Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE; Statul pe scaun, mai periculos decat fumatul?

Ziarul de Vrancea
27 mai 2013 579 vizualizări
Poziţiile în care se stă de regulă pe scaun sau fotoliu exercită asupra corpului anumite forţe pentru care organismul uman nu este "proiectat"

Statul îndelungat pe scaun este la fel de periculos pentru sănătate ca fumatul şi poate chiar să ucidă, relevă studii şi cercetători citaţi de cotidianul american Los Angeles Times. Dr. Camelia Davtyan, directoarea programului pentru sănătate feminină al UCLA, a explicat că a sta jos pentru perioade mai lungi de timp nu este ceva natural pentru om. James Levine, endocrinolog la şcoala superioară de medicină Mayo, a mers chiar mai departe, spunând că scaunele pot sfârşi prin a-i ucide pe cei care stau aşezaţi.
Deşi mulţi dintre noi avem ani de experienţă în statul pe scaun, corpul omenesc a fost proiectat pentru mers, care a fost şi practicat de altfel vreme de milenii, însă mult mai puţin în ultima vreme. Potrivit oamenilor de ştiinţă, în prezent americanii stau jos mai mult de jumătate din timpul pe care îl petrec treji. Or, din păcate, poziţiile în care se stă de regulă pe scaune ori fotolii exercită asupra corpului anumite forţe cu care acesta nu se poate acomoda, iar oricât de confortabil ar părea, statul jos poate duce la o serie întreagă de probleme, de la circulaţie proastă la diferite dureri "asortate", a notat dr. Davtyan. Aceasta, pe lângă faptul că, stând jos, organismul arde şi mai puţine calorii: o persoană care lucrează la birou poate să ardă circa 300 de calorii într-o zi de muncă, în timp ce aceeaşi persoană, dacă ar avea o activitate care să presupună efort fizic considerabil, ar putea arde 2300 de calorii pe zi, potrivit lui Levine.

Riscul de diabet se dublează

Mai mult, a sta pe scaunul de la birou ore în şir poate creşte şansele de promovare, dar şi pe cele de a face diabet sau boli cardiovasculare şi chiar de deces prematur. În ediţia din noiembrie 2012 a jurnalului Diabetologia, o sinteză a 18 studii cu aproape 800.000 de participanţi a consemnat existenţa unui risc semnificativ sporit de diabet  -112%, probleme cardiovasculare - 147%, deces din cauza problemelor cardiovasculare - 90% şi respectiv deces din toate cauzele combinate - 49%/ în cazul celor care au petrecut cel mai mult timp stând jos, comparativ cu cei care au stat jos cel mai puţin.

O oră în faţa televizorului scurtează viaţa cu 22 de minute

"Statul jos este noul fumat", potrivit lui Anup Kanodia, medic şi cercetător la Centrul medical al Universităţii de stat din Ohio. Acesta a citat un studiu australian publicat în octombrie în British Journal of Sports Medicine care a conchis că fiecare oră petrecută stând jos la televizor scurtează viaţa cu 22 de minute, în timp ce o ţigară fumată înseamnă 11 minute de viaţă mai puţin. Explicaţia constă în faptul că statul jos nu doar reduce consumul caloriilor, ci suprimă şi producerea enzimei lipoproteinlipază, cu un rol esenţial în transformarea colesterolului "rău" în colesterol "bun". De asemenea, statul jos poate creşte rezistenţa la insulină, de unde probleme cu metabolizarea zaharurilor. Toate acestea scot în evidenţă din nou asocierea dintre a sta pe scaun şi creşterea riscului de boli de inimă şi diabet. Din păcate, nici exerciţiul fizic nu este soluţia, aşadar gimnastica de dimineaţă nu oferă "imunitate" faţă de toate relele provocate de statul jos din timpul zilei, întrucât efectele benefice ale mişcării dispar destul de repede şi se instalează efectele nocive ale statului: producţia de lipază poate scădea cu 90% în câteva ore, a arătat un studiu publicat în 2008 în jurnalul Diabetes.
Problemele pot fi prevenite şi prin gesturi simple, de exemplu pur şi simplu crescând numărul de paşi făcuţi în fiecare zi. Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Diabetes Care a indicat că metabolismul glucozei poate fi îmbunătăţit cu o plimbare de două minute la fiecare 20 de minute de stat jos.

