Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Partidul lui Borisov a caştigat alegerile, dar ar putea rămane în opoziţie

Ziarul de Vrancea
13 mai 2013 432 vizualizări
Partidul de centru-dreapta GERB a câştigat alegerile parlamentare de duminică din Bulgaria, dar are toate şansele să rămână în opoziţie, comenta ieri, presa de la Sofia.

Potrivit primelor rezultate oficiale comunicate ieri, după numărarea a 69 % din voturi, partidul fostului premier Boiko Borisov a obţinut 31,4 % din voturi la algerile de duminică din Bulgaria. Partidul Socialist Bulgar (BSP) s-a clasat pe poziţia a doua, cu 27,4% din voturi, urmat de Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS, a minorităţii turce) - 9,2% şi Partidul naţionalist Ataka, cu 7,6%.
GERB a câştigat alegerile, dar este în izolare şi i-ar fi foarte greu să formeze un guvern, scrie Standart. De aceeaşi părere este şi analistul Marcela Abraşeva care afirmă pentru 24 Ceasa că după tensiunea din campania electorală este greu de crezut că vreuna dintre celelalte trei partide ar intra într-o alianţă cu GERB. Mai probabil este ca BSP şi DPS să formeze un guvern. Ziarul Monitor al căruia proprietar este parlamentarul din DPS, Delian Peevski, titrează "BSP şi DPS, cu majoritate parlamentară - GERB în opoziţie, nici Ataka nu doreşte să intre într-o coaliţie cu acesta".
"Alegerile s-au terminat, criza continuă", titrează Sega. GERB este cea mai mare forţă politică, dar nu poate guverna, comentează ziarul. În noaptea de după alegeri, BSP, DPS şi Ataka au anunţat că în mod categoric nu vor intra într-o alianţă cu GERB, cele trei partide lăsând să se înţeleagă că sunt dispuse să discute una cu cealaltă despre formarea unui guvern. Reprezentanţii GERB au declarat de asemenea că pot discuta cu DPS şi Ataka, dar nu şi cu socialiştii pentru formarea unei majorităţi guvernamentale. "Ne vom asuma răspunderea pentru formarea unui guvern", a spus liderul socialiştilor Serghei Stanişev. În primele ore ale zilei de ieri, Stanişev a îndemnat GERB să renunţe la mandatul pentru formarea unui guvern care, potrivit Constituţiei, ar trebui înmânat de preşedintele Rosen Plevneliev celui mai mare partid. În opinia lui Stanişev, prin gestul de renunţare din partea GERB se va economisi timp. Conform Constituţiei Bulgariei, în cazul în care cel mai mare partid nu reuşeşte să formeze un guvern, mandatul este înmânat celui de al doilea. După trei încercări eşuate, trebuie organizate alegeri anticipate.

Temerile observatorilor străini

Liutvi Mestan, liderul partidului etnicilor turci, a declarat că exclude orice formă de colaborare cu GERB. În opinia sa, noul guvern ar trebui să fie de experţi şi să reprezinte şi interesele bulgarilor care au votat cu partide ce nu au intrat în parlament.
Liderul partidului Ataka, Volen Siderov, a declarat la rândul său că formaţiunea sa este dispusă la negocieri. "Suntem dispuşi la negocieri. Dacă cineva este decis să facă cele necesare pentru Bulgaria, va primi sprijinul nostru", a afirmat Siderov. El a precizat însă că nu va face alianţă cu GERB. În opinia naţionalistului, printre primii paşi ai noului guvern trebuie să figureze alungarea monopolurilor străine şi renaţionalizarea sectoarelor din economie prin care banii bulgarilor se scurg în străinătate. Într-o conferinţă de presă ţinută luni dimineaţa, Siderov a respins acuzaţiile că ar fi rasist, afirmând că rasişti sunt cei care se uită cu dispreţ la bulgari şi consideră că ei au o productivitate de 10 ori mai mică faţă de europenii din Vest.
Observatorii se tem însă de o reluare a tensiunilor în această ţară, cea mai săracă din UE. În februarie, manifestaţii de amploare, adeseori violente, împotriva sărăciei şi a corupţiei au provocat demisia lui Boiko Borisov, şi organizarea acestui scrutin, cu două luni înainte de data prevăzută.

