Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Baza de la Deveselu nu mai are secrete pentru hakerii chinezi

Ziarul de Vrancea
28 mai 2013 527 vizualizări
Hakerii chinezi au accesat aproximativ 25 de planuri ale unor sisteme de armament ultramoderne, inclusiv date despre programul antirachetă, informaţii despre avioane şi nave militare

Hackeri chinezi au accesat planuri ale unor sisteme militare americane ultramoderne, inclusiv interceptoare antibalistice, o situaţie care poate ajuta China să accelereze dezvoltarea unor tehnologii militare avansate, arată un raport destinat Pentagonului şi citat de Washington Post. Potrivit raportului confidenţial elaborat de experţi ai Institutului Defense Science Board, hackeri chinezi au accesat aproximativ 25 de planuri ale unor sisteme de armament ultramoderne, inclusiv date despre programul antirachetă, informaţii despre avioane şi nave militare. Raportul este adresat Departamentului american al Apărării şi companiilor din industria militară americană. Printre sistemele vizate de hackeri figurează elemente ale sistemelor de apărare antirachetă instalate de Pentagon în Asia, Europa şi Golful Persic: sistemul rachetelor Patriot - PAC-3, sistemul antibalistic THAAD şi sistemul antirachetă Aegis, care se regăseşte şi la baza de la Deveselu. De asemenea, hackerii au avut acces la date despre avioane de vânătoare F/A-18 şi F-35, despre avionul multirol V-22 Osprey, despre elicoptere Black Hawk şi despre noul model de navă militară Littoral Combat Ship. Experţii avertizează că, prin atacurile hackerilor, China poate obţine acces la tehnologii avansate şi poate dezvolta sisteme militare proprii, compromiţând avantajul Statelor Unite într-un viitor conflict.
Potrivit site-ului Departamentului de Stat, la baza aeriană de la Deveselu, care găzduieşte elemente ale scutului antibalistic al NATO, Statele Unite vor instala sistemul radar de tip Aegis şi interceptoare SM-3.

Moldova, condamnată de CEDO în cazul unui poliţist care şi-a bătut soţia

Serviciile sociale de la Chişinău i-au transmis soţiei că "nu este prima şi nici ultima femeie bătută de soţ"

Republica Moldova a fost condamnată ieri de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că a "cauţionat" violenţele la care un poliţist şi-a supus soţia. CEDO a condamnat autorităţile de la Chişinău să plătească suma de 15.000 de euro reprezentând despăgubiri morale pentru această femeie, Lilia Eremia, care a sesizat judecătorii la Strasbourg. "Deşi cunoşteau situaţia, autorităţile nu au adoptat nicio măsură eficientă împotriva soţului" şi "nu au ştiut să protejeze" victima de aceste "violenţe domestice", au apreciat judecătorii, conchizând că atitudinea autorităţilor "revine la a cauţiona aceste violenţe".
Curtea a reţinut încălcarea a trei articole ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, şi anume interdicţia unor tratamente inumane sau degradante, dreptul la respectarea vieţii private şi de familie şi interdicţia discrimării. Potrivit faptelor prezentate de către CEDO, soţul lui Lilia Eremia, un poliţist, "se întorcea în mod regulat acasă în stare de ebrietate şi o bătea în prezenţa celor două fiice adolescente". După aplicarea unei amenzi şi unui avertisment oficial, el a devenit "şi mai violent şi ar fi încercat să o sugrume pe femeie", la sfârşitul lui 2010. Lilia Eremia a cerut, atunci, fără succes, o examinare de urgenţă a cererii de divorţ pe care a depus-o. Tot la sfârşitul lui 2010, ea a beneficiat de o ordonanţă de protecţie ce îi interzicea soţului să se apropie la o distanţă 500 de metri de domiciliul acesteia, însă ordonanaţa nu a fost respectată, iar acesta a agresat-o în mai multe rânduri. În aprilie 2011, tribunale moldovene au dat câştig de cauză, în apel, soţului, anulând în mod parţial ordonanţa de protecţie, iar "poliţia a îndemnat-o pe doamana Eremia să retragă plângerea". Potrivit aceleiaşi surse, serviciile sociale ar fi "insultat-o pe domana Eremia", apreciind că "nu este prima şi nici ultima femeie bătută de soţ".


Venezuela: Mai puţină anafură, din cauza crizei alimentare

Penuria alimentară recurentă din Venezuela a afectat Biserica Catolică, aceasta intenţionând să reducă numărul meselor din cauza lipsei vinului şi făinei pentru a face anafură, a afirmat pentru AFP un episcop din statul Merida, situat în vestul ţării. "La Merida avem o rezervă de vin pentru două sau trei luni", iar cea de anafură "este foarte redusă pentru că măicuţele care o prepară au dificultăţi enorme în a găsi făină de grâu", a explicat monseniorul Baltazar Porras. Venezuela este obişnuită cu lipsa produselor alimentare şi a celor de consum curent, precum hârtia igienică, din cauza unei economii care se bazează foarte mult pe import. Mulţi preoţi din regiunile andine ale ţării se aprovizionează cu vin şi anafură din Cucuta, o provincie columbiană situată la graniţa cu Venezuela. "Dacă nu am mai avea cele necesare pentru a oficia, ar trebui să reducem împărtăşaniile, ceea ce ar fi regretabil", a adăugat Porras, un opozant al guvernării socialiste conduse de către Nicolas Maduro. Dificultăţile de producere a vinului provin din suspendarea unei scutiri de taxe şi impozite de care beneficia producătorul local Bodegas Pomar, filială a Entreprises Polar, cel mai mare producător agroalimentar din ţară. Suspendarea subvenţiei a determinat creşterea preţului la vinul folosit la slujbă până la 16 dolari americani sticla, echivalentul preţului cu care se vinde vinul clasic, potrivit ecleziastului.

Doi români suspectaţi de uciderea a doi olandezi, arestaţi în Spania

Doi imigranţi români suspectaţi de uciderea a doi olandezi au fost arestaţi în Spania. Autorităţile cred că un bărbat şi o femeie găsiţi morţi în apropiere de Murcia, în sud-estul Spaniei, probabil sunt doi olandezi daţi dispăruţi din 13 mai - fosta campioană la volei Ingrid Visser şi prietenul ei. Ingrid Visser, 35 de ani, şi prietenul ei Lodewijk Severein, 57 de ani, sunt dispăruţi în Spania din 13 mai, iar maşina lor a fost găsită pe 22 mai. Trei suspecţi în acest caz - doi români şi un spaniol - au fost arestaţi la Valencia, a declarat prefectul regiunii Murcia, Joaquin Bascuñana.

Australia, cea mai fericită naţiune din lume

Australia ocupă din nou locul întâi în topul celor mai fericite naţiuni industrializate din lume, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), făcut public ieri. Raportul OCDE, intitulat "Better Life Index", compară standardele de viaţă din 34 de state dezvoltate şi în curs de dezvoltare, ţinând cont de 11 criterii care afectează nivelul de trai al cetăţenilor, printre care se numără nivelul veniturilor, oportunităţi educaţionale, de obţinere a unei locuinţe sau a unui loc de muncă sau nivelul sistemului de sănătate.
Potrivit raportului publicat la Paris, 84% din australieni sunt mulţumiţi de viaţa lor, peste media de 80% a statelor examinate de OCDE. Participanţii au afirmat că au într-o zi obişnuită mai multe experienţe pozitive, precum sentimentul de odihnă, mândrie privind o realizare sau de bucurie decât experienţe negative. Australienii sunt mai fericiţi chiar decât canadienii sau suedezii, naţiuni faimoase pentru standardele de viaţă ridicate. Nivelul de ocupare a forţei de muncă este, de asemenea, mai mare în Australia, de 73%, comparativ cu medie de 66% pentru persoanele cu vârste între 15 ani şi 64 de ani.
Australia înregistrează niveluri mari în domenii precum angajamentul civic, cu un sentiment puternic al comunităţii şi participare civică semnificativă, precum şi în domeniul sănătăţii, după ce a făcut "progrese remarcabile" în privinţa reducerii numărului de fumători. În 2012, topul a fost condus de Danemarca.

Mii de persoane evacuate din cauza unui vulcan

Oficiul Naţional de Urgenţă a emis luni cod roşu de alertă pentru provincia Biobio din Chile ca urmare a creşterii activităţii seismice a vulcanului Copahue, ceea ce implică evacuarea preventivă a cel puţin 2.000 de locuitori din zonă. Alerta a fost declarată şi în provincia argentiniană Neuquen, dat fiind faptul că vulcanul este situat la graniţa dintre cele două ţări din America de Sud. O serie de 455 de cutremure de intensitate mică au fost înregistrate de duminică până luni în zona vulcanului, a cărui activitate este monitorizată de vinerea trecută.
Ministrul chilian de interne şi securitate publică din Chile, Andres Chadwick, indicase luni că activitatea seismică a vulcanului a crescut, putând duce la o erupţie în orice moment. În următoarele 48 de ore, ar urma să fie evacuate 2.240 de localnici, sau 460 de familii, de pe o rază de 25 de kilometri, a spus el. "Procesul care poate culmina cu erupţia vulcanului a început, astfel încât codul roşu de alertă este indispensabil, iar acesta include evacuarea populaţiei" din zonă, a mai adăugat ministrul de interne chilian. Între timp, un cod roşu de alertă a fost emis şi în provincia argentiniană Neuquen, forţând evacuarea a 200 de persoane din localitatea Caviahue, situată la aproximativ 8 kilometri de craterul vulcanului. Autorităţile argentiniene au anunţat că vulcanul a devenit mai activ în ultimele ore şi drept urmare au închis grădiniţele şi şcolile din zonă.
O erupţie majoră a vulcanului Copahue s-a produs în 1992, dar acesta a fost foarte activ şi în 2002, când a aruncat gaze şi fum şi a manifestat cea mai intensă activitate a sa din ultimii 20 de ani.

