Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: De ce nu ne suportă britanicii

Ziarul de Vrancea
16 mai 2013 523 vizualizări
Mai întâi au venit polonezii, cehii şi letonii. În prezent, marea anxietate din dezbaterea britanică despre imigraţie este aceea că românii şi bulgarii vor ajunge cu miile în Marea Britanie, odată ce aceştia vor căpăta acces nerestricţionat pe piaţa forţei de muncă începând de anul viitor, scrie Chris Bowlby într-un articol apărut recent pe site-ul BBC History Magazine.

Este rar ca ţările din estul Europei să fie subiectul unei atât de mari atenţii din partea britanicilor. Contextul acestei dezbateri - aderarea recentă a acestor ţări la UE - ar fi trebuit, probabil, să marcheze ieşirea lor finală de sub o barieră de ignoranţă şi ostilitate reciprocă. Totuşi, cea mai recentă dezbatere din Marea Britanie a dezvăluit însă că există percepţii adânc înrădăcinate. Alex Drace-Francis, profesor asociat de istorie culturală europeană la Universitatea din Amsterdam şi totodată un specialist pe probleme româneşti, susţine că oamenii din această parte a Europei s-au confruntat mult timp cu prejudecăţi "uneori la limita rasismului, chiar dacă nu axat pe culoare". Drept dovadă, un scriitor britanic care vizita Bulgaria, România şi statele vecine înainte de Primul Război Mondial îşi intitula cartea "Prin Europa Sălbatică".
Legăturile României cu lumea latină i-au convins pe unii observatori occidentali să o considere un loc mai "civilizat" decât teritoriile vecine balcanice şi slave. Cu toate acestea, percepţiile populare despre România s-au fixat pe câteva simboluri excepţionale, dar puternice. Chiar înainte ca Bram Stoker să îşi plaseze romanul "Dracula" în Transilvania, povestirile despre obiceiurile şi superstiţiile ciudate au făcut impresie asupra publicului britanic. Minoritatea romă (ţiganii) - uneori confundată cu românii - reprezintă un alt element "exotic", dar în cele din urmă înţeles greşit.

Ciudaţi şi sumbri

Alex Drace-Francis, ale cărui cercetări au vizat prezenţa românilor în sursele britanice din secolul al 18-lea până în prezent, sugerează că britanicii par "aproape mândri să vorbească despre România ca despre un loc ciudat". Au fost şi excepţii. În pofida unor note derogatorii, "Trilogia Balcanilor" (1960), scrisă de Olivia Manning, oferă o relatare vie despre România din timpul războiului, apreciată şi de către români. Cu toate acestea, Războiul Rece a consolidat ideea de stranietate ameninţătoare a României. Dictatorul român Nicolae Ceauşescu a fost curtat un timp de Occident atunci când a sfidat conducerea sovietică (efectuând chiar şi o vizită de stat în Marea Britanie în 1978). Cu toate acestea, revoluţia care l-a îndepărtat a fost una sângeroasă la Bucureşti, spre deosebire de manifestaţiile paşnice care au însoţit căderea Zidului Berlinului sau Revoluţia de Catifea din Cehoslovacia.
Prin urmare, nu a părut niciodată probabil ca românii să fie îmbrăţişaţi în noua familie europeană la fel de uşor ca alte naţiuni aflate anterior în spatele Cortinei de Fier. Scriitorii britanici de articole de călătorie invocă în continuare imagini ale ciudăţeniei României - uneori comice, alte ori sumbre, iar acoperirea unor problemelor reale, cum ar fi corupţia, se dizolvă în platitudini despre lipsa de încredere pe care ţi-o dă locul.
Alţi comentatori se concentrează pe lucrurile lăsate neafectate - cum ar fi satele din Transilvania - într-o ţară descrisă ca fiind încă cu mult în urma nivelului european de dezvoltare. Acuzaţiile potrivit cărora carnea de cal a înlocuit carnea de vită în abatoarele din România şi apoi trimisă în Marea Britanie au fost recent adăugate la acest amestec de păreri.

