Internațional

Cum a flirtat conservatoarea Thatcher cu socialistul Mitterand

Ziarul de Vrancea
11 apr 2013 538 vizualizări
"Preşedintele francez i-a flatat feminitatea pe timpul întregii întâlniri, iar ea a apreciat fiecare moment", povesteşte o întalnire între cei doi, un fost secretar de stat n "Are ochii lui Caligula şi gura lui Marilyn Monroe", spunea Mitterrand despre "Doamna de fier"

Margaret Thatcher a apreciat, în pofida aşteptărilor, prima sa întâlnire cu preşedintele francez François Mitterrand, la Downing Street, în 1981. "M-am temut" de această întâlnire, afirmă Robert Armstrong, secretar de stat al lui Margaret Thatcher în perioada 1979-1987. François Mitterrand "nu vorbea engleză sau pretindea că nu vorbea un cuvânt în engleză, deci totul trebuia interpretat. Şi, bineînţeles, era francez!", adaugă el. Conservatoarea Margaret Thatcher "resimţea o averiune faţă de predecesorul acestuia", Valéry Giscard d'Estaing, cu toate că familia politică din care d'Estaing făcea parte era apropiată Tory, pe când François Mitterrand era socialist, afirmă Armstrong. Când a plecat preşedintele francez, "am însoţit-o pe doamna premier până la ieşirea din Downing Street numărul 10" în timp ce îl conducea pe François Mitterrand "şi am întrebat-o pe un ton care îmi trăda, cred, surprinderea, «vizita s-a desfăşurat bine, nu este aşa, doamnă premier?»", continuă el. Iar Margaret Thatcher i-a răspuns "da, aşa cerd". "După aceasta a făcut o pauză şi a adăugat «Ştii, îi plac femeile»", adaugă Robert Armstrong. "Gândindu-mă din nou la eveniment, mi-am dat seama că preşedintele francez i-a flatat feminitatea pe timpul întregii întâlniri, iar ea a apreciat fiecare moment", subliniază Armstrong.
François Mitterrand, uneori cucerit, alteori exasperat de Margaret Thatcher, a spus despre Doamna de Fier că "are ochii lui Caligula şi gura lui Marilyn Monroe".

Vor fi invitaţii argentinienii la funeralii

Familia lui Margaret Thatcher se împotriveşte prezenţei reprezentanţilor guvernului argentinian la funeraliile fostului premier britanic, ce se vor desfăşura pe data de 17 aprilie. La funeralii, care vor avea loc la catedrala Sf. Petru din Londra, vor participa unităţi militare ce au participat la războiul împotriva Argentinei pentru insulele Malvine în anul 1982, unul dintre evenimentele marcante ale administraţiei Thatcher. Cea mai notabilă participare va fi cea a Gărzilor Galeze, regimentul care a suferit cele mai grele pierderi în acest război. Biroul de presă al guvernului de la Londra nu a confirmat dacă a fost trimisă o invitaţie autorităţilor de la Buenos Aires. Potrivit cotidianului citat, guvernul britanic ia în calcul posibilitatea prezenţei unor reprezentanţi ai Argentinei la funeralii, dar copiii lui Margaret Thatcher consideră că invitarea acestora este 'inoportună'.
Conflictul din Malvine a început pe data de 2 aprilie 1982, când trupele argentiniene au ocupat aceste insule din sudul Atlanticului. Premierul Thatcher a ordonat atunci o intervenţie militară pentru a le recupera.
Războiul a durat 74 de zile şi s-a încheiat cu victoria trupelor britanice, arhipelagul rămânând sub controlul Londrei. În ciuda înfrângerii, Argentina continuă să revendice insulele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.