Internațional

Rebelii sirieni compromişi de imagini ce prezintă un act de eviscerare

Ziarul de Vrancea
15 mai 2013 718 vizualizări
insuregenţii promit să pedeapsescă asupru pe viitor astfel abuzuri

Comandamentul rebel sirian a promis ieri să "pedepsească sever" orice persoană care se dovedeşte vinovată de abuzuri, după difuzarea unei înregistrări video care arată un insurgent ce eviscerează un soldat al regimului şi pare să muşte din organele acestuia. "Orice act contrar valorilor pentru care poporul sirian îşi varsă sângele nu va trece sub tăcere, iar vinovatul va fi pedepsit sever chiar dacă este vorba despre un membru al rebeliunii", a afirmat într-un comunicat comandamentul Statului Major al Armatei Siriene Libere (ASL). El subliniază că a cerut comandamentului operaţional să ancheteze "rapid" în legătură cu această înregistrare "video postată online pe reţele de socializare, în care o persoană ce pretinde că este membru ASL comite un act monstruos asupra unui cadavru atribuit unui militar al regimului criminal". "Autorii" acestei înregistrări video vor fi deţinuţi şi judecaţi, continuă el, îndemnând cetăţenii sirieni să nu ezite să informeze comandamentul rebel în legătură cu "orice act contrar legii comis de persoane care se prezintă ca membri ASL sau ai oricărui alt grup combatant". Comandamentul rebel "salută" totodată "orice rol jucat de jurnalişti-cetăţeni în vederea dezvăluirii acestui tip de acte, în interesul cauzei noastre".

"Vă vom mânca inimile şi ficaţii, soldaţi ai câinelui de Bashar"

Înregistrarea, postată online luni, a suscitat un val de condamnări internaţionale, dar şi în rândul militanţilor, în opinia cărora acest act aduce prejudicii revoluţiei. Potrivit Human Rights Watch (HRW), înregistrarea prezintă "un comandant al Brigăzii rebele Omar al-Farouq" din cadrul ASL.
Intervievat prin Skype de revista americană Time, rebelul, identificat drept Khalid al-Hamad, oferă asigurări că a acţionat astfel după ce a descoperit pe telefonul mobil al militarului ucis înregistrări video în care acesta apare "umilind" o femeie complet dezbrăcată şi pe cele două fiice ale acesteia.
În imagini, el taie inima şi ficatul cadavrului militarului în uniformă şi afirmă "jurăm în faţa lui Allah că vă vom mânca inimile şi ficaţii, soldaţi ai câinelui de Bashar". Insurgentul se laudă ulterior că se află în posesia altei înregistrări video în care apare comiţând alte atrocităţi, un fenomen tot mai răspândit în războiul dintre trupele regimului Bashar al-Assad şi rebeliune.
Din martie 2011, când a izbucnit revolta, care s-a transformat între timp în război civil, înregistrări video ce surprind atrocităţi comise de beligeranţi s-au multiplicat, regimul şi rebelii acuzându-se reciproc de crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Conflictul din Siria s-a soldat cu peste 94.000 de morţi în decurs de doi ani, potrivit unui ONG cu sediul în Marea Britanie.

Siria permite mişcării Hezbollah să atace Israelul în zona Platoului Golan

armistiţiul în Podişul Golan durează de patru decenii

Iranul l-a convins pe preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, să permită mişcării şiite libaneze Hezbollah să deschidă un front împotriva Israelului în zona Înălţimilor Golan, relatează ziarul arab Al-Hayat. Potrivit publicaţiei, regimul de la Damasc a fost convins în legătură cu necesitatea deschiderii unui nou front împotriva Israelului în zona Platoului Golan, urmând să ofere sprijin logistic mişcării Hezbollah în această campanie militară. De asemenea, regimul sirian, care se confruntă cu un conflict civil, va permite accesul combatanţilor arabi şi musulmani pentru a participa la eventuale operaţiuni împotriva Israelului. Conform publicaţiei arabe, care citează surse iraniene, Teheranul încearcă astfel să transmită un mesaj clar comunităţii internaţionale că este pregătit să intervină militar pentru a împiedica înlăturarea regimului Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, şi liderul mişcării Hezbollah, Hassan Nasrallah, avertizau săptămâna trecută că vor redeschide un nou "front de rezistenţă" împotriva Israelului, ca reacţie la raidurile aeriene israeliene şi pe fondul situaţiei conflictuale din Siria. Bashar al-Assad şi tatăl său, Hafez al-Assad, au păstrat armistiţiul patru decenii în zona Podişului Golan, aflat sub controlul Israelului, în pofida stării de război dintre cele două ţări. Dar, după raidurile aeriene efectuate de Israel în Siria la începutul lunii mai, Bashar al-Assad a ameninţat, potrivit presei libaneze şi israeliene, că va transforma Înălţimile Golan într-un "front de rezistenţă", sugerând că a ordonat grupărilor subordonate să lanseze atacuri împotriva statului evreu.
Aviaţia militară israeliană a efectuat mai multe raiduri la periferia Damascului, la începutul lunii mai, atacând vehicule care ar fi transportat arme destinate mişcării şiite Hezbollah.

Japonia confirmă existenţa unei falii active sub un reactor nuclear

Unul dintre cele două reactoare ale centralei atomice oprite de la Tsuruga (vestul Japoniei) este situat pe o falie geologică activă, a confirmat ieri, într-un raport final, un grup de experţi din cadrul autorităţii japoneze de reglementare a domeniului nuclear. Cu excepţia situaţiei apariţiei unor noi date (puţin probabile) care să infirme această concluzie, reactorul urmează să nu obţină aprobarea de siguranţă, ceea ce conduce la interzicerea repornirii lui. În acest caz, compania Japan Atomic Power va fi obligată să ia în calcul desfiinţarea centralei. Cei patru experţi mandataţi de Autoritatea pentru reglementare nucleară au efectuat cercetări la faţa locului. Potrivit cercetărilor, ultimele mişcări ale faliei identificate au avut loc suficient de aproape pentru a considera că aceasta este activă. În urma unor reuniuni cu panelul de experţi, Shunichi Tanaka, preşedintele organismului de reglementare, a sugerat deja, în decembrie, că Autoritatea ar avea dificultăţi în a garanta siguranţa complexului.
În prezent, doar două reactoare dintr-un parc de 50 sunt în funcţiune în Japonia, altele fiind menţinute oprite, ca măsură de precauţie, în aşteptarea unor noi norme de siguranţă, care se află în faza finală de elaborare şi ar trebui să fie puse în aplicare începând din iulie. Cercetări sunt prevăzute pentru alte trei complexe, inclusiv pentru suprageneratorul de la Monju.
După ce aproximativ 160.000 de persoane au fost nevoite să fugă din propriile case din cauza accidentului de la Fukushima, majoritatea populaţiei nipone doreşte să se aplice pe viitor principiul precauţiei vizavi de instalaţiile nucleare situate în apropierea mării sau în zonă seismică.

