Internațional

De ce s-a distanţat China de Coreea de Nord

Ziarul de Vrancea
8 apr 2013 615 vizualizări
În ultimele săptămani, guvernul chinez şi-a schimbat atitudinea faţă de Coreea de Nord şi a abordat o politică mai dură în raport cu regimul lui Kim Jong-un, susţin mai mulţi analişti citaţi de presa internaţională, declaraţii preluate de hotnews. Care sunt motivele pentru care chinezii s-au săturat de comportamentul belicos al liderului nord-coreean şi cat de reală este această distanţare între cei doi aliaţi?

Unul dintre primii diplomaţi care au remarcat modificarea abordării chineze este un fost oficial al Departamentului american de Stat. În opinia lui Kurt Campbell, Beijingul este iritat de faptul că retorică agresivă a Coreei de Nord subminează interesele de securitate ale Chinei, care nu doreşte o stare de conflict la graniţele sale. El susţine că "principalul nou ingredient a fost o recunoaştere, de către chinezii, a faptului că abordarea lor anterioară faţă de Coreea de Nord nu şi-a arătat roadele".  Opinia lui Campbell este îmbrăţişată şi de alţi diplomaţi. Gordon Houlden, un fost diplomat canadian care a efectuat numeroase vizite la Phenian, e de părere că autorităţile chineze se gandesc serios să-şi înăsprească atitudinea faţă de Coreea de Nord. "Nu va fi uşor pentru chinezi să să schimbe. Într-un fel, ei sunt prinşi între ciocan şi nicovală", a afirmat fostul diplomat, care a dat ca exemplu decizia Chinei de a susţine noi sancţiuni economice împotriva Coreei de Nord, după ultimul test nuclear. Iar Daniel Pinkston, expert în probleme nord-coreene, spune că Beijingul este "săturat" de distragerile create de regimul de la Phenian. "Chinezii trebuie să abordeze problemele din Marea Chinei de Sud, au o campanie de corupţie în plină desfăşurare acasă, iar Coreea de Nord le provoacă dureri de cap", a declarat Pinkston.

"Nu ştim ce să facem cu ei. Sunt nişte sălbatici"

China este considerată singurul susţinător financiar şi diplomatic al Coreei de Nord, însă semnele nemulţumirii chineze faţă de regimul de la Phenian s-au intensificat în ultimele săptămani.
Potrivit unor analişti, China este nemulţumită şi de faptul că ameninţările războinice ale Coreei de Nord au dus la intensificarea prezenţei militare a Statelor Unite în regiune. În urmă cu 10 zile, americanii au efectuat zboruri de antrenament deasupra Coreei de Sud cu două aparate invizibile B-2.
De asemenea, SUA au trimis mai multe distrugătoare dotate cu rachete performanţe în largul Peninsulei Coreea şi se pregătesc să desfăşoare în zonă şi aparate fără pilot.
Problema cea mai mare pentru China în relaţia cu Coreea de Nord pare să fie chiar faptul că nord-coreenii pur şi simplu nu ţin cont de părerea Chinei. O idee împărtăşită şi de Earl Drake, un fost ambasador canadian la Beijing. Acesta a vorbit despre frustarea exprimată de vechile sale cunoştinţe de la Beijing atunci cand discuta despre Coreea de Nord: "Oftează şi-mi spun: Pur şi simplu nu ştim ce să facem cu ei. Sunt nişte sălbatici".

Tinerii chinezi despre liderul de la Phenian: "Grasul al III-lea"

În opinia lui Kevin Rudd, fost premier şi ministru de externe al Australiei, dezvoltarea economică spectaculoasă a Chinei ar fi cea care ar determina-o să renunţe la alianţa cu un "prieten periculos", precum Coreea de Nord.
Diplomatul a afirmat că, printre altele, a auzit recent din partea chinezilor remarci de genul "Să abandonăm Coreea de Nord ca aliat" sau "Cum să lucrăm cu sud-coreenii pentru a manifesta reţinere?.
De asemenea, opinia publică chineză devine tot mai nemulţumită de sprijinul pe care guvernul de la Beijing îl acordă vecinului său agresiv. Corespondentul în Asia al publicaţiei digitale "Quartz" a scris recent că un ziarist chinez ce lucrează în Hong Kong i-a spus că publicul chinez nu mai percepe Coreea de Nord ca un aliat apropiat, menţionand o "mentalitate specifică a Războiului Rece" cu care generaţiile tinere din China nu se mai identifică. În mediul online din China, internauţii îl insultă constant pe Kim Jong-un, căruia îi spun "Grăsunul Kim" sau "Grasul al III-lea", cu referire la tatăl şi bunicul său.
Deng Yewun, editor al unui ziar oficial al Partidului Comunist din China, a scris în februarie că China trebuie să abandoneze Coreea de Nord şi să facă presiuni pentru reunificarea Peninsulei Coreea. "Odată ce Coreea de Nord are arme nucleare, nu poate fi exclus că regimul capricios al lui Kim se va angaja în şantajarea nucleară a Chinei", a scris Deng. Jurnalistul a fost ulterior concediat pentru acel material, însă analiştii afirmă că presa de stat de la Beijing pare la randul ei să nu mai acorde aceeaşi susţinere pe care o manifesta faţă de Phenian anii trecuţi.
China este cel mai mare furnizor de arme, bunuri de larg consum, alimente  şi combustibil pentru Coreea de Nord şi, dacă va continua să irite Beijingul, guvernul de la Phenian va pierde avantaje viitoare în această relaţie crucială.

Teama de americani, încă mai puternică

Unii analişti cred totuşi că acţiunile Chinei împotriva Coreei de Nord nu vor depăşi stadiul avertismentelor lansate de oficiali de Beijing. China a mai dat în trecut impresia că e gata să se distanţeze de Phenian, însă niciodată nu a pus în aplicare o strategie mai dură faţă de regimul nord-coreean. Motivele sunt mai multe. Dacă regimul lui Kim se va prăbuşi, China riscă să se confrunte cu un mare număr de refugiaţi nord-coreeni, iar situaţia umanitară va fi catastrofală. De asemenea, Beijingul nu doreşte materializarea scenariului în care cele două Coreei se unesc cu susţinerea americană, lucru care va face ca un aliat major al SUA să devină vecinul Chinei.

Ce filme mai produc nord-coreenii

Coreea de Nord a difuzat o înregistrare video bizară, în care câinii armatei sunt antrenaţi să atace un manechin cu figura ministrului Apărării din Coreea de Sud, Kim Kwan-Jin, relatează Daily Mail. În înregistrarea video, câinii pot fi văzuţi în timp ce sar prin foc sau atacă un manechin cu figura ministrului sud-coreean. În plus, trupele folosesc imaginea aceluiaşi ministru drept ţintă în cadrul exerciţiilor. Un soldat nord-coreean avertizează că ei sunt gata să îşi atace vecinul din sud imediat ce vor primi un ordin în acest sens. "În Peninsula Coreeană, problema nu este dacă va avea loc un război, ci dacă va avea loc astăzi sau mâine", afirmă el. La sfârşitul filmuleţului, imaginea ministrului este distrusă cu un lansator de rachete. Pentru moment nu se ştie când a fost realizată această înregistrare, care intervine după mai multe ameninţări din partea Phenianului, care pretinde că are rachete capabile să atingă Statele Unite.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.