Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cum va arăta cea mai modernă staţie de metrou din lume

Ziarul de Vrancea
21 mai 2013 504 vizualizări
O staţie de metrou din aur va fi construită în capitala Arabiei Saudite.

Potrivit publicaţiei britanice The Independent. Suprafaţa noii staţii de metrou, ce va fi construită în sectorul financiar al Riadului, va fi de 20.000 de metri pătraţi. Staţia va fi amplasată pe noua linie de metrou, ce urmează să fie construită în mai puţin de 4 ani. Cea mai mare parte a staţiei va fi realizată din marmură, iar pereţii ei vor fi împodobiţi cu plăci din aur. Se estimează că aceasta va fi cea mai costisitoare şi mai modernă staţie de metrou din lume. Proiectul staţiei a fost elaborat de arhitecta de origine arabă Zaha Hadid. Potrivit arhitectei, pentru noua sa lucrare ea s-a inspirat din dunele Arabiei Saudite, încercând să confere staţiei contururile line ale acestora.
Intrarea în metrou se va deosebi de asemenea foarte tare de cele obişnuite. Hadid a decis să construiască deasupra staţiei o clădire cu mai multe etaje de un design futurist, în care vor fi amplasate parcări şi un centru comercial. În staţie, care va deveni un important centru de transbordare, va fi aplicat de asemenea un nou sistem de acces al pasagerilor, menit să ajute la evitarea ambuteiajelor. Principiul de acţiune al acestui sistem nu este precizat în comunicat. În afară de aceasta, Hadid a avut în vedere să asigure pătrunderea luminii solare în staţie şi la intrarea acesteia, dar în acelaşi timp să-i protejeze pe pasageri de căldură. Pentru aceasta arhitecta a fost nevoită să proiecteze un acoperiş special. De asemenea, special pentru noua staţie inginerii au creat un sistem de aer condiţionat fără analogie în lume.
Zaha Hadid este prima femeie din istorie laureat al premiului Pritzker, considerat un premiu Nobel în domeniul arhitecturii. Printre cele mai cunoscute proiecte ale sale se numără Muzeul Naţional de Artă a secolului al XXI-lea de la Roma, sediul central al uzinei BMW din Leipzig, gara din Strasbourg şi marele centru comercial din Seul.

Curiosity a executat un al doilea foraj într-o rocă marţiană

Roverul american Curiosity a executat un al doilea foraj într-o rocă marţiană, din care va recolta un eşantion care va fi analizat ulterior de instrumentele aflate la bordul acestui robot trimis de NASA pe planeta roşie în 2012, a anunţat agenţia spaţială americană.  Curiosity a făcut, pe 19 mai, un orificiu cu diametrul de 1,6 centimetri şi o adâncime de 6,6 centimetri într-o rocă denumită "Cumberland", cu ajutorul unui burghiu aflat la capătul braţului său robotizat, a anunţat Jet Propulsion Laboratory (JPL), afiliat NASA. Materialele provenind din interiorul rocii vor fi transferate în instrumentele care compun laboratorul din interiorul robotului, în zilele următoare. Curiosity a colectat, pe 20 februarie, primul eşantion din interiorul unei roci sedimentare marţiene, o reuşită considerată o premieră planetară în afara Terrei. Pe baza analizei acelui eşantion, NASA a ajuns la concluzia că planeta Marte a avut în trecutul ei un mediu propice existenţei microorganismelor, inclusiv a unor cantităţi de apă cu un nivel de aciditate care nu era prea ridicat.
Curiosity, un vehicul de o tonă, cu şase roţi, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu şi mai sofisticat robot trimis vreodată pe Marte, a coborât în zona ecuatorului marţian în craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de cel puţin doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina dacă planeta roşie a permis în trecutul ei existenţa vieţii microbiene.

Alegerile europene vor avea loc între 22 şi 25 mai 2014

Parlamentul European (PE) a adoptat ieri un proiect de decizie potrivit căruia alegerile europene din 2014 vor avea loc în perioada 22-25 mai, anunţă un comunicat al PE postat pe site-ul de Internet al instituţiei. Data alegerilor europene din 2014 a fost devansată, astfel încât acestea se vor desfăşura în perioada 22-25 mai şi nu în perioada 5-8 iunie.
Deputaţii europeni au recomandat organizarea viitoarelor alegeri în mai şi nu în iunie, cu scopul de a oferi următorului PE mai mult timp să se pregătească pentru alegerea preşedintelui Comisiei Europene (CE) în iulie 2014. În plus, perioada 5-8 iunie 2014 coincide cu weekendul de Rusalii, aflat în timpul vacanţei şcolare în multe state membre.

Vitamina D poate trata astmul

Timpul pe care pacienţii care suferă de astm şi-l petrec la soare ar putea avea un efect pozitiv asupra acestei boli, conform unui nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la King's College din Londra. Conform acestora, un nivel mai redus de vitamina D, vitamină care este sintetizată de organism, în piele, sub incidenţa razelor soarelui, este legat de o înrăutăţire a simptomelor de astm. Acest studiu indică faptul că vitamina D în cantitate suficientă are efectul de a calma partea hiperactivă a sistemului imunitar în cazurile de astm. Totuşi, deocamdată nu a fost testată tratarea bolnavilor de astm pe bază de vitamina D. Oamenii care suferă de astm ajung să aibă dificultăţi de respiraţie atunci când căile lor aeriene superioare devin inflamate şi se îngustează în timpul crizei de astm. Majoritatea acestor pacienţi primesc un tratament pe bază de steroizi, dar acesta nu are efecte în toate cazurile.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.