Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Teroriştii din Londra, sfidaţi de o femeie

Ziarul de Vrancea
23 mai 2013 593 vizualizări
O cercetaşă i-a ţinut de vorbă pe cei doi atacatori pană a venit poliţia n uciderea militarului a provocat o serie de demonstraţii violente îndreptate împotriva Islamului

O femeie care i-a sfidat pe agresorii suspectaţi de uciderea cu lovituri de cuţit miercuri, la Londra, a unui militar britanic, a declarat că a intervenit pentru că s-a gândit că era mai bine ca "armele să fie îndreptate împotriva unei singure persoane". Cercetaşa-şefă Ingrid Loyau-Kennett, în vârstă de 48 de ani, a declarat că unul dintre bărbaţi i-a răspus că vor să "declanşeze un război la Londra în această (miercuri) seară" când i-a întrebat de ce au comis agresiunea, a declarat ea pentru The Daily Telegraph. Loyau-Kennett, care are doi copii, a venit în fugă după ce a observat victima întinsă la pământ şi a încercat să îi ia pulsul. Abia în acel moment a văzut arsenalul, alcătuit din cuţite şi un pistol. "Nu era drogat, nu era alcoolic sau beat, era doar agitat, supărat", a declarat ea despre unul dintre cei doi bărbaţi, potrivit ziarului. "Am spus «acum sunteţi voi doi împotriva unei mulţimi de oameni, veţi pierde, ce aţi face?», iar el a răspuns «aş rămâne să lupt»", a continuat ea. Loyau-Kennett s-a apropiat, ulterior, de al doilea suspect şi i-a cerut să predea armele. "M-am gândit că era mai bine ca ele să fie îndreptate către o singură persoană, ca mine, decât spre oricine altcineva, în acel moment, în care copiii începeau să iasă de la şcoală", a declarat ea.

Unul dintre autori, originar din Nigeria

Unul dintre autorii atacului comis miercuri la Londra, soldat cu moartea unui militar, este un britanic de origine nigeriană, afirmă surse citate de BBC News online. Agenţii poliţiei metropolitane londoneze au efectuat raiduri, ieri, la casa suspectului, în localitatea Romford (Essex). Unul dintre suspecţi a fost identificat drept Michael Adebolajo, un britanic de origine nigeriană. Potrivit surselor citate, anchetatorii cred că cei doi suspecţi sunt musulmani fundamentalişti. Există suspiciuni că Adebolajo ar face parte dintr-o organizaţie islamică radicală - Al Muhajiroun.
Cei doi sunt suspectaţi că l-au atacat cu o sabie, miercuri după-amiază, pe un militar britanic, decapitându-l. Crima a avut loc în cartierul londonez Woolwich. Cei doi agresori au filmat crima şi au strigat la sfârşit "Allah Akbar" ("Allah este mare"). Poliţia a fost alertată, i-a localizat pe cei doi suspecţi şi i-a împuşcat. Cei doi primesc îngrijiri medicale în spitale din Londra. Postul ITV a relatat că are o înregistrare video în care unul dintre agresori afirmă: "Jurăm pe Allah cel atotputernic că nu vom înceta niciodată să luptăm împotriva voastră. Ne cerem scuze pentru femeile care au fost nevoite să vadă aşa ceva pe stradă astăzi, dar şi pe teritoriile noastre femeile sunt nevoite să vadă atrocităţi. Voi, locuitori ai Marii Britanii, nu veţi fi niciodată în siguranţă. Înlăturaţi Guvernul, căci guvernanţilor nu le pasă de voi".

