Internațional

Doi octogenari se pregătesc să cucerească Everestul

Ziarul de Vrancea
10 mai 2013 436 vizualizări
În timp ce alpinismul se pregăteşte să celebreze 60 de ani de la prima ascensiune pe Everest, cel mai înalt vârf din lume, cu 8.848 m altitudine, doi octogenari vor să le fie menţionate numele în cartea recordurilor, ca fiind cei mai vârstnici cuceritori ai Acoperişului Lumii: nepalezul Min Bahadur Sherchan (81 ani) şi japonezul Yuichiro Miura (80 ani).

Cei doi sunt deja cunoscuţi, pentru că au reuşit extraordinara ispravă la 76 şi 75 de ani, având chiar o polemică. Miura a urcat pe vârf la o zi după Sherchan, dar a fost considerat cel mai vârstnic cuceritor al Everestului, pentru că nepalezul nu a făcut cererea. Totuşi, Shercan nu vrea să ţină ranchiună, declarând pentru agenţia EFE, în casa sa din Katmandu: "De ce vreau să fac un nou record, când eu îl am pe al meu? Pur şi simplu pentru că mi-am propus să urc pe vârf după ce împlinesc 80 de ani. Am încercat să o fac anul trecut, dar nu am obţinut sprijin financiar din partea guvernului", a spus el. Shercan, care nu aparţine comunităţii sherpa, faimoasă prin faptul că dă cei mai mulţi ghizi în Himalaya, ajutând alpiniştii din toată lumea să urce pe cele mai înalte vârfuri din lume, a făcut, şi el, apel la unul dintre aceşti specialişti fără egal în alpinismul extrem.
Circa 4.000 de persoane au urcat pe Everest din 1953, de când neo-zeelandezul Edmund Hillary şi Tenzing Norgay Sherpa au reuşit premiera absolută.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.