Alegerile din Pakistan: o victorie a democraţiei asupra violenţelor

n aceasta este opinia majoritară a presei din ţară după caştigarea alegerilor de către partidul fostului premier Nawaz Sharif

Alegerile generale din Pakistan, câştigate de partidul fostului premier Nawaz Sharif, reprezintă înainte de toate o victorie a democraţiei asupra ameninţărilor insurgenţilor talibani, în pofida unor nereguli în unele birouri de vot, apreciază presa locală. "Tigrul rage din nou", a subliniat importantul cotidian Dawn, făcând referire la felina de pe afişele electorale ale Ligii Musulmane (PML-N) a lui Nawaz Sharif. "Nawaz obţine partea leului", scrie The Nation, făcând referire la porecla "Leul din Pandjab" a lui Sharif.
Scrutinul a fost câştigat de Nawaz Sharif, premier în perioada 1990–1993 şi 1997-1999, o întoarcere spectaculoasă de la putere după ani de exil şi opoziţie.
În editoriale, publicaţiile pakistaneze s-au concentrat pe procesul democratic, marcat de o participare la vot de aproximativ 60%, cel mai înalt nivel începând cu alegerile din 1977, buletinele fiind numărate cu atenţie începând de sâmbătă seara. "Ceea ce este sigur este că Pakistanul a votat pentru progres. Acest Pakistan, care a suferit în mâinile extremiştilor şi teroriştilor pe parcursul ultimilor cinci ani, a ales fără să se lase intimidat" de aceşti talibani, care şi-au multiplicat atentatele pe durata campaniei electorale, subliniază The Nation, enumerând totodată unele scene de confuzie în birourile de vot. "Faptul că populaţia pakistaneză a îmbrăţişat democraţia în pofida tuturor ameninţărilor şi agresiunilor este poate cel mai încurajator eveniment pentru continuarea proiectului democratic din ţară", a adăugat cotidianul anglofon. "Populaţia Pakistanului a dovedit curaj mergând la vot într-o atmosferă de ameninţare, bombe şi atentate sinucigaşe", comentează Jang, cel mai important cotidian pakistanez în limba urdu

Călugării de la Muntele Athos cer statului scutire "eternă" de taxe

Liderii călugărilor de la Sfântul Munte Athos cer să fie scutiţi pentru totdeauna de taxe şi ameninţă că în caz contrar vor exclude politicienii de la ceremoniile organizate pentru sărbătorirea a 100 de ani de la încorporarea ca regiune cu administraţie autonomă în cadrul Greciei.
Reprezentanţii călugărilor au cerut statutul special şi în timpul unei întâlniri în aprilie cu premierul Antonis Samaras, însă discuţiile nu au fost făcute publice. Un reprezentant al guvernului a fost trimis să se întâlnească cu oficiali de la Muntele Athos pentru a-i calma, potrivit presei elene, citate de portalul GreekReporter. "I-am spus foarte clar premierului, chiar dacă nu a fost anunţat public. Nu vom accepta niciun politician la festivităţi dacă această situaţie nu este rezolvată imediat şi cu o legislaţie care să dureze pentru totdeauna. Discuţia cu premierul a fost vagă şi nu suntem mulţumiţi. Vrem angajamente speciale, care să dureze pentru totdeauna", a declarat reprezentantul unei mănăstiri pentru cotidianul elen Ethnos.
În timpul ceremoniilor pentru sărbătorirea a 100 de ani de la încorporarea în statul elen se va sublinia că Muntele Athos este o regiune cu administraţie autonomă, a spus el.
În noiembrie anul trecut, la sărbătorirea a 100 de ani de la eliberarea regiunii de sub controlul Imperiului Otoman, singurii oficiali guvernamentali invitaţi au fost un viceamiral şi mai mulţi ofiţeri de marină. Regiunea, un centru spiritual al creştinismului ortodox unde se află mai multe zeci de mănăstiri şi schituri, se află politic în subordinea Ministerului Afacerilor Externe de la Atena, iar religios sub autoritatea Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului.

