Internațional

O tornadă a luat zeci de vieţi în Oklahoma

Ziarul de Vrancea
21 mai 2013 450 vizualizări
Cel puţin 24 de oameni au fost ucişi de forţa devastatoare a tornadei, dar bilanţul victimelor ar putea fi mult mai mare n locuitorii oraşului povestesc imagini de coşmar

Niciun locuitor din cartierul Moore, situat la periferia oraşului american Oklahoma City (sud), nu şi-a imaginat forţa devastoare a tornadei, când alarmele au anunţat apropierea acesteia, cu toate că sunt obişnuiţi cu asemenea fenomene meteorologice. Bilanţul oficial al tornadei care a devastat luni o suburbie a Oklahoma City era ieri de 24 de morţi, dar putea ajunge la peste 100 de morţi, potrivit unui calcul neoficial. Un coşmar despre care supravieţuitorii relatează speriaţi pentru posturile de televiziune americane.
Cu chipul sfâşiat, o femeie cu prenumele Elizabeth explică pentru KFOR TV cum a accelerat pe autostradă pentru a încerca să se întoarcă acasă şi să-şi salveze câinele Ginger. Odată ajunsă acasă, ea a sărit în cadă cu animalul, protejându-se cu perne când tornada a spart ferestrele, după care s-a trezit sub dărâmăturile propriei case. "Nu pot să cred că am supravieţuit", constată ea, ţinându-l în lesă pe Ginger, nevătămat.

Forţa tornadei a depăşit nivelul maxim

Lando Hyde, care lucrează la o herghelie, s-a gândit, de asemenea, înainte de toate, la animalele sale, alergând să elibereze mai mulţi cai, după care s-a adăpostit în grajd. Boxele au fost distruse de o camionetă ridicată de rafalele de vânt, povesteşte el, adăugând că "zgomotul era insuportabil şi se vedeau lucruri zburând peste tot". Chiar şi meteorologii au rămas surprinşi de puterea tornadei, a cărei forţă a depăşit nivelul maxim 5, pe scara pe care se măsoară uraganele. Tornada a distrus cel puţin două şcoli, între care Plaza Towers, unde cel puţin şapte copii au murit, potrivit CNN. Brady, un elev de clasa a şasea, a relatat pentru CNN cum el şi prietenii săi au fost puşi la adăpost în baie de către profesori, după care au fost evacuaţi în grabă din cauza unei probabile scurgeri de gaze. Aproape imediat după trecerea tornadei, echipajele de salvare s-au deplasat la faţa locului. Locuitorii mergeau printre dărâmături pentru a găsi eventuali supravieţuitori în casele distruse. Joe Jolly, un locuitor din Moore, a anunţat pentru postul public de radio NPR că vecinătatea sa pare "o zonă de război". "Eu nu mai am casă. Mă aflu în continuare în stare de şoc. A fost intens, nu ştiu ce să zic, a fost teribil", a spus el. "Când m-am întors, am realizat că nu mai exista nimic din casa mea", a declarat o femeie pentru CNN. "Faţada este încă în picioare, dar partea din spate s-a dus. Baia este intactă. Am pierdut animale. Am pierdut totul", deplânge ea, înainte să concluzioneze că "familia mea şi cu mine suntem bine şi vom ieşi din asta... Dar totul s-a dus".

Cel puţin 20 de copii s-ar afla printre victime

Cel puţin 20 dintre victimele tornadei sunt copii, relatează CNN. Astfel, aproximativ 75 de elevi şi membri ai personalului se aflau în şcoală în momentul în care tornada a lovit localitatea. Echipe de salvatori căutau luni seara(ieri dimineaţă ora Romaniei) între dărâmături posibili supravieţuitori blocaţi sub ruine, însă autorităţile au prezentat aceste eforturi drept operaţiuni de înlăturare a consecinţelor tornadei, ci nu de salvare.
Tornada a devastat drumuri, blocându-le, şi a îngreunat atât transporturile, cât şi comunicaţiile. De asemenea, peste 38.000 de clienţi din Oklahoma nu aveau curent electric, potrivit unor furnizori locali. Aproximativ 300 de case au fost avariate sau distruse în Oklahoma, în weekend, a anunţat Ken Garcia, un purtător de cuvânt al Crucii Roşii.
O combinaţie de factori - rafale puternice de vânt şi mase de aer umed şi cald lovindu-se de mase de aer rece - pot favoriza o continuare, timp de mai multe zile, a unor fenomene meteorologice extreme, a avertizat un oficial. Alerte de tornadă au fost în vigoare în unele zone din sud-estul statului Kansas, vestul şi centrul statului Missouri, nord-vestul Arkansasului, centrul şi estul Oklahomei şi nord-vestul Texasului până luni seara târziu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.