Internațional

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Vreţi un pistol? Cumpăraţi-vă o imprimantă 3D

Ziarul de Vrancea
7 mai 2013 1323 vizualizări
Fabricarea unui pistol cu ajutorul unei imprimante 3D este posibilă, de-acum, aşa cum a demonstrat luni inventatorul său pe un site.

Pistolul Liberator de calibrul 380, din plastic, poate fi fabricat din piese mici ce pot fi asamblante, ulterior, cu ajutorul unei imprimante 3D, potrivit Defense Distributed, o asociaţie care militează pentru fabricarea acestui tip de arme prin utilizarea tehnologiei 3D. Este necesară, totuşi, adăugarea unui mic percutor din metal şi a unei piese metalice de trei centimetri, pentru ca arma să fie conformă cu legea americană, fiind detectabilă în porţile de securitate. Pe site, instrucţiunile pot fi citite în engleză şi chineză.
Revista Forbes a postat o înregistrare video pe site, cu un test efectuat în apropiere de Austin, în Texas (sud), săptămâna trecută, cu un dispozitiv de plastic alb şi albastru. "A mers", scrie Forbes, adăugând că arma a explodat la a doua încercare a inventatorului acesteia, un student, Cody Wilson, în vârstă de 25 de ani, de la Universitatea Texas.

"Îţi întoarce stomacul pe dos"

Apărătorii unei reglementări mai stricte cu privire la arme sunt îngrijoraţi, într-o ţară care are, în prezent, aproape tot atâtea arme (300 de milioane) câţi locuitori (315 milioane). "Îţi întoarce stomacul pe dos", a declarat senatorul democrat din New York Charles Schumer. "Acum, oricine, un terorist, un bolnav mintal, un soţ violent, îşi poate deschide o fabrică de arme în garaj. Trebuie ca acest lucru să înceteze", a subliniat el.
Reprezentantul Steve Israel, tot din New York, a propus un proiect de lege ce interzice fabricarea acasă de arme din plastic. "Controlul de securitate, reglementările, nu vor servi la nimic dacă criminalii pot să îşi imprime arme din platic acasă", a subliniat el.
O imprimantă 3D, ca de exemplu Replicator 2, fabricată de societatea MakerBot, poate fi cumpărată cu 2.199 de dolari şi este livrată într-o săptămână.

Record de imigraţie în Germania în 2012

Germania s-a confruntat cu o nouă intensificare a imigraţiei în 2012, înregistrând un sold migrator pozitiv de 363.000 de persoane, cel mai mare din 1995, a anunţat ieri Biroul pentru Statistici Destatis. În cursul lui 2012, un total de 1.081.000 de persoane au emigrat către Germania, cu 123.000 de persoane (13%) mai multe decât în 2011. În acelaşi timp, 712.000 de persoane au părăsit ţara (cu 33.000 mai mult faţă de 2011, reprezentând 5%). Deşi emigrarea din ţările din sudul Europei, aflate în criză, creşte, statele din Europa Centrală sunt cele care alimentează cel mai mult excedentul migrator (diferenţa între imigranţii sosiţi şi cei plecaţi).
Polonezii constituie cel mai important contingent de noi imigranţi (un sold migrator pozitiv de 69.900 în 2012), urmaţi de români (45.812), unguri (26.208) şi bulgari (25.121). Grecia ocupă locul cinci (sold migrator de 22.923) şi este urmată de Italia (21.716) şi Spania (20.539). Destatis evocă, totuşi, în cazul acestor trei ţări, o creştere spectaculoasă a intrărilor în Germania, în comparaţie cu 2011, fără să furnizeze date asupra ieşirilor.
Potrivit Biroului pentru Statistici, intrările provenind din Spania au crescut cu 44,7% (9.238 de persoane), cele din Grecia cu 43,4% (10.330), iar cele din Italia cu 39,8% (12.013).
Potrivit unui studiu publicat în urmă cu câteva zile de Fundaţia Robert Bosch, nevoia de forţă de muncă a Germaniei, din cauza problemelor sale demografice, va continua să crească în anii următori. Conform acestui studiu, populaţia cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, ar urma să scadă cu aproximativ 12% în Germania, adică 6,1 milioane de persoane până la orizontul lui 2030, ceea ce implică necesitatea creşterii imigraţiei în această ţară.

Trei femei date dispărute, descoperite într-o casă după un deceniu

Nu se cunosc detalii privind regimul acestora de detenţie dar, potrivit poliţiei americane, trei fraţi ar fi fost arestaţi ieri în acest caz

Trei bărbaţi au fost arestaţi după descoperirea, luni, a trei femei date dispărute de aproximativ un deceniu şi găsite în viaţă într-o casă din Cleveland. Potrivit poliţiei, cei trei suspecţi ar fi fraţi. De asemenea, autorităţile au confirmat că fetiţa de 6 ani descoperită împreună cu cele trei este copilul uneia dintre ele. "Poliţia din Cleveland confirmă că există trei suspecţi arestaţi. Toţi trei sunt bărbaţi, hispanici, în vârstă de 50, 52 şi, respectiv, 54 de ani", au anunţat forţele de ordine pe pagina de Facebook.
Una dintre cele trei femei găsite, Amanda Berry, i-a spus unui salvator că bărbatul care a deţinut-o se numeşte Ariel Castro. Presa a identificat persoanele arestate ca fiind Ariel Castro şi doi fraţi ai acestuia. Detalii despre condiţiile de detenţie ale celor trei tinere nu sunt cunoscute încă, dar se pare că una dintre ele a născut în captivitate.
Un vecin a găsit-o pe una dintre femei, Amanda Berry, în timp ce aceasta striga şi încerca să iasă din casă, situată într-un cartier rezidenţial din Cleveland. "Am auzit un ţipăt... Apoi am văzut această femeie parcă înnebunind şi încercând să iasă din casă", a declarat pentru postul ABC Charles Ramsey, un vecin. "M-am dus până la intrarea în casă, iar ea mi-a spus «ajutaţi-mă să ies, sunt aici de mult timp»", a continuat el. Vecinul a încercat să deschidă uşa, dar nu a reuşit şi a spart partea de a jos a uşii cu lovituri de picior. Tânăra a ieşit târându-se pe brânci şi "ducând cu ea o fetiţă", a adăugat Ramsey. "Sunt Amanda Berry. Am fost răpită şi am fost dată dispărută timp de zece ani. Acum sunt liberă", a spus ea, într-un apel telefonic către poliţie. Poliţia, care a sosit câteva minute mai târziu, a descoperit alte două femei.

Patru persoane au murit în erupţia unui vulcan în Filipine

Trei turişti germani şi ghidul lor filipinez au murit ieri în cursul erupţiei unuia dintre cei mai activi vulcani filipinezi, pe când urcau pe munte, în timpul unei explozii ce a provocat o coloană uriaşă de cenuşă, au anunţat autorităţile. Aproximativ 20 de turişti şi ghizi se aflau pe versanţii Mont Mayon în momentul în care s-a produs erupţia, fără să fie existat semne care să indice acest lucru, au anunţat autorităţile şi un operator turistic, precizând că echipe de intervenţie au plecat la bordul unor elicoptere pentru a căuta supravieţuitori. "Ploua cu pietre, ca în infern. S-a întâmplat dintr-o dată, fără avertisment", a declarat Marti Calleja, directorul unui operator turistic local, citând declaraţiile unei turiste austriece care se afla la faţa locului. "Pietrele care au căzut peste ei erau mari cât şerveţelele de masă", a adăugat el. Trei ghizi filipinezi angajaţi de către agenţia sa de turism şi cinci turişti străini au început ascensiunea vulcanului cu câteva ore înainte de explozie, care a provocat o coloană de cenuşă înaltă de aproximativ 500 de metri. Trei germani şi un ghid din grup au murit, iar o austriacă a fost rănită.
Mont Mayon se află la aproximativ 330 de kilometri de Manila, în sudul principalei insule din arhipelag, Luzon. Celebru în Filipine pentru conul său aproape perfect, acest vulcan a intrat în erupţie de aproximativ 50 de ori în ultimii 400 de ani. Cea mai sângeroasă erupţie s-a produs în 1814, când aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise de lavă.
O zone de excludere cu o rază de şase kilometri în jurul Muntelui Mayon este, în mod teoretic, în vigoare, însă autorităţile permit oamenilor să urce pe versanţi atunci când nu există semne de erupţie

Bilanţul accidentului din Bangladesh a depăşit 700 de morţi

Bilanţul celui mai grav accident din istoria industrială a Bangladeshului a depăşit 700 de morţi, a anunţat ieri armata, după ce a descoperit alte zeci de cadavre în ruinele unui imobil, în care se aflau ateliere de confecţii, ce s-a prăbuşit pe 24 aprilie, în apropiere de Dhaka. Potrivit căpitanului Shahid Ahsan Bhuiyan, însărcinat cu coordonarea echipelor de intervenţie, "bilanţul se ridică de-acum la 705 morţi". Un bilanţ precedent, prezentat luni, anunţa 654 de morţi.

Studiu: sigurătatea ucide

Izolarea socială creşte semnificativ riscul de deces prematur - este concluzia unui studiu realizat de cercetători britanici şi desfăşurat pe 7.000 de persoane (bărbaţi şi femei) de peste 52 de ani.
Grupul a fost studiat timp de zece ani de o echipă de la University College din Londra. La început s-au evaluat prin chestionare gradul de izolare relaţională - partener sau nu, frecvenţa contactelor cu familia, prezenţa prietenilor, participarea la activităţi sociale, etc. - şi sentimentul de singurătate. Au fost recenzate decesele. Rezultatele arată că în rândul celor mai izolate persoane din punct de vedere social şi celor mai solitare s-a înregistrat un grad de mortalitate mai ridicat (cu 26%). La o analiză mai atentă, cercetătorii au constatat că elementul determinant era izolarea socială. Studii anterioare puseseră în evidenţă "mecanisme de protecţie" legate de reţeaua de prieteni şi de familie în situaţii dificile (care pot determina tulburări psihologice ca stresul şi depresia), recomandând adoptarea unor comportamente sănătoase (alimentaţie, igienă, activitate fizică).

Şase sticle cu vin găsite pe o epavă s-au vândut cu 9.700 euro

Şase sticle cu vin din 1735 au fost adjudecate sâmbătă, la o licitaţie organizată la Anvers, cu 9.700 euro. Sticlele au fost găsite de scufundători pe epava navei Vliegend Hert, scufundată în Marea Nordului în secolul al XVIII-lea, relatează agenţia Belga. Vânzarea a stârnit un mare interes, casa de licitaţii primind oferte din Germania, ţările scandinave, Olanda şi Italia. Din cauza fragilităţii sticlei, firma i-a avertizat pe amatorii din Statele Unite şi Extremul Orient că cele şase sticle nu ar putea suporta o călătorie lungă, lucru care explică absenţa ofertelor din aceste părţi ale lumii.
Cele şase sticle au fost oferite la vânzare două câte două, cu preţul de pornire de 2.000 euro.

O mică insulă scoţiană, scoasă la vânzare pentru 3 milioane de euro

Mica insulă Tanera Mor, din nord-estul Scoţiei, a fost pusă în vânzare pentru suma de 2,5 milioane de lire sterline (circa 3 milioane de euro).
Insula are o suprafaţă de 3,2 kilometri pătraţi şi este singura locuită din arhipelagul Summer Isles. Ea aparţine unei familii care a cumpărat-o în anul 1996, când şi-a vândut ferma din Marea Britanie. "După mulţi ani fericiţi petrecuţi la Tanera, acum alte persoane vor avea privilegiul de a avea grijă de acest loc incredibil", spune Lizza Wilder, fiica celor care încă mai deţin insula pe care agenţia imobiliară contractată pentru vânzarea ei o caracterizează drept "o afacere turistică prosperă şi o reşedinţă familială superbă". Locuită odinioară de vikingi, insula este în prezent aproape pustie şi are numai un oficiu poştal şi un restaurant. "Oportunitatea de a achiziţiona o insulă scoţiană apare rar", a afirmat un reprezentant al agenţiei imobiliare, convins că oferta va trezi un mare interes.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.