Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Zonă exclusivistă din Londra, ocupată de ţigani romani

Ziarul de Vrancea
26 mai 2013 586 vizualizări
"Regina are grijă de poporul ei - toată lumea ştie acest lucru. De aceea venim din Romania, ca să ne ajute şi pe noi", a spus pentru presa britanică unul dintre romi

Un grup de 30 de romi romani s-a instalat pe o stradă exclusivistă din Londra, tabăra lor precară contrastand puternic cu împrejurimile şi nemulţumind populaţia locală, relatează Daily Mail, în ediţia electronică. "Regina ajută şi îşi protejează poporul", afirmă Vasile, în varstă de 52 de ani, unul dintre cei aproximativ 30 de romani care dorm într-o zonă verde de pe o stradă exclusivistă din Londra. "Regina are grijă de poporul ei - toată lumea ştie acest lucru. De aceea venim din Romania, ca să ne ajute şi pe noi", adaugă el. Tabăra amplasată ilegal cu pilote murdare şi valize uzate contrastează puternic cu maşinile luxoase expuse în apropiere şi terasele îngrijite. "Vrem să găsim de muncă. Nu am venit aici pentru a comite infracţiuni sau a cerşi", spune Vasile. Dar tot ce fac toată ziua este să caute prin gunoaie după mancare, adaugă cotidianul britanic. "Sperăm că cineva in Guvern va interveni şi ne va oferi de muncă şi adăpost, undeva unde să locuim", continuă el. În pofida dezminţirilor sale, unii dintre aceşti romani ar cerşi pe străzile din West End. Ei ar avea legătură şi cu bandele de hoţi de buzunare, precum şi cu înşelarea bătranilor. "Există un aflux de astfel de romani în fiecare an şi este o sursă de frustrare totală. Guvernul trebuie să facă mai mult", afirmă Philippa Roe, lider al consiliului din Westminster City. "Cred că suntem deosebit de vulnerabili şi că Marea Britanie este o ţintă mai uşor de atins decat alte ţări. Există şi un fel de intimidare cu cerşitul agresiv", adaugă ea. "Consiliul are nevoie de o sumă uriaşă de bani pentru a face faţă problemei şi nu avem aceşti bani. Locuitorii şi comunitatea de afaceri nu sunt deloc mulţumiţi", continuă ea.

Capitala Suediei fierbe

Mai multe maşini au fost incendiate şi poliţiştii au fost atacaţi din nou de tineri imigranţi în noaptea de sambătă spre duminică în suburbiile sărace ale Stockholmului, a anunţat poliţia suedeză, citată de AFP. Cu o zi înainte, tulburările s-au extins în oraşele mijlocii din ţară dar duminică nu a fost semnalat niciun incident în afara capitalei. Aceste incidente nocturne, care au început în urmă cu exact o săptămană, par să îşi piardă din intensitate, a afirmat poliţia. "Au fost cateva vehicule incendiate în diferite locuri din capitală, dar nu atat de multe ca în zilele precedente", a declarat purtătorul de cuvant al poliţiei Lars Bystroem pentru postul public de radio din Suedia. O patrulă de poliţie care circula la Vaarberg, în sudul capitalei, a fost atacată de tineri manifestanţi, dar niciun poliţist nu a fost rănit şi nici nu au fost făcute arestări. La Jordbro, o altă suburbie din sud, poliţiştii au fost atacaţi cu pietre de mai multe persoane în timp ce arestau un atacator şi au folosit gaze lacrimogene pentru a le dispersa. Revoltele s-au extins în noaptea de vineri spre sambătă, cuprinzand şi alte oraşe suedeze, unde au fost incendiate vehicule şi clădiri, în special Uppsala, Oerebro şi Linkoeping. Pompierii au anunţat 30-40 de incendii la periferia capitalei suedeze în cursul nopţii, cu mult mai puţine decat cele 70 înregistrate în noaptea de joi spre vineri şi cele 90 din noaptea precedentă.

