Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Destăinurile celei mai celebre spioane din Coreea de Nord

Ziarul de Vrancea
11 apr 2013 707 vizualizări
Femeia care a ucis 115 de persoane la comanda Phenianului, explică, dintr-un adăpost secret din Coreea de Sud, anunţurile belicoase făcute de Kim Jong Un

Cea mai faimoasă fostă spioană din Coreea de Nord, Kim Hyun-Hee, a dezvăluit modul în care a fost smulsă de lângă familie în adolescenţă pentru a servi dictatura nord-coreeană, care ulterior i-a cerut să arunce în aer un avion plin cu civili. Vorbind dintr-o locaţie secretă din Coreea de Sud, unde trăieşte cu frica că ar putea fi "vânată" de asasini nord-coreeni, fosta teroristă, acum în vârstă de 51 de ani, susţine că recentele ameninţări ale Phenianului nu sunt decât încercări de a creşte sprijinul pentru noul lider Kim Jong Un. "Kim Jong Un este prea tânăr şi prea lipsit de experienţă", explică Kim Hyun-Hee. "El luptă pentru a obţine controlul complet asupra forţelor militare şi a le câştiga loialitatea", susţine fosta spioană, adăugând că acesta este motivul pentru care tânărul lider vizitează atât de multe baze militare.
În 1987, Kim Hyun-Hee a primit ordin de la Kim Jong Il să arunce în aer avionul KAL 858. Ea şi un alt agent, Kim Seung-il, care se dădea drept tatăl ei, au plasat explozibili în avion după care s-au dat jos la prima escală a avionului. Atentatul s-a soldat cu moartea tuturor celor 115 persoane aflate la bord şi a condus la plasarea Coreii de Nord pe lista americană a statelor care sponsorizează terorismul. Capturaţi în Bahrain pentru posesie de paşapoarte false, cei doi agenţi au încercat să se sinucidă, însă lui Kim, la acel moment în vârstă de 25 de ani, capsula de cianură nu i-a fost fatală. Deşi condamnată la moarte de către o instanţă din Coreea de Sud, spioana a fost ulterior graţiată şi a rămas în această ţară.

Tanără, inteligentă şi frumoasă

În prezent căsătorită şi cu doi copii, Kim Hyun-Hee trăieşte în fiecare zi cu teama că spionii din Nord o vor ucide. Considerată de către mulţi sud-coreeni o "Mata Hari" din Coreea de Nord, fosta spioană susţine că trăieşte acum o viaţă plină de regrete. Tânără, inteligentă şi frumoasă, Kim Hyun-Hee a fost "captura" perfectă pentru regimul nord-coreean aflat în căutarea unui agent pe care l-ar putea antrena pentru a da o lovitură spectaculoasă duşmanului lor, Coreea de Sud. Regimul a remarcat-o pe Kim în adolescenţă, datorită inteligenţei şi frumuseţii ei şi a ales-o pentru a fi spion. Tânăra a fost învăţată să vorbească la perfecţie japoneza, pentru a putea opera în afara ţării, însă a trebuit anterior să treacă prin antrenamente militare. În 1980, tânăra a fost trimisă la o şcoală care antrena elita spionilor nord-coreeni într-o locaţie izolată din munţi, unde a primit un nume nou, a învăţat artele marţiale şi folosirea armelor.

O importantă forţă a rebelilor sirieni a spus "nu" Al-Qaida

n "Noi vrem o republică în care toţi membrii săi se vor bucura de aceleaşi drepturi şi aceleaşi îndatoriri potrivit principiului cetăţeniei", a sunat refuzul organizaţiei militare la invitaţia făcută de Ayman al-Zawahiri

Una dintre principalele forţe ale rebeliunii siriene a respins ieri îndemnul liderului Al-Qaida privind instaurarea unui stat islamic în Siria.
Comitetele Locale de Coordonare (LCC), una dintre primele organizaţii ce a animat revolta pe teren, "resping în totalitate declaraţiile liderului Al-Qaida Ayman al-Zawahiri şi îndemnul său privind instaurarea unui stat islamic în Siria". "Noi condamnăm acest amestec flagrant în afacerile interne ale Siriei şi afirmăm din nou că numai sirienii vor decide viitorul ţării lor", anunţă mişcarea într-un comunicat.
"Depuneţi tot efortul pentru ca fructul jihadului vostru să fie, cu voia lui Allah, un stat islamic jihadist, o etapă în calea refacerii Califatului Islamic", s-a adresat liderul Al-Qaida către rebeli, într-un mesaj audio postat online duminică pe site-uri islamiste. În răspuns, LCC "aminteşte că revoluţia a fost lansată pentru instaurarea libertăţii, justiţiei şi unui stat democratic, pluralist şi civil". "Visul nostru este ca după îndepărtarea acestui regim fascist de la putere să se instaureze un regim fondat pe libertăţi publice, drepturile omului şi egalitate politică între cetăţeni", adaugă ei. "Noi vrem o republică în care toţi membrii săi se vor bucura de aceleaşi drepturi şi aceleaşi îndatoriri potrivit principiului cetăţeniei. Nimeni nu va avea dreptul să se ia de un cetăţean din cauza religiei, confesiunii sau etniei", insistă LCC. Pe de altă parte, Frontul al-Nosra, care se află în prima linie a luptei împotriva regimului sirian, a anunţat miercuri că va jura credinţă lui Ayman al-Zawahiri.

