Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Skype e pentru prieteni, Facebook, pentru amici

Ziarul de Vrancea
10 apr 2013 468 vizualizări
Prietenii de pe Facebook nu reprezintă un substitut pentru cei din viaţa reală, afirmă psihologii britanici. Astfel, oamenii sunt mai fericiţi şi râd cu 50% mai mult atunci când vorbesc faţă în faţă cu prietenii lor sau prin intermediul camerelor web, decât atunci când discută cu prietenii lor virtuali de pe site-urile de socializare.

Sam Roberts, lector la Universitatea Chester, spune că aceste site-uri nu par să îi ajute pe oameni să îşi facă prieteni adevăraţi. Utilizând două chestionare, profesorul britanic a descoperit faptul că nu există nicio legătură între folosirea intensivă a platformei Facebook şi oamenii care au mai mulţi prieteni şi relaţii emoţionale mai intense. "Concluzia este aceea că relaţiile noastre nu sunt dependente de cantitatea comunicării noastre. Ele depind de calitatea acesteia. Chiar şi chat-ul pe Skype este mai bun şi creşte calitatea comunicării în comparaţie cu timpul petrecut pe Facebook", spune acesta.
Pe de altă parte, nici vorbitul la telefon sau expedierea şi primirea de SMS-uri nu îi face pe oameni să se simtă la fel de bine ca atunci când zâmbesc şi râd alături de prietenii lor din viaţa reală. Oamenii consideră că relaţiile care le aduc cele mai mari satisfacţii provin din rândul acelora stabilite cu un cerc restrâns de prieteni, alcătuit din cel mult 10 persoane pe care fiecare le consideră importante în viaţa sa. Cu aceste persoane, nu contează tipul de platformă media care este folosită pentru a comunica. Însă oamenii care vor "să intre în contact cu lumea întreagă" prin intermediul Facebook sunt condamnaţi la dezamăgire, întrucât, din cauza numărului mare de contacte, se implică prea puţin în fiecare dintre acestea.
Într-un al treilea studiu, profesorul britanic le-a cerut voluntarilor să interacţioneze cu prietenii lor faţă în faţă sau pe Skype şi să ţină un jurnal al acestor conversaţii timp de 14 zile. Aceste comunicări au fost comparate cu interacţiunile prin telefon, mesagerie instant, SMS şi site-uri de socializare. Persoanele care au interacţionat faţă în faţă sau pe Skype au râs cu 50% mai mult şi a reieşit că sunt considerabil mai fericite decât pasionaţii comunicării pe platformele de socializare.

Turismul "de război" a înflorit la frontiera dintre cele două Corei

vizitatori din toată lumea se îmbulzesc să vadă o faşie de pămant, împanzită de mine antipersonal, care desparte cele două ţări pe picior de război

Turişti continuă să se prezinte la frontiera dintre cele două Corei, un ultim zid al Războiului Rece înţesat de posturi de observaţie, ignorând "profeţiile" apocaliptice ale Phenianului. Aflată la aproximativ o oră distanţă spre nordul Seulului, această fâşie de pământ cu o lăţime de patru kilometri şi o lungime de 248 de kilometri, împânzită de mine antipersonal, consacră, de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953), împărţirea între Nordul comunist şi Sudul capitalist. Dincolo de ea se află una dintre cele mai mari armate din lume (1,2 milioane de militari), dotată cu un mic arsenal nuclear şi condusă de un tânăr, Kim Jong-un, care jură să transforme Sudul într-un iad atomic. Zeci de autocare aduc zilnic, în faţa sârmei ghimpate, turişti sud-coreeni sau străini, amatori de istorie sau de senzaţii tari. Ei pot observa cu binoclul Coreea de Nord, un teritoriu interzis, de unde apar, ici-colo, poveşti terifiante spuse de refugiaţi din lagăre de muncă despre foamete şi epurări. Tensiunile actuale din peninsula coreeană "dau titluri groase în presa din lume", constată Shan Shan Loh, un turist malaysian. "Este entuziasmant să iei parte şi să te afli în primul rând", spune el.
Un inginer venezuelean, Luis Andrade, un nostalgic faţă de perioada în care Washingtonul şi Moscova îşi disputau planeta, afirmă că are sentimentul că se află în locul potrivit, la momentul potrivit. "Nu am fost niciodată atât de aproape de Războiul Rece. Am fost la Berlin, dar după mult timp de la prăbuşirea Zidului. Aici este un fel de Zid al Berlinului viu", a declarat el.

