Internațional

Ultimul sprint

Ziarul de Vrancea
16 apr 2013 497 vizualizări
Zeci de persoane care au asistat la maratonul de la Boston riscă să nu mai alerge niciodată după ce exploziile le-au amputat picioarele n trei persoane, dintre care un copil de 8 ani, au murit n pista unui atac terorist pare cea mai probabilă, dar nu încă nu există suspecţi recunoscuţi oficial

Trei persoane au fost ucise şi 176 au fost rănite luni ( 21.45, ora Romaniei) în două explozii violente care au avut loc la maratonul din Boston, un carnagiu produs în plin centru al oraşului. Astfel, la aproape 12 ani de la atentatele din 11 septembrie, ţara este în stare de şoc şi se întreabă dacă va fi victima unui nou atac terorist de amploare. Adresându-se solemn americanilor de la Casa Albă, Barack Obama a promis că autorii carnagiului vor "da socoteală". "FBI tratează exploziile din Boston ca fiind atacuri teroriste; încă nu ştim dacă este vorba de o organizaţie teroristă internaţională, dacă este vreo grupare de pe plan intern sau a fost un individ", a precizat ieri Obama.

Numărul morţilor ar putea creşte

Cel puţin 17 dintre cele 176 de persoane rănite sunt în stare critică, iar 25 în stare gravă, în timp ce opt pacienţi sunt copii, potrivit datelor oferite de spitale. Cel puţin zece persoane rănite au membrele amputate, potrivit unui expert în terorism. Unii dintre pacienţii trataţi la Massachusetts General Hospital a suferit răni la membrele inferioare care necesită "operaţii multiple" în zilele următoare, a declarat chirurgul Peter Fagenholz. Autorităţile federale au clasificat exploziile drept un atac terorist, dar nu se ştie dacă originea acestuia este internă sau externă, a recunoscut un oficial federal din cadrul investigaţiei. Un alt oficial federal a declarat pentru CNN că bombele au fost mici şi că testele iniţiale arată că acestea nu conţineau explozibil militar de tip C4 sau alte materiale de grad înalt, sugerând că dispozitivele folosite în atac au fost unele neprelucrate. Autorităţile din Boston au găsit cel puţin un alt dispozitiv exploziv pe care l-au dezamorsat, a declarat comisarul de poliţie din Boston Ed Davis. Congresmenul de Massachusetts Bill Keating a vorbit despre alte două dispozitive, unul găsit la un hotel de pe strada Boylston, în apropierea locului atacului, iar altul într-un loc neprecizat. El a calificat atacul drept unul "sofisticat, coordonat şi planificat".

Majoritatea victimelor au răni la picioare

Un oficial de rang înalt de la Casa Albă, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, s-a referit la un "act terorist". "Orice eveniment cu mai multe dispozitive explozive - aşa cum se pare că este cazul acum - este clar un act terorist", a declarat el. "Dar nu ştim cine l-a comis, o anchetă exhaustivă va trebui să stabilească dacă acesta a fost pregătit şi comis de un grup terorist străin sau nu", a declarat el.
Aproximativ 26.000 de persoane participau la maratonul din Boston, cursa cea mai veche din Statele Unite, care atrage sportivi din lumea întreagă şi mii de spectatori. Aceştia au fost cu atât mai numeroşi cu cât luni a fost zi liberă în statul Massachusetts. Cele două explozii s-au produs "simultan", în apropierea liniei de sosire, la aproximativ 50-100 de metri distanţă.
Prima explozie a avut loc în partea traseului unde se aflau spectatorii, ridicând un enorm nor de praf. Oamenii au început să ţipe, iar unii au încercat cu disperare să fugă sărind peste bariere. A doua explozie a avut loc la câteva secunde la târziu. Televiziunile au difuzat imagini cu persoane cuprinse de panică, sânge pe trotuare, vehicule de intervenţie şi tărgi. "Am văzut oameni ale căror picioare au fost spulberate", a povestit pentru AFP Mark Hagopian, proprietarul hotelului Mark, situat în apropiere de linia de sosire a maratonului. "Unul dintre ei nu mai avea picioare de la genunchi în jos, dar era în viaţă", a adăugat el.  De altfel, majoritatea persoanelor au fost rănite la picioare, potrivit Boston Medical Center.

Suspectul, un bărbat cu pielea închisă

Investigatorii caută fragmente din bombele explodate şi orice alte indicii privind "semnătura" celor care au confecţionat aceste bombe, a declarat o sursă federală din cadrul forţelor de ordine. Dispozitivele neexplodate vor oferi informaţii preţioase ca amprente digitale şi indicii despre modul în care a fost construită bomba, a adăugat acest oficial. Pe lângă analizarea imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere, FBI va emite citaţii pentru antene de telefonie mobilă aflate în zonă, cu scopul de a depista şi urmări apeluri telefonice efectuate în jurul Copley Square la momentul exploziilor. Anchetatorii care efectuau cercetări la locul tragediei au găsit numeroase pachete, probabil lăsate în urmă de persoane care s-au grăbit să părăsească zona. Investigatorii verificau toate aceste obiecte. De asemenea, câini antrenaţi pentru depistarea bombelor lucrau în zona în care s-au produs deflagraţiile şi pe străzile adiacente, verificând fiecare obiect pentru a se asigura că nu existau şi alte dispozitive explozive.
Investigatorii i-au avertizat pe poliţişti să caute "un bărbat cu pielea închisă la culoare sau un bărbat de culoare" cu un posibil accent străin, în legătură cu atacurile cu bombă, potrivit unei note destinate forţelor de ordine obţinute de către CNN. Bărbatul, care purta un rucsac negru şi un hanorac, a fost văzut încercând să pătrundă într-o zonă restricţionată după aproximativ cinci minute de la prima explozie, potrivit notei.
Un cetăţean saudit, rănit la un picior, se afla sub pază la un spital din Boston în legătură cu atacurile, însă investigatorii nu pot spune, în prezent, că ar fi implicat, iar acesta nu se află în custodia poliţiei, a declarat un oficial luni seara.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.