Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Nike a retras de la vânzare legendarul tricou Boston Massacre

Ziarul de Vrancea
23 apr 2013 585 vizualizări
Celebrele tricouri Nike care au imprimate cu litere însângerate textul "Boston Massacre" şi a căror istorie numără 35 de ani nu vor mai fi fabricate de compania de articole sportive din cauza dublului atentat de la maratonul din Boston.

Compania a suspendat fabricarea de tricouri din această serie, întrucât acum inscripţia a căpătat o dublă semnificaţie după sângeroasele atentate. Un purtător de cuvânt al Nike a declarat pentru ABC că lansarea celebrelor tricouri a avut loc cu mulţi ani în urmă cu ocazia victoriei repurtate de clubul de baseball "New York Yankees" asupra clubului din Boston, "Red Sox", în anul 1978. Atunci, jucătorii din New York i-au bătut de patru ori la rând pe adversarii lor din Boston, iar apoi au devenit campioni mondiali la baseball. În pofida faptului că tradiţia acestor tricouri numără 35 de ani şi acestea se bucură în continuare de cerere mare din partea fanilor clubului "New York Yankees", compania a decis să evite o situaţia stânjenitoare şi a sistat producţia lor. Nike nu doar că a suspendat producţia de noi tricouri cu faimoasa inscripţie, ci a retras din vânzare toate articole aflate pe rafturile magazinelor.

Tamerlan Ţarnaev, suspect într-un triplu asasinat din 2011

Detectivi ai poliţiei din Boston verfică dacă unul dintre presupuşii autori ai atentatelor de la maraton, Tamerlan Ţarnaev, a fost implicat într-un triplu asasinat care a avut loc pe 11 septembrie 2011. "Verificăm o posibilă implicare a suspectului în atacul de la maraton într-un caz nerezolvat de crime din suburbia Waltham", a declarat Stephanie Guyotte, o purtătoare de cuvânt a poliţiei din Boston. Un fost coleg de cameră al lui Ţarnaev şi alţi doi oameni au fost înjunghiaţi mortal pe 11 septembrie 2001, iar autorul nu a fost prins.
Tamerlan Ţarnaev, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia din Boston. El este suspectat, împreună cu fratele lui Djokar, de comiterea atentatelor din Boston, soldate cu trei morţi şi peste 200 de răniţi.

Noi tensiuni între China şi Japonia

Opt nave guvernamentale chineze au intrat ieri în apele teritoriale ale insulelor Senkaku administrate de Tokyo şi revendicate de Beijing, în ziua unei importante vizite a deputaţilor japonezi la sanctuarul controversat Yasukuni din Tokyo. Este prima dată când un asemenea număr de nave oficiale chineze se află în acelaşi timp în zona de 12 mile marine (aproximativ 22 kilometri) din jurul acestor insule din marea Chinei orientale, după ce disputele teritoriale între cele două ţări s-au agravat.
"Protestăm puternic faţă de China", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga. Iar premierul japonez Shinzo Abe a avertizat că Japonia va respinge "prin forţă" orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku.
China revendică sub numele de Diaoyu aceste insule nelocuite administrate de Japonia. Aceasta trimite regulat nave, însă şi avioane, în jurul acestui arhipelag, mai ales după ce statul japonez a cumpărat trei dintre cele cinci insule de la proprietarul lor privat japonez.
O mişcare naţionalistă japoneză, Ganbare Nippon, a anunţat în paralel că a trimis nouă nave de pescuit cu 150 de persoane la bord în aceeaşi zonă, pentru a susţine suveranitatea japoneză asupra Senkaku.
Ieri, aproximativ 170 de deputaţi japonezi au vizitat în cursul dimineţii sanctuarul şintoist Yasukuni din Tokyo, unde sunt onoraţi cei 2,5 milioane de soldaţi japonezi care au murit pentru patrie, printre care şi cei 14 responsabili găsiţi vinovaţi pentru crime de război de către Aliaţi după cel de-al Doilea Război Mondial. Acest loc este perceput de China, dar şi de Coreea, ca un simbol al trecutului militarist al Japoniei şi vizitele înalţilor responsabili japonezi declanşează de obicei critici anti-nipone puternice la Beijing, Seul şi Phenian.
Coreea de Sud a decis astfel luni să anuleze o deplasare în Japonia a liderului diplomaţiei sale şi China a protestat după vizita a trei miniştri japonezi la acest sanctuar duminică, printre care şi vicepremierul, Taro Aso.