"Acesta este Islamul: el taie capetele soldaţilor noştri"

Zeci de simpatizanţi ai grupului de extremă-dreapta English Defence League (EDL) s-au strâns la intrarea în Woolwich Royal Arsenal, miercuri după-amiază, la câteva ore după atacul ucigaş asupra unui soldat britanic, proferând sloganuri antimusulmane.  O mare parte dintre ei s-au ciocnit cu forţele de poliţie, nevoite să facă uz de toate mijloace pentru a-i împrăştia pe protestatarii convocaţi prin reţelele de socializare pe Internet.  "Acesta este Islamul: el taie capetele soldaţilor noştri", a strigat liderul EDL, Tommy Robinson. "Este ceea ce am văzut azi: au tăiat capul unui soldat britanic în plină stradă la Londra" (ştirea decapitării a circulat timp de mai multe ore pe Internet, în lipsa unei versiuni oficiale a poliţiei britanice cu privire la incident).  "Generaţiile viitoare sunt învăţate că Islamul este o religie a păcii. Adevărul este că nu a fost niciodată. Ceea ce am văzut azi este Islamul şi deja ne-am săturat. Trebuie să existe o reacţie. Guvernul trebuie să asculte, poliţia trebuie să asculte şi să înţeleagă furia oamenilor din Marea Britanie", a adăugat Robinson. Ciocnirile dintre poliţie şi activiştii de extremă-dreapta s-au prelungit în timpul nopţii la Woolwich. Agenţii poliţiei au blocat ieşirea dintr-un pub şi au dejucat o tentativă a manifestanţilor de a ataca moscheea locală.

Nou record mondial:

A escaladat Everestul la 80 de ani

Un alpinist japonez de 80 de ani, amator de senzaţii tari de aproape un sfert de secol, a reuşit să cucerească Everestul, devenind astfel cea mai vârstnică persoană care ajunge pe cel mai înalt vârf din lume. "Sunt cel mai fericit om din lume. Nu m-am simţit aşa niciodată până acum. Dar nici nu am fost atât de obosit", a spus el presei japoneze.
Yuichiro Miura şi echipa sa au ajuns în vârf ieri în zori (12h15 ora Japoniei). Bărbatul de 80 de ani a efectuat a treia escaladare a Everestului (8.848 m). El a vrut să restabilească recordul din Guinness Book: în 2003 a ajuns în Cartea Recordurilor după ce a urcat pe Everest la 70 de ani, în prima ascensiune pe muntele legendar. A fost depăşit însă de un alt japonez, Katsusuke Yanagisawa, în 2007, care a cucerit muntele la 71 de ani, şi de un nepalez, Min Bahadur Sherchan, în 2008, care a realizat aceeaşi perfomanţă la 76 de ani. Atunci Miura escalada a doua oară Everestul, dar nu avea "decât" 75 de ani. Yiuchiro Miura nu a aşteptat să ajungă la vârsta senectuţii ca să se vorbească de el. A fost pe prima pagină a ziarelor în 1970, fiind primul care a coborât pe schiuri de pe Everest, de la un punct situat la 8.000 m. Coborârea sa, frânată de o paraşută, a făcut obiectul unui film, intitulat "Omul care a coborât de pe Everest pe schiuri" şi premiat cu un Oscar pentru cel mai bun documentar. Nu este primul în familie care realizează astfel de performanţe: tatăl său, Keizo, a coborât pe schiuri de pe Mont Blanc la 99 de ani!

Primul ochi artificial panoramic, creat de savanţi

Cercetătorii europeni au creat primul ochi artificial cu faţete, inspirat de structura organului vizual al muştei drosofile, care oferă o vedere panoramică fără distorsiuni, potrivit unui studiu publicat în această săptămână în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Ochii cu faţete permit muştelor şi altor artropode să capteze simultan mişcările rapide efectuate în mai multe direcţii. Eforturile făcute pentru crearea unui astfel de ochi artificial s-au lovit de dificultatea de a alinia cu o precizie extremă un ansamblu de fotosenzori şi de microobiective pe suprafaţa curbată la 180 de grade a unei foi confecţionate dintr-un plastic elastic, au explicat oamenii de ştiinţă. Ei au putut să depăşească această problemă concepând un ochi compus din trei straturi de obiective microscopice, o antenă care reacţionează la lumină şi care imită circuitele neuronale din creierul muştelor şi un circuit imprimat suplu care permite programarea felului în care sunt tratate semnalele luminoase.
Prototipul, denumit CurvACE (Curved Artificial Compound Eye) produce o vedere panoramică fără distorsiune, de înaltă rezoluţie, capabilă să se adapteze la diferitele intensităţi luminoase din mediul înconjurător.
Potrivit creatorilor săi, acest ochi ar putea avea aplicaţii în sistemele de detectare în trei dimensiuni, în care rapiditatea este crucială, cum ar fi sistemele construite pentru a evita coliziunile la sol şi în aer.

Germania, cea mai populară ţară din lume, Iran, cea mai antipatică

Germania este cea mai populară ţară din lume, potrivit clasamentului anual alcătuit de BBC pe baza unui sondaj de opinie în cursul căruia au fost intervievate 26.000 de persoane. Persoanele intervievate au fost rugate să acorde calificative de tip percepţie "preponderent pozitivă" sau "preponderent negativă" pentru 16 ţări şi pentru Uniunea Europeană. Germania s-a clasat pe primul loc, 59 la sută dintre opinii fiind "pozitive". Pe ultimul loc este Iranul. Sondajul comandat de postul BBC a fost efectuat de institutele GlobeScan şi PIPA în 25 de ţări. După Germania, în clasamentul statelor percepute pozitiv sunt Canada, Marea Britanie, Japonia şi Franţa. Pe ultimele patru locuri ale clasamentului se situează Israelul, Coreea de Nord, Pakistanul şi Iranul.

Rusia a găsit antidotul la scutul antirachetă american

Rusia a dezvoltat un sistem capabil să neutralizeze sistemul de apărare antirachetă american şi nu disimulează acest lucru, a declarat ieri şeful Statului Major general al Forţelor armate ruse Valeri Gherasimov. "A fost dezvoltat un ansamblu de măsuri militare şi tehnice destinat să neutralizeze un eventual impact negativ al sistemului de apărare antirachetă american asupra potenţialului nuclear al Rusiei şi nu ascundem acest lucru", a declarat generalul în cadrul unei conferinţe privind securitatea europeană, organizată la Moscova. Gherasimov a subliniat că punerea la punct a acestui sistem depinde de evaluarea rusă a riscului pe care îl reprezintă scutul antirachetă pentru potenţialul nuclear al ţării.

Bărbatul ucis de FBI a mărturisit o triplă crimă

Un bărbat ucis miercuri în Florida în timpul unui interogatoriu FBI a mărturisit, înainte să moară, că este implicat într-o triplă crimă comisă, potrivit acestuia, împreună cu Tamerlan Tsarnaev, unul dintre presupuşii autori ai atentatului de la Boston, scrie presa americană. Această triplă crimă, care nu a fost soluţionată vreodată, a fost comisă pe 11 septembrie la Waltham, o suburbie din vestul Bostonului. Trei bărbaţi au fost găsiţi cu gâtul tăiat într-un apartament, acoperiţi cu marijuana. Bărbatul ucis miercuri dimineaţa, un tânăr de origine cecenă, Ibragim Todaşev, în vârstă de 27 de ani, îl cunoştea pe Tamerlan Tsarnaev, cel mai mare dintre fraţii acuzaţi de comiterea atentatului de la maraton, soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi. El practica, la fel ca acesta, arte marţiale, şi a locuit pentru o perioadă la Boston.
Interogatoriul lui Todaşev dura de două ore, miercuri dimineaţa, în apartamentul său din Orlando, în momentul în care acesta a încercat să atace un anchetator, a declarat o sursă din cadrul poliţiei pentru New York Times. El a recunoscut anterior că este implicat în tripla crimă şi l-a incriminat şi pe Tsarnaev. "A recunoscut acest lucru verbal, dar nu a semnat nimic", a precizat această sursă. Biroul FBI din Boston şi procurorul local au refuzat să facă vreun comentariu, ancheta asupra triplei crime fiind în curs.

