Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Patruzeci de ani de la primul telefon mobil

Ziarul de Vrancea
3 apr 2013 654 vizualizări
Primul telefon mobil comercializat cantărea peste un kilogram, avea o lungime de 33 cm şi costa echivalentul de astăzi a 7.400 dolari

La începutul lunii aprilie 1973, inventatorul Martin Cooper de la Motorola a efectuat primul apel cu ajutorul unui telefon mobil de pe un trotuar din New York. Inventatorul l-a sunat chiar pe Joel Engel, rivalul său de la "Bell Labs", care la vremea respectivă încerca, de asemenea, să creeze un telefon portabil.  Potrivit unor zvonuri, Cooper s-ar fi inspirat din căpitanul Kirk din serialul TV "Star Trek" şi gadgeturile pe care acesta le folosea.
Primul model de telefon mobil cântarea nu mai puţin de 1,4 kilograme şi putea fi folosit 35 de minute, după care trebuia încărcat timp de 10 ore. Acest dispozitiv se numea "DynaTAC" (DYNamic Adaptive Total Area Coverage), iar Motorola a petrecut 10 ani încercând să obţină aprobări şi să depăşească obstacole tehnologice până să ajungă la producţia de masă. În 1983, a fost lansat un "DynaTAC" mai uşor, la preţul de 3.500 de dolari (echivalentul astăzi a 7.400 dolari).
Primul telefon mobil comercializat avea o lungime de 33 cm, nouă taste: "recall, clear, send, store, function, end, power, lock, volume", un display şi putea memora 30 de numere. După mai puţin de zece ani, în 1990, serviciile de telefonie erau disponibile pentru un milion de clienţi americani, pentru ca, în 2011, 87% din populaţia planetei să beneficieze de acest sistem de telefonie.
De la 1G, prima generaţie a telefoanelor mobile a anilor 80 s-a ajuns la a patra generaţie 4G, care oferă o gamă largă de utilităţi. În 2008, cel mai uşor telefon din lume, "Modu", avea doar 40 de grame.


Sentinţă înfiorătoare în Arabia Saudită: condamnat la paralizie

n sharia prevede că autorul unui delict va suferi acelaşi lucru ca şi victima sa

Amnesty International a cerut marţi autorităţilor saudite să nu execute o condamnare la paralizie a unui tanăr de 24 de ani. Ali Al Khawahir a fost, potrivit unui cotidian saudit citat de Amnesty, condamnat la "qisas", o dispoziţie a legii religioase care prevede că autorul unui delict va suferi acelaşi lucru ca şi victima sa. În acest caz, tanărul urmează să fie paralizat de la mijloc în jos dacă nu-i plăteşte o despăgubire de un milion de riyali (270.000 dolari) victimei sale. În 2003, Khawahir, pe atunci în varstă de 14 ani, şi-a lovit în spate un prieten iar acesta a rămas paralizat de la jumătatea corpului în jos. "A paraliza pe cineva pentru a-l pedepsi pentru o crimă este o tortură", consideră Ann Harrisson, director adjunct pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al Amnesty International.
Amnesty a precizat că nu ştie dacă o condamnare similară la paralizie, pronunţată în 2010, a fost executată sau nu.
Regatul, extrem de conservator, impune o serie de forme de pedepse corporale (amputări, decapitări, biciuri), pe care le justifică prin respectarea legii islamice, sharia.

Bombă rusească, detonată la Berlin

O bombă de aproximativ 100 de kilograme datând din al Doilea Război Mondial a fost descoperită marţi, în apropiere de Gara Centrală din Berlin.
Dezamorsarea dispozitivului, care a avut loc ieri, a perturbat traficul în zonă. Casele din apropierea au fost evacuate, iar circulaţia rutieră pe unele drumuri a fost închisă.  Căile ferate germane, Deutsche Bahn, au anunţat, printr-un comunicat, perturbări ale traficului feroviar, între orele locale 10.00 şi 13.00, vizând câteva zeci de trenuri regionale şi de mare viteză.
Potrivit agenţiei germane de presă DPA, acest dispozitiv este de origine sovietică.
După mai bine de 60 de ani de la sfârşitul războiului, în subsolul german continuă să fie găsite numeroase bombe neexplodate - adevărate vestigii ale campaniilor intense de bombardament efectuate de Aliaţi asupra Germaniei naziste -, scoase la iveală cu ocazia înfiinţării unor şantiere în domeniul construcţiilor. Autorităţile apreciază la aproximativ 3.000 numărul de bombe aflate în subsolul capitalei federale, Berlin.

