Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Noul rege al Olandei: Oamenii îmi pot spune cum vor !

Ziarul de Vrancea
30 apr 2013 525 vizualizări
Willem-Alexander devine rege în Olanda, după abdicarea reginei Beatrix u el este primul moştenitor de sex masculin al tronului olandez din 1890

Prinţul moştenitor al Olandei, Willem-Alexander, a devenit rege, ieri la ora 10.10 (11.10 ora Romaniei), după semnarea de către mama sa, regina Beatrix, a actului de abdicare, relatează AFP. Willem-Alexander este primul moştenitor de sex masculin al tronului olandez din 1890. Aproximativ 800.000 de vizitatori îmbrăcaţi în portocaliu, culoarea naţională a Olandei, au impanzit străzile Amsterdamului, ieri. Willem-Alexander va fi, între altele, primul reprezentant al unei noi generaţii de monarhi europeni, a căror varstă medie este în prezent de 71 de ani, care accede la tron. După 33 de ani de domnie, regina Beatrix a semnat actul adbdicării, predand ştafeta unei noi generaţii.  Tanărul rege a declarat deja în cadrul unui interviu că atat el, cat şi soţia sa argentiniană, Maxima, în varstă de 41 de ani, nu sunt "fetişişti ai protocolului". El a mai spus că nu este în mod special ataşat de titlul de "majestate", spre deosebire de mama sa. "Oamenii îmi pot spune cum vor, pentru a se simţi relaxaţi", a declarat el, afirmand că doreşte să fie un monarh de secol XXI, care să împace tradiţia cu modernitatea. Rolul monarhului a evoluat de la crearea, în 1815, a Regatului Olandei, care avusese pană atunci statutul de republică. Începand cu anul 2012, suveranul nu mai participă la formarea guvernului, Parlamentul preluand acest rol. El păstrează însă atribuţia de semnare a legilor. Willem-Alexander a dat asigurări că ar accepta un rol strict ceremonial, în eventualitatea în care Parlamentul ar decide acest lucru. Oraşul Amsterdam are prevăzute şase locuri destinate protestelor antiregaliste, însă pană în prezent doar unul a fost rezervat de către republicanii care doresc un protest paşnic, cu steaguri albe. Aceştia protestează îndeosebi pentru a obţine reducerea indemnizaţiei regale, salariul anual fiind de 825.000 de euro. Aprig criticat pentru versurile sale şi amestecul de stiluri, cantecul oficial al procesului de întronare a fost intonat cu atenţie. Un număr mare de concerte, serate şi sărbători în stradă au fost planificate în întreaga ţară, printre care se numără şi concertul în aer liber al cunoscutului DJ olandez Armin van Buuren, la Amsterdam. Din cauza trecutul său de secretar de stat în timpul dictaturii argentiniene a lui Jorge Videla, tatăl Maximei Jorge Zorreguieta nu este binevenit la această ceremonie oficială. El va lipsi de la întronare, la fel cum a lipsit şi de la nunta fiicei sale, care a avut loc în 2002.

« Şefa firmei Olanda »

Prinţesa Beatrix de Olanda, care a abdicat ieri în favoarea fiului său Willem-Alexander, după 33 de ani de domnie, a ştiut să caştige inimile olandezilor, oferind monarhiei o imagine modernă, voluntaristă şi muncitoare, relatează AFP. Încă de la urcarea sa pe tron, în 1980, ea a dorit să se implice în viaţa Olandei, plasandu-se la cealaltă extremă faţă de stilul mai degrabă şters al mamei sale, Juliana. Foarte populară în randul olandezilor, ea alege, astfel, să transforme în "palat de lucru" un palat de la Haga, oraşul în care se află sediile Guvernului şi Parlamentului. Considerată "şefa firmei Olanda", ea a primit frecvent miniştri, amabsadori şi reprezentanţi ai societăţii civile. Dacă mama sa prefera să i se spună "Madame" (în franceză), Beatrix ţine la titlul de "Majestatea Sa".