Le Monde: Armata siriană foloseşte arme chimice

Armata siriană a recurs la arme chimice împotriva forţelor rebele în suburbiile Damascului, potrivit unor reporteri ai Le Monde prezenţi la faţa locului în aprilie şi mai şi a căror poveste a fost publicată ieri de cotidianul francez. Trimişii speciali ai Le Monde "au fost martori timp de mai multe zile" ai utilizării unor explozibili chimici şi ai efectelor lor asupra combatanţilor pe frontul din Jobar, un "cartier situat la ieşirea din Damasc, unde rebelii au pătruns în ianuarie", afirmă reporterul Jean-Philippe Rémy.
La 13 aprilie, fotograful Laurent Van der Stockt a văzut cum combatanţii "au început să tuşească, apoi să îşi pună măştile de gaz, fără grabă aparent, dar în realitate deja expuşi. Oamenii se prăbuşesc, se sufocă, vomită". Jurnaliştii au strâns mărturii despre utilizarea acestor produse pe o zonă mai extinsă, în jurul capitalei.
Într-un material video realizat de Laurent Van der Stock, care poate fi vizionat pe site-ul monde.fr, combatanţii şi medicii povestesc despre simptomele provocate de aceste produse: dificultăţi respiratorii, dureri de cap, pupile contractate, stare de rău. "Dacă nu sunt trataţi imediat, mor", mărturiseşte, sub acoperirea anonimatului, un medic de la spitalul Al-Fateh din Kaffer Battna, în enclava rebelă din regiunea Ghutta, în apropiere de Damasc. S-au prelevat mai multe eşantioane de la victime şi sunt în analiză, afirmă medicii. "Gazele sunt folosite pe front punctual, evitându-se răspândirea masivă care ar constitui uşor dovezi de necontestat", scrie Jean-Philippe Rémy, în timp ce regimul sirian neagă folosirea armelor chimice.
ONU a cerut din nou, miercuri, Damascului să le permită experţilor să ancheteze în Siria posibila folosire a armelor chimice, invocând "informaţii din ce în ce mai numeroase" privind folosirea acestor arme în conflict.

Cameron, criticat pentru că a plecat la Ibiza după atacul din Londra

Premierul britanic David Cameron a fost criticat dur pentru că a plecat într-o vacanţă la Ibiza împreună cu familia, în contextul în care Marea Britanie se confruntă cu cea mai importantă criză teroristă după atentatele cu bombă de la 7 iulie 2005, relatează The Daily Mail.  Potrivit publicaţiei, parlamentari britanici sunt indignaţi de faptul că premierul şi-a luat "câteva zile de pauză" pe insula spaniolă Ibiza, unde a plecat sâmbătă dimineaţa împreună cu soţia, Samantha, şi copiii, Nancy, Elwen şi Florence. Însă Downing Street numărul 10 a răspuns criticilor duminică, subliniind că "rămâne la conducere" în pofida faptului că se află în străinătate.
Polemica are loc totodată în contextul în care un parlamentar conservator a avertizat că premierul ar mai putea avea doar un an la dispoziţie pentru a-şi salva postul. David Ruffley, parlamentar din Bury St Edmunds, a subliniat că este necesar ca premierul să obţină o victorie în alegerile europene de anul viitor, altfel UKIP va atrage conservatori. "Cred că David Cameron are la dispoziţie 12 luni pentru a arăta că strategia sa funcţionează", a spus el.
UKIP poartă "dicuţii în toate direcţiile" cu politicieni conservatori dispuşi să i se alăture, "aproximativ 20" de parlamentari eurosceptici dorind să candideze într-un tandem conservatori-UKUP în alegerile generale din 2015, a declarat Nigel Farage, liderul formaţiunii naţionaliste şi eurosceptice. Potrivit Daily Mail, aproximativ patru grupuri de parlamentari conservatori ar complota cu privire la viitorul lui Cameron. Aliaţi ai deputatului Adam Afriyie îl îndeamnă să reacţioneze pentru a-şi consolida leadershipul.
Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută, 42,5% dintre cei chestionaţi au declarat că sunt de acord ca parlamentarii să fie chemaţi din vacanţă pentru discuţii pe tema crizei în domeniul securităţii. Însă potrivit unei anchete Mail On Sunday, britanicii aprobă felul în care Cameron a reacţionat cu privire la asasinatul de la Woolwich

Aderarea Turciei la UE, în impas

Procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeană (UE) rămâne blocat din cauza refuzului Ankarei de a-şi îndeplini obligaţiile, a anunţat ieri Consiliul UE după o reuniune la Bruxelles cu şeful diplomaţiei turce Ahmet Davutoglu. Uniunea Europeană constată cu părere de rău că, în pofida solicitărilor sale repetate, Turcia refuză în continuare să-şi îndeplinească obligaţiile”, se precizează în comunicat. "UE constată de asemenea că Turcia nu a făcut niciun progres către normalizarea relaţiilor sale cu Republica Cipru" a cărei parte de nord este ocupată de trupele turceşti din 1974, adaugă comunicatul. Turcia trebuie să dea dovadă de bunăvoinţă, a insistat comisarul european pentru extindere, Stefan Füle. "Cheia îmbunătăţirii negocierilor este acordul de readmisie cu UE", pe care Turcia trebuie să-l semneze şi implementeze, a adăugat el.
Acest acord este esenţial pentru îmbunătăţirea luptei împotriva imigraţiei ilegale în UE, pentru că Turcia a devenit un punct de trecere către Grecia. În schimbul semnării acestui acord parafat de Ankara în 2012, UE va fi de acord să faciliteze acordarea de vize pentru cetăţenii turci.
Şeful diplomaţiei turce nu şi-a ascuns iritarea faţă de blocarea acestui proces. "Şaptesprezece capitole (din 35) sunt blocate din motive politice. Trebuie deblocat procesul, pentru că, în acest ritm, va dura cincizeci ani pentru finalizarea sa", a spus Davutoglu.

Peste 350 de arestări la protestele pariesienilor împotriva căsătoriilor gay

Ministrul francez de interne, Manuel Valls, a anunţat ieri, la postul de televiziune Canal Plus, că peste 350 de persoane au fost reţinute de poliţie în timpul manifestaţiilor ce au avut loc în urmă cu o zi împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Pe străzile Parisului au manifestat duminică între 150.000 de persoane, potrivit autorităţilor, şi un milion, potrivit organizatorilor, manifestanţii protestând împotriva căsătoriilor între homosexuali, devenite legale în Franţa. În timpul manifestaţiei s-au produs mai multe incidente, mai ales în jurul Esplanadei Invalizilor. Oficialul francez a pus altercaţiile pe seama grupurilor de extremă dreapta şi a adăugat că cei arestaţi sunt "indivizi consideraţi periculoşi" care doreau să provoace manifestanţii şi să atace dispozitivul forţelor de ordine.
Preşedintele Francois Hollande a promulgat în urmă cu o săptămână legea care permite căsătoria între două persoane de acelaşi sex. Prima căsătorie legală între doi bărbaţi va fi oficiată miercuri în localitatea Montpellier.

Mătuşa Angelinei Jolie a murit de cancer mamar

Debbie Martin, mătuşa Angelinei Jolie a încetat din viaţă duminică din cauza unui cancer mamar, la două săptămâni după ce Jolie a suferit o dublă mastectomie pentru a evita această boală. Debbie Martin a încetat din viaţă la vârsta de 61 de ani la un spital din Escondido, California, în apropiere de San Diego, conform anunţului făcut de soţul său, Ron Martin.
Debbie Martin era sora mai mică a mamei lui Jolie, Marcheline Bertrand, care a murit de cancer ovarian în 2007. Conform soţului ei, Debbie Martin avea aceeaşi genă BRCA1 pe care o are şi Angelina Jolie, dar nu a fost conştientă de acest lucru până când a primit primul diagnostic de cancer mamar în 2004. "Dacă am fi ştiut dinainte, am fi făcut cu exactitate ce a făcut şi Angelina", a precizat Ron Martin.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.