Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cel puţin cinci persoane au murit în urma exploziei unei fabrici din Texas

Ziarul de Vrancea
18 apr 2013 467 vizualizări
Numărul victimelor ar putea fi mai mare, susţine poliţia n aproximativ 80 de case au fost distruse

Între cinci şi 15 persoane au murit, iar alte aproximativ 160 au fost rănite, în urma unei explozii la o fabrică de îngrăşăminte din oraşul texan West, a anunţat ieri un purtător de cuvânt al poliţiei locale, prezentând un prim bilanţ oficial de la producerea exploziei. Explozia a aruncat în atmosferă o ciupercă de flăcări cu diametrul de aproximativ 30 de metri. "Era ca şi cum a explodat o bombă nucleară", a declarat Tommy Muska, primarul din West, o localitate cu aproximativ 2.500 de locuitori, unde a avut loc drama.
Anterior, în cursul nopţii de miercuri spre joi, postul local KWTX şi un oficial de la un spital din Waco au evocat între 60 şi 70 de morţi, citându-l amândoi pe directorul serviciilor de urgenţă din West, George Smith.
Explozia s-a produs miercuri, cu puţin înainte de ora locală 20.00 (ieri dimineaţă, 4.00, ora României), în fabrica West Fertilizer. Un purtător de cuvânt al pompierilor, Don Yeager, a declarat telefonic, după puţin timp de la producerea exploziei, că originea acesteia nu a fost încă stabilită, dar că ar putea fi cauzată de amoniac. "Explozia a fost atât de puternică încât a provocat incendii în clădiri adiacente", a adăugat el.
În acest orăşel, locuit în proporţie de trei sferturi de persoane de origine cehă, aproximativ 80 de case au fost distruse de explozie, potrivit primarului, dar şi un imobil de locuinţe şi un azil de bătrâni.
Această dramă s-a produs după două zile de la un atentat comis în apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston (nord-est), soldat cu trei morţi şi 180 de răniţi, luni.


Mesaj într-o sticlă, purtat de valuri din Canada pană pe ţărmul Croaţiei

Un mesaj de prietenie ascuns într-o sticlă ce a fost aruncată în Oceanul Atlantic de pe coasta canadiană, în 1985, a fost regăsit după 28 de ani pe coasta croată, după ce a parcurs o distanţă de peste 8.000 de kilometri. "Mary, eşti cu adevărat o persoană minunată. Sper că vom ţine legătura prin corespondenţă. Ţi-am spus că îţi voi scrie. Prietenul tău pentru totdeauna, Jonathon. Noua Scoţie, 1985", afirmă autorul acestui mesaj, semnat doar cu prenumele său. Noua Scoţie este o provincie de pe coasta atlantică a Canadei. Matea Medak Rezic, o tânără croată în vârstă de 23 de ani, membră a unui club local de kitesurf, a descoperit acea sticlă atunci când curăţa cu câţiva prieteni o plajă din apropiere de portul Ploce (sudul litoralului croat) de la Marea Adriatică. "S-a întâmplat duminica trecută, când pregăteam plaja pentru noul sezon. Acea sticlă se afla printre deşeurile aduse de ploile din timpul iernii", a declarat ea. "Cineva a mers peste ea, pentru că sticla era spartă, dar mesajul, scris cu un pix albastru, era bine conservat, iar hârtia pe care a fost scris era plastifiată", a adăugat ea. Tânăra croată a fotografiat acest mesaj şi a publicat imaginea pe pagina ei de Facebook.

Suspect reţinut în cazul scrisorilor cu ricină

Poliţia americană a arestat miercuri un suspect care ar fi la originea unei scrisori conţinând otravă ce i-a fost trimisă preşedintelui Barack Obama, a anunţat Departamentul Justiţiei. "Astăzi (miercuri), în jurul orelor 17.15 (joi -00.15 ora Romaniei) agenţi ai FBI l-au arestat pe Paul Kevin Curtis, un individ suspectat că se află la originea trimiterii a trei scrisori conţinând o substanţă granulară ce a fost testată pozitivă la ricină", o otravă vegetală puternică, a precizat Departamentul american al Justiţiei.
Mai devreme în cursul zilei, poliţia federală anunţase interceptarea unei scrisori conţinând ricină şi adresată lui Barack Obama, la o zi după alta asemănătoare trimisă senatorului republican de Mississippi Roger Wicker.
O a treia scrisoare a fost adresată unui reprezentant al justiţiei din statul Mississippi, unde a fost arestat suspectul, a precizat Departamentul Justiţiei. Curtis a fost reţinut la domiciliul său din localitatea Corinth, în nord-estul statului. Scrisoarea destinată lui Obama a fost primită marţi la centrul de triere poştală al Casei Albe, situat în afara complexului prezidenţial, şi plasat în carantină de agenţii Secret Service, poliţia de elită care îl protejează pe şeful statului, după punerea în evidenţă a unei "substanţe suspecte", înainte ca FBI să confirme, în urma analizelor preliminare, că este vorba despre ricină. "Nu există niciun indiciu privind o legătură cu atentatele de la Boston", comise luni, a adăugat poliţia federală într-un comunicat.

