Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Recrutarea copiilor soldaţi continuă în Republica Centafricană

Ziarul de Vrancea
12 apr 2013 717 vizualizări
UNICEF a denunţat vineri la Geneva continuarea recrutărilor de copii de către grupurile armate în Republica Centrafricană, chiar şi după preluarea puterii de către foştii rebeli.

"UNICEF are dovezi clare privind continuarea recrutării şi folosirii copiilor de către grupuri armate în Republica Centrafricană", a declarat un purtător de cuvânt al Fondului Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor din cadrul ONU, Marixie Mercado, care a subliniat că este vorba de o "gravă încălcare a legislaţiei internaţionale". Înaintea declanşării noilor violenţe, în decembrie, UNICEF evalua la 2.000 numărul de băieţi şi fete "asociaţi grupărilor armate". "De atunci, s-a produs o creştere atât în privinţa întinderii zonei afectate, cât şi în privinţa răspândirii acestor practici", a afirmat Mecado, adăugând că lovitura de stat din urmă cu o lună nu a ameliorat situaţia. Copiii sunt recrutaţi de cele două tabere combatante drept spioni, mesageri sau bucătari, în plus faţă de participarea lor la lupte, potrivit UNICEF, care face apel la liderul foştilor rebeli, Seleka Michel Djotodia, să-i "elibereze imediat pe aceşti copii asociaţi grupărilor armate".
Începând cu 2007, Fondul a ajutat la eliberarea şi reinserţia a circa o mie de copii în Republica Centrafricană.

Un poliţist a demisionat după ce a salutat decesul lui Margaret Thatcher

"Sper că decesul ei a fost dureros şi degradant", a scris omul legii pe contul de Twitter

Un poliţist britanic a trebuit să demisioneze după ce a postat mesaje pe Twitter în care îşi exprima bucuria faţă de decesul fostului premier Margaret Thatcher, a anunţat vineri Scotland Yard. Sergentul Jeremy Scott, care lucra în serviciul administrativ, a scris pe reţeaua de socializare că speră că decesul "Doamnei de Fier", a fost "dureros şi degradant", potrivit presei britanice. Subliniind că "lumea este mai bună acum", ofiţerul a apreciat că decesul său a intervenit "87 de ani prea târziu". Pe contul său @thinbluespeck, Scott a salutat, de asemenea, manifestaţiile în stradă organizare în mai multe oraşe ale ţării în ziua decesului fostului premier britanic. "Este cu adevărat genial! Sunt petreceri pentru moartea lui Margaret Thatcher la Brixton (în sudul Londrei) şi la Glasgow (în Scoţia)", a scris acesta pe Twitter. Contul ofiţerului a fost ulterior dezactivat.
"Comportamentul acestui ofiţer a fost total inacceptabil şi este corect că a demisionat", a comentat Scotland Yard, anunţându-i plecarea. Alţi trei poliţişti au fost excluşi din Scotland Yard în ultimii cinci ani pentru utilizarea necorespunzătoare a reţelelor sociale. Premierul britanic David Cameron şi liderul opoziţiei, Ed Milliband, au criticat manifestările "deplasate" organizate după decesul lui Margaret Thatcher.

Phenianul ameninţă Japonia cu "focul nuclear"

n Japonia s-a declarat pregătită să răspundă oricărui tip de scenariu

Coreea de Nord a ameninţat vineri Japonia cu represalii, în cazul în care aceasta se implică în vreun fel într-un eventual conflict ce ar izbucni în peninsula coreeană. Calificând drept "provocatoare" declaraţiile Japoniei cu privire la interceptarea unei rachete ce ar putea fi lansată de Phenian, agenţia oficială nord-coreeană KCNA a avertizat că un asemenea gest ar risca să arunce Japonia "în flăcări nucleare". "Japonia se află în continuare în vizorul armatei noastre revoluţionare, iar dacă Japonia face cel mai mic gest, scânteia războiului va atinge Japonia prima", a dat asigurări KCNA într-un editorial.
Ministrul japonez al Apărării Itsunori Onodera a autorizat, săptămâna aceasta, în mod oficial forţele de autoapărare (numele oficial al armatei japoneze) să distrugă orice rachetă nord-coreeană ce ar ameninţa teritoriul japonez. Rachete de tip Patriot au fost instalate în centrul oraşului Tokyo şi în jurul capitalei, iar distrugătoare echipate cu sistemul radar de tip AEGIS şi mijloace de interceptare au fost mobilizate în Marea Japoniei.
De altfel, Japonia s-a declarat vineri pregătită să răspundă oricărui tip de scenariu. "Suntem conştienţi că remarcile făcute de Coreea de Nord prin intermediul presei şi altor canale. Nu putem să comentăm, dar putem să spunem că vom adopta toate măsurile posibile pentru a răspunde acestui tip de scenariu", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării.

Programul spaţial, prioritate de stat în Rusia

Rusia va investi 1.600 de miliarde de ruble (39,6 miliarde euro) în programele sale spaţiale până în anul 2020, a anunţat, vineri, preşedintele Vladimir Putin, care a spus că acest sector reprezintă una dintre priorităţile ţării sale. "Între 2012 şi 2020, aproximativ 1.600 miliarde de ruble vor fi alocate programelor spaţiale", a declarat Vladimir Putin cu ocazia unei vizite pe care a efectuat-o pe şantierul unde se construieşte cosmodromul Vostochny în Extremul Orient rus. "Dezvoltarea potenţialului nostru va fi pe viitor una dintre priorităţile politicii de stat", a afirmat Putin, citat de agenţiile de presă ruse. "Potrivit experţilor, în următorii ani, cererea mondială de echipamente spaţiale va creşte în mod constant. Volumul pieţei este acum de 300 miliarde-400 miliarde de dolari pe an, însă ar putea ajunge la 1.500 de miliarde de dolari. Ar trebui să explorăm pe deplin această fereastră de oportunităţi", a subliniat Vladimir Putin.
Rusia, a cărei industrie spaţială are la bază în mare parte realizări ale epocii sovietice, s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de eşecuri în acest sector, care au provocat pierderea mai multor sateliţi de comunicaţii şi a altor dispozitive, inclusiv un vehicul de tip cargo care urma să aprovizioneze Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Poliţia turcă a dejucat un atentat Al-Qaida împotriva Ambasaei SUA

Poliţia turcă a destructurat o celulă a reţelei teroriste Al-Qaida care pregătea, potrivit forţelor de ordine, atentate împotriva Ambasadei Statelor Unite din Ankara şi unei sinagogi de la Istanbul, scrie presa turcă vineri.
Într-o operaţiune efectuată în februarie la Istanbul şi Corlu (nord-vest), unitatea de luptă împotriva terorismului din cadrul poliţiei turce a arestat 12 persoane, şi anume opt cetăţeni turci, doi azeri şi doi ceceni, şi a confiscat 22 de kilograme de substanţe explozive, a precizat postul de ştiri CNN-Türk. Documente confiscate în cadrul operaţiunii au dezvăluit că acest grup viza ca ţintă o sinagogă şi muzeu privat Koç, la Istanbul, dar şi ambasada americană din Ankara. Ambasada Statelor Unite de la Ankara a fost vizată pe 1 februarie de un atentat sinucigaş care a provocat moartea unui agent de securitate privat turc. Acest atentat a fost revendicat de către o mişcare turcă de extremă stânga, Partidul/Frontul Revoluţionar de Eliberarea Poporului (DHKP-C).

Germania vrea să destructureze o reţea neonazistă din închisori

Autorităţile germane au anunţat joi că intenţionează să destructureze o reţea de deţinuţi neonazişti ce comunică în mai multe închisori din ţară prin intermediul unor mesaje codate, inclusiv cu persoane din exteriorul acestor instituţii. Potrivit presei germane, această reţea ar fi încercat totodată să intre în contact cu Beate Zschäpe, o femeie în vârstă de 38 de ani care va fi judecată săptămâna viitoare pentru participare la asasinarea a opt persoane turce sau de origine turcă, a unui grec şi a unei poliţiste de către o grupare teroristă de extremă dreapta - "Clandestinitatea Naţional-Socialistă" (NSU). Anchetatorii suspectează deţinuţi aflaţi în închisori din landul Hesse (vest) că au încercat să intre în contact cu deţinuţi din alte landuri. "Sunt nevoit să presupun că această comunicare a trecut limitele landului", a recunoscut joi ministrul Justiţiei din Hesse Jörg-Uwe Hahn, răspunzând unui post de radio care l-a întrebat dacă ar fi putut exista contacte interregionale. "Un anumit număr de închisori, în practic toate landurile, şi miniştri ai Justiţiei de toate culorile politice au fost solicitaţi" să stabilească în mod exact amploarea acestei reţele şi să îi pună capăt, a adăugat el. Potrivit presei germane, această reţea utiliza curieri şi anunţuri de mică publicitate publicate în reviste, utilizând coduri neonaziste şi simboluri pentru a stabili contactul cu alţi activişti. Zeci de deţinuţi, în cel puţin trei închisori, sunt implicaţi în aceste schimburi, potrivit anchetatorilor. Ei caută atât să colecteze fonduri pentru deţinuţi din cadrul mişcării de extremă dreapta şi familiile lor, cât şi să recruteze noi adepţi.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.