Internațional

Mită la rucsac: CIA l-a plătit în secret cu bani fantomă pe liderul afgan

Ziarul de Vrancea
29 apr 2013 569 vizualizări
"Cea mai mare sursă de corupţie în Afganistan erau Statele Unite", a declarat un oficial american u zeci de milioane de dolari, în numerar, erau transportaţi cu valize sau rucsacuri

CIA a livrat în secret, în valize sau rucsacuri, zeci de milioane de dolari, în numerar, preşedintelui afgan Hamid Karzai, timp de peste un deceniu, scrie cotidianul The New York Times în ediţia de luni, relatează AFP. "Se numeau «bani fantomă»", a declarat Khalil Roman, un adjunct al directorului cabinetului lui Hamid Karzai în perioada 2002-2005. "Veneau în secret şi plecau în secret", subliniază el. Plătiţi în schimbul asigurării unei influenţe în ţară, aceşti bani ar fi contribuit la amplificarea corupţiei în Afganistan, potrivit unor foşti şi actuali oficiali citaţi de cotidianul newyorkez. "Cea mai mare sursă de corupţie în Afganistan erau Statele Unite", a declarat pentru The New York Times un oficial american sub protecţia anonimatului. Efectuarea unor plăţi în numerar cu scopul obţinerii unei susţineri reale sau presupuse de către Statele Unite în Afganistan, dar şi în Irak, a mai fost evocată anterior, însă acest articol publicat de The New York Times prezintă primele estimări ale sumelor totale oferite în acest mod. Potrivit publicaţiei, nu exista vreun control asupra sumelor plătite în acest mod de către CIA, care ajungeau la lideri de gherilă sau politicieni - dintre care unii aveau legături cu traficul de droguri sau cu talibanii - cu scopul de spori influenţa americană. Iranul a efectuat, de asemenea, plăţi în numerar similare către unul dintre consilierii apropiaţi ai lui Hamid Karzai, aşa cum a recunoscut preşedintele afgan în 2010, aminteşte cotidianul. Însă Teheranul a încetat aceste plăţi, în timp ce cele din partea CIA continuau, mai scrie publicaţia. După ce a oferit Afganistanului zeci de miliarde de dolari, comunitatea internaţională a promis, în iulie 2012, să îi furnizeze suma suplimentară de 16 miliarde de dolari pană în 2015, pentru a ajuta ţara să depăşească etapa retragerii forţelor NATO, însă a prevăzut condiţii stricte pentru acordarea acestui ajutor.

Romanii au furat cabluri de 140.000 de euro, în Marea Britanie

Imigranţi romani care fac parte dintr-o grupare infracţională au recunoscut că au furat, în Marea Britanie, cabluri de cupru în valoare de 120.000 de lire sterline (142.000 de euro), informează site-ul publicaţiei Lancashire Telegraph. Alexandru Codruţ T., în varstă de 21 de ani, Mihai Georgian A., 28 de ani, Alexandru B., 28 de ani, Marius A., 48 de ani, şi Gabriel P., 24 de ani, au recunoscut acuzaţiile care li se aduc de către procurori şi riscă să fie condamnaţi la închisoare. Hoţii au acţionat de 14 ori, anul trecut, în regiunile britanice Clitheroe, Ribchester, Sabden, Dinckley, Hurst Green şi Whalley. Ei au atacat ferme, centrale electrice şi infrastructura feroviară.

Explozie cu zeci de victime în Praga

O explozie de origine aparent accidentală într-un imobil din centrul istoric al Pragăi s-a soldat luni dimineaţa cu aproximativ 40 de răniţi şi - probabil - trei sau patru morţi, au anunţat salvatorii din capitala cehă, relatează AFP. "Aproximativ 40 de persoane au primit îngrijiri la spital. Este vorba în principal despre răniri uşoare", a declarat pentru AFP Jirina Ernestova, o purtătoare de cuvant a serviciilor de salvare. Însă directorul serviciilor de salvare, Zdenek Schwarz, a declarat că este posibil ca trei sau patru persoane să fi fost ucise în explozie. "Caini special antrenaţi au marcat un loc în care s-ar putea afla trei sau patru persoane moarte", a declarat Schwarz, citat de site-ul novinky.com. Postul public de televiziune CT 24 a anunţat 55 de răniţi. Şase străini se află între persoanele rănite, potrivit serviciilor de salvare, care nu au precizat naţionalităţile acestora. Deflagraţia a fost cel mai probabil provocată de gaze, a anunţat Ludek Hulan, un purtător de cuvant al poliţiei. "Poliţia privilegiază această versiune", a subliniat el. "Deflagraţia a spart ferestrele unor imobile, pe mai multe străzi adiacente", a adăugat Hulan. Potrivit purtătorului de cuvant, poliţia a primit informaţii desşre explozie la ora locală 9.56 (10.56, ora Romaniei). Deflagraţia pare că s-a produs la parterul acestui imobil datand din secolul al XIX-lea, în care se află birouri aparţinand mai multor firme. Aproximativ 220 de persoane, care se aflau în mai multe clădiri, au fost evacuate. Alimentarea cu gaze a fost întreruptă în aproximativ 20 de imobile din cartier. Potrivit unor martori citaţi de presa cehă, pe strada pe care s-a produs explozia se putea simţi miros de gaze. Un fotograf AFP a putut să vadă peste zece persoane care prezentau răni provocate de spargerea geamurilor în imobile vecine. Imobilul în care s-a produs explozia se află pe strada Divadelni ("Strada Teatrului"), situată în apropierea Teatrului Naţional din Praga, Academiei de ştiinţe, celebrei cafenele pragheze "Slavia", sediului Academiei de Cinema (FAMU) şi Facultăţii de ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii Carol. Unele pagube au fost provocate clădirii Teatrului Naţional, inaugurat în 1883, şi anume geamuri au fost sparte. Explozia a provocat panică puternică în randul studenţilor şi profesorilor de la cele două instituţii de învăţămant superior, care şi-au exprimat, iniţial, temerea cu privire la un atac terorist, potrivit unor declaraţii citate de CT 24. "Eram în clasă, cand s-a auzit o bubuitură puternică. Toate geamurile s-au spart, cei care se aflau aproape de ferestre au fost răniţi", a declarat un student de la Facultate de ştiinţe Sociale, Vitek Novak, pentru site-ul ziarului Dnes.