Copii şi femei, ucişi de armată în sudul ţării

Cel puţin 57 de persoane au fost ucise miercuri într-un asalt efectuat de armata siriană împotriva a două sate, în provincia Deraa, în sudul ţării. "Numărul persoanelor ucise în tiruri, bombardamente, execuţii sumare şi confruntări între rebeli şi militari, miercuri, în localităţile Al-Sanamein şi Ghabagheb se ridică la 57, potrivit unui nou bilanţ", a anunţat ieri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Din rândul persoanelor ucise fac parte 16 rebeli, 12 militari, şapte femei, şase copii şi 16 civili. Potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahmane, "zece militari au dezertat marţi seara de la un important post militar din vecinătate şi s-au ascuns în cele două sate. A doua zi, armata a lansat asaltul".
Rebelii au preluat recent controlul în sudul ţării pe o porţiune de 25 de kilometri ce începe din Iordania până la linia de încetare a focului cu Israel de pe platoul Golan. La sfârşitul lunii martie, Abdel Rahmane anunţat că porţiuni mari din provincia Deraa se aflau sub controlul rebelilor. Deraa, leagănul revoltei împotriva regimului lui Bashar al-Assad, este "aproape tăiată" de capitală, preciza el. În plus, potrivit OSDO, un elicopter care transporta provizii pentru militarii asediaţi în câmpul Wadi Deif, în apropiere de Maaret al-Noomane, în nordul ţării, a fost doborât, iar patru pasageri au murit.

Autorul masacrului comis în apropiere de Belgrad a decedat

Bărbatul în vârstă de 60 de ani care a omorât 13 persoane după care s-a împuşcat în cap a murit ieri, în urma rănilor suferite, au anunţat surse medicale. "Ljubisa Bogdanovici a decedat la ora 14.00" (15.00, ora României), a anunţat o sursă de la Spitalul de urgenţă din Belgrad.
Ljubisa Bogdanovici, în vârstă de 60 de ani, a ucis marţi dimineaţa, cu un pistol, un băieţel în vârstă de doi ani, şase bărbaţi şi şase femei, în satul Velika Ivanţa, la aproximativ 50 de kilometri sud de Belgrad.

Spionii americani, victime ale austerităţii

Proiectul de buget pentru 2014 prezentat miercuri de Barack Obama prevede scăderi importante de cheltuieli pentru agenţiile americane de informaţii. Astfel, preşedintele american solicită în acest proiect suma de 48,2 miliarde de dolari pentru CIA şi celelalte agenţii de informaţii, în comparaţie cu suma de 52,6 miliarde de dolari prevăzută în exerciţiul bugetar al lui 2013. Pentagonul a solicitat, la rândul său, 14 miliarde de dolari pentru programele sale în domeniul informaţiilor militare, în contextul în care cheltuielile aferente exerciţiului bugetar din 2012 au fost de 21,5 miliarde de dolari. Această evoluţie reflectă o tendinţă observată începând din 2012, Pentagonul - care finanţează un anumit număr de servicii de spionaj - tăind începând din această perioadă cheltuieli în domeniul informaţiilor. Cifrele publicate miercuri nu includ, totuşi, finanţarea unor operaţiuni în acest domeniu în cadrul Războiului din Afganistan sau alte "eventuale operaţiuni efectuate în străinătate". Bugetele serviciilor de informaţii sunt utilizate pentru mobilizarea unor sateliţi-spioni sau unor echipamente ultraperfecţionate, dar servesc totodată la plata a zeci de mii de angajaţi sau finanţarea unor operaţiuni paramilitare, ca de exemplu lovituri cu avioane fără pilot.
În afară de o scădere de buget luată în considerare în proiectul prezentat de Barack Obama, serviciile americane de informaţii se confruntă deja cu tăieri de buget automate, în urma impasului din Congres cu privire la problema finanţării statului federal.

Ruşii s-au săturat de Putin

Peste jumătate dintre ruşi doresc ca Vladimir Putin să nu mai fie reales preşedinte, dar acesta nu este un semn de nemulţumire faţă de actualul lider de la Kremlin, ci unul de saturaţie provocat de o putere care nu a mai fost schimbată de peste 10 ani, relevă un sondaj publicat ieri de cotidianul Vedomosti. Cu un an în urmă, după alegerile prezidenţiale, 17% din populaţie ar fi dorit ca Putin să conducă Rusia până în anul 2024. Dar acum numai 22% mai vor să-l vadă reales preşedinte în anul 2018, 55% dintre cei intervievaţi pronunţându-se ferm că doresc un alt preşedinte, iar 8% l-ar prefera pe actualul premier, Dmitri Medvedev. "Dorinţa de a vedea o nouă figură politică creşte", explică Aleksei Grajdankin, directorul adjunct al institutului Levada, care a realizat sondajul. "El nu trebuie să fie neapărat dintr-o altă tabără politică, un comunist sau un liberal: este de ajuns să fie unul nou", explică acesta, confirmând că "majoritatea populaţiei aprobă în continuare activitatea lui Putin, dar starea de saturaţie creşte". "În ţările democratice această saturaţie dispare după noi alegeri care aduc la putere o forţă politică alternativă. Dar nu este cazul Rusiei, aşa că starea de oboseală se acumulează", mai explică Grajdankin. Este pentru prima dată când ruşii, care nu mai aprobă ideea concentrării întregii puteri în mâinile lui Putin, devin majoritari, numărul acestora începând să crească din anul 2007.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.