Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: O veste promiţătoare: Un rinichi funcţional, creat în laborator de savanţii americani

Ziarul de Vrancea
15 apr 2013 1364 vizualizări
Un rinichi de şoarece creat în laborator de cercetătorii americani a fost transplantat cu succes pe un animal care suferea de deficienţă renală şi a început să producă urină.

Tehnici similare pentru a produce anumite organe au fost deja folosite şi pe pacienţi umani, însă rinichiul creat de savanţii americani este organul cu cea mai complicată structură ce a fost realizat până în prezent. Autorii acestui studiu, publicat în revista Nature Medicine, spun că rinichii artificiali sunt mai puţin eficienţi decât cei naturali. Specialiştii în medicină regenerativă consideră însă că noua tehnică este foarte promiţătoare. Rinichii filtrează sângele pentru a înlătura substanţele reziduale şi excesul de apă. Ei reprezintă totodată organul cu cea mai mare cerere pe piaţa transplanturilor, care include liste de aşteptare foarte lungi. Savanţii americani de la Massachusetts General Hospital au utilizat un rinichi vechi, pe care l-au curăţat de toate celulele sale, până când acesta a rămas ca o "schelă", o structură alcătuită dintr-o reţea de proteine, cu o reţea internă de vase de sânge şi tuburi de drenaj. Cercetătorii americani au utilizat apoi în reconstrucţia rinichiului celule prelevate de la pacient. Această tehnică prezintă două avantaje majore faţă de tehnica actuală a transplanturilor de organe. Noul organ este acceptat de organismul pacientului, iar acesta nu va mai fi nevoit să ia medicamente toată viaţa pentru a suprima reacţia de respingere a transplantului, generată de sistemul imunitar.

Organele solide, cel mai greu de obţinut

Totodată, noua tehnică va mări numărul de organe disponibile pentru transplant. Cele mai multe organe care sunt oferite sunt respinse, însă aceşti rinichi ar putea fi folosiţi ca "schelă" pentru construcţia noilor organe.
Astfel de organe există de câţiva ani deja. În 2006, medicii au realizat o premieră, transplantând cu succes o vezică produsă din propriile celule ale pacientului. Au urmat şi alte reuşite, medicii transplantând apoi o trahee creată prin aceeaşi tehnică. În medicina regenerativă există patru niveluri de complexitate: structuri plate (precum pielea), tuburi (precum vasele sangvine), organe concave (vezică) şi organe solide (organe precum rinichi, inimă şi ficat). Organele solide sunt cel mai greu de obţinut în laborator întrucât acestea conţin multe tipuri de ţesuturi.
Au fost obţinute deja câteva succese în acest domeniu. Astfel, cercetătorii au obţinut în laborator inimi de şoareci capabile să susţină un ritm cardiac normal, iar plămâni în mărime naturală au reuşit să ţină câţiva şoareci în viaţă, însă doar pentru scurt timp.
Rinichiul obţinut în laborator de savanţii americani a fost ţinut timp de 12 zile într-un "cuptor" special care mimează condiţiile din organismul unui şoarece. Atunci când a fost testat în laborator, producţia sa de urină a fost de 23% din totalul produs de un rinichi natural. După ce a fost transplantat, eficienţa acestui rinichi a scăzut la 5%. Coordonatorul studiului, medicul Harald Ott, spune că, deşi acest procent pare foarte mic, el ar putea deveni în viitor suficient de mare (10-15%) pentru a asigura supravieţuirea animalului, ajutându-l să nu mai aibă nevoie de dializă.

Afganistan: Suprafeţele cultivate cu mac au crescut în 2013

Suprafeţele cultivate cu mac în Afganistan au crescut în acest an, pentru al treilea an consecutiv, în pofida eforturilor de eradicare ale comunităţii internaţionale şi autorităţilor afgane, arată un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) dat ieri publicităţii. Afganistanul produce 90% din opiumul mondial, ingredientul de bază din care se produce heroina. "Suprafeţele cultivate cu mac au crescut nu numai în zonele care erau deja producătoare în 2012, dar şi în regiunile unde anterior nu era cultivat", subliniază Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate - (UNODC). Cifrele exacte pentru 2013 nu sunt clare, însă ONU susţine că suprafaţa va fi mai mare decât cele 154.000 de hectare plantate în 2012 şi cele 131.000 de hectare plantate în 2011.
Potrivit raportului ONU, suprafeţele cultivate vor creşte în special în sudul Afganistanului, inclusiv în provincia Helmand, un fief al talibanilor responsabil pentru jumătate din producţia afgană de opium.
Raportul ONU dă vina pentru această creştere pe preţul ridicat al macului, în prezent la o medie de 160 de dolari pe kilogram.
Producţia de opium îi ajută pe talibani, care încasează anual cel puţin 100 de milioane de dolari de pe urma acestei pieţe clandestine. În plus, cultura macului, una din cele mai importante surse de venit în economia fragilă a Afganistanului, alimentează de asemenea corupţia la toate nivelele.
În ceea ce priveşte autorităţile afgane, aceste doresc să distrugă în acest an 15.000 de hectare de cultură de mac, adică mai puţin de 10% din suprafeţele cultivate în această ţară.

Autorul masacrului de la şcoala din Newtown ar fi fost abuzat de colegi

Adam Lanza (20 de ani), care a împuşcat cu sânge rece 26 de persoane, printre care mama sa, la şcoala elementară Sandy Hook din Newtown, ar fi fost o victimă a abuzurilor din partea colegilor săi, după cum relatează New York Daily News.
La câteva luni de la tragedia, care a îndoliat SUA şi a declanşat cea mai serioasă dezbatere privind deţinerea de arme de uz personal, rudele autorului masacrului din Newtown, care suferea de o formă uşoară de autism, au rupt tăcerea. Până în clasa a VII-a, Adam Lanza a studiat la Sandy Hook, unde mama sa lucra ca voluntară. Rudele acestuia au relatat presei că, nu de puţine ori, el venea acasă de la şcoală cu vânătăi pe corp, iar la întrebările mamei sale despre cele întâmplate, de regulă nu răspundea. Nancy Lanza, care a fost prima victimă a masacrului, suspecta că fiul ei este agresat la şcoală de alţi colegi şi chiar intenţiona să depună o plângere la tribunal împotriva profesorilor, ce închideau ochii la abuzurile fizice şi verbale la adresa băiatului ei. "Ea era convinsă că administraţia şcolii nu face suficient pentru a-l proteja pe Adam", afirmă rudele atacatorului.
Tragedia s-a petrecut la 14 decembrie trecut. Înarmat cu două pistoale şi o puşcă de asalt, Adam Lanza şi-a împuşcat mai întâi mama, iar, apoi, la bordul autoturismului ei s-a deplasat până la şcoala Sandy Hook, unde a ucis 26 de persoane, între care 20 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 7 ani, după care s-a sinucis.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.