Merkel susţine că îşi va duce mandatul la capăt dacă va fi realeasă

Cancelarul german Angela Merkel a oferit asigurări că va duce până la capăt un al treilea mandat, în cazul în care va fi realeasă în septembrie, într-un interviu pentru cotidianul Bild publicat în ediţia de ieri. "Vreau să menţin la putere coaliţia creştin-democrată-liberală şi vreau să continui să mă angajez în calitate de cancelar pentru ţara noastră şi cetăţenii săi pe parcursul întregii legislaturi viitoare", a declarat Merkel pentru cel mai citit ziar din Europa. Bild a publicat luni un articol evocând în mod vag ipoteza unei retrageri la jumătatea mandatului, în 2015, a Angelei Merkel, în baza unei cărţi a şefului serviciului politic al publicaţiei, Nikolaus Blome.
Acest zvon a fost îndepărtat în aceeaşi zi de către un purtător de cuvânt al Cancelariei, Steffen Seibert, care afirma că este "evident că cancelarul candidează pentru o legislatură întreagă", în cadrul alegerilor prevăzute la 22 septembrie. Potrivit lui Blome, cancelarul repetă deseori că zece ani este, în opinia sa, durata maximă în care un cancelar poate sta la putere. Aleasă în 2005, Merkel va atinge această limită în 2015.

A fost găsit capacul unei oale utilizate în comiterea atentatului de la Boston

Un capac al uneia dintre oalele pentru gătit sub presiune care ar fi fost utilizate în dublul atentat comis la Boston a fost găsit, din înâmplare, pe acoperişul unui hotel, a anunţat proprietarul acestuia. "Persoana care l-a găsit nu ar fi trebuit să se afle pe acoperiş", la etajul al şaselea al Charlesmark Hotel, situat în apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston, unde a fost comis atentatul, a declarat Mark Hagopian. "În mod normal, calea de acces este închisă", a adăugat el.
Bărbatul care a găsit capacul, originar din Portland (Oregon, nord-vest), a fost invitat să coboare, dimineaţa, după ce a fost văzut de poliţie, a continuat Hagopian. "Poliţia ne-a cerut să nu fie nimeni pe acoperiş", a precizat el. Însă, ignorând consemnele, bărbatul a urcat din nou pe acoperiş, probabil pentru a o vedea mai bine pe prietena sa, care participa la maraton. După explozie, el a văzut un obiect despre care a crezut că este un capac de la roata unei maşini, pe care l-a predat poliţiei. "Nu ştiu cum s-a întors pe acoperiş, dar capacul oalei de gătit sub presiune a fost găsit din întâmplare", a adăugat Hagopian.
Trei persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 180 au fost rănite în explozia aproape simultană a două bombe, la o distanţă de aproximativ 100 de metri una de cealaltă, luni, în apropierea liniei de sosire a celebrului maraton, la care, în acest an, au participat 23.000 de persoane.

Morcovul, un posibil leac pentru cancerul de prostată

Morcovul este noua armă în războiul împotriva cancerului de prostată, conform unui studiu coordonat de profesorul Norman Maitland de la Universitatea din York. Concluzia acestui studiu este că o dietă bogată în vitamina A poate reprezenta cheia în vindecarea acestei boli pentru că o face mai uşor de tratat. Conform cercetătorilor, acidul retenoic, o substanţă rezultată din sinteza vitaminei A, poate reduce abilitatea celulelor canceroase de a invada ţesuturile învecinate. Vitamin A este prezentă în morcovi, cartofii dulci şi legumele cu frunze verzi, aşa cum este varza. "Dacă acest cancer este localizat doar la nivelul prostatei, este mult mai uşor de tratat prin medicina convenţională. Astfel, vitamina A are mai mult un rol în prevenire decât în vindecare, dar poate stopa răspândirea acestui cancer", a precizat prof. Maitland. "Am descoperit două gene gemene specifice care sunt incapacitate în cadrul celulelor maligne. Acestea pot fi reactivate cu ajutorul acidului retenoic, iar cancerul îşi pierde mult din agresivitate", a mai explicat el.

Cel mai temut serviciu de spionaj din lume face angajări

Serviciul de spionaj al Israelului, Mossad, a lansat pe pagina sa de internet şi pe reţelele de socializare o campanie pentru a recruta viitori agenţi "curajoşi şi inteligenţI" atât bărbaţi cât şi şi femei. Campania, intitulată "Cu astfel de duşmani avem nevoie de prieteni", promovează circa 60 de posturi pentru cei care vor avea de îndeplinit misiuni în exterior dar şi pentru cei care vor lucra în structurile din Israel. "Dacă eşti valoros, inteligent şi descurcăreţ, vei putea să-ţi îndeplineşti visul unei misiuni naţionale şi personale", se menţionează în anunţul Mossad-ului, care caută persoane cu abilităţi de lider şi care au "capacitatea de a convinge şi seduce oamenii". Profilul celor care pot lucra pentru spionajul israelian este foarte variat, punându-se accentul pe experienţa în unităţile serviciilor secrete militare şi pe stăpânirea mai multor limbi străine, mai ales araba şi farsi. Dar există posturi şi pentru profesorii de limbi străine, experţi în tehnologie, chimişti, designeri, avocaţi sau psihologi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.