Internațional

Mita suedeza - vacante in strainatate si obiecte scumpe

Ziarul de Vrancea
24 mar 2005 761 vizualizări
Mita care ar fi fost data de compania suedeza ABB unor oficiali romani - conform declaratiei unui director al firmei, acuzat ca ar fi delapidat compania cu 520.000 de euro - ar fi constat in plata unor sejururi in strainatate si achizitionarea unor obiecte, in cursul anului 1998.

Parchetul National Anticoruptie (PNA) a demarat formalitatile pentru efectuarea actelor procesuale penale, in cadrul unei Comisii rogatorii, pentru a identifica eventualele fapte de luare de mita ale oficialilor romani la care face referire cetateanul suedez Peter Fallenius - fost manager in cadrul unei divizii ABB in Romania. Biroul de presa al PNA informeaza, marti, ca, dupa obtinerea acordului de la autoritatile oficiale suedeze, o echipa de anchetatori va merge in Suedia pentru a desfasura activitati de urmarire penala in acest caz. Procurorii Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul PNA s-au sesizat din oficiu si au constituit un dosar penal in legatura cu denuntul formulat de cetateanul suedez Peter Fallenius, in fata autoritatilor judiciare de la Stockholm, privind eventuala mituire a cinci oficiali romani. Conform informatiilor aparute intr-un cotidian suedez si preluate de presa de la Bucuresti, Peter Fallenius este cercetat, in stare de arest preventiv, de autoritatile judiciare suedeze, cu privire la delapidarea sumei de aproximativ 600.000 de dolari.

Potrivit presei, Peter Fallenius ar fi negociat, in numele Suediei, recuperarea unei datorii de la statul roman datind din perioada interbelica. Din aceasta pozitie, cetateanul suedez ar fi oferit, in cursul anului 1998, unor oficiali romani diverse sume de bani, cu scopul de a determina autoritatile de la Bucuresti sa restituie Suediei datoria istorica acumulata.

Potrivit PNA, afirmatiile lui Peter Fallenius sint intarite de o alta persoana de origine romana, care ar fi aratat in cursul anchetei de la Stockholm ca sumele de bani invocate (600.000 de dolari) au fost folosite pentru plata unor sejururi in strainatate si procurarea unor obiecte pentru oficialii romani.

De asemenea, avocatul cetateanului sudez anchetat ar fi sustinut ca banii au fost dati in cursul anului 1998, in locuri diferite, atit in Romania, cit si in Suedia, adauga PNA.

Ascunde ceva Ciumara?

In 1998 s-a constituit o echipa interministeriala condusa de secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Valentin Lazea, care sa stabileasca tactica negocierilor pe tema datoriei Romaniei catre Suedia. Din comisie faceau parte specialisti din cadrul Ministerului de Finante, al Justitiei si al Afacerilor Externe. In 1997, ministrul Finantelor de la acea data, Mircea Ciumara, a condus tratativele pentru incheierea unui acord cu Suedia privind stingerea datoriei. In anul urmator, Ciumara a fost acuzat ca ar fi favorizat partea suedeza prin faptul ca a acceptat ca Romania sa plateasca despagubiri de 800 de milioane de dolari, in conditiile in care unul dintre negociatorii lui AB Electro Invest, Mihai Cotfas (roman stabilit in Suedia) a fost colegul sau de facultate.

Mircea Ciumara a avut si doi consilieri suedezi la ministerul pe care l-a condus si a vizitat in mai multe rinduri Suedia, in perioada mandatului sau. De altfel, copiii lui Ciumara au studiat in Suedia.

Mircea Ciumara declarat atunci ca nu a avut nici un interes personal in sustinerea societatii AB Electro Invest. Romania a platit suma de 120 de milioane de dolari, in patru transe egale, datoria catre Suedia fiind stinsa in totalitate in anul 2003.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.