Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: La Los Angeles nu se mai poate fuma nici în casă

Ziarul de Vrancea
9 apr 2013 519 vizualizări
Amenda pentru cei sunt prinşi că fumează chiar şi în balconul locuinţelor sau în maşini care staţionează în curte se ridică la 125 de dolari

Autorităţile din Los Angeles, în conformitate cu iniţiativa denumită "Viaţa fără fumat", au interzis fumatul în locuinţe, lifturi sau parcări, transmite NBC. În plus, în cadrul acestei iniţiative, susţinută de reprezentanţii proprietarilor de imobile, aceste interdicţii se extind şi asupra celor care fumează la geam, balcoane sau în interiorul unui autoturism parcat în curte. Toţi proprietarii care dau spaţiu în chirie urmează să semneze un document suplimentar în legătură cu aceste noi interdicţii. Celor care refuză să sprijine iniţiativa, le-a fost recomandat să-şi schimbe domiciliul. Persoanele care vor încălca interdicţia sunt pasibile de o amendă în valoare de 125 de dolari. Aceste interdicţii vizează comunităţile care numără cel puţin 100 de persoane, adică blocuri de locuinţe, complexe rezidenţiale, cartiere.
Locuitorii din această metropolă americană sunt cunoscuţi pentru stilul sănătos de viaţă pe care îl promovează. Unul din locuitorii complexului rezidenţial La Brea, familiarizat cu aceste restricţii, a declarat că "nu poate decât să salute noile interdicţii privitoare la fumat". "Ne-am obişnuit demult cu absenţa fumătorilor în locurile publice - restaurante, săli de cinema, aeroporturi - astfel încât mi se pare logic ca acesta să fie interzis şi în casă, mai ales la balcon sau în locurile de parcare, de unde fumul se poate propaga", a declarat acesta.

De ce vorbesc femeile mai mult ca bărbaţii

Nu educaţia ar fi de vină, ci o proteină, susţin cercetătorii

Femeile vorbesc mai mult decât bărbaţii. Nu este o impresie sau un loc comun, ci un fapt stabilit. Această particularitate se datorează unei proteine cerebrale, relatează passionsante.be. Proteina, botezată FOXP2 (Forkhead-Box P2), produsă de o genă cu acelaşi nume, joacă un rol esenţial în învăţarea, dezvoltarea limbajului şi exprimarea orală (articulare, gramatică, înţelegere). Cercetări anterioare arătaseră că, în medie, femeile pronunţă zilnic de trei ori mai multe cuvinte decât bărbaţii şi se ştie că fetiţele vorbesc în general mai devreme şi mai complex decât băieţii.
Cercetători americani de la Universitatea Maryland s-au ocupat de concentraţia de FOXP2 din creier. Ei au efectuat mai întâi experimente pe şobolani, comparând apelurile de disperare ale puilor de patru zile despărţiţi brutal de mama lor. Situaţia de plecare este diferită de cea întâlnită la om: micii masculi fac mai mult zgomot decât femelele şi au niveluri mai ridicate de FOXP2 în creier. Însă, când se reduc aceste concentraţii la micii masculi şi la femele cresc, comportamentul se schimbă radical: micile femele strigă deodată mai mult.
Studiul, publicat în The Journal of Neuroscience, s-a desfăşurat apoi pe un grup de copii, constatându-se că, la fetiţe, cortexul cerebral este mult mai bogat în FOXP2. Acestă proteină, precum şi gena asociată, fac diferenţa.

Cum a ajuns Michelangelo să lupte împotriva mafiei

Un desen de Michelangelo (1475-1564), considerat unul dintre cele mai frumoase din cariera artistului, va fi expus într-o şcoală din apropiere de Napoli, un eveniment organizat pentru "a trezi conştiinţele în teritoriile degradate de mafia", afirmă organizatorii proiectului. Desenul "Leda" va fi arătat elevilor şi familiilor lor în şcoala gimnazială din colegiul Matilde Serao din Casavatore, din 24 aprilie până pe 2 iunie, cu scopul de "a aduce (în şcoală) cultură, creativitate şi mai ales frumuseţe", au anunţat la Roma reprezentanţii primăriei din localitate şi două organizaţii culturale şi civice aflate la originea acestei iniţiative. "Pentru a lupta împotriva crimei organizate, munca poliţiei este indispensabilă, dar nu suficientă: pentru a învinge în această luptă, este necesar să trezim conştiinţele", a explicat ministrul de Interne italian, Anna Maria Cancellieri, care susţine acest proiect.
Desenul, care prezintă capul unei persoane necunoscute, din profil, este considerat unul dintre cele mai importante din cariera celebrului artist renascentist. "Acest desen nu este doar frumos: el a fost desenat atunci când Michelangelo lupta pentru libertate şi dreptate", a subliniat Pina Ragionieri, directoarea Fundaţiei Casa Buonarroti, care a acceptat să împrumute opera de artă acelei şcoli.
În ultimii ani, Casavatore - care se află la nord de Napoli - a fost teatrul mai multor crime şi al unor activităţi infracţionale comise de Camorra, mafia napolitană, căreia era să îi cadă victimă şi Salvatore Sannino, primarul oraşului.