Merkel respinge ideea unei dominaţii germane asupra Europei

Cancelarul Angela Merkel a respins ideea conform căreia Germania ar căuta să exercite orice fel de hegemonie asupra Uniunii Europene şi a promis să caute să ajungă mereu la un consens cu partenerii săi. "Germania are uneori un rol complicat deoarece suntem cea mai mare economie europeană. Însă Germania va acţiona doar în acord cu partenerii săi europeni. Ideea hegemoniei îmi este total străină", a asigurat cancelarul, în prezenţa premierului polonez Donald Tusk, cu ocazia prezentării la Berlin a unei biografii a celei care este adesea considerată ca femeia cea mai puternică din lume.
Merkel a mai evidenţiat necesitatea unei cooperări mai strânse în Europa pentru a face faţă provocărilor globalizării şi a evita declinul bătrânului continent, amintind experienţa sa personală ca cetăţean al RDG, statul german comunist astăzi dispărut. "Priviţi, eu am văzut o ţară prăbuşindu-se, RDG", a spus aceasta, amintind că sistemul economic impus de Uniunea Sovietică a eşuat. "Ceea ce chiar nu vreau să văd este Europa prăbuşindu-se în totalitatea sa. Cred că este atât de absurd, avem toate posibilităţile în mâini", a declarat aceasta.
În numeroase state din zona euro, victime al crizei datoriilor, precum Grecia, Cipru, Portugalia, Spania şi Italia, au apărut voci împotriva politicii de rigoare bugetara şi austeritate susţinută de cancelarul german, caricaturi ale Angelei Merkel fiind decorate uneori cu mustaţa lui Adolf Hitler.

Patruzeci de morţi, într-un asalt al armatei în Irak

Patruzeci de persoane au fost ucise ieri, în nordul Irakului, într-un atac al forţelor de ordine împotriva unor manifestanţi ostili premierului Nuri al-Maliki şi în atacuri comise ca măsuri de represalii împotriva militarilor.
Forţele antirevoltă au luat cu asalt, dimineaţă, o piaţă din localitatea Houweijah, în provincia Kirkuk, după expirarea unui ultimatum adresat manifestanţilor. Doi militari şi 25 de manifestanţi au fost ucişi în atac, iar alte 70 de persoane au fost rănite, potrivit armatei. "Forţele noastre nu au deschis focul din prima. Ele au făcut-o atunci când manifestanţii au tras, iar noi am ripostat pentru a ne apăra", a afirmat un ofiţer cu rang de general, care a solicitat anonimatul.
Un purtător de cuvânt al manifestanţilor, Abdel Malek Al-Juburi, a declarat că forţele antirevoltă "au deschis focul fără discriminare" şi "au dat foc la corturi", în care campau sute de manifestanţi, de câteva săptămâni, pentru a cere demisia lui Maliki. Potrivit ofiţerului, operaţiunea viza gruparea rebelă islamistă Naqchbandis, care se opune Guvernului irakian. Ulterior, forţele armate au ucis 13 bărbaţi care au încercat să atace poziţii din provincia Kirkuk, ca măsuri de represalii faţă de incidentul de la Houweijah.
Manifestaţii antiguvernamentale au loc, de la sfârşitul lunii decembrie, în provincii majoritar sunnite din nordul ţării. Protestatarii cer demisia lui Nuri al-Maliki şi încetarea "marginalizării", căreia consideră că îi sunt victime din cauza apartenenţei religioase. Minoritatea sunnită reprezintă aproximativ 24% din populaţia Irakului.

Inimile îndrăgostiţilor bat într-adevăr la unison când se întâlnesc

Ritmurile cardiac şi respirator ale îndrăgostiţilor se sincronizează când aceştia se întâlnesc, arată un studiu apărut în International Journal of Psychophysiology. La experimentul organizat de o echipă de cercetători de la Universitatea California au participat câteva zeci de cupluri. Participanţii au fost aşezaţi unul în faţa celuilalt, într-o atmosferă calmă, iar activitatea lor cardiacă şi respiratorie a fost măsurată cu ajutorul unor aparate. S-au realizat şi diferite teste, cum ar fi imitarea gesturilor celui de vizavi. Rezultatul a fost uimitor fiindcă s-a constatat că parametrii fiziologici ai îndrăgostiţilor se sincronizează (inima mai mult decât respiraţia), îndeosebi la femei, care "se adaptează" ritmului bărbaţilor mai mult decât invers. Să fie acesta un fenomen natural, de adaptare automată la un interlocutor oarecare? Deloc, fiindcă el nu se produce la întâlnirea a două persoane care nu se cunosc dinainte.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.