O nouă dată pentru Apocalipsă: "Sfârşitul lumii" vine la 1 iunie

Un asteroid de mărimea unei stânci uriaşe, denumit 1998 QE2, va trece în noaptea de 31 mai spre 1 iunie pe lângă Pământ. Asteroidul, conform estimărilor făcute de experţi ai Agenţiei spaţiale americane NASA, este de 9 ori mai mare decât dimensiunea navei de croazieră Queen Elizabeth 2 - unul din cele mai mari pacheboturi din lume. El a fost descoperit în 1998 de către Centrul pentru planete Cambridge, din statul Massachusetts.
Apropierea asteroidului a fost detectată de către experţii NASA, care au calculat distanţa la care acesta va trece pe lângă Pământ. În concluzie, 1998 QE2 nu este periculos pentru pământeni. Traiectoria acestuia se va afla la o distanţă de aproximativ şase milioane de kilometri de planeta noastră, de 15 ori mai mult decât distanţa dintre Pământ şi Lună. "Suntem încrezători că totul se va termina cu bine, dar pentru orice caz am decis să ne pregătim în perspectiva apropierii asteroidului", a declarat Lance Benner, astronom în cadrul NASA. Oamenii de ştiinţă se pregătesc să sondeze asteroidul cu un telescop imens, situat la Observatorul Goldstone din deşertul Mojave (California). Scopul este de a obţine informaţii cu privire la forma, compoziţia chimică şi mai ales orbita. Aceste date ar putea ajuta la stabilirea originii vizitatorului din spaţiu şi de a anticipa deplasarea sa posibilă în viitor, peste 200 de ani, când se estimează că 1998 QE2 va trece din nou prin apropierea Pământului.

România, în top zece la incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală

România se clasează în primele 10 locuri din Europa la incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală, potrivit statisticilor OMS. Un milion de români suferă de o infecţie cu transmitere sexuală. Aproape doi din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală dacă nu prezintă niciun simptom vizibil. Infecţiile cu Transmitere Sexuală (ITS) sunt în continuare o prioritate la nivelul OMS deoarece există în continuare o incidenţă crescută la nivel mondial, unde se estimează că există 340 milioane de cazuri noi de sifilis, gonoree, Chlamidia şi Tricomonas la ambele sexe, la grupele de vârstă 15-49 ani, a declarat dr. Victor Olsavszky, reprezentant OMS pentru România. Informaţiile privind dimensiunea reală a problemei sunt limitate, deoarece supravegherea epidemiologică este neglijată în multe ţări sau este subfinanţată, a spus dr. Victor Olsavszky. Chiar în regiunea europeană nu toate ţările membre colectează date despre toate ITS, infecţiile cu Chlamidia sau Tricomonas. Reprezentantul OMS a arătat că în Europa, ITS sunt în scădere. "Dacă comparăm România cu media UE şi media regiunii (atât la sifilis, cât şi la gonoree) se poate constata o scădere sub media UE, tendinţa fiind în continuare de scădere. Acest fapt îmbucurător trage totuşi un semnal privind supravegherea şi modul de raportare al cazurilor. În contextul liberei circulaţii în cadrul UE este necesară o întărire a supravegherii epidemiologice.

Bebeluşii născuţi prin cezariană, predispuşi la obezitate

Bebeluşii născuţi prin cezariana sunt mult mai predispuşi la obezitate mai tarziu în viaţă decat bebeluşii născuţi pe cale vaginală, arată un amplu studiu britanic, în care au fost analizate datele de la 10.000 de copii, de la naştere pană la vîrsta de 10 ani. În cazul operaţiilor de cezariana "ar putea exista consecinţe pe termen lung asupra copiilor de care să nu ştim încă", a declarat Dr. Jan Blustein, care a coordonat studiul la Facultatea de medicină de la New York University, potrivit unui raport în Internaţional Journal of Obesity. În urma analizei datelor copiilor acum în varstă de 11 ani, cercetătorii au descoperit că cei născuţi prin cezariană aveau un risc cu 83% mai mare de a deveni obezi sau supraponderali faţă de copiii născuţi pe cale vaginală. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au luat în calcul mai mulţi factori, printre care greutatea mamei, dacă au fost alăptaţi şi pentru cat timp. Blustein a afirmat că şi la 6 săptămani de viaţă, bebeluşii născuţi prin cezariana erau în mod clar mai grei decat copiii născuţi natural.
Într-un alt studiu publicat la începutul anului, cercetătorii au descoperit că bebeluşii născuţi prin cezariană au un risc mai mare de a dezvolta alergii cand cresc, întrucat au anumite microorganisme în tractul gastrointestinal care îi face mai vulnerabili la dezvoltarea anticorpului imunoglobulina E, atunci cand sunt expuşi la alergenii comuni, care este legat de alergii.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.