Un preot sicilian asasinat de mafie a fost beatificat

Un preot sicilian asasinat de mafie şi cunoscut pentru lupta sa curajoasă a fost beatificat, în cadrul unei ceremonii la Palermo, în prezenţa a zeci de mii de persoane, relatează AFP. Cardinalul emerit de Palermo, monseniorul Salvatore De Giorgi, l-a reprezentat pe Papa Francisc la ceremonie, în prezenţa a 40 de episcopi şi 750 de preoţi. Acesta este un eveniment simbolic pentru ţară, la care au participat ministrul de Interne, Angelino Alfano, şi cel al Justiţiei, Anna-Maria Cancellieri. "Beatificarea lui Don Puglisi reprezintă darul lui Dumnezeu cel mai aşteptat de toată Sicilia şi nu numai. La 20 de ani de la asasinarea sa, Don Puglisi vorbeşte în continuare. El vorbeşte mai puternic", a afirmat fostul arhiepiscop de Palermo în Osservatore Romano. Dar fratele victimei, Gaetano, a afirmat într-o carte recent: "aş fi preferat să îl văd în viaţă decat beatificat". "Biserica îl beatifică astăzi, dar cand a avut nevoie de ajutor, nimeni nu era acolo". Centrul comunitar creat de Puglisi este în continuare ţinta atacurilor. Luna trecută, zona în care urmează să fie înălţată o biserică în onoarea sa a fost incendiată.  La 14 ani de la deschiderea cauzei de beatificare, Benedict al XVI-lea a autorizat în 2012 promulgarea unui decret privind "martiriul" lui Don Puglisi, ucis de "ura faţă de credinţă". În cazul "martirului", nu a fost cerut niciun miracol pentru beatificare, contrar prevederilor din alte cazuri. Beatificarea poate fi urmată apoi de o canonizare. "Don Pino", foarte popular în randul tinerilor pentru limbajul său direct, a fost ucis la 15 septembrie 1993, în ziua în care împlinea 56 de ani, cu un glonţ în ceafă, de către unul dintre ucigaşi, Salvatore Grigoli. "Vă voi aştepta", ar fi declarat el, cu zambetul pe faţă, înainte de a muri în pragul casei sale. Puglisi era destetat de liderii mafioţi din Brancaccio pentru activitatea sa de prevenţie în randul tinerilor, pe care încerca să îi îndepărteze de formele de dependenţă - precum drogurile - care îi conduceau la mafie. Asasinarea sa a avut loc în timp ce ţara era şocată de atentatele care se soldaseră, cu un an înainte, cu moartea judecătorilor Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino.

Atac şocant asupra unui militar la Paris

Agresorul care l-a rănit pe un soldat francez, sambătă, la Paris cu un cutter voia să îl "ucidă pentru că era militar", potrivit ministrului francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, relatează AFP. Ministrul l-a vizitat pe militar într-un spital de la periferia Parisului, după ce acesta a fost agresat cu o armă albă în timp ce patrula în cadrul Planului Vigipirate, dispozitivul antiterorism activat în Franţa de mai mulţi ani. Preşedintele francez François Hollande, în vizită la Addis-Abeba, a subliniat: "Nu cunoaştem deocamdată condiţiile şi circumstanţele exacte ale agresiunii, nici chiar personalitatea agresorului, dar trebuie să analizăm toate ipotezele şi nu vom neglija niciuna". Le Drian a asigurat că el însuşi şi omologul său de Interne Manuel Valls vor duce "o luptă implacabilă împotriva terorismului". "S-a vrut uciderea unui militar pentru că era militar", a denunţat ministrul Apărării în faţa jurnaliştilor, evocand un "act criminal" care "din fericire nu a antrenat consecinţe grave". Militarul rănit, Cédric Cordier, este în stare "satisfăcătoare", a declarat el.  Parchetul antiterorism din Paris a reluat ancheta privind agresiunea, a declarat pentru AFP procurorul din Nanterre (periferia Parisului), Robert Gelli. Ministrul a anunţat că "i-a împărtăşit solidaritatea şi susţinerea sa lui (...) dar şi tuturor militarilor care astăzi, în Franţa, în Mali sau în altă parte, asigură securitatea francezilor. Pentru că a fost militar, a avut loc agresiunea", a insistat el. El l-a asigurat pe Manuel Valls şi poliţia "de toată încredere sa" pentru anchetă şi căutarea agresorului, care a fugit sambătă seara. "Ministrul de Interne Manuel Valls şi cu mine însumi, fiecare în domeniile noastre, vom continua lupta implacabilă împotriva terorismului şi a oricări act care ar pune la îndoială securitatea noastră", a adăugat el. Militarul, în varstă de 23 de ani, care patrula în cursul după-amiezii în cartierul de afaceri La Défense, a fost înjunghiat cu un cutter în gat. Agresorul nu a oferit indicii despre motivele gestului său înainte de a fugi.  Surse din cadrul poliţiei au declarat că viaţa militarului nu este în pericol.

