Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Argentina, afectată de cele mai puternice inundaţii din ultimii 100 de ani

Ziarul de Vrancea
4 apr 2013 447 vizualizări
Numărul total al deceselor provovate de interperii a ajuns 56, dar ar putea creşte

Cel puţin 48 depersoane au murit în oraşul La Plata, aflat la aproximativ 60 de kilometri de Buenos Aires, în urma unor inundaţii, în noaptea de marţi spre miercuri, nivelul apei atingând în unele locuri joase şi până la doi metri. De asemenea, ploile au provocat moartea a cel puţin opt persoane la Buenos Aires, capitala ţării. Guvernatorul provincial Daniel Scioli a anunţat că, în faţa creşterii nivelului apei, care a atins doi metri în unele locuri, unii oameni "au încercat să se refugieze pe acoperişuri şi în copaci, dar unii nu au reuşit". Cadavre au început să apară, în timp ce nivelul apei a început să scadă, a adăugat, într-o conferinţă de presă, guvernatorul provinciei Buenos Aires, în care se află şi oraşul La Plata. Jumătate din această aglomeraţie cu aproximativ 900.000 de locuitori a fost inundată şi a rămas fără elecricitate miercuri. Sute de maşini pluteau pe străzi, iar oraşul era parţial paralizat. Peste 2.500 de persoane au fost nevoite să îşi abandoneze locuinţele, invadate de apă, fiind găzduite în aproximativ 20 de centre temporare de cazare. Persoane în vârstă şi mame cu copii în braţe erau evacuate cu ajutorul unor canoe, pe străzi, transformate în cursuri de apă, de către vecini sau salvatori. Potrivit serviciilor meteorologice, volumul precipitaţiilor a atins marţi seara 400 de milimetri în decurs de două ore, un record pentru La Plata. Apa s-a acumulat în părţi joase ale oraşului, situat la aproximativ zece kilometri de Rio de la Plata, într-o regiune mlăştinoasă. În cartierul de periferie Tolosa, câteva zeci de maşini abia ieşeau din apă. "Trăiesc aici de 40 de ani şi este pentru prima dată când văd aşa ceva. Adăpostesc trei familii acolo, doi bătrâni, trei copii, între care unul cu handicap. Sunt nişte vecini pe care i-am primit", declară arătând spre locuinţă Maximiliano Miceli, care a ieşit să îşi cureţe maşina, inundată, în cartierul Tolosa.

Primarul dă vina pe încălzirea globală

În La Plata, un important oraş universitar, şcolile şi serviciile publice au fost închise. "Ceea ce se întâmplă în La Plata nu s-a mai văzut niciodată. Jumătate din oraş nu are curent electric. Există oameni pe acoperişuri, în copaci, aşteptând să putem să mergem să îi căutăm", a declarat Sergio Berni, un adjunct al ministrului argentinian pentru Securitate.
La Buenos Aires, aproximativ 350.000 de persoane au fost afectate de inundaţiile care au avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, între orele locale 0.00 şi 7.00. Un agent de la metrou a murit electrocutat, într-o staţie, în cursul unei operaţiuni de pompare. Unele locuinţe precare au fost deosebit de afectate, iar furtuna a cauzat totodată o serie de pene de curent, a doborât arbori şi întrerupt mai multe servicii de transport în comun. Primarul din Buenos Aires Mauricio Macri i-a avertizat pe locuitorii oraşului că ar putea avea loc noi inundaţii. "Aceste ploi violente care se repetă sunt cauzate de încălzirea globală", a apreciat el.
În opinia arhitectului Roberto Livingston, inundaţiile de la Bienos Aires şi La Plata au origini similare. Cele două oraşe au fost construite în mod "iresponsabil", fără să se ţină cont de hidrografia zonei, subliniază el.
Autorităţile au decretat trei zile de doliu în memoria victimelor.
Potrivit meteorologilor, Argentina este afectată de cele mai puternice inundaţii din ultimii 100 de ani.


