Internațional

Măsuri drastice împotriva fumătorilor suedezi

Ziarul de Vrancea
5 apr 2013 606 vizualizări
Cei doar 15% dintre suedezi care mai păstrează acest viciu nu vor mai avea dreptul la intervenţii chirurgicale, decat dacă viaţa le este pusă grav în pericol n mai multe ONG-uri influente cer interzicerea totală a fumatului şi trataramentul forţat al celor care nu renunţă la viciu

Uniunea medicilor din Suedia a publicat un comunicat în care anunţă că de acum încolo pacienţii care au viciul fumatului vor fi operaţi doar în cazurile în care intervenţia chirurgicală este necesară pentru salvarea vieţii. Practic în acelaşi timp, o serie de organizaţii sociale influente din această ţară au cerut interzicerea totală a fumatului începând din 2025 şi implementarea unui program pentru dezobişnuirea forţată a fumătorilor de viciul lor. Astfel, aproape 15% dintre suedezi, cărora le place să se delecteze fumând, s-au pomenit în noua castă a "intangibililor".
Medicii suedezi îşi motivează decizia prin necesitatea de a economisi mijloace pentru reabilitarea bolnavilor. Potrivit statisticilor, fumătorii sunt supuşi de două ori mai des ca alţi pacienţi riscului de apariţie a complicaţiilor postoperatorii.
La rândul său, Asociaţia bolnavilor de cancer din Suedia a publicat o scrisoare deschisă în care le-a cerut politicienilor să impună un program de interzicere totală a fumatului începând din 2025. Înainte de aceasta se propune iniţierea unor măsuri în vederea restricţionării ţigărilor pe teritoriul ţării. Prin acestea - majorarea preţului la produse de tutungerie (la ora actuală un pachet de ţigarete costă în Suedia circa 6 euro), înăsprirea interdicţiilor la fumat în locurile publice, transferarea vânzării de ţigări în farmacii şi mai ales elaborarea unui program de tratament forţat a persoanelor care nu sunt în stare să "stingă singuri" ţigara. Într-un cuvânt, se recomandă ca fumătorii să fie trataţi întocmai ca narcomanii. Pe aceştia statul îi ajută să scape de viciul lor, iar în societate ei stârnesc un sentiment amestecat de dispreţ şi milă, acelaşi care se propune a fi cultivat la adresa fumătorilor. Cauza apariţiei acestui "manifest" au constituit-o rezultatele ultimelor studii, potrivit cărora circa 80% dintre cei care au fost diagnosticaţi cu cancer la plămâni sunt fumători.

Condamnată pentru că fuma în faţa propriei case

De altfel, trecerea simbolică a fumătorilor suedezi în categoria de "cetăţean de mâna a doua" a avut loc încă în urmă cu cinci ani, când întreaga Suedie urmărea un caz anchetat de Justiţia Ecologică a ţării. Un fost avocat, care locuia într-o vilă din sudul Suediei, a scris plângere împotriva vecinei sale care fuma lângă casa sa pe un teren comun. Avocatul afirma că vântul duce "fumul otrăvitor" în direcţia sa şi din acest motiv el este nevoit să-şi petreacă mult timp din viaţa sa preţioasă cu masca de gaze pe cap. Situaţia comică s-a transformat într-o dramă. La locul "crimei" s-a deplasat o comisie care a făcut măsurătorile corespunzătoare şi a luat partea reclamantului. Pârâtei care "otrăvea aerul" i s-a interzis să fumeze pe o bună parte din propriul teren, destul de vast. În cazul în care aceasta ar fi depăşit zona trasată în acest scop de experţi, femeia urma să fie evacuată forţat.
De atunci, suedezii se tot judecă între ei. Nefumătorii îi atacă pe fumători, prinşi cu ţigara în gură de concetăţenii vigilenţi ba în scara blocului, ba la balcon, ba în apropierea unui teren de joacă pentru copii. În majoritatea cazurilor, "poluatorii aerului" sunt declaraţi vinovaţi şi condamnaţi la pedepse administrative şi băneşti.
Nu este de mirare că în această atmosferă de respingere totală a fumatului numărul celor care practică acest viciu se reduce constant.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.