Un amestec complex de valori vechi şi noi

Cum percep însă locuitorii României legăturile lor internaţionale? Dr. Drace-Francis, care a cercetat, de asemenea, imaginea românilor despre Europa de Vest, susţine că, în pofida restricţiilor de călătorie stricte din timpul Războiului Rece, românii au fost încurajaţi în mod oficial să îşi considere civilizaţia legată atât de vest cât şi de est. Intelectualii români au simţit, în mod tradiţional, o puternică afinitate, cu cultura franceză, dar mai puţin cu cea britanică. Între timp, migraţia românească recentă a favorizat Italia şi Spania, cel puţin în parte datorită percepţiei unui patrimoniu latin comun. Pe de altă parte, creşterea gradului de cunoaştere a limbii engleze în rândul tinerilor români ar putea face din Marea Britanie o destinaţie atractivă. Cu toate acestea, criza economică din zona euro ar putea să fi afectat imaginea bună de care se bucura Europa în ochii românilor. Istoria şi locaţia României fac pasibilă ţara de "mai multe solidarităţi", sugerează Drace-Francis. Un patrimoniu religios comun ortodox răsăritean este, spre exemplu, uneori evocat pentru simpatia faţă de Serbia şi Grecia.
Prin urmare, susţine autorul articolului, o posibilă migraţie a românilor în Europa va fi modelată de un amestec complex de factori vechi şi noi. Acoperirea mediatică britanică, deşi prezintă situaţia fără precedent, se bazează de multe ori într-o măsură surprinzătoare pe anxietăţile şi stereotipurile mai vechi.

Ungariei i-ar putea fi suspendat dreptul de vot în UE

Human Rights Watch (HRW) a cerut ieri Uniunii Europene (UE) să ia în calcul suspendarea dreptului de vot al Ungariei în cadrul Uniunii pentru "dispreţul faţă de lege" şi "refuzul persistent" ale acesteia de a urma recomandările instituţiilor europene. HRW a subliniat în ultimul său raport că ar fi necesar ca UE "să adopte măsuri concrete" împotriva Ungariei, care să "conducă la suspendarea dreptului său de vot" ca stat membru al blocului european.
Guvernul conservator al premierului ungar Viktor Orban a utilizat majoritatea zdrobitoare de care se bucură, obţinută în urma alegerilor legislative din 2010, cu scopul de a introduce o serie de legi şi reforme noi - inclusiv o nouă Constituţie -, prezentate ca necesare. Însă, în opinia HRW, aceste schimbări "slăbesc echilibrul puterilor, afectează libertatea presei şi diminuează protecţia drepturilor omului". "Ele sunt totodată contrare angajamentelor Ungariei ca stat membru UE şi al Consiliului Europei (CoE)", se subliniază în raport.
Posibilitatea lansării unei proceduri care să priveze Ungaria de dreptul de vot, prevăzută de articolul 7-1 al Tratatului UE, a fost evocată pe 7 mai în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European (PE) asupra situaţiei din Ungaria. "A venit vremea să fie evocat articolul 7, pentru a se exercita o presiune continuă, cu consecinţe concrete, asupra unui stat membru care încalcă valorile UE", afirmă HRW. În afară de criticile formulate de numerose instituţii şi organizaţii ungare, Guvernul Orban a fost criticat aspru pentru politica sa la nivel naţional, de către UE, CoE, OSCE, o serie de ONG-uri şi de Guvernul Statelor Unite. "A venit timpul ca Ungaria să înceapă să asculte de criticile acestor organizaţii", a declarat pentru AFP Lydia Gall, însărcinată în cadrul HRW pentru Balcani şi Europa de Est.
HRW critică în special texte legislative ce discriminează femeile, bisericile, homosexualii şi persoanele fără adăpost. ONG-ul apreciază că legea presei încurajează autocenzura în rândul jurnaliştilor.

În poşete se află mai multe bacterii decât pe vasul de toaletă

n cel mai murdar obiect din poşeta unei femeia ar fi crema de mâini

Un studiu realizat de Initial Washroom Hygiene demonstrează că poşetele sunt mari focare de bacterii, acest lucru putând avea impact asupra sănătăţii. Una din cinci poşete are baretele la fel de murdare ca vasul de WC, iar genţile de piele constituie un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Textura lor mai spongioasă oferă condiţii ideale pentru propagarea lor. În interiorul poşetei, obiectul care conţine cele mai multe bacterii este tubul cu cremă de îngrijire a mâinilor, urmat îndeaproape de rujul de buze şi pachetul de batiste. Peter Barratt, manager la Initial Hygiene, explică: "Poşetele sunt mereu în contact cu mâinile şi cu tot felul de suprafeţe. Riscul de transmitere a germenilor este foarte ridicat, cu atât mai mult cu cât poşetele sunt rareori curăţate".  "Pentru că genţile transportă germeni, pot contribui la difuzarea acestora pe mâini sau alte suprafeţe", adaugă el în Daily Mail, recomandând femeilor să se spele regulat pe mâini şi să îşi cureţe poşeta cât se poate de des.