O bucată de stofă cu sângele regelui Ludovic al XVI-lea, vândută cu 19.000 de euro

O relicvă conţinând o bucată de stofă de in pătată cu sângele regelui Ludovic al XVI-lea, ultimul rege al Franţei, conservată într-un sicriu miniatural din lemn de acaju şi abanos, a fost vândută cu 18.738 de euro la o licitaţie organizată la Hôtel Drouot din Paris. Bucata de stofă, estimată iniţial la un preţ cuprins în intervalul 4.000 - 6.000 de euro, a fost achiziţionată de un colecţionar francez pasionat de personalitatea regelui Ludovic al XVI-lea, a anunţat casa de licitaţii Coutau Begarie. Relicva este însoţită de o inscripţie manuscrisă în cerneală pe o foaie de hârtie - "Sângele preţios al lui Ludovic al XVI-lea, 21 ianuarie 1793. Donată de colonelul Joubert în 1829".
Încarcerat în închisoarea Tour du Temple în 1792, regele Ludovic al XVI-lea a fost judecat, condamnat la moarte, apoi ghilotinat, pe 21 ianuarie 1793, în Piaţa Revoluţiei. După execuţie, oamenii prezenţi în acea piaţă s-au aruncat pur şi simplu asupra lucrurilor rămase de pe urma regelui executat. Părul său, tăiat de călău, a fost adunat de pe jos şi apoi vândut pe bani buni, a declarat Cyrille Boulay, expertul casei Coutau Bégarie. Potrivit unor înscrisuri din acea vreme, "cetăţenii şi-au înmuiat armele şi batistele în sângele" regelui decapitat. El afirmă totuşi că "nu există o dovadă absolută care să ateste că este vorba de sângele regelui Ludovic al XVI-lea. Pentru aceasta, ar trebui făcute analize ADN".

Tallinn, prima capitală din lume cu transport public gratuit

 după primele trei luni, numărul pasagerilor a crescut cu 10%, iar cel al automobilelor din trafic s-a redus cu 15%

Tallinn este, de trei luni, prima capitală din lume care a introdus gratuitatea transportului public pentru toţi cei 425.000 de locuitori. Oficialii locali salută experimentul drept un succes, chiar dacă scepticii îl numesc o "şmecherie" preelectorală costisitoare şi populistă, nota ieri Associated Press. Iniţiativa i-a aparţinut primarului Edgar Savisaar, care şi-a propus să reducă poluarea şi aglomeraţia în trafic, dar şi să vină în ajutorul celor mai săraci locuitori ai capitalei. Viceprimarul Taavi Aas afirmă că rezultatele experimentului, care va costa municipalitatea 12 milioane de euro anual, au depăşit aşteptările. Numărul pasagerilor a crescut cu 10%, iar cel al automobilelor din trafic s-a redus cu 15%, susţine autoritatea de transport din Tallinn. Un recent sondaj de opinie comandat de primărie a arătat că nouă din zece locuitori sunt mulţumiţi de proiect. "Oamenii circulă acum mai mult prin oraş la sfârşit de săptămână. Aceasta înseamnă şi că ei cheltuiesc mai mulţi bani, ceea ce stimulează economia", afirmă Taavi Aas.
Pentru a beneficia de gratuitate pe autobuze, troleibuze şi tramvaie, o persoană trebuie să facă dovada că este locuitor înregistrat al Tallinnului. În schimbul a doi euro, primeşte un card de transport, pe care trebuie să îl valideze la aparatele electronice instalate în fiecare mijloc de transport. Nevalidarea atrage o amendă de până la 40 de euro în cazul unui control.
Pe de altă parte, se aşteaptă ca programul să genereze venituri municipalităţii prin faptul că cerinţa de înregistrare aduce capitalei Tallinn tot mai mulţi locuitori plătitori de taxe. Calculele municipalităţii arată că 40.000 de oameni care locuiesc şi lucrează în Tallinn sunt înregistraţi în alte localităţi. De la 1 ianuarie însă, 5.000 de noi rezidenţi s-au înregistrat în Tallinn, faţă de 3.600 în întreg anul 2012. În plus, instalarea sistemului a fost "floare la ureche" în Estonia, ţară cu un înalt nivel tehnologic, locul de naştere al Skype şi pionier al sistemului de vot online.
Tallinn nu este însă un pionier al transportului public gratuit. Mai multe oraşe mici din Europa, precum Hasselt din Belgia şi Colomiers din Franţa, l-au experimentat, ca şi câteva oraşe din China. La New York, primarul Michael Bloomberg s-a gândit la aceeaşi idee. Dar Tallinn este prima capitală şi oraşul cel mai mare, după Changning din centrul Chinei, care a introdus transportul public gratuit.