François Hollande, criticat de fost iubită

Fosta parteneră a lui François Hollande, Ségolène Royal, critică primul an de mandat al preşedintelui într-un interviu publicat ieri de Le Monde. Întrebată despre o pierdere puternică a încrederii faţă de Executiv, candidata la alegerile prezidenţiale din 2007 a răspuns că "există în primul rând sentimentul că timpul a fost pierdut", după care a adăugat că "ar fi fost necesar (ca lucrurile) să meragă mai rapid. Căsătoria pentru toţi ar fi trebuit să fie adoptată vara trecută, la fel ca şi reforma descentralizării. Trebuia să se facă reforme prin ordonanţe încă de la început", a declarat Royal . De asemenea, în opinia sa, există "ideea că reformele efectuate în domeniul locurilor de muncă nu sunt la înălţimea mizei. (În privinţa) locurilor de muncă în viitor şi contractelor generaţiei este foarte bine, dar toată lumea ştie că acest lucru nu este de ajuns. Este imperativ necesară o luptă per ansamblu în privinţa locurilor de muncă", a subliniat ea. Învinsă, în iunie, în alegerile legislative, Ségolène Royal, care are patru copii cu François Hollande, este în prezent preşedinta regiunii Poitou-Charentes (vest). În interviu, ea revine şi asupra "şantierului democratic". "De un an, nu s-a schimbat nimic referitor la putere, iar acesta este unul dintre factorii dezamăgirii francezilor", apreciază Ségolène Royal. "Este necesar curajul să se introducă acum" interdicţia cumulului de mandate, subliniază ea, în contextul în care Partidul Socialist (PS) şi Executivul tergiversează punerea acesteia în aplicare..

Băiat de 12 ani, arestat pentru uciderea surorii mai mici

Poliţia americană a arestat sâmbătă, în California, un băiat, în vârstă de 12 ani, suspectat de uciderea surorii mai mici, în vârstă de opt ani, găsită înjunghiată, în urmă cu 15 zile, în casa familiei. Uciderea fetiţei a mobilizat intens poliţia şi a trezit emoţii puternice în satul Valley Springs, situat la poalele munţilor Sierra Nevada. "Anchetatorii din biroul şerifului comitatului Calaveras l-au arestat pe fratele micuţei Leila (Fowler), în vârstă de 12 ani, pentru crimă", a anunţat biroul şerifului din Calaveras, la sud-est de San Francisco. "Noi am petrecut peste 2.000 de ore anchetând, cu scopul de a aduce răspunsuri familiei", a adăugat şeriful Gary Kuntz, în timpul unei conferinţe de presă. Leila a murit pe 27 aprilie când ea şi fratele său, al cărui nume nu a fost dezvăluit, se aflau singuri în casa familiei, în Valley Springs. Fratele fetiţei a povestit la poliţie că a văzut un intrus pătrunzând în casă, iar, la puţin timp după, a descoperit-o pe sora sa înjunghiată. Băiatul i-a sunat atunci pe părinţii săi, care au solicitat serviciile de urgenţă, dar Leila a decedat în scurt timp la spital. Poliţia a căutat presupusul intrus inclusiv la şcoala primară unde învăţa Leila şi pe drumurile circulate de autobuzele şcolare. Şeriful nu a oferit detalii despre arestarea băiatului, anunţând că ancheta este "în curs". "Locuitorii din Calaveras vor putea să doarmă mai bine din această noapte", s-a limitat el să declare.

De ce nu intervin americanii în Siria

Un angajament militar al Statelor Unite în Siria ar fi o'"o eroare" deoarece rezultatul este imprevizibil, a apreciat fostul secretar american al Apărării Robert Gates. Într-un interviu acordat postului de televiziune CBS, Gates a afirmat că nu vede "rezultate bune" în discuţiile privind programul nuclear controversat al Iranului şi că o retragere completă a americanilor din Afganistan ar fi o "eroare dezastruoasă". "Am crezut că este o eroare (să se intervină) în Libia şi cred că este o eroare (să se intervină) în Siria, chiar dacă am fi intervenit mai semnificativ în urmă cu un an sau şase luni. Ne supraestimăm capacitatea de a prevedea rezultatul", a apreciat Gates. "Prudenţa, mai ales în ceea ce priveşte înarmarea acestor grupări şi angajamentul militar american, este regula", a afirmat el. "Dacă cineva spune «se va lucra curat, va fi precis, se pot stabili zone de siguranţă şi va fi extraordinar», ei bine, majoritate războaielor nu se desfăşoară aşa", a subliniat el.
Congresmenii au făcut presiuni pentru ca preşedintele Barack Obama, care încearcă să construiască un nou elan diplomatic pentru rezolvarea conflictului, într-un efort comun cu Rusia, de adoptare a unei lunii mai dure împotriva regimului lui Bashar al-Assad, autorizând livrarea de arme rebelilor sau instaurând o zonă de excludere aeriană.
Gates, care a lucrat pentru fostul preşedinte George W. Bush şi pentru actualul preşedinte, era secretar al Apărării în 2011 când Washingtonul s-a alăturat operaţiunii aeriene a NATO din Libia, care a ajutat rebelii să-l înlăture de la putere pe fostul lider libian Muammar Kadhafi

