Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Viktor Orban compară politicile lui Merkel cu invazia militară nazistă

Ziarul de Vrancea
18 mai 2013 381 vizualizări
Premierul ungar Viktor Orban a adâncit tensiunile cu Germania după ce a comparat politicile cancelarului german Angela Merkel cu invazia militară nazistă a ţării sale, ordonată de Adolf Hitler

Merkel a declarat săptămâna trecută, într-o discuţie publică despre Europa, că Germania "va face totul pentru a aduce Ungaria pe drumul cel bun. Dar nu vom trimite cavaleria imediat". Comentariile cancelarului german au fost un răspuns la afirmaţiile principalului său contracandidat, social-democratul Peer Steinbrück, care, în aceeaşi discuţie a ridicat problema excluderii Ungariei din UE din cauza unor reforme recente nedemocratice. "Germania a trimis cavaleria o dată, şi sub formă de tancuri", a declarat Orban la emisiunea sa radiofonică săptămânală. "Cererea noastră ar fi să nu o mai trimită din nou. Nu a fost o idee bună atunci şi nu a funcţionat", a adăugat el.
Comparaţia pe care Orban a făcut-o între modul în care a fost tratată Ungaria în timpul ocupaţiei militare naziste a intensificat tensiunile dintre cele două ţări, scrie Der Spiegel. Opoziţia ungară a criticat comentariile lui Orban, pe care le-a calificat drept o "glumă grosolană" şi a subliniat că Merkel a cerut o soluţie moderată la actuala dispută între Ungaria şi UE.

Doi iranieni, spânzuraţi la Teheran pentru spionaj

Doi iranieni condamnaţi la moarte pentru spionaj în favoarea Israelului şi Statelor Unite au fost spânzuraţi duminică dimineaţa la Teheran, a anunţat parchetul general. Mohammad Heydari a fost găsit vinovat de "furnizarea de informaţii în domeniul securităţii şi de secrete Mossadului (israelian) în schimbul unor sume de bani", a precizat parchetul din Teheran într-un comunicat. Celălalt condamnat, Kourosh Ahmadi, a "furnizat informaţii CIA", a adăugat parchetul, fără să ofere alte detalii.
Serviciile de informaţii iraniene anunţă în mod regulat arestarea unor persoane acuzate de spionaj în favoarea Statelor Unite, Marii Britanii şi Israelului.
În ianuarie, televiziunea de stat a difuzat declaraţii ale unui cetăţean slovac, un presupus spion CIA, care ar fi încercat să obţină informaţii despre "progresele ştiinţifice ale ţării". Acesta a negat orice activitate de spionaj la revenirea în raţă, în urma unui acord între Bratislava şi Teheran.
Iranul a acuzat serviciile de informaţii israeliene şi americane că se află în spatele unor atentate ce s-au soldat cu moartea mai multor cercetători iranieni în domeniul nuclear, în ultimii ani.
În mai 2012, Majid Jamali Fashi a fost spânzurat după ce a fost condamnat pentru spionaj în favoarea servciului israelian de informaţii externe Mossad şi pentru că a jucat un rol central în asasinarea unor cercetători iranieni în domeniul nuclear în schimbul sumei de 120.000 de dolari. Un fost puşcaş marin iraniano-american, Amir Mirzaï Hekmati, se află la închisoare în Iran din august 2012, pentru acuzaţii de spionaj, considerate "total false" de către Statele Unite.

Doi agenţi FBI au murit la un exerciţiu de antrenament

Doi agenţi FBI au murit vineri în cursul unui exerciţiu de antrenament în largul coastei Virginia Beach, în statul Virginia, a anunţat poliţia federală americană într-un comunicat emis duminică, relatează CNN. "Agentul special Christopher Lorek şi agentul special Stephen Shaw făceau parte din Grupul FBI de răspuns la incidente critice. Cauza incidentului este în curs de examinare", se arată în comunicat. Un oficial care a cerut protecţia anonimatului a declarat pentru CNN că cei doi agenţi au murit în cursul unui execiţiu de antrenament pentru salvarea de ostatici. Oficialul nu a oferit detalii suplimentare.

FSB afirmă că a dejucat un atentat la Moscova

Serviciile speciale ruse au dejucat un atentat pregătit la Moscova de trei rebeli, dintre care doi au fost ucişi, a anunţat ieri comitetul antiterorist rus citat de agenţiile de presă. "Forţele de ordine au dejucat o tentativă de atac în capitala rusă", a anunţat comitetul. Rebelii au fost reperaţi într-o casă din oraşul Orehovo-Zuievo, din regiunea Moscova. "Aceşti criminali, cetăţeni ruşi, au venit din Afganistan şi Pakistan, unde au fost antrenaţi şi se pregătesc să comită un atentat", potrivit aceleiaşi surse. Ei au deschis focul după ce reprezentanţii forţelor speciale i-au somat să se predea. "În cadrul unei scurte confruntări, doi dintre ei au fost doborâţi iar unul arestat. Un reprezentant al forţelor speciale a fost rănit uşor", potrivit aceleiaşi surse.
Autorităţile ruse nu precizează ce fel de atentat pregăteau aceştia.
Preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre operaţiune, a anunţat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov. "Vladimir Putin a primit rapoartele FSB în timpul pregătirii operaţiunii de arestare a teroriştilor şi imediat după încheierea operaţiunii", a precizat el".


Bilanţul atentatelor comise în Irak se ridică la 71 de morţi

Cel puţin 71 de oameni au murit în atentatele comise ieri în Irak, anunţă autorităţile locale, citate de BBC News online. La Basra, 15 persoane au fost ucise şi 48 au fost rănite într-un atac cu maşină-capcană. Alte 16 persoane au fost ucise într-un atentat comis în cartierul Shaab din Bagdad.
Alţi zeci de oameni au murit în incidente comise în oraşele Balad şi Samarra.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.