Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Coreea de Nord este la un pas de reactorul nuclear

Ziarul de Vrancea
2 mai 2013 548 vizualizări
ţările occidentale sunt îngrijorate fiindcă acesta este un semn clar că Phenianul are de gand să se doteze cu armament nuclear

Coreea de Nord ar putea să pună în funcţiune, în următoarele săptămani, un reactor nuclear pe bază de apă uşoară, un lucru ce provoacă îngrijorări din cauza intenţiilor Phenianului de a se dota cu armament nuclear, au declarat cercetători americani citaţi de AFP. Institutul "US-Korea" din cadrul Universităţii John Hopkins, cu sediul la Washington, a anunţat că imagini înregistrate prin satelit în aprilie arată că Phenianul efectua lucrări de finalizare în interiorul reactorului, după ce a terminat construirea acestuia. În plus, potrivit acestui centru de reflecţie, în cazul în care Coreea de Nord a îmbogăţit uraniu, aşa cum pretinde, într-o centrală în apropierea acestui reactor, ea ar putea să dispună de materialul necesar în vederea punerii în funcţiune a reactorului pentru o perioadă de mai mulţi ani. "Acest lucru ar însemna că demararea activităţilor ar putea să aibă loc în săptămanile care vin", scriu Jeffrey Lewis şi Nick Hansen pe blogul institutului, 38 North. Coreea de Nord ar avea nevoie, totuşi, de o perioadă de nouă luni, pană la un an, pentru ca centrala să devină complet operaţională, au subliniat ei. Reactorul pe bază de apă uşoară ar putea să furnizeze energie ţării, săracă în resurse, dar ar putea la fel de bine să servească la producerea de plutoniu necesar fabricării de arme nucleare. Regimul de la Phenian a efectuat al treilea test nuclear în februarie şi a dezvăluit în 2010 lucrări la acest reactor, în cadrul unei vizite private a unor cercetători americani la instalaţia de la Yongbyon.

Criza alimentară a ucis 260.000 de somalezi

Aproximativ 258.000 de somalezi, dintre care jumătate sunt copii cu varsta pană în cinci ani, au murit de foame în perioada octombrie 2010-aprilie 2012, într-o gravă criză alimentară ce a constat în şase luni de foamete, potrivit unui raport ONU publicat ieri, relatează AFP. "Foametea şi grava insecuritate alimentară din Somalia au ucis 258.000 de persoane în perioada octombrie 2010-aprilie 2012, dintre care 133.000 de copii cu varsta sub cinci ani", se arată într-un raport realizat de FAO, Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură, şi Reţeaua de Alertă pentru Foamete (Fews-Net), finanţată de Statele Unite. Potrivit acestei "prime estimări ştiinţifice" cu privire la bilanţul crizei alimentare, "4,6% din populaţia totală şi 10% dintre copiii cu varsta de pană în cinci ani au murit în sudul şi centrul Somaliei". În regiunile Shebelle Inferior, Mogasdiscio şi Bay, cele mai grav afectate, criza alimentară a ucis, respectiv, 18,17 şi 13% dintre copiii cu varste de pană în cinci ani. Foametea a cauzat "aproximativ 30.000 de morţi (...) pe lună în perioada mai-august", potrivit acestui studiu. "Aceste date se adaugă celor 290.000 de presupuse decese, de referinţă, ce au avut loc în zonă în perioada respectivă. Această mortalitate considerată de referinţă, care include decese legate de conflictul (somalez), reprezintă un nivel de mortalitate de două ori mai mare decat media Africii Subsahariene", subliniază autorii studiului. Acest bilanţ este superior celui al foametei înregistrate în 1992 în ţară, cu un bilanţ estimat la aproximativ 220.000 de persoane în decurs de un an, însă "această foamete precedentă este considerată cea mai gravă, deoarece a murit un procent mai important din populaţie (în timpul ei)", continuă autorii studiului. Foametea ce a avut loc în Somalia în perioada cuprinsă între jumătatea lui 2011 şi începutul lui 2012, a afectat aproximativ patru milioane de persoane, reprezentand jumătate din populaţia somaleză.

A fost descoperită gena migrenelor

Cercetătorii americani au descoperit o primă genă a cărei mutaţie este asociată puternic cu cea mai răspandită formă de migrene, fapt care ar putea conduce la o mai bună înţelegere a acestei maladii ale cărei cauze nu sunt nici în prezent cunoscute, potrivit unui studiu citat de AFP. "Este vorba de prima genă descoperită a cărei mutaţie este asociată cu cea mai comună formă de migrene", a spus Louis Ptacek, profesor de neurologie la California University din San Francisco, unul dintre autorii studiului. "Este o primă informaţie importantă despre o maladie pe care încă nu o înţelegem", a mai spus acesta, precizand însă că "puţini bolnavi sunt purtători ai acestei gene mutante". Gena, numită CKIdelta, nu este cu siguranţă singura implicată în declanşarea migrenelor, a adăugat profesorul. Mutaţia genei CKIdelta afectează producţia de kinază CK2, o proteină care joacă un rol important în multe funcţii vitale ale creierului şi restului organismului. Migrenele afectează 10 - 20% din populaţie, printre simptomele tipice numărandu-se durerile de cap puternice, hipersensibilitate la zgomot, atingeri, la lumină, stări de greaţă etc. Studiul a apărut în revista americană Science Translational Medicine.