Coliziune între două trenuri în SUA

Două trenuri de marfă s-au ciocnit sub un pod, în apropiere de Chaffee, în statul american Missouri, sambătă dimineaţa, provocand rănirea a şapte persoane, au anunţat autorităţile, citate de CNN. Podul s-a prăbuşit după ce unul dintre trenuri a lovit un pilon, a declarat şeriful din Scott County, Rick Walters. Un incendiu a izbucnit la locomotiva unui tren dar a fost stins, a adăugat Walters. În momentul accidentului, pe pod nu se aflau maşini, dar două vehicule care veneau de pe autostradă s-au lovit de structura avariată, a declarat purtătorul de cuvant al Missouri Highway Patrol. Cinci dintre răniţi se aflau în maşini, iar doi în tren. Toţi răniţii, cu excepţia unuia, au fost externaţi din spital.

Atac împotriva unei şcoli, oprit din faşă

Caini special antrenaţi vor participa la căutări într-un liceu din Oregon, în Statele Unite, deoarece unul dintre elevi încerca să îşi atace colegii cu dispozitive explozive, a anunţat poliţia, citată de CNN. Cu ajutorul unor dispozitive explozive, liste şi diagrame, scopul tanărului Grant Acord "era de a modela atacul de la Columbine, cu unele ajustări care l-ar fi făcut un şi mai mare succes", a declarat procurorul John Haroldson. Acesta a afirmat că poliţia a găsit şase tipuri de explozibil în posesia adolescentului în varstă de 17 ani, după ce l-au arestat joi noaptea, în casa mamei sale din Albany, Oregon. Ei au găsit napalm şi cocteiluri Molotov, vineri, într-un "compartiment secret creat în podeaua" dormitorului adolescentului, potrivit lui Haroldson. Poliţia din Albany a devenit suspicioasă după ce a "primit informaţii care îl asociau pe Acord cu fabricarea unui dispozitiv distructiv cu intenţia de a-l detona la şcoală".

"Codurilor morale" au lovit în Turcia

O persoană a fost rănită cu un cuţit în momentul în care un grup de islamişti a atacat la Ankara în numele apărării "codurilor morale", o reuniune insolită de săruturi în public, a anunţat presa turcă, citată de AFP. Peste 200 de persoane, majoritatea tineri, s-au reunit în apropierea unei staţii de metrou din centrul capitalei turce pentru a denunţa agenţii municipalităţii, condusă de partidul islamo-conservator aflat la putere, care au intervenit în numele "codurilor morale" împotriva a doi tineri ce se sărutau în stradă, potrivit publicaţiilor Milliyet şi Hürriyet. Cand manifestanţii au început să se sărute în semn de susţinere faţă de acest cuplu, un grup format din aproximativ 20 de persoane a început să scandeze "Allah Akbar" şi a atacat cu cuţitele manifestanţii, în pofida prezenţei poliţiei, rănind uşor un tanăr care a fost spitalizat, potrivit acestor publicaţii. Turcia, o ţară care oficial este musulmană în proporţie de 99 la sută, este condusă de peste zece ani de un partid provenit din randurile mişcării islamiste, care, potrivit mediilor laice, vrea să islamizeze societatea turcă. Potrivit sondajelor de opinie, Turcia a devenit mai conservatoare şi mai religioasă de la preluarea puterii de către Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), al premierului Recep Tayyip Erdogan, care critică periodic consumul de alcool.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.