Ruşii fac mişto de spionii americani

Presupusul agent CIA prins în flagrant la Moscova încercând să recruteze un reprezentant din cadrul serviciilor speciale ruse căuta informaţii despre suspecţii în atentatul din Boston, originari din Caucazul rus, scrie cotidianul rus Kommersant în ediţia de ieri. Americanul Ryan Fogle, secretar III la ambasada americană, a încercat să stabilească unele contacte personale cu un agent rus din Caucaz, unde trăieşte familia fraţilor Tsarnaev, suspectaţi de comiterea atentatului de la Boston, pe 15 aprilie. În urma acestui atentat, preşedinţii celor două ţări au fost de acord asupra unei cooperări a serviciilor speciale în anchetă, iar o delegaţie americană a efectuat în aprilie o vizită la Mahacikala, capitala Daghestanului, în Caucazul rus, unde locuiesc părinţii fraţilor Tsarnaev, dintre care unul a fost ucis - Tamerlan -, iar celălalt a fost arestat, în Statele Unite. "Americanii erau deosebit de interesaţi de sejurul, anul trecut, al fratelui mai mare (Tamerlan) în Daghestan, unde s-ar fi întâlnit cu rebeli şi ar fi ales calea jihadului", scrie ziarul. "Putem presupune că americanii au păstrat (numerele de) telefon ale reprezentanţilor FSB care îi însoţeau şi au vrut să se le utilizeze pentru a stabili contacte personale", adaugă Kommersant. "Schimbul de informaţii oficiale între serviciile speciale nu este întotdeauna rapid şi eficient", subliniază publicaţia. FSB a anunţat marţi că Fogle a încercat să recruteze un ofiţer însărcinat cu lupta împotriva terorismului în Caucazul rus. Ziarul subliniază că preţul propus de CIA în schimbul colaborării - un milion de dolari pe an - este foarte mare.
Pe de altă parte, Kremlinul a ironizat ieri tentativa "grosolană şi neîndemânatică" a unui diplomat american de a recruta un reprezentant al serviciilor speciale ruse. "Suntem uimiţi, este tot ceea ce putem să spunem, de faptul că o tentativă grosolană şi neîndemânatică a avut loc în contextul în care preşedinţii (american Barack) Obama şi (rus Vladimir) Putin şi-au exprimat voinţa de a intensifica o cooperare între serviciile speciale", a declarat un consilier al lui Putin, Iuri Uşakov.

Nou-născut cu 4,5 grame la mie alcool în sânge

O femeie în vârstă de 24 de ani a născut, în stare de ebrietate, un copil care avea 4,5 grame la mie alcool în sânge, a anunţat ieri Poliţia din Tomaszow Mazowiecki, în centrul Poloniei. Starea nou-născutului este "critică", potrivit poliţiei.
Naşterea prin cezariană a avut loc marţi, la spitalul local, unde tânăra mamă a fost transportată de urgenţă, după ce şi-a pierdut cunoştinţa într-un magazin pentru băuturi alcoolice. Ea avea 2,6 grame la mie alcool în sânge. Parchetul a fost sesizat în legătură cu acest caz, iar mama riscă până la cinci ani de închisoare, pentru că a pus în pericol viaţa copilului. Ea ar putea, de asemenea, să îşi piardă drepturile parentale.

FAO: Nu există foamete în Coreea de Nord

Informaţiile privind foametea cumplită din Coreea de Nord, difuzate de unele media occidentale, "nu corespund realităţii", susţine Belay Derza Gaga, şef adjunct al reprezentanţei din Phenian a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă ITAR-TASS. În Coreea de Nord există într-adevăr un deficit de produse alimentare, "dar nu există semne de foamete", a afirmat reprezentantul FAO, în interviul menţionat.
Publicând date cu privire la foametea din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), presa occidentală citează surse anonime, a subliniat oficialul ONU, atrăgând atenţia că "astfel de date nu pot fi considerate de încredere". Angajaţii FAO, care au călătorit în zonele rurale din RPDC, nu au observat niciun semn al acestui fenomen (foametea), a insistat Belay Derza Gaga, care, anterior, declarase că deficitul de alimente în Coreea de Nord s-ar putea cifra la aproximativ 500.000 de tone în 2013. Din acest volum, guvernul nord-coreean intenţionează să importe aproximativ 300.000 de tone de cereale, mizând ca restul de 200.000 de tone să vină din ajutoarele umanitare.
Declaraţiile reprezentantului FAO intervin în contextul în care unele mass-media occidentale au raportat cazuri de canibalism din cauza foametei în provincia Hwanghae, în sudul Coreei de Nord, aproape de graniţa cu Coreea de Sud. După foametea în masă din 1990, RPDC suferă periodic de lipsă de produse alimentare, fapt pentru care mulţi experţi acuză sistemul economic centralizat al regimului nord-coreean, care subminează activitatea micilor producători agricoli.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.