Ghizii sunt agenţi ONU

Turiştii autorizaţi să se apropie de frontieră este necesar să respecte anumite consemne stricte. Le este interzis, spre exemplu, să se "amuze" în mod ostentativ. Grănicerii nord-coreeni veghează la doar o bătaie de puşcă. Nu este un context favorabil provocării. În urmă cu zece zile, Coreea de Nord s-a declarat în "stare de război" cu Coreea de Sud, iar marţi a agitat din nou sperietoarea unui "război termonuclear" în peninsulă.
Declaraţiile sunt dramatice, dar nu poţi să îi descurajezi pe turiştii veniţi de la distanţe de sute sau mii de kilometri să poată vedea un colţ de infern.
O coadă impresionantă s-a format în faţa intrării uneia dintre principalele atracţii ale frontierei, un tunel de invazie secret săpat de nord-coreeni şi descoperit de sud-coreeni în 1978. Tunelul, săpat la o adâncime de 75 de metri, reprezintă o bijuterie în domeniul ingineriei. Destinat aparent unui atac surpriză împotriva Seulului, galeria avea scopul să permită accesul a aproximativ 30.000 de oameni uşor înarmaţi pe oră.
Ghizii sunt agenţi ONU specializaţi în securitate. Tensiunile între cele două Corei din ultimele luni nu au avut efect asupra frontierei, dă asigurări unul dintre ei. "În nici un caz asupra noastră. Dacă Nordul ar face ceva împoriva ONU ar fi ca şi cum ar declara război lumii", spune el.

Senatul francez a adoptat căsătoria între persoane de acelaşi sex

Senatul francez a adoptat marţi, cu 179 de voturi pentru şi 157 împotrivă, primul articol al proiectului de lege privind căsătoria între persoane de acelaşi sex. Acest vot devine, astfel, definitiv, cu excepţia situaţiei în care proiectul de lege este respins la finalul examinării sale în Camera superioară a Parlamentului francez.
Proiectul de lege privind căsătoria şi adoptarea de copii de către cupluri de acelaşi sex a fost adoptat în primă lectură, cu o majoritate largă, în cadrul Adunării Naţionale, pe 12 februarie, după peste 15 zile de dezbateri aprinse. Cea mai mare parte a senatorilor de stânga - socialişti, comunişti şi ecologişti - a votat, marţi, pentru proiect. Marea majoritate a reprezentanţilor dreptei franceze (în opoziţie) a votat împotrivă. Însă cinci senatori de drepta au votat pentru, doi s-au abţinut, iar altul nu a luat parte la vot.

Filat, însărcinat cu formarea viitorului guvern al Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a însărcinat ieri pe Vlad Filat cu formarea viitorului guvern. "În conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, am purtat consultări cu fracţiunile parlamentare, dar şi cu grupuri de deputaţi cu scopul identificării candidatului la funcţia de premier. În urma acestor discuţii am luat decizia să-l înaintez la funcţia de premier pe liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat", a anunţat Nicolae Timofti. Şeful statului a precizat că a luat această decizie din două motive. "În primul rând, a fost singura candidatură, înaintată de Partidul Liberal Democrat. În al doilea rând, fracţiunile Partidului Democrat, Partidului Liberal, dar şi grupul de deputaţi condus de Vadim Mişin au recunoscut dreptul PLDM de a propune candidatul la funcţia de premier", a precizat Nicolae Timofti. Vlad Filat are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului.
Întrebat ce va face dacă Parlamentul nu va susţine candidatura lui Vlad Filat şi dacă va prezenta în mod repetat aceeaşi candidatură, Nicolae Timofti a declarat: "Să ajungem peste 15 zile. Atunci vom lua deciziile respective".
Partidul Liberal a anunţat că nu va susţine candidatura lui Vlad Filat, iar reprezentanţii Partidului Democrat au transmis că aşteaptă să fie convinşi de Vlad Filat. Opoziţia comunistă a boicotat consultările şi solicită alegeri parlamentare anticipate.

Hoţii de buzunare au închis Muzeul Luvru

Muzeul Luvru, unul din cele mai mari din lume, a fost închis ieri din cauza unei greve a angajaţilor, depăşiţi de problema hoţilor de buzunare, care fură atât de la ei, cât şi de la vizitatori. Potrivit conducerii muzeului, care a depus plângere la Parchetul de la Paris în decembrie 2012 şi a cerut intervenţia poliţiei pentru a stopa problema din ce în ce mai mare a hoţilor de buzunare, "200 de agenţi şi-au exercitat dreptul lor la grevă". "Serviciile justiţiei şi poliţiei sunt mobilizate", a declarat un purtător de cuvânt al conducerii Luvrului, menţionând organizarea unor "reuniuni de lucru" cu scopul de a pune la punct un dispozitiv de securitate adaptat la problema hoţilor de buzunare. Potrivit unui membru de sindicat, agenţii "vin uneori cu teamă la serviciu pentru că se confruntă cu bande organizate de hoţi de buzunare, care sunt din ce în ce mai agresivi şi printre care se numără şi minori, care intră gratuit la muzeu şi care, chiar şi dacă sunt arestaţi de poliţie, revin câteva zile mai târziu". Mai mulţi agenţi susţin că sunt victime ale "insultelor, ameninţărilor şi loviturilor" din partea acestor bande, care fură şi de la vizitatori. Ei au precizat că au depus plângere în repetate rânduri, însă autorităţile nu au făcut nimic.
Muzeul Luvru primeşte zece milioane de vizitatori pe an şi angajează în jur de o mie de agenţi, din care sunt prezenţi, în medie, 470 în fiecare zi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.