Daily Mail - survin în contextul în care cea mai mare biserică penticostală în limba persană din Iran a fost închisă la doar o săptămână după ce, la 21 mai, pastorul Robert Asserian a fost ridicat în timpul oficierii mesei. Autorităţile nu au dezvăluit încă credincioşilor ce i se impută pastorului.

Un diamant-brioletă, vândut cu preţul record de 11 milioane de dolari

Cel mai mare diamant-brioletă prezentat vreodată la licitaţie a fost vândut cu preţul record de 11 milioane de dolari unui colecţionar asiatic, la un eveniment organizat de casa Christie's marţi la Hong Kong, informează Reuters. Această brioletă - o piatră preţioasă tăiată într-o formă tridimensională de pară cu faţete geometrice - are 75,36 carate şi este agăţată de un lanţ din diamante. Deşi nu a atins estimările de 12,5 milioane de dolari, nestemata a doborât precedentul record de preţ de 10,8 milioane de dolari, stabilit de o brioletă albastră din clasa "fancy deep" de 10,48 carate, vândută anul trecut de casa Sotheby's. Diamantul, similar cu celebrul Koh-i-Noor încrustat în coroana reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, este considerat a fi unul extrem de rar.

Bulgaria are în sfarşit premier

Economistul Plamen Oreşarski, susţinut de socialişti şi liberali, a fost învestit ieri premier de către Parlamentul bulgar. Învestirea sa a fost susţinută cu 120 de voturi de către socialişti şi liberali din cadrul formaţiunii minorităţii turce. Cei 97 de deputaţi conservatori GERB, formaţiunea fostului premier Boiko Borisov, au votat împotrivă. Deputaţii formaţiunii ultranaţionaliste Ataka s-au abţinut.
Învestirea Guvernului pune capăt, cel puţin pentru moment, unei crize politice şi sociale declanşate în februarie de manifestaţii uneori vioente împotriva sărăciei şi corupţiei. Borisov a demisionat la 20 februarie, provocând alegeri legislative anticipate la 12 mai. Partidul său, GERB, a obţinut o victorie în scrutin, dar fără o majoritate absolută. El a renunţat să formeze un Guvern, deoarece celelalte trei partide parlamentare au exclus să se alieze cu el.

Gripa H7N9 a demonstrat rezistenţă la Tamiflu

Virologii au confirmat în premieră din punct de vedere clinic existenţa unor cazuri de rezistenţă a virusului gripei aviare H7N9 la antiviralele obişnuite folosite împotriva gripei la om, precum Tamiflu. Într-un studiu publicat marţi în revista medicală The Lancet, Dr. Yang Zhenghong şi colegii săi descriu trei cazuri de rezistenţă la antivirale, la pacienţii infectaţi de virusul H7N9, în China. Echipa a studiat cazul a 14 pacienţi spitalizaţi la Shanghai în aprilie, cu o infecţie confirmată cu virusul H7N9. În cazul a trei pacienţi afectaţi grav de virus, tratamentul antiviral nu a redus nivelul încărcăturii virale, virologii suspectând o rezistenţă. Aceasta a fost confirmată de analiza genetică a virusului, virologii identificând o mutaţie caracteristică rezistenţei la antivirale.  Doi dintre aceşti pacienţi şi-au pierdut viaţa iar al treilea se afla sub asistenţă respiratorie extracorporală (ECMO) la momentul la care studiul a fost supus analizei. "Aparenta uşurinţă cu care rezistenţa la antivirale a apărut la virusul H7N9 este îngrijorătoare", apreciază autorii studiului.
În total, 130 de persoane au fost infectate de virus în China, dintre care 37 au decedat. Niciun nou caz uman nu a fost înregistrat în cursul ultimelor două săptămâni, a precizat Guvernul chinez. Antiviralele precum Tamiflu sunt singurul tratament actual disponibil împotriva gripei H7N9. Acestea permit în general reducerea încărcăturii virale şi tratarea celor bolanvi.