Primăria Chişinăului a coborât drapelele în bernă pentru a comemora anexarea Basarabiei

Primăria municipiului Chişinău a coborât ieri drapelele în bernă, pentru a comemora împlinirea a 201 ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul ţarist.
Drapelul de stat a fost legat şi cu o panglică de culoare neagră. "Prin această acţiune, Primăria municipiului Chişinău comemorează data de 16 mai, când se împlinesc 201 ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul ţarist", se arată într-un comunicat al Primăriei, care îndeamnă şi alte instituţii publice să coboare drapelele în bernă, pentru a comemora data de 16 mai 1812, zi în care a fost semnat Tratatul de pace ruso-turc, prin care teritoriul Moldovei istorice dintre Prut şi Nistru a fost anexat la Imperiul Rus.
Prin Tratatul de Pace de la Bucureşti de la 16 mai 1812, fostul Imperiu Otoman ceda Imperiului Rus partea de est a Ţării Moldovei, care corespunde aproximativ cu actualul teritoriu de astăzi al Republicii Moldova. Astfel, au trecut în componenţa Imperiului Rus ţinuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpuşna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Falciu, partea răsăriteană a ţinutului Iaşilor şi Bugeacul. Un teritoriu de 45.630 km, cu 482.630 de locuitori, 5 cetăţi, 17 oraşe şi 695 de sate. Teritoriul anexat a fost transformat în gubernie, cu numele de Basarabia, iar Chişinăul a devenit capitală. După anexare, a urmat procesul de deznaţionalizare şi rusificare a populaţiei băştinaşe. Astăzi, o parte a societăţii consideră ziua de 16 mai 1812 zi de eliberare, în timp ce alta - zi de ocupaţie.

Preţ record pentru o operă a lui Pollock

O pictură de Jackson Pollock a fost vândută cu preţul record de 58,4 milioane de dolari, iar un tablou de Jean-Michel Basquiat a fost vândut cu preţul record de 48,8 milioane de dolari, la o licitaţie organizată de casa Christie's, miercuri seară, la New York. Tabloul "Number 19, 1948", de Jackson Pollock, este caracteristic pentru tehnica denumită "dripping", folosită îndelung de artistul american şi care constă în a face vopseaua să picure pe o pânză, dintr-un recipient găurit. Estimată între 25 de milioane de dolari şi 35 de milioane de dolari, pictura a fost vândută cu 58,4 milioane de dolari, un nou record de preţ pentru operele lui Pollock vândute la licitaţie, chiar dacă alte tablouri ale sale au reputaţia de a fi fost vândute la preţuri chiar şi mai mari, însă în cadrul unor tranzacţii private.
Tabloul "Dustheads", de Jean-Michel Basquiat, a fost vândut cu suma record de 48,8 milioane de dolari, depăşind la rândul său estimările specialiştilor (25 milioane dolari - 35 milioane dolari).
Aceste vânzări record au avut loc la doar o zi după stabilirea unui alt record, cel reuşit de tabloul "Onement VI" al pictorului american Barnett Newman, vândut cu 43,84 milioane de dolari de casa Sotheby's, la New York, marţi.

Telescopul Kepler s-a defectat

Kepler, telescopul spaţial american aflat în căutarea de exoplanete, este "paralizat" din cauza unei defecţiuni tehnice care ar putea conduce la sfârşitul prematur al misiunii sale de patru ani, a anunţat miercuri NASA.
Kepler a rămas blocat din cauza defectării unui mecanism care permite telescopului să se orienteze spre o direcţie dată de pe bolta cerească, a precizat John Grunsfeld, directorul departamentului ştiinţific al agenţiei spaţiale americane, într-o conferinţă de presă telefonică. "Telescopul a fost pus în modul de funcţionare de siguranţă" pentru a ne asigura că panourile solare să fie orientate spre Soare pentru a reîncărca bateriile şi pentru a continua comunicarea cu Terra, a adăugat el.
Inginerii americani au constatat săptămâna trecută că giroscopul lui Kepler nu se mai mişca, în ciuda comenzilor trimise de la sol. Aceeaşi problemă a apărut în iulie 2012 cu un alt giroscop al telescopului Kepler, care a încetat să mai funcţioneze. "Din păcate, Kepler nu se află într-un loc în care putem să trimitem astronauţi" pentru a-l repara, a adăugat el, explicând că inginerii de la NASA "examinează datele cu foarte mare atenţie pentru a vedea dacă este posibil să reluăm activităţile ştiinţifice ale telescopului". "Nu suntem însă pregătiţi să anunţăm sfârşitul oficial al lui Kepler", a insistat John Grunsfeld, care a spus că, "din toate punctele de vedere, misiunea Kepler a fost un succes".
Kepler este primul telescop care a fost special construit pentru a căuta planete asemănătoare cu Terra în alte sisteme solare din galaxia noastră, Calea Lactee. Până în prezent, Kepler a detectat 2.740 de exoplanete potenţiale, din care 112 au fost confirmate până acum cu ajutorul altor telescoape şi echipamente.
În aprilie, astronomii au anunţat descoperirea, făcută cu ajutorul telescopului Kepler, a două exoplanete care prezintă cel mai mare grad de asemănare cu Terra observat vreodată şi pe care apa poate să rămână în stare lichidă, permiţând astfel vieţii să existe.

