Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Instinctul matern, un simplu mit

Ziarul de Vrancea
22 apr 2013 413 vizualizări
Taţii care îşi petrec mult timp alături de bebeluşi îşi cunosc la fel de bine copiii precum mamele, arată un studiu realizat de francezi

Abilitatea unui părinte de a identifica plânsetul bebeluşului său este determinată de durata timpului petrecut alături de acel copil, nu de sexul părinţilor, afirmă autorii unui studiu recent. Savanţii francezi afirmă că mamele şi taţii sunt la fel de buni atunci când trebuie să identifice plânsetul bebeluşilor lor. Potrivit acestui studiu, o echipă coordonată de profesorul Nicolas Mathevon a înregistrat plânsetele a 29 bebeluşi, ale căror vârste erau cuprinse între 58 de zile şi 153 de zile. Dintre cei 29 de bebeluşi, 15 se aflau în Franţa şi 14 se aflau în Republica Democrată Congo. Realizând acest studiu atât în Franţa, cât şi în Africa, cercetătorii sperau să afle dacă factorul cultural influenţează capacitatea părinţilor de a recunoaşte plânsetul bebeluşului lor. Părinţii au ascultat înregistrările cu plânsetele a cinci bebeluşi, dintre care unul era al lor, şi au fost rugaţi să îşi identifice copilul după acele plânsete. Părinţii au reuşit să îşi identifice copilul cu o rată medie de succes de 90%. Mamele au avut dreptate în 98% din cazuri, iar taţii care petreceau mult timp alături de bebeluşii lor au avut dreptate în 90% din cazuri. În schimb, taţii care petreceau cu bebeluşii lor mai puţin de patru ore pe zi au reuşit să îşi identifice copilul doar în 75% din cazuri.
Autorii studiului consideră că cercetările precedente, care au dezvoltat conceptul de "instinct matern", sunt eronate, întrucât ele nu au luat în considerare timpul petrecut de fiecare părinte alături de copilul său.

Serbia are cale liberă să adere la UE

Comisia Europeană (CE) a recomandat ieri deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE) cu Serbia, în urma acordului între Belgrad şi Priştina privind normalizarea relaţiilor. "Comisia consideră că Serbia a îndeplinit criteriile prioritare, constând în a adopta măsuri în vederea unei ameliorări vizibile şi durabile ale relaţiilor sale cu Kosovo", afirmă CE într-un raport transmis miniştrilor UE pentru Afaceri Europene.
"Ca atare, Comisia recomandă deschiderea negocierilor cu Serbia în vederea unei aderări la Uniune", se arată în document. În paralel, CE a propus deschiderea de negocieri în vederea încheierii unui acord de asociere UE-Kosovo. Decizia de a da curs sau nu recomandărilor Comisiei va reveni şefilor de stat şi de guvern europeni, în cadrul summitului de la sfârşitul lui iunie.
Prin aceste recomandări CE a răspuns aşteptărilor Belgradului şi Priştinei, care au semnat vineri un acord "istoric" în vederea normalizării relaţiilor, după 14 ani de la sfârşitul conflictului sârbo-kosovar şi cinci ani de la proclamarea independenţei de către fosta provincie sârbă.
Guvernul sârb a aprobat ieri acest acord, parafat la 19 aprilie, sub egida UE şi Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton.
Parlamentul sârb urmează să se pronunţe în cursul săptămânii asupra acestui acord, însă coaliţia aflată la putere dispune de o majoritate confortabilă şi nu ar urma să se confrunte cu vreun obstacol. La Priştina, Parlamentul a doptat, în noaptea de duminică spre luni, o rezoluţie prin care aprobă acordul.

Sfarşitul secolului XX, cel mai călduros din ultimii 1.400 de ani

Sfârşitul secolului al XX-lea a constituit perioada cea mai caldă din ultimii 1.400 de ani şi a oprit tendinţa de peste un mileniu de răcire globală a planetei, potrivit unui studiu dat publicităţii ieri în Australia. Studiul, la care au participat 78 de oameni de ştiinţă din 24 de ţări, a reconstituit temperaturi din ultimii 2.000 de ani pornind de la măsurători privind cercurile de creştere ale arborilor, recife, nuclee de gheaţă, peşteri şi documente istorice. Rezultatele au arătat o tendinţă de răcire pe termen lung a Pământului, până ce acesta s-a inversat în secolul trecut, când temperatura medie a fost cu 0,4 grade mai mare în raport cu ultimii 500 de ani, iar perioada 1971-2000 a fost mai călduroasă decât oricare alta din ultimii 1.400 de ani. "Caracteristica surprinzătoare a bruştei creşteri a mediei temperaturii globale în secolul al XX-lea este că s-a înregistrat după o tendinţă de răcire globală care a durat peste un mileniu", a spus într-un comunicat unul dintre autori, Steven Phipps, de la Universitatea New South Wales.
Studiul, publicat de Nature Geoscience, "arată că în decurs de un secol s-au inversat 1.400 de ani de răcire pe Pământ", fapt pe care Phipps l-a atribuit unor cicluri naturale pe orbita planetară şi unor fluctuaţii cauzate de erupţii vulcanice şi variaţii în activitatea solară.
Reconstituirea temperaturilor a arătat că încălzirea actuală cuprinde întreaga planetă, spre deosebire de perioada caldă din secolele IX-XIV şi vremea rece din secolele XVI-XIX, care au afectat în momente diferite emisferele nordică şi sudică. Potrivit lui Phipps, "emisfera nordică a fost mai călduroasă între anii 830 şi 1.000, în timp ce America de Sud şi Asia australă nu au cunoscut această încălzire până în anii 1160 şi 1370".

Iranul intenţionează să furnizeze petrol Coreii de Nord

Ministrul iranian al petrolului Rostam Ghasemi a declarat că Teheranul poartă în prezent discuţii cu autorităţile de la Phenian cu privire la posibilitatea furnizării de petrol iranian către Republica Populară Democrată Coreeană.  Această declaraţie intervine în contextul în care Iranul şi Coreea de Nord fac obiectul unor sancţiuni drastice din partea Consiliului de Securitate al ONU din cauza programelor nucleare ale celor două ţări.
SUA şi Uniunea Europeană au încetat să mai cumpere petrol din Iran, Washingtonul exercitând presiuni asupra unor ţări aliate din Asia pentru a se alătura embargoului internaţional asupra petrolului iranian.
După cum notează BBC, cooperarea dintre Coreea de Nord şi Iran nu se limitează la probleme de tehnologie nucleară. În anii '90 ai secolului trecut, Phenianul a fost un furnizor major de arme al Iranului.

Un meteorit de 20 de centimetri a transformat noaptea în zi

Mii de locuitori din şase provincii argentiniene - Santiago del Estero, Tucuman, Cordoba, La Rioja, Santa Fe şi Chaco - au putut observa o minge de foc strălucitoare care a brăzdat cerul în nordul ţării.
Directorul Observatorului astronomic din Santa Fe, Jorge Coghlan, a declarat că ar putea fi vorba de un corp ceresc cu un diametru de aproximativ 20 de centimetri. Bolidul, potrivit acestuia, care rezultă în urma arderii în atmosferă a unui corp ceresc, s-a distrus la o altitudine de 45 - 100 kilometri, fenomen ce a fost însoţit de fulgere şi tunete. De aceea, el a fost vizibil în atât de multe locuri, mai adaugă expertul argentinian. Potrivit martorilor, deşi afară era încă întuneric (ora locală 03:15 - 03:30) în momentul exploziei s-a făcut lumină ca ziua. "Lumina a fost foarte puternică, la început verde, apoi, albă, iar mai pe urmă am văzut mingea de foc. Câteva secunde mai târziu am auzit un sunet ce însoţeşte de obicei o explozie", scriu în microblogurile lor de pe Twitter mai mulţi martori ai evenimentului. De altfel, meteoritul a devenit cel mai comentat subiect în reţelele sociale din Argentina în ultimele 24 de ore.

Deputaţii PD din R.Moldova vor susţine guvernul Vlad Filat

Deputaţii Partidului Democrat din Republica Moldova vor vota pentru susţinerea noului guvern condus de Vlad Filat, relatează PRO TV Chişinău.
"În urma discuţiilor cu premierul desemnat, cu votul unanim, am decis să purcedem la formarea unei noi majorităţi parlamentare", a declarat ieri Marian Lupu.
În altă ordine de idei, Vlad Filat a declarat că regretă acuzaţiile pe care i le-a adus lui Vlad Plahotniuc, membru al Partidului Democrat şi fost vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău. "Activitatea politică, spre regretul meu, nu este fără păcate. Nu a fost o abordare corectă. Nu este corect să personalizezi lupta politică ori să aduci acuzaţii neprobate. Am făcut şi eu astfel de greşeli, voi avea grijă ca pe viitor să nu le repet", a spus Filat. Vlad Plahotniuc a reacţionat: "Percep astfel de acţiuni ca o descărcare emoţională din partea lui, doar că ar trebui să-i cer despăgubiri pentru că-mi foloseşte numele ca să-şi descarce supărările acumulate. Glumesc, desigur. Eu cred că Vlad Filat, atunci când s-a lansat în acele acuzaţii nefondate la adresa mea, a făcut-o folosind nişte informaţii neverificate. Însa nu m-am supărat pe Filat".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.