O nouă tendinţă pe internet: "crowdfunding"

Finanţarea de proiecte şi a unor companii tinere prin apeluri lansate pe internet pentru strângere de fonduri ("crowdfunding") a cunoscut o creştere explozivă anul trecut, potrivit unui studiu publicat de cabinetul de cercetări de piaţă Massolution. Aproximativ 2,7 miliarde de dolari au fost investite astfel în 2012, o cifră care reprezintă o creştere cu 81% faţă de 2011. Din această sumă, "partea leului" (95%) a revenit Americii de Nord (1,6 miliarde de dolari) şi Europei (945 milioane de dolari).
Acest tip de finanţare participativă are toate şansele să continue să progreseze, pentru a ajunge la peste 5 miliarde de dolari în acest an, potrivit directorului general al companiei Massolution, Carl Esposti. Anul trecut, aproximativ 30% din investiţii au mers mai ales către proiecte sociale şi filantropice, 16,9%, către companii, 11,9%, către filme şi teatru şi 7,5%, către muzică.

Un pasager clandestin a murit în trenul de aterizare al unui avion

Cadavrul unui pasager clandestin probabil minor, candidat fără succes la imigrare, a fost găsit luni dimineaţă pe aeroportul din Paris Roissy-Charles de Gaulle în trenul de aterizare al unui avion ce venea din Camerun. Acest avion al companiei cameruneze CamAir-Co, ce decolase de la Yaunde, a aterizat pe aeroportul parizian cu puţin înainte de ora locală 09:00. "În cursul controlului vizual al aparatului s-a remarcat prezenţa unui bărbat, mai degrabă tânăr, african, neidentificat, care murise în trenul de aterizare", a declarat o sursă judiciară. "Una dintre ipoteze este că a murit din cauza frigului", a adăugat acesta. Au trecut "cel puţin trei ani" de când o astfel de dramă s-a produs la Roissy, conform unei surse aeroportuare.

Un sarb a ucis 13 persoane într-un sat din apropierea Belgradului

O persoană cu probleme psihice a ucis 13 persoane, inclusiv un bebeluş, şi a rănit alte trei persoane, într-un sat, în apropiere de Belgrad, a anunţat ieri televiziunea sârbă de stat RTS citând o sursă din cadrul poliţiei. Ljubisa B., în vârstă de aproximativ 60 de ani, a ucis şase bărbaţi, şase femei şi un bebeluş, a anunţat RTS, fără să ofere alte detalii.
Un purtător de cuvânt al Ministerului sârb de Interne a confirmat pentru AFP că mai multe persoane au fost găsite moarte în două case, în satul Velika Ivanca, la 50 de kilometri sud de Belgrad, fără să vrea să precizeze numărul victimelor şi anunţând că este în curs o anchetă.
Presa sârbă scrie că atacatorul se află printre răniţi.

Miting al profesorilor danezi întins pe 35 de kilometri

Mii de profesori danezi au format, ieri, un şir de 35 de kilometri lungime, între două oraşe, pentru a protesta împotriva unei decizii a municipalităţii locale de a închide o serie de şcoli. Sindicatul danez al profesorilor a anunţat că aproximativ 6.000 de profesori s-au aliniat de-a lungul drumului care leagă Copenhaga de Roskilde pentru a manifesta contra unei decizii a angajatorilor de a închide şcolile, după ce negocierile pe acest subiect au fost întrerupte pe 1 aprilie. Decizia de închidere a şcolilor vizează 52.000 de profesori şi afectează circa 875.000 de elevi, majoritatea din şcoli primare şi secundare. Nu au fost oferite detalii privind discuţiile, dar reprezentanţii profesorilor au declarat că sindicatul a respins Pactul privind forţa de muncă propus în cadrul reformei şcolare.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.