Moscova consideră "explozivă" situaţia privind Coreea de Nord

Rusia este preocupată de situaţia "explozivă" din jurul Coreei de Nord, a declarat ieri Iuri Morgulov, un adjunct al ministrului rus de Externe. "Ceea ce se petrece preocupă Rusia, fără nicio îndoială, deoarece este vorba despre o situaţie explozivă în apropierea frontierelor noastre în Orientul Extrem", a declarat Morgulov. "Îndemnăm toate părţile să se abţină de la orice declaraţie şi orice acţiune susceptibilă să agraveze situaţia", a continuat diplomatul. "Eu nu cred că o parte procedează în mod expres cu scopul de a declanşa un război. Dar, în actuala situaţie, foarte tensionată, este suficientă o eroare umană banală sau o eroare tehnică pentru ca situaţia să scape de sub control", a subliniat Morgulov.
Pe de altă parte, Coreea de Nord a împiedicat ieri angajaţii sud-coreeni să pătrundă în incinta complexului industrial intercoreean Kaesong. Ministrul sud-coreean al Apărării a anunţat imediat că dispune de un plan de urgenţă ce prevede o posibilă recurgere la forţă, cu scopul garantării securităţii cetăţenilor sud-coreeni ce muncesc în complexul industrial de pe teritoriul nord-coreean.
Washingtonul a promis marţi să se apere şi să îşi apere aliaţii sud-coreean şi japonez împotriva Phenianului, secretarul de Stat american John Kerry calificând totodată comportamentul liderului nord-coreean drept "periculos" şi "iresponsabil".

Reuniunea Serbia-Kosovo de la Bruxelles s-a încheiat fără vreun acord

Liderii sârbi şi kosovari nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la normalizarea relaţiilor între cele două ţări marţi, la Bruxelles. "În pofida acestor negocieri de durată, nu am ajuns la un acord în această seară", a declarat premierul sârb Iviţa Dacici, în noaptea dinspre marţi spre miercuri, la finalul celei de a opta reuniuni cu omologul său kosovar Hashim Thaci. "Avem în continuare timp să găsim o soluţie", a adăugat el, adresându-se jurnaliştilor în sârbă. Thaci a declarat, de asemenea, că este pregătit pentru o continuare a negocierilor.
Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, care a condus tura de negocieri, a anunţat totuşi că nicio altă reuniune nu este prevăzută la Bruxelles. "Este ultima dată când ne-am reunit în mod oficial", a precizat ea. "Un anumit număr de propuneri au fost puse pe masă. Prăpastia între cele două părţi este foarte îngustă, dar profundă", a adăugat ea.
Lady Ashton a precizat că liderii se întorc în capitalele ţărilor lor pentru a discuta despre acest lucru. "Îmi vor anunţa poziţiile lor în zilele următoare", a adăugat ea, exprimându-şi speranţa că aceştia vor putea găsi o soluţie.
Europenii speră că un asemenea acord va contribui la o diminuare a tensiunilor în nordul Kosovo, cu o populaţie majoritar sârbă, care nu aceptă un control din partea Priştinei, după cinci ani de când fosta provincie sârbă şi-a proclamat independenţa. Divergenţele vizează gradul de autonomie de care vor putea să beneficieze municipalităţile din această regiune, în schimbul afirmării autorităţii oficiale a Priştinei. Belgradul reclamă crearea unei "asocieri" a acestor municipalităţi, care să dispună de "puteri executive" în domeniul securităţii, poliţiei şi justiţiei. Însă Priştina refuză să meargă atât de departe. Thaci a reafirmat marţi că această "asociere" nu va avea "în niciun caz puteri legislative".

Suprataxă pentru "graşi" la o companie aeriană

O companie aeriană mică din Samoa, care a stabilit preţul biletului în funcţie de greutatea pasagerului, o premieră mondială în opinia operatorului, susţine că formula sa destinată luptei împotriva obezităţii a înregistrat un real succes. După patru luni de la introducerea grilei sale tarifare discriminatorii, directorul Samoa Air, Chris Langton, a dat asigurări că "persoanele obeze recunosc că sistemul «plăteşti cât cântăreşti» este cel mai corect, în ciuda faptului că ele plătesc mai mult decât persoanele mai uşoare". Samoa va extinde grila de taxare şi la zborurile care leagă aceste mici insule din Pacific de statele insulare vecine. Legături spre Tonga şi Insulele Cooke ar urma să fie lansate în acest an. Pasagerii plătesc între 1,32 tala şi 3,8 tala pe kilogram (0,44-1,30 euro/kg).
În 2007, un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arăta că 75% dintre locuitorii zonelor urbane din Samoa sunt supraponderali, iar Langton afirmă că iniţiativa sa a determinat o creştere a gradului de conştientizare a acestei probleme.

Prinţesa Cristina a Spaniei, audiată într-un dosar de corupţie

Fiica cea mică a regelui Spaniei, prinţesa Cristina, a fost convocată pentru a compărea pe 27 aprilie în faţa unui judecător de instrucţie din Baleare care l-a pus sub acuzare pentru corupţie pe soţul ei, Inaki Urdangarin. Prinţesa Cristina va fi audiată pentru presupusa infracţiune de "trafic de influenţă", precizează surse judiciare.
Ginerele regelui Spaniei, Inaki Urdangarin, este cercetat într-un caz de corupţie. Căsătorit din 1997 cu prinţesa Cristina, fiica cea mică a regelui Juan Carlos şi a reginei Sofia, Inaki Urdangarin, în vârstă de 44 de ