Internațional

"Dracula", răpus de o blondă

Ziarul de Vrancea
19 mai 2013 560 vizualizări
"Europa o adoră pe Emmelie", titra presa daneză ieri, care nu s-a zgârcit cu cuvintele de laudă, după victoria reprezentantei Danemarcei la Eurovision. Reprezentantul nostru, costumat în vampir, a terminat pe locul 13 din cele 26 de ţări finaliste.

Cu 281 de puncte, Emmelie de Forrest (20 de ani), succede suedezei Loreen în palmaresul Eurovision. Balada sa "Only Teardrops" a sedus experţii şi circa 125 milioane de telespectatori din întreaga lume. "Răsfăţata Danemarcei este marea favorită. Ea a satisfăcut toate aşteptările", scria televiziunea publică DR pe site-ul său internet. Malmo, oraşul suedez unde s-a desfăşurat ediţia din acest an a Eurovision, este situat doar la câţiva kilometri de Danemarca şi suporterii danezi au fost prezenţi în masă. Televiziunea publică DR evocă un "extaz danez" după anunţarea rezultatelor. Pentru tabloidul Ekstra Bladet, situaţia a fost euforică. "Europa o adoră pe Emmelie, triumful său este total", a titrat acesta. Până şi serioasa publicaţie Politiken nu s-a putut abţine să aprecieze că "Only Teardrops" a fost cel mai bun cântec în Europa.

Presa internaţională despre Ouatu: între "remarcabil" şi "bizar"

Reprezentantul României, Cezar, care a participat la Eurovision cu piesa "It's My Life", a obţinut un total de 65 de puncte cu care s-a situat pe locul 13. Cezar nu a primit de la nicio ţară punctajul maxim de 12 puncte, în timp ce câte 10 puncte au fost acordate reprezentantului României de către Republica Moldova şi Grecia. Aliona Moon, reprezentanta Republicii Moldova s-a clasat pe locul al 11-lea, obţinând 71 de puncte.
În decizia finală au contat în proporţie de 50% votul telespectatorilor şi 50% votul unui juriu de specialitate.
Prestaţia lui Cezar în finală a atras comentarii diverse în presa internaţională, BBC considerând că reprezentantul nostru a ocupat "un onorabil loc 13", în timp ce Mirror consideră că artistul ar fi putut câştiga "premiul pentru cea mai bizară apariţie". Publicaţia britanică Daily Mail a comentat faptul că spectacolul lui Cezar a fost unul "flamboiant". "Purtând un costum negru, bizar, a cântat cu un incredibil de înalt falsetto, în vreme ce dansatorii s-au mişcat în jurul său aproape dezbrăcaţi". Site-ul The Huffington Post remarcă faptul că Cezar din România este un "cântăreţ de operă" şi că acesta "a oferit una dintre cele mai remarcabile interpretări".

Caştig record la loto: 590 de milioane de dolari

n este cel mai mare caştig obţinut vreodată la loto de o singură persoană

Un câştigător va încasa suma de 590 de milioane de dolari care era pusă în joc la o loterie în Statele Unite, reprezentând cel mai mare pot câştigat în istorie de o singură persoană, au anunţat organizatorii pe site. Americanii s-au grăbit să cumpere bilete puse în vânzare cu echivalentul a doi euro în supermarketuri şi magazine pentru această extragere cu un câştig-record, după ce nimeni nu a câştigat cele 364 de milioane de dolari în joc la extragerea precedentă. Dacă nu ar fi existat un câştigător sâmbătă seara, potul cel mare ar fi fost repus în joc la următoarea extragere şi ar fi atins fabuloasa sumă de aproape un miliard de dolari.
Însă un cumpărător din Florida a jucat numerele 10, 13, 14, 22, 52 şi 11 ca număr complementar, numit şi Powerball, şi a devenit multimilionar sâmbătă, la ora locală 23.00 (duminică, 6.00, ora României). Şansele de câştig erau, potrivit organizatorilor, de aproximativ una la 175 de milioane.
Precedentul record la această loterie Powerball a fost de 587 de milioane de dolari, în noiembrie 2012.
Suma este al doilea cel mai mare pot în istoria loteriilor şi altor jocuri de tip loto în lume. Cea mai mare sumă câştigată vreodată a fost de 656 de milioane de dolari, la loteria Mega Millions, în martie 2012, dar a fost împărţită între trei bilete câştigătoare.

Noul Parlament bulgar, înţesat cu foşti agenţi secreţi comunişti

Doisprezece membri ai noului Parlament bulgar au fost deconspiraţi ca agenţi secreţi ai fostei Securităţi de Stat comuniste (DS), relatează site-ul Novinite.com. Potrivit site-ului desebg.com, dedicat dosarelor secrete ale fostei Securităţi de Stat, toate cele patru partide care au depăşit pragul de 4% şi au obţinut mandate în noul Parlament au foşti spioni comunişti în cadrul lor. Partidul Socialist Bulgar (PSB) şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MDL) a etnicilor turci vor avea câte patru parlamentari ce au avut legături cu fostul serviciu secret comunist, în timp ce GERB va avea trei. Formaţiunea ultranaţionalistă Ataka va avea un parlamentar care a colaborat cu DS. Parlamentul unicameral bulgar are în total 240 de mandate.
Din Parlamentul anterior au făcut parte 11 foşti agenţi DS.

Cincizeci de persoane, rănite de o maşină la o paradă

Cincizeci de persoane au fost rănite sâmbătă după-amiaza, după ce o maşină a intrat într-o defilare, la Damascus, în statul Virginia, a anunţat un dispecerat de poliţie. Cel puţin cinci sau şase persoane au fost rănite grav, potrivit acestei surse.
Accidentul s-a produs la Parada excursioniştilor, în cadrul Festivalul anual al Zilei traseelor, care celebrează traseul apalaş, în acest oraş situat în apropierea frontierei dintre statele Virginia şi Tennessee. Un tânăr, Dalton Thomson, a declarat pentru postul WCYB, afiliat CNN, că a fost împins din calea maşinii de un participant la eveniment. "A fost ireal. Nimic nu poate fi mai înfricoşător", a declarat despre accident.

Un avion a aterizat fără trenul de aterizare

Un avion aparţinând companiei US Airways a aterizat sâmbătă dimineaţa fără trenul de aterizare pe Aeroportul Internaţional Liberty din Newark, în statul New Jersey. La bordul avionului se aflau 31 de pasageri şi trei membri ai echipajului. Un purtător de cuvânt al companiei, Davien Anderson, a declarat pentru CNN că nicio persoană nu a fost rănită.
Această cursă expres operată de Piedmont Airlines a decolat vineri seara de la Philadelphia, către ora locală 23.00 (sâmbătă, 6.00, ora României). Avionul a raportat o problemă la trenul de aterizare, la apropierea de Newark, şi a zburat pentru o perioadă deasupra aeroportului, după care a aterizat "pe burtă" sâmbătă către ora locală 1.00 (8.00, ora României), cu o întârziere de o oră faţă de sosirea programată. La aterizare, pasagerii şi membrii echipajului au fost evacuaţi. Ei au fost transportaţi la terminal, de unde şi-au luat bagajul şi au părăsit aeroportul, a declarat Anderson .

FSB a dezvăluit numele şefului filialei CIA din Moscova

Serviciile ruse de informaţii au dezvăluit vineri presei ruse numele şefului filialei CIA din Moscova în 2011, o încălcare excepţională a protocolului, după câteva zile de la anunţul FSB privind prinderea în flagrant a unui agent american ce încerca să recruteze un agent rus.
Un reprezentant FSB (Serviciul federal de securitate) a oferit agenţiei de presă Interfax numele şefului filialei moscovite a CIA, subliniind că în 2011 FSB l-a "avertizat în mod oficial" împoriva unor "tentative provocatoare de a efectua recrutări în rândul agenţilor serviciilor ruse de securitate" şi l-a ameninţat cu "măsuri reciproce vizând agenţi CIA".
Postul de televiziune RT, finanţat de Kremlin, i-a dezvăluit de asemenea numele, dar cu o ortografie uşor diferită de cea furnizată de către Interfax.
AFP, care nu este în măsură, pentru moment, să confirme numele exact al acestuia, a decis să nu îl publice.
La Washington, Jen Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, s-a limitat să declare vineri că nu a văzut aceste informaţii.
Rusia a anunţat marţi că a arestat în flagrant un diplomat american, agent CIA, care încerca să recruteze, la Moscova, un membru al serviciilor ruse, denunţând o "provocare" demnă de Războiul Rece.

Chinez, arestat pentru că a aruncat un exemplar de Coran pe jos

Un angajat chinez al unei hidrocentrale din Kashmirul pakistanez a fost arestat sâmbătă după ce sute de manifestanţi, care l-au acuzat de profanarea unui exemplar de Coran, au atacat birourile firmei, au anunţat autorităţile. Lee Ping, un membru în conducerea administrativă a unui consorţiu ce construieşte o hidrocentrală la Neelum-Jhelum, a fost acuzat de colegi pakistanezi că a aruncat pe jos, vineri, un exemplar de Coran.
"L-am plasat pe (Lee) Ping în arest preventiv, după ce au izbucnit manifestaţii la o societate unde muncitori pakistanezi l-au văzut aruncând pe jos obiecte persoanle ale unui coleg pakistanez, între care şi un exemplar de Coran", a declarat Sardar Gulfraz, un oficial din cadrul poliţiei.
Lee Ping a confiscat obiecte aparţinând unui medic pakistanez care a refuzat să elibereze camera pentru a fi cazat în altă parte şi s-a "certat cu conducerea societăţii". "Furios", Lee Ping a aruncat, ulterior, lucrurile medicului din cameră, a precizat alt poliţist. "Muncitori care au asistat la această scenă au început să manifesteze, iar mai târziu li s-au alăturat persoane din exterior. Aproximativ 1.000 atacau birourile", a precizat acest poliţist pentru AFP.
Autorităţile au anunţat crearea unei Comisii care să stabilească dacă Lee Ping este vinovat de blasfemie sau nu. Blasfemia este un subiect "spionos" în această ţară musulmană de peste 180 de milioane de locuitori, subminată de o creştere a puterii integrismului, în care o lege prevede inclusiv pedeapsa cu moartea pentru oricine îl insultă pe profet. Pakistanul şi China întreţin relaţii foarte amicale, iar firme şi ingineri chinezi muncesc în cadrul unor proiecte de dezvoltare în sectorul energetic în Pakistan.

Taximetrist, dat în judecată pentru un rest de 20 de bani

Un taximetrist din Hong Kong a compărut în instanţă pentru că nu i-a restituit unui client pentru călătorie nici mai mult nici mai puţin decât cincizeci de cenţi în monedă locală (aproximativ 0,06 dolari SUA sau 20 de bani romaneşti). Procesul său a durat şase luni şi s-a încheiat abia la sfârşitul acestei săptămâni. Taximetristul a fost achitat, iar acuzaţia că a reţinut în mod ilegal cei 50 de cenţi HK nu a putut fi dovedită de avocaţii reclamantului. Şoferul de taxi a spus că el însuşi încearcă să înţeleagă de ce-a fost dat în judecată, mai ales că respectivul client nu-i ceruse restul.
Potrivit materialelor cazului, călătoria, care a făcut obiectul procedurii, a avut loc în octombrie 2012 şi l-a costat pe reclamant circa 136,5 dolari HK (18 dolari SUA). Pasagerul a susţinut în instanţă că i-a dat şoferului 137 de dolari şi n-a primit rest. După cum menţionează BBC News, el nu i-a cerut acestuia restul de bani, dar, ulterior, a mers la poliţie şi l-a denunţat.
În Hong Kong este o practică încetăţenită ca şoferii de taxi să rotunjească suma călătoriei. Un reprezentant al Oficiului pentru taxiuri a declarat pentru AFP că întreaga afacere nu a fost decât o risipă inutilă din banii contribuabililor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.