Bărbaţii, o "specie" pe cale de dispariţie

bărbaţii sunt sortiţi pieirii, susţine un om de ştiinţă care avertizează că, mai devreme sau mai târziu, bărbaţii vor dispărea de pe Pământ

Cercetătoarea australiancă Jenny Graves susţine că este posibil ca extincţia speciei masculine să se producă în următoarele cinci milioane de ani şi că fenomenul a început să se manifeste de pe acum în unele grupuri izolate. Graves afirmă că predicţia sa se bazează pe fragilitatea moştenită a cromozomului masculin Y. Ea explică cum numărul de gene de la nivelul cromozomului masculin scade rapid. Cromozomul Y a apărut acum 200 - 300 de milioane de ani şi la începuturile sale avea 1.700 de gene. Acum, însă i-au mai rămas doar 45 de gene şi mare parte dintre ele sunt "gunoaie". Pe de altă parte, cromozomul X încă mai conţine în jur de 1.000 de gene. Mai mult, femeile au doi cromozomi X, lucru ce le permite acestora să se repare prin crearea unor schimburi între cei doi cromozomi. În schimb, bărbaţii au doar un cromozom X şi unul Y . Cromozomul Y se degradează din cauza faptului că, pentru el, repararea greşelilor este mult mai greu de realizat. La începuturile sale cromozomul Y a avut la fel de multe gene precum cel X, dar de-a lungul a milioane de ani, el s-a degradat atât de mult încât în omul modern el a ajuns să ai aibă mai puţin de 1% din genele iniţiale. Totuşi, Graves subliniază faptul că extincţia bărbatului ca dura aproximativ 5 milioane de ani.
Pe de altă parte, alţi specialiştii, care contrazic această teorie, susţin că nu ar trebui să ne temem. Anul trecut, de exemplu, oamenii de ştiinţă de la MIT au comparat cromozomul Y al bărbaţilor cu cel al masculilor de  maimuţe rhesus, care au avut acelaşi strămoş ca oamenii şi cimpanzeii. Astfel, ai au constatat că de acum 25 de milioane de ani, când oamenii şi macacii rhesus au ales căi evolutive diferire, bărbaţii au pierdut doar o genă din cromozomul Y.

Papa Francisc, foarte popular în SUA

Papa Francisc, abia ales, se bucură deja de opinia favorabilă a 84% dintre catolicii din Statele Unite relevă un sondaj al Institutului de cercetare Pew. Papa "Francisc este văzut mult mai favorabil de către catolicii americani decât era Benedict al XVI-lea în prima parte a pontificatului său", subliniază studiul. Aproximativ 67% dintre catolicii americani îl percepeau pozitiv pe Papa Benedict al XVI-lea după trei luni de la începutul pontificatului său, în aprilie 2005, faţă de 90% în cazul predecesorului său, Ioan Paul al II-lea, precizează Pew. Sondajul arată totodată că 57% dintre toate persoanele intervievate, nu doar catolici, au o opinie favorabilă faţă de noul Papă şi doar 14% îi sunt defavorabili.
Aproape unul dintre patru americani se identifică drept catolic, Statele Unite fiind cea mai catolică dintre ţările industrializate, deşi unele persoane se delimitează de poziţia Bisericii Catolice cu privire la avort sau căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Demenţa, mai costisitoare decat cancerul pentru contribuabilul american

Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut în revista medicală americană New England Journal of Medicine. Ţinând seama de îmbătrânirea populaţiei, acest cost, estimat în prezent între 157 şi 215 miliarde de dolari pe an, s-ar putea dubla până în 2040, consideră autorii studiului, cercetători la Rand Corporation. Cele mai mari cheltuieli legate de demenţă se înregistrează în unităţile speciale de îngrijire şi ospicii. "Povara economică a îngrijirii persoanelor afectate de demenţă în Statele Unite este grea şi devine tot mai apăsătoare", afirmă Michael Hurd, economist la Rand, principalul autor al studiului.
Preşedintele Barack Obama a semnat în 2011 "National Alzheimer's Project Act" lege care prevede eforturi sporite pentru descoperirea de tratamente ale acestei boli incurabile şi îmbunătăţirea îngrijirilor în cazurile de demenţă.
Conform studiului menţionat, 14,7% din americanii de peste 71 de ani sufereau de demenţă în 2010.

"Poarta iadului", descoperită în Turcia

"Poarta iadului", un străvechi sit de pelerinaj, considerat o poartă către lumea de dincolo, a fost descoperită de o echipă de arheologi în străvechiul oraş antic Hierapolis, aflat în prezent în partea de sud-vest a Turciei.
Potrivit agenţiei ANSA, arheologii care efectuau săpături în oraşul antic Hierapolis au descoperit celebrul "Plutonium" sau "Poarta lui Pluto", un străvechi sit de pelerinaj despre care oamenii din Antichitate credeau că reprezintă intrarea în iad. Având forma unei peşteri de mici dimensiuni, aflat în apropiere de templul dedicat zeului Pluto, "Plutonium"-ul a fost apoi asociat de-a lungul secolelor tot mai mult cu moartea, din cauza gazelor letale emanate de acea peşteră. Francesco D'Andria de la Universitatea din Salento a declarat pentru Discovery News că a descoperit şi rămăşiţele străvechiului templu, o piscină folosită de pelerini şi o serie de scări în trepte. "Am putut să constatăm puterile letale ale peşterii în timpul excavaţiilor. Mai multe păsări au murit atunci când au încercat să se apropie de intrarea caldă a peşterii, fiind ucise aproape instantaneu de fumul încărcat cu dioxid de carbon", a adăugat arheologul italian. Emisiile de gaze toxice provenind din astfel de peşteri sunt considerate fenomene naturale, ele putând fi întâlnite şi în alte zone de pe Glob. "Fără niciun dubiu, cea mai «cool» poartă a iadului din epoca modernă, aflată în Turkmenistan, arde de peste 40 de ani (geologii au creat-o accidental, atunci când au decis să aprindă un foc care să protejeze localnicii de gazele toxice, iar acel foc arde şi în ziua de azi)", a declarat arheologul Austin Considine.
Personaje celebre din Antichitate, precum oratorul roman Cicero şi geograful grec Strabus, au scris despre "Plutonium"-ul din Hierapolis în epocile în care au trăit.

Autorităţile interzic arborarea drapelului UE pe Parlament Ungariei

Activişti ai organizaţiei ungare Milla au fost opriţi, ieri, să arboreze drapelul UE în faţa Parlamentului de la Budapesta, în contextul în care steagul comunitar a fost înlocuit, în februarie, cu cel secuiesc, care este arborat în continuare. "Este inacceptabil ca drapelul UE să nu fie arborat la Parlament la nouă ani după aderarea Ungariei la UE", a reacţionat organizaţia.
Din 15 februarie, două steaguri sunt arborate în faţa Parlamentului de la Budapesta - cel al Ungariei şi cel secuiesc. Înainte de 15 februarie, drapelul UE era arborat la Parlament. Activiştii Milla au cerut permisiunea, ieri, de a arbora drapelul UE, dar agenţii de pază nu au acceptat.
Activiştii au lăsat un drapel UE pe gazonul din faţa intrării în Parlament.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.