Internațional

Sfarşitul lumii s-a amanat pană în 2068

Ziarul de Vrancea
10 apr 2013 584 vizualizări
Oamenii de ştiinţă sunt acum convinşi că asteroidul Apophis nu va lovi Terra în 2029, dar nu sunt siguri că o astfel de catastrofă nu a putea avea loc în 2068

Asteroidul Apophis, care s-a apropiat destul de mult de Terra în ianuarie, va trece din nou pe lângă planeta noastră în 2029, iar Agenţia spaţială franceză doreşte să profite de ocazie pentru a studia de aproape acest corp ceresc, întrucât riscul de coliziune nu este complet exclus pentru 2068. Apophis, denumit astfel după o divinitate egipteană a răului şi a tenebrelor, "se joacă cu nervii noştri", afirmă specialiştii francezi. Atunci când a fost detectat pentru prima dată, în 2004, oamenii de ştiinţă au evaluat la 2,7% probabilitatea unei coliziuni, în aprilie 2029, cu Terra. O serie de calcule noi au înlăturat însă acest scenariu, însă un mic risc continua să existe pentru anul 2036. Graţie noilor date colectate în timpul trecerii sale, la o distanţă de 14,4 milioane de kilometri de Terra, pe 9 ianuarie, oamenii de ştiinţă au putut să elimine complet acest risc pentru anul 2036. "Coliziunea rămâne posibilă pentru 2068. Este improbabilă, dar nu imposibilă", a declarat, marţi, Jean-Yves Prado de la Centrul naţional de studii spaţiale (CNES, Agenţia spaţială franceză).

Antenă radar pe Apophis?

Cu un diametru de 325 de metri, potrivit observaţiilor realizate de telescopul Herschel, Apophis a fost inclus în clasa asteroizilor "potenţial periculoşi". O coliziune cu Terra ar provoca distrugeri la scară continentală. Prin comparaţie, micul asteroid care a căzut în Rusia, în februarie, avea un diametru de doar 17 metri.
Înainte de a vorbi despre o intervenţie, savanţii trebuie să afle mai întâi cu ce vor avea de-a face. Cunoaşterea structurii interne a asteroidului este crucială pentru conceperea unor misiuni de deviere a traiectoriei, a subliniat profesorul Patrick Michel, de la Observatorul de pe Coasta de Azur. "Structura sa este solidă, pre-fracturată, poroasă sau este vorba de un conglomerat? Pagubele unui impact în aceste cazuri diferite nu vor fi aceleaşi", a adăugat acelaşi specialist. După părerea sa, "singurele mijloace" de a verifica modelele teoretice sunt misiunile spaţiale, precum sonda spaţială Rosetta, care a survolat asteroidul Luteţia în 2010.
Scopul organizării de către CNES a unei misiuni spaţiale către Apophis este dublu: îmbunătăţirea cunoştinţelor ştiinţifice şi clasificarea asteroidului, pentru a putea, la nevoie, în 2068, sau mai târziu, să se lanseze o misiune eficientă de deviere a traiectoriei asteroidului pentru a proteja Terra. Potrivit scenariului prezentat, va fi nevoie de o misiune de 12-18 luni pentru ca vehiculul spaţial să ajungă la punctul de întâlnire cu Apophis, adoptând apoi "o abordare agresivă", care va merge până la plasarea de instrumente ştiinţifice pe suprafaţa acestuia (antenă radar, seismograf etc.). Apophis va trece cel mai aproape de Terra pe 13 aprilie 2029, la o distanţă de aproximativ 30.000 de kilometri. "Este posibil să îl vedem trecând pe cer cu ochiul liber", precizează Emmanuel Hinglais. "Faptul că este «escortat» de un vehicul spaţial terestru ar putea calma angoasele", a adăugat el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.