Venezuela trece printr-o criză profundă de hârtie igienică

Adunarea naţională venezueleană a votat un buget special de 79 de milioane de dolari pentru a importa hârtie igienică şi alte produse de igienă, în faţa crizei care afectează această ţară ce adăposteşte cele mai mari rezerve de hidrocarburi din lume. Acest buget va fi folosit pentru a cumpăra 39 de milioane de role de hârtie igienică, 50 de milioane de serveţele igienice, 10 milioane de săpunuri, 17 milioane de scutece de unică folosinţă şi trei milioane de tuburi de pastă de dinţi. Lipsurile din Venezuela sunt imputate controlului preţurilor implementat de fostul lider al ţării Hugo Chavez în 2003. "Am denunţat mereu strategiile de stocare şi de speculă şi campania de teroare care s-a răspândit printre unii oameni, obligându-i să cumpere frenetic şi compulsiv", a afirmat Jose Avila, un deputat al partidului aflat la putere. Chavez, care a murit de cancer în martie, a lansat "revoluţia bolivariană" în cei 14 ani aflaţi la putere, utilizând resursele de petrol pentru a finanţa programe sociale şi a susţine regimurile prietene din regiune. Economia ţării este totuşi afectată de lipsuri şi de întreruperi regulate de energie electrică. Inflaţia a atins 20 la sută anul trecut iar datoria a atins 150 de miliarde de dolari adică în jur de 50 la sută din produsul intern brut al acestei ţări de 29 de milioane de locuitori.

Adolescenţii renunţă la Facebook pentru Twitter

Reţeaua de socializare Twitter începe să fie preferată de un număr tot mai mare de adolescenţi din SUA care consideră că pe Facebook este prea multă dramă şi au conturi prea mulţi adulţi, conform unui nou studiu realizat de Pew Research Center privind comportamentul online. Conform studiului, adolescenţii împărtăşesc prea multe informaţii cu caracter personal pe site-urile de socializare, deşi încearcă să-şi protejeze reputaţia online. "Ideea este că există mai puţini adulţi, mai puţini părinţi şi, pur şi simplu, mai puţină complexitate", a afirmat Amanda Lenhart de la Pew Research Center, unul dintre autorii studiului. "Ei au în continuare profiluri pe Facebook, însă petrec mai puţin timp pe această reţea de socializare şi preferă în schimb Twitter, Instagram şi Tumblr", a adăugat ea.
Studiul publicat marţi arată că 94% dintre adolescenţii care sunt activi pe reţelele sociale au profil pe Facebook - la fel ca în urmă cu un an. 26% dintre adolescenţi se află şi pe Twitter - dublu faţă de anul 2011, când doar 12% dintre aceştia au afirmat că au cont pe această reţea socială.
Ca un motiv de îngrijorare pentru părinţi, mai mult de 60% dintre adolescenţii care au conturi pe Twitter au afirmat că mesajele postate sunt publice, adică oricine de pe Twitter - prieten, străin sau duşman - poate vedea ceea ce scriu sau postează. Aproximativ un sfert dintre adolescenţi au afirmat că postările lor sunt private, iar 12% au afirmat că nu ştiu dacă mesajele lor sunt publice sau private.

Test clinic de radioterapie cu ioni grei contra cancerului mamar

O specialistă japoneză în oncologie a anunţat că a început primul test clinic din lume cu ioni grei, pentru un tratament care foloseşte radioterapia împotriva cancerului mamar şi nu apelează la chirurgie. Institutul naţional de ştiinţe radiologice a început acest test folosind "o radioterapie cu ioni grei", care emit un fascicul minuscul ce poate fi dirijat direct spre celulele maligne, a declarat Kumiko Karasawa, medic oncolog specializat în cancerul mamar. Această radioterapie cu ioni grei s-a dovedit eficientă în combaterea altor tipuri de cancer care nu s-au extins în organism, a adăugat ea. Potrivit agenţiei de presă nipone Kyodo, acest tratament a fost eficient în tratamentul administrat unor pacienţi suferind de cancer pulmonar şi cancer de prostată, însă el nu a fost niciodată testat pentru cancerul mamar. Radioterapia clasică recurge la razele X şi la razele gamma, care sunt puternice la suprafaţa corpului, dar a căror intensitate descreşte atunci când razele pătrund în ţesuturi. Radioterapia cu ioni grei menţine intensitatea razelor atunci când acestea intră în ţesuturi.
Testele sunt efectuate pe 20 de paciente în vârstă de cel puţin 60 de ani, care au tumori de talie redusă şi care nu s-au extins în corp. Tratamentul durează o oră, timp de doar patru zile, mult mai puţin decât radioterapia clasică.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.