Cea mai veche Tora din lume, descoperită la Bologna

Sulul pe care este scrisă cea mai veche Tora din lume, datând după toate probabilităţile din secolul al XII-lea, a fost găsit în arhivele Universităţii din Bologna, a anunţat ieri profesorul care a făcut această descoperire. Sulul, confecţionat din piele de oaie, lung de 36 de metri şi înalt de 64 de centimetri, era clasat în arhivele universităţii italiene ca un document din secolul al XVII-lea şi cu un nume foarte simplu: "sulul numărul 2". Însă profesorul de iudaism Mauro Perani a observat că textul din acel rulou nu era conform cu anumite modificări aduse Torei în secolul al XII-lea. "M-am gândit imediat că ruloul era mult mai vechi", a spus profesorul italian, întrucât acesta conţinea litere şi semne care au fost interzise în secolul al XII-lea de filosoful evreu Moise Maimoinide. Sulul face parte dintr-o serie de 30 de manuscrise evreieşti pe care profesorul Perani a început să le catalogheze în februarie. "Acest tip de document este foarte rar, pentru că, atunci când textul din Tora suferă vătămări, documentul îşi pierde caracterul sfânt şi nu mai poate fi utilizat. El este atunci distrus", a explicat expertul italian. Ruloul se află într-o stare excelentă de conservare, spune Perani, potrivit căruia zeci de mii de exemplare ale Torei au fost distruse de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Cel mai vechi rulou al unei Tora cunoscut până în prezent datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea, chiar dacă anumite elemente din Tora, sub formă de carte, nu de rulou, datând din anul 1008, există la Sankt Petersburg în Rusia. Potrivit experţilor italieni, ruloul a intrat în posesia Universităţii din Bologna provenind de la o mănăstire dominicană din regiune, după desfiinţarea de către Napoleon a ordinelor religioase din Italia în secolul al XIX-lea.

Charleroi: Orar fix pentru cerşetori

Oraşul Charleroi din sudul Belgiei tocmai s-a dotat cu o nouă reglementare pentru a-i dispersa pe cerşetori în diferitele localităţi din jur, iar cerşitul va fi interzis în zilele de duminică, potrivit cotidianului Le Soir. Problema cerşitului în stradă face obiectul unei noi reglementări municipale aprobate marţi. Începând din 15 septembrie, cerşetorii urmează a fi repartizaţi în diferitele comune ale metropolei. Datele au arătat că Charleroi are pe teritoriul său circa două sute de cerşetori, dintre care peste 80% chiar în inima oraşului. Potrivit autorităţilor municipale şi în pofida unei reglementări adoptate în 2009, situaţia nu s-a ameliorat, iar cerşetoria continuă să genereze un sentiment de nesiguranţă în rândul populaţiei perturbând evenimente publice private sau comerciale. Începând din 15 septembrie, cerşitul va fi distribuit geografic. Astfel el va fi permis între orele 8.00 şi 18.00 luni la Charleroi, marţi la Gilly şi Marcinelle, miercuri la Marchienne-au-Pont şi Monceau-sur Sambre, joi la Montignies-sur-Sambre şi Mont-sur-Marchienne, vineri la Gosselies şi Jumet, sâmbătă la Couillet. Cerşitul nu va fi autorizat în zilele de duminică. Poliţia va fi responsabilă să controleze această reglementare. În caz de încălcare, suma "încasată" de cerşetor va fi confiscată, iar în caz de recidivă, el va face obiectul unei arestări administrative de până la zece ore.

A câştigat 132 milioane de euro la loto, dar a crezut că este păcăleală

Câştigătorul marelui premiu la loteria Euro Millions de acum câteva săptămâni şi-a încasat cecul de 132 486 744 euro discret şi ţine să rămână anonim. Pe 29 martie a fost singurul dintre cei circa 20 milioane de jucători la loteria europeană care a nimerit cele şapte numere (o şansă la 116 531 000). El povesteşte că a crezut la început că este o păcăleală de 1 aprilie. Suma - a treia ca mărime în Franţa şi a cincea din Europa din istoria loteriei Euro Millions - îl plasează pe tatăl de familie din Seine-et-Marne pe locul al 257-lea între bogaţii din Hexagon. Potrivit loteriei franceze, câştigătorul a ţinut ca anunţul să fie făcut doar după 60 de zile. Cu o zi înainte de extragere, bărbatul, care a jucat prima oară la Euro Millions, a auzit la radio că potul la tragerea de vineri depăşeşte 130 milioane de euro. S-a oprit la un punct de vânzare şi a luat un bilet de 2 euro în sistem flash (nu el a ales numerele, ci o maşină). Cu două zile înainte de 1 aprilie şi-a verificat biletul. "Am crezut că este păcăleală de 1 aprilie; am verificat numerele toată noaptea", spune el.  Câştigătorul a calculat că va plăti impozite de 9.000 euro pe zi, dar spune că nu intenţionează să se mute în străinătate din motive fiscale. Printre lucrurile pe care vrea să le facă cu banii se numără o donaţie pentru cercetările în domeniul cancerului, cumpărarea unei maşini de producţie franceză cu cutie automată, o călătorie la Paris, poate cu oprire în Piaţa Vendome, recunoscută pentru magazinele de bijuterii şi, mai presus de toate, "să rămânem noi înşine", după cum spune câştigătorul.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.