Internațional

Eurovisionul starneşte un scandal diplomatic

Ziarul de Vrancea
21 mai 2013 1527 vizualizări
Autorităţile ruse sunt foc şi pară pe azeri, după ce aceştia nu au acordat nici un punct reprezentantei Rusiei n pus în devensivă, preşedintele Azerbaidjanul promite o anchetă

Ilham Aliev, preşedintele Azerbaidjanului, a ordonat iniţierea unei anchete care să cerceteze motivul pentru care ţara sa a acordat zero puncte Rusiei în finala de sâmbătă seară a concursului Eurovision 2013, solicitând totodată o renumărare a voturilor compatrioţilor săi. Potrivit oficialilor azeri, compatrioţii lor şi juriul oficial din Azerbaidjan au susţinut puternic cântecul care a reprezentat Rusia în finala acestui concurs. Reprezentanţii postului public de televiziune din Azerbaidjan au sugerat faptul că ar fi putut exista anumite încălcări ale regulamentului de votare. Rusia a acordat numărul maxim de puncte - 12 - cântecului care a reprezentat Azerbaidjanul la concursul Eurovision 2013, o baladă interpretată de Farid Mammadov. Azerbaidjanul s-a clasat în final pe locul al doilea, după câştigătoarea concursului, Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei. Reprezentanta Rusiei, Dina Garipova, s-a clasat pe locul al cincilea în acest concurs. Ambasadorul Azerbaidjanului în Rusia, Polad Bulbuloglu, a dezvăluit faptul că preşedintele Ilham Aliev a ordonat iniţierea unei anchete şi renumărarea voturilor. El a spus că un număr mare de votanţi din Azerbaidjan, care au votat prin SMS, au susţinut-o pe reprezentanta Rusiei. "Potrivit acestor date, Rusia ar fi trebuit să primească 10 puncte de la Azerbaijhan. Un anunţ va fi făcut în această noapte la Televiziunea Publică azeră", a precizat el ieri. Camil Guliev, directorul postului public de televiziune, a spus că neacordarea niciunui punct reprezentantei Rusiei reprezintă un motiv de reală îngrijorare. "Sperăm sincer ca acest incident, posibil iniţiat de un anumit grup de interese, să nu umbrească relaţiile frăţeşti dintre popoarele din Federaţia Rusă şi Azerbaidjan", a spus Camil Guliev.

Lavrov: Acest act scandalos nu va rămane fără răspuns

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a denunţat şi el ieri votul "scandalos" de la concursul Eurovision. El a cerut televiziunii publice azere să clarifice acest incident. "Ne vom coordona acţiunile comune pentru ca acest act scandalos să nu rămână fără un răspuns", a subliniat Lavrov. "Atunci când sunt furate 10 puncte de la reprezentanta noastră, acest fapt nu poate să ne încânte", a subliniat oficialul rus.
Potrivit regulamentului acestui concurs foarte popular, organizat în acest an în perioada 16-18 mai, în oraşul suedez Malmo, telespectatorii din cele 39 de ţări participante au votat prin SMS şi prin telefon, iar voturile lor au fost ponderate (50%) cu votul unui juriu profesionist din fiecare ţară.
Azerbaidjanul, care a organizat concursul Eurovision din 2012, a încercat în mod tradiţional să păstreze relaţii bune cu Moscova, în ciuda unor tensiuni din trecut între cele două ţări cauzate de o dispută pe teme energetice.
O controversă legată de finala Eurovision priveşte şi participarea reprezentantului Romaniei. Astfel, potrivit cifrelor publicate pe Eurofestival,  Cezar Ouatu a fost cel mai votat artist de către publicul italian, cu 23,20% din opțiuni. Cu toate acestea, în final, Cezar Ouatu a primit doar un singur punct din partea Italiei.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.