Internațional

Spionii americani, puşi cu botul pe labe de nord-coreeni

Ziarul de Vrancea
15 apr 2013 615 vizualizări
Relatările contradictorii ale serviciilor americane de informaţii în legătură cu programul nuclear nord-coreean dezvăluie cat de dificil este pentru agenţiile de spionaj ale Statelor Unite să penetreze enigmaticul regim de la Phenian, afirmă mai mulţi oficiali şi experţi.

De multe ori, cel mai puternic aparat de informaţii din lume trebuie să se bazeze pe presupuneri atunci cand vine vorba de spionarea unui regim care şi-a izolat poporul de lumea exterioară. În plus, aşa cum recunosc experţii, "nord-coreenii sunt specialişti ai înşelătoriei", reuşind să păcălească spionii occidentali.
Provocarea reprezentată de Coreea de Nord pentru serviciile de informaţii a fost demonstrată încă o dată săptămana trecută, cand un raport al serviciului de informaţii militare Defense Intelligence Agency (DIA) aprecia că regimul de la Phenian ar putea fi în măsură să plaseze un focos nuclear pe o rachetă balistică. Ulterior, un înalt responsabil american a negat informaţia. 
Oficialii americani recunosc însă că nu ştiu cu siguranţă ce anume a produs sau nu regimul nord-coreean. SUA şi aliaţii săi trebuie să aştepte acum următoarea mişcare a nord-coreenilor, în contextul speculaţiilor intense privind posibilitatea lansării unei rachete sau efectuării unui test nuclear de către Coreea de Nord.

Nici un oficial nu a fugit din ţară din 1997

Potrivit mai multor experţi din domeniul securităţii, spionarea ţării comuniste este una foarte dificilă. "Trebuie să spun că, bineînţeles, Coreea de Nord este şi a fost mereu una dintre cele mai dificile obiective ale serviciilor de informaţii, dacă nu cea mai dificilă", a declarat directorul Naţional Intelligence, James Clapper. El a recunoscut faptul că liderul nord-coreean Kim Jong-Un rămane un personaj misterios, ale cărui motive şi stări de spirit sunt, în cea mai mare parte, necunoscute. "Nu se poate spune cum se va comporta", a precizat el.
Experţii afirmă că SUA îşi culeg cele mai multe informaţii despre Coreea de Nord cu ajutorul sateliţilor care urmăresc mişcările forţelor armate nord-coreene, deoarece spionii occidentali nu pot acţiona eficient într-o dictatură atat de atent controlată de conducerea de la Phenian.
În alte ţări, spionii americani ar fi fost la curent cu discuţiile informale dintre liderii regimului într-un moment de criză. Situaţia este însă complet diferită în cazul Coreei de Nord, unde izolarea proprilor cetăţeni, accesul scăzut la Internet şi numărul mic de telefoane mobile face că interceptarea convorbirilor - un instrument de spionaj preferat de americani - să fie mai puţin eficientă. De asemenea, serviciile de spionaj americane nu au capacitatea de a face diferenţa clară între planurile conducerii nord-coreene şi luptele interne între liderii de la Phenian. "Putem aduna o grămadă de informaţii de la sateliţi şi prin alte mijloace, însă intenţiile sunt cu adevărat cheia. Prin felul în care este conceput sistemul, nord-coreenii sînt capabili să-şi protejeze elita care ia deciziile şi aparatul din fruntea ţării", a declarat Maxwell, director la Center for Security Studies din cadrul Georgetown University. În plus, niciun oficial de rang înalt nu a fugit din Coreea de Nord din 1997. "Cred că nimeni, nici măcar chinezi, nici ruşii, nu e capabil să penetreze cercul interior de la Phenian", a spus Maxwell.
De asemenea, expertul crede regimul a dovedit că este specialist în păcălirea spionilor occidentali atunci cand e vorba de protejarea activităţilor nucleare subterane. El a dat ca exemplu incidentul din 1999, cand americanii s-au declarat îngrijoraţi din cauza a ceea ce credeau a fi o instalaţie nucleară. După negocieri intense, mai mulţi inspectori internaţionali s-au deplasat la faţa locului şi au constatat că în locul respectiv nu era decat o groapă imensă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.