Un bărbat s-a împuşcat în faţa unor copii de grădiniţă

Un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani s-a sinucis ieri cu un foc de puşcă în faţa a aproximativ zece copii, în holul unei grădiniţe, la Paris, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei. Potrivit primelor elemente ale anchetei, bărbatul a intrat în holul instituţiei, într-un cartier şic din capitala franceză, şi a întors o puşcă cu ţeava retezată împotriva sa, în faţa copiilor şi unui adult.
El ar fi intrat în instituţie "fără dificultate", potrivit unei surse. Poliţiştii nu au stabilit încă identitatea şi nici motivele care l-au determinat la acest gest în această incintă. O unitate de psihologi a fost creată imediat în această instituţie.

Putin l-ar putea înlocui pe Medvedev

Preşedintele Vladimir Putin l-ar putea înlocui din funcţie pe premierul Dmitri Medvedev cu fostul ministru de Finanţe Aleksei Kudrin, potrivit unei surse din cadrul structurilor de putere, relatează Nezavisimaia Gazeta în ediţia de ieri. Potrivit sursei citate, preşedintele rus Vladimir Putin a dat un acord de principiu şi l-ar putea nominaliza în postul de premier pe Aleksei Kudrin până la sfârşitul anului. Însă disputele privind acest subiect continuă în cadrul structurilor de putere, unde Kudrin are numeroşi opozanţi, mai ales din domeniul bancar.
O eventuală nominalizare nu va fi făcută imediat, deoarece Vladimir Putin nu îl va demite pe Dmitri Medvedev înainte ca acesta să pună în aplicare decizii pe care i le-a trasat până în 2014, a menţionat sursa. Astfel, se pare că actualului premier rus i se mai oferă o şansă să remedieze situaţia prin aplicarea unor decrete prezidenţiale în mai, cu termene stricte şi un control extrem de riguros. În cazul în care preşedintele rus nu va fi mulţumit de rezultatele obţinute de Guvernul Medvedev, el va avea un argument solid să decidă o remaniere guvernamentală.
În opinia directorului Institutului de Dezvoltare Contemporană Igor Iurghens, o "schimbare la faţă" a Executivului pare logică. În timpul sesiunii recente anuale de întrebări-răspunsuri în direct cu populaţia rusă, Vladimir Putin l-a numit pe Kudrin, de două ori, "cel mai bun ministru de Finanţe din lume". Aleksei Kudrin declara, în septembrie 2011, că va refuza să facă parte dintr-un nou Guvern dacă Dmitri Medvedev, şef al statului pe atunci, va deveni premier sub preşedinţia lui Vladimir Putin, în 2012. El a demisionat ulterior din funcţia de ministru de Finanţe, după ce Medvedev l-a somat să-şi prezinte demisia sau să-şi confirme loialitatea.

Templu mayaş, folosit ca material pentru repararea drumurilor

O firmă de construcţii publice, deţinută de un om politic, a distrus un templu vechi de 2.300 de ani din nordul Belize ca să obţină material pentru repararea drumurilor. Muncitorii au atacat o piramidă de 30 m înălţime, reducând-o la dimensiunea unui deluşor. Templul făcea parte din centrul de ceremonii Noh Mul (Dealul Înalt), situat la circa 80 km nord-vest de Belize City (aproape de graniţa cu Mexicul). Pagubele produse sunt ireparabile.
Ministrul Turismului şi al Culturii, Tracy Panton, şi-a exprimat la un post de televiziune local "indignarea faţă de distrugerea sitului arheologic mayaş Noh Mul. Prejudiciul adus moştenirii culturale din Belize şi patrimoniului naţional reprezintă o ignoranţă de neiertat şi reflectă o sfidare de neînţeles a legilor noastre".
Complexul arheologic, situat pe un câmp de trestie de zahăr privat, se află sub protecţia statului. Noh Mul, a cărui distrugere a fost constatată săptămâna trecută, era în secolul al III-lea î.e.n. centrul unui habitat cu 40.000 de locuitori mayaşi, potrivit arheologilor.
Firma implicată, D-Mar, care îi aparţine lui Denny Grijal, candidat la primăria din Belize City, afirmă că nu este la curent cu faptele semnalate.
Ministrul Turismului a promis o anchetă completă. În pofida pagubelor ireparabile produse, guvernul recunoaşte că sancţiunea pentru făptaşi ar putea fi ridicolă: firma riscă "o amendă de 10.000 dolari, care nu va putea compensa niciodată pagubele", a mai spus ministrul.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.