Noul premier italian face un tur de forţă în Franţa şi Germania

Guvernul condus de creştin-democratul de stanga Enrico Letta a obţinut ieri votul de încredere al Senatului italian, cu o majoritate largă, ultima undă verde din partea Parlamentului după un vot similar ce a avut loc luni în Camera Deputaţilor, relatează AFP. Dintre cei 310 senatori care au participat la vot, 233 s-au pronunţat pentru, 59 împotrivă, iar 18 s-au abţinut, a anunţat preşedintele Senatului, Pietro Grasso. Acest vot de încredere, obţinut cu o foarte largă majoritate a celor două Camere şi care legitimează Guvernul sdău, a avut loc cu doar cateva ore înainte de prima sa vizită în străinătate, la Berlin, unde se va întalni cu Angela Merkel. Uniunea Europeană (UE) şi constrangerile pe care aceasta le-a impus în materie de echilibrare bugetară reprezintă unul dintre dosarele importante şi totodată una dintre principalele îngrijorări ale lui Letta, care vrea să continue calea asanării prin relansarea unei economii foarte afectate cu ajutorul unor investiţii şi unei ameliorări a presiunii fiscale. "Un continent ca al nostru nu poate să fie unit doar prin monedă", a declarat Letta în faţa senatorilor italieni, apreciind că ţările membre UE ar trebui să împărtăşească "un destin comun". Letta, care şi-a prezentat luni în faţa deputaţilor italieni Guvernul drept "european şi europeist", a efectuat ieri o vizită la Berlin, unde s-a întalnit cu Angela Merkel, după care va efectua, miercuri, o vizită la Paris şi Bruxelles, cu scopul de a discuta cu preşedinţii francez François Hollande şi europeni Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso. "Din proiectul european de acum 20 de ani, un singur lucru s-a făcut, şi anume moneda unică. Dar deşi există doar moneda unică, restul mecanismului (european) nu oferă răspunsuri la aşteptările cetăţenilor", a subliniat Letta. "Acum trebuie să se recupereze timpul pierdut. Prea multe ţări au privit doar spre alegerile de maine, fiindu-le frică să le spună cetăţenilor lor «am renunţat la o mică parte de suveranitate»" în favoarea construcţiei comune, a deplans el. "Avem un destin comun sau ne vom afla în situaţia unor ţări ce merg în mod individual către declin, spre deosebire de (alte) naţiuni de peste un miliard de locuitori", a declarat el, referindu-se la China sau India.

Obama va efectua o vizită la Kremlin, la sfarşitul verii

Preşedintele rus Vladimir Putin îl va primi pe omologul său american Barack Obama în cadrul unei vizite bilaterale înaintea summitului G20, de la începutul lui septembrie din Rusia, a anunţat un consilier diplomatic al Kremlinului, relatează AFP.  Acest consilier a precizat că ambii oficiali vor consolidarea cooperării în privinţa terorismului şi a Siriei. Preşedintele Obama l-a sunat pe şeful statului rus pentru a discuta despre viitoarele lor contacte, între care o vizită bilaterală care va avea loc înaintea summitului G20 la Sankt-Petersburg, a anunţat Uşakov, consilier al lui Putin în domeniul diplomatic. "Vizita va avea loc înainte de summitul G20 de la Sankt-Petersburg", a anunţat Uşakov, citat de agenţiile de presă ruseşti.  Uşakov nu a oferit detalii despre această vizită, adăugand că cei doi lideri vor avea o întalnire în cadrul summitului G8, prevăzut pentru 17 şi 18 iunie în Irlanda de Nord. Putin şi Obama au decis să îşi intensifice eforturile în lupta împotriva terorismului în urma atentatului din Boston atribuit unor fraţi de origine cecenă, potrivit lui Uşakov. Ei s-au declarat, de asemenea, pregătiţi să îşi intensifice cooperarea în privinţa conflictului din Siria. Relaţiile între cele două ţări s-au deteriorat după preluarea preşedinţiei de către Putin, pentru un al treilea mandat. La sfarşitul lui 2012, Rusia a interzis adoptarea de copii ruşi de către americani, ca răspuns la publicarea în Statele Unite a "listei Magniţki", care plasează pe o listă neagră oficiali ruşi pentru presupusul lor rol în moartea în închisoare a juristului Serghei Magniţki.