Accident bizar : Două nave s-au ciocnit în largul Greciei

Doi marinari sirieni au fost găsiţi morţi, iar alţi opt sunt căutaţi după coliziunea navei lor, Piri Reis, ce se deplasa sub pavilionul insulelor Cook, cu o alta, în largul coastelor de sud-vest ale peninsulei Peloponez, a anunţat luni Ministerul grec al Marinei Comerciale, citat de AFP. Cinci vapoare care se aflau în zonă, două nave de patrulă, un avion şi un elicopter al pazei de coastă continuau în cursul dimineţii căutările în zonă, a precizat ministerul. Cu un echipaj format din 17 marinari, toţi sirieni, Piri Reis, care transporta cereale către Ucraina, cu plecare din Algeria, s-a scufundat rapid cu puţin timp înainte de ora 06.00 (06.00 ora Romaniei), după ce a intrat în coliziune cu un alt cargo, Consouth, în circumstanţe nedeterminate. Şapte membri ai echipajului, care au reuşit să se îndepărteze rapid de epavă, au fost recuperaţi nevătămaţi de către Consouth, care naviga sub pavilionul Antigua-Barbuda. Nava se deplasa fără încărcătură spre Malta, cu un echipaj format din 16 marinari, a precizat ministerul.

Premierul sirian a văzut moartea cu ochii

Premierul sirian, Wael al-Halaqi, a scăpat nevătămat dintr-un atentat, la Damasc, a informat postul de televiziune oficială Al-Ikhbariya, un ONG sirian anunţand că garda sa de corp a fost ucisă, relatează AFP. Fotograful AFP de la faţa locului a văzut mai multe vehicule arse, între care un autobuz, şi numeroase maşini parcate cu geamurile sparte. Serviciile de securitate au izolat zona. "Atentatul terorist de la Mazze viza convoiul premierului. Halaqi este nevătămat", anunţă televiziunea Al-Ikhabriya, fără să precizeze natura exploziei. Potrivit televiziunii de stat, atentatul s-a produs în apropierea unei grădini publice şi unei şcoli, la Mazze, cartier ultrasecurizat din partea de centru-vesta capitalei siriene în care se află numeroase ambasade, clădiri guvernamentale şi sedii ale serviciilor de informaţii, şi unde locuiesc numeroşi oficiali politici. Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) anunţă, la randul său, că garda de corp a premierului a fost ucisă. "O a doua gardă de corp şi şoferul să află în stare critică", a precizat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO, organizaţie care se sprijină pe o reţea vastă de activişti, dar şi surse medicale şi militare din Siria. "Explozia pare să fi fost telecomandată", a precizat el.

Cinci medici, traficanţi de organe, au fost condamnaţi

Un tribunal european a condamnat luni cinci medici la pedepse de pană la opt ani de închisoare pentru trafic de organe în Kosovo, un caz ce datează din 2008, ale cărui ramificaţii s-au extins în Europa, America de Nord şi Orientul Mijlociu, a declarat o sursă judiciară, relatează AFP. Pedeapsa cea mai dură a fost pronunţată împotriva urologului Lutfi Dervishi, şi anume opt ani de închisoare. Fiul acestuia, Arban Dervishi, de asemenea medic, a fost condamnat la şapte ani şi trei luni de închisoare. Alţi trei inculpaţi în acest caz, şi ei medici, au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între unul şi trei ani, cu suspendare.

Rusia şi Japonia se pun la masa tratativelor

Rusia şi Japonia şi-au exprimat luni hotărarea de a negocia pentru depăşirea conflictului teritorial cu privire la Insulele Kurile, a căror parte de sud, anexată în 1945, este revendicată în continuare de Tokyo, un diferend ce împiedică din acea perioadă semnarea unui tratat de pace, relatează AFP. "Liderii celor două ţări au convenit că situaţia - după 67 de ani de la sfarşitul celui de al Doilea Război Mondial nu s-a încheiat un tratat de pace între Rusia şi Japonia - este anormală", au declarat preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul nipon Shinzo Abe, citaţi într-un comunicat comun, adoptat la Kremlin. Ei şi-au exprimat "hotărarea" de a negocia pentru soluţionarea diferendului asupra Insulelor Kurile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.