Putin a scos de la naftalină decoraţia "Erou al Muncii"

Preşedintele rus Vladimir Putin a decorat cu titlul de "Erou al Muncii" - pentru prima dată după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice - cinci ruşi, inclusiv pe celebrul dirijor Valeri Gherghiev şi un miner din Siberia, relatează AFP. Ceremonia solemnă, organizată pentru cei cinci în cadrul celebrărilor Zilei Internaţionale a Muncii, a avut loc la Palatul Konstantinovski, langă Sankt Petersburg, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă. "Fiecare dintre voi reprezintă bogăţia ţării", a declarat Putin, adesandu-se laureaţilor. Înmanarea acestei decoraţii, pe care preşedintele a readus-o la viaţă la sfarşitul lui martie, "este un pas în plus către renaşterea şi salvarea tradiţiilor ţării, dar şi spre legături puternice între diferite perioade şi generaţii", a subliniat el. "Putem avansa doar sprijinindu-ne pe o moştenire culturală şi spirituală, pe valorile care ne unesc, pe continuitatea poporului nostru", a declarat Putin. "Putem crea o Rusie puternică doar muncind dur", a adăugat el. Între cele cinci persoane decorate se află dirijorul şi directorul Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg Valeri Gheorghiev şi un miner din regiunea Kemerovo (Siberia Occidentală), Vladimir Melnik, reompensat pentru productivitatea sa record. Gheorghiev i-a mulţumit preşedintelui rus pentru susţinerea Teatrului Mariinski, care urma să inaugureze joi o nouă scenă, subliniind că echipa sa va "munci dur" pentru a dovedi că această susţinere este justificată. Creată în 1921, decoraţia "Erou al Muncii", destinată în principal celor mai buni muncitori, constructori ai economiei socialiste, a existat pană la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, în 1991. Peste 20.000 de persoane au fost decorate, în perioada sovietică, pentru succesul înregistrat în industrie, agricultură, ştiinţă sau inovaţie tehnică.

Seism puternic în India

Cel puţin două persoane au murit şi aproape 70 au fost rănite, dintre care aproximativ 30 de elevi, într-un seism cu magnitudinea de 5,8 care a afectat miercuri nordul Indiei, au anunţat agenţia indiană PTI şi oficiali locali, relatează AFP.  Două persoane au murit în urma alunecărilor de teren provocate de cutremurul urmat de mai multe replici, a anunţat agenţia indiană.  Alte 69 de persoane au fost rănite, dintre care 32 de elevi, deoarece şcolile şi alte clădiri au suferit pagube în districtul Kishtwar şi Doda din statul Jammu şi Kashmir, a adăugat PTI, citand oficiali.  Epicentrul cutremurului a fot localizat la aproximativ 450 de kilometri nord de capitala federală indiană, potrivit unui oficial din cadrul departamentului indian de meteorologie. Seismul s-a produs la frontiera dintre statele Jammu şi Kashmir şi Himachal Pradesh, a declarat pentru AFP acest oficial sub acoperirea anonimatului. Populaţia din regiune, cuprinsă de panică, a ieşit pe străzi în urma cutremurului. Acesta a fost resimţit şi în statele Punjab şi Haryana, unde nu au fost semnalate victime sau pagube materiale.  Potrivit institutului american de geofizică USGS, seismul, care a fost resimţit pană în capitala pakistaneză, Islamabad, a fost de 5,7.

Un virus periculos bantuie Arabia Saudită

Cinci persoane au murit în ultimele zile în Arabia Saudită după ce au contractat coronavirusul înrudit cu SRAS (Sindromul Respirator Acut Server), a anunţat în noaptea de miercuri spre joi Ministerul saudit al Sănătăţii, relatează AFP. Într-un comunicat publicat de agenţia oficială saudită SPA, ministerul a precizat că două persoane afectate de acest virus se află la terapie intensivă într-un spital din regat. Cele cinci persoane au decedat în ultimele zile în provincia Al Ihsa, în estul regatului, a precizat ministerul, asigurand că "autorităţile au luat toate măsurile de prevenire necesare" pentru a împiedica propagarea virusului. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat în martie că un septuagenar saudit, care a contractat acest virus, a murit la Munchen. În prezent, OMS nu dispune încă de suficiente informaţii pentru stabili modul şi sursa transmiterii coronavirusului. Noul coronavirus - nCoV, în jargonul medical - a fost depistat pentru prima dată la jumătatea lui 2012.

Peste 700 de persoane au fost ucise în Irak în luna aprilie

Peste 700 de persoane au fost ucise în luna aprilie în Irak, aceasta fiind luna cu cel mai mare bilanţ al victimelor din iunie 2008 pană acum, relatează AFP. "Este cel mai grav bilanţ al victimelor din iunie 2008 pană acum. Bilanţul violenţelor şi actelor teroriste se ridică la 712 morţi şi 1.633 de răniţi", anunţă Misiunea ONU din Irak. "Bagdadul este oraşul cel mai afectat de violenţe, în această zonă înregistrandu-se 211 morţi şi 486 de răniţi. După capitală urmează provinciile Diyala, Salaheddin, Kirkuk, Ninive şi al-Anbar", conform unui comunicat ONU. Violenţele s-au intensificat în Irak începand din 23 aprilie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.