Vinurile preşedinţilor Franţei au fost scoase la vanzare

Sticle de vin Petrus din 1990, estimate la preţul de 2.200 de euro bucata, dar şi vinuri mai modeste, cu un preţ de pornire de 15 euro, fac parte dintr-un lot pe care Palatul Eysée l-a scos la licitaţie pe 30 şi 31 mai, la Hôtel Drouot, la Paris, relatează AFP. Aproximativ 1.200 de sticle de vin vor fi scoase la vanzare, reprezentand a zecea parte din pivniţa preşedinţiei franceze, precizează Drouot într-un comunicat. Selecţia, pregătită de Virginie Routis, somelier-şef la Elysée, este dominată de vinuri Bordelais şi Bourgogne, dar cuprinde şi vinuri din Loara, Alsacia, partea de sud-vest şi Valea Ronului. "Toate aceste (tipuri de) vinuri au fost servite la masa preşedintelui Republicii, unele în momente importante ale istoriei Republicii a V-a", subliniază Drouot. Creată în 1947, în mandatul lui Vincent Auriol, reamenajată în 1995 pentru a ameliora conservarea vinurilor, pivniţa prezidenţială s-a îmbogăţit de-a lungul deceniilor. Această licitaţie va permite înnoirea ei. În această perioadă de criză, Palatul Elysée prevede să reinvestească suma obţinută în vinuri mai modeste, iar "excedentul va intra în bugetul de stat".

Şapte persoane au murit după ce un avion cargo s-a prăbuşit

Şapte membri ai echipajului unui avion cargo au murit luni după ce aparatul în care se aflau s-a prăbuşit la scurt timp după decolarea de la baza militară din Bagram, la nord de Kabul, a anunţat forţa NATO, citată de AFP. "Cei şapte membri ai echipajului au murit în accident", a declarat pentru AFP un purtător de cuvant al forţei NATO, subliniind că nicio activitate inamică nu a fost semnalată la momentul prăbuşirii. NATO nu a putut divulga naţionalitatea victimelor sau tipul aparatului care s-a prăbuşit la cea mai importantă bază aeriană a coaliţiei situată la 50 de kilometri nord de capitala afgană. Numele companiei căreia îi aparţinea avionul nu a fost nici el precizat. Un avion de recunoaştere militară MC-12 s-a prăbuşit sambătă în sudul Afganistanului, provocand moartea a patru militari americani care se aflau la bord, potrivit NATO. În iulie 2011, nouă persoane au murit după prăbuşirea unui avion cargo Iliuşin-76, aparţinand unei companii azere şi care transporta material pentru armata americană.  Aproximativ 100.000 de membri ai forţei NATO, majoritatea americani, sunt staţionaţi în Afganistan.

Nouă toxiinfecţie alimentară în masă în Cairo

Peste o sută de studenţi de la Universitatea islamică Al-Azhar din Cairo au suferit o nouă toxiinfecţie alimentară, determinandu-l pe preşedintele Mohamed Morsi să ceară o anchetă, relatează AFP. Ministerul Sănătăţii a anunţat că 161 de persoane au fost spitalizate în urma unei toxiinfecţii, care ar fi fost provocată de o salată cu ton servită luni la o cantină într-un campus al universităţii. La începutul lunii, peste 500 de studenţi de la aceeaşi universitate au fost deja spitalizaţi în urma unei toxiinfecţii alimentare, provocand manifestaţii studenţeşti şi demisia preşedintelui instituţiei. Preşedintele Mohamed Morsi a cerut Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Învăţămantului Superior să efectueze o anchetă comună, a anunţat preşedinţia. Al-Azhar, pe vremuri un mare centru teologic sunnit şi universitate, formează anual mii de studenţi în numeroase discipline - drept, medicină, comerţ, etc. -, dar şi numeroşi imami, veniţi din lumea întreagă.,

Fostul preşedinte tunisian, condamnat a treia oară pe viaţă

Fostul preşedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali a fost condamnat marţi, în lipsă, la închisoare pe viaţă, de către un tribunal militar din oraşul Sfax, fiind a treia condamnare pe viaţă de cand a fugit în Arabia Saudită ca urmare a revoluţiei din ianuarie 2011, relatează AFP. Ben Ali a fost judecat pentru moartea unui manifestant şi rănirea altor doi în timpul acţiunilor de reprimare a protestelor din regiunea Sfax. Fostul ministru de Interne din Administraţia sa, Rafik Belhaj Kacem, a fost condamnat la zece ani de închisoare. Zine El Abidine Ben Ali a mai fost condamnat la închisoare pe viaţă în iunie şi iulie 2012.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.