Fotografie a lui Mao Zedong vândută cu peste 55.000 de dolari

O fotografie a liderului comunist Mao Zedong făcută de soţia acestuia Jiang Qing - care va fi condamnată la moarte pentru crime în timpul Revoluţiei Culturale de la Beijing - a fost vândută la licitaţie pentru 340.000 yuani (55.300 USD), de şase ori preţul aşteptat, a anunţat presa oficială chineză. Vânzarea la licitaţie, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, de casa de licitaţii Huachen, a suscitat mult entuziasm, întrucât este neobişnuit ca lucrări ale lui Jiang - unul dintre personajele cele mai nepopulare ale Chinei secolului al XX-lea - să fie vândute pe piaţa operelor de artă, scrie China Daily. Imaginea, datând din 1961 şi foarte cunoscută în iconografia comunistă, îl arată pe Mao aşezat pe un scaun, pe muntele Lushan (est), devenit faimos după ce a fost ales în mai multe rânduri de liderul comunist ca loc de repaus. Fotografia este intitulată "Comandantul Mao este soarele cel mai luminos în inima popoarelor lumii".
La moartea lui Mao în 1976, Jiang Qing a fost judecată ca făcând parte din gruparea "Banda celor patru" acuzată de haosul din timpul Revoluţiei culturale, şi care a fost condamnată la moarte în 1980 înainte ca pedeapsa să îi fie preschimbată în închisoare pe viaţă. Jiang s-a sinucis în 1991, în timpul unei ieşiri din închisoare, pe motive medicale, la vârsta de 77 de ani.

Moscova a ascuns informaţii cruciale despre Ţarnaev

Rusia a ascuns în 2011 informaţii cruciale despre radicalizarea lui Tamerlan Ţarnaev, cel mai mare dintre cei doi fraţi suspectaţi de comiterea dublului atentat din 15 aprilie de la maratonul din Boston, potrivit declaraţiilor unor funcţionari americani acordate ziarului Wall Street Journal. Alerta transmisă de autorităţile ruse în urmă cu doi ani FBI referitor la Tamerlan Ţarnaev, ucis în schimbul de focuri cu poliţia la două zile după atentat, era motivată în parte de unele mesaje pe telefon despre care Moscova a decis să nu informeze, notează cotidianul american. Funcţionarii americani au considerat că aceste SMS trimise de mama celor doi fraţi unei rude apropiate sunt cele "mai importante" dintr-o serie de semnale pierdute între cele două ţări, ale căror servicii secrete sunt afectate de o tradiţională cultură a neîncrederii. În aceste mesaje, mama lor, Zubeidat Ţarnaeva, insinua că Tamerlan încearcă să se alăture unor grupuri militante, pe care Rusia le acuza de atacurile din regiunea Caucazului. Cel puţin unul din aceste mesaje vorbeşte "în termeni generali de jihad", fără să menţioneze totuşi în mod specific planuri teroriste.
Potrivit funcţionarilor, această informaţie ar fi generat o investigaţie mai detaliată despre Tamerlan care, alături de fratele său mai mic, Djohar, sunt suspecţi de plasarea celor două bombe care au explodat la 15 aprilie la linia finală a maratonului de la Boston, provocând moartea a trei persoane şi rănirea altor 280.
SUA au primit informaţii despre mesaje la aproximativ o săptămână după atacuri. Funcţionarii au asigurat pe de altă parte că, după ce au primit alerta din partea Rusiei, FBI a cerut în două ocazii mai multe informaţii pe această temă, dar nu a primit niciun răspuns.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ziarului că în 2011, Moscova "nu putea să aibă informaţii detaliate despre Tamerlan pentru că acesta nu trăia pe teritoriul rus".

Zeci de pacienţi au evadat dintr-un ospiciu din Kenya

Circa 40 de pacienţi cu boli mintale au evadat din Spitalul Psihiatric Mathari din Nairobi, cel mai mare din ţară, paznicii nereuşind să îi oprească, relatează BBC. Poliţia a pornit în căutarea acestora, o parte dintre ei ştiindu-se că sunt violenţi. Înainte să fugă, aceştia s-au plîns că tratamentul administrat este ineficient.
În 2011 s-a deschis o anchetă privind abuzuri la acest spital, suspiciuni ridicate în urma unui documentar CNN. Jurnaliştii au relatat atunci că, în timpul unei vizite, au găsit un cadavru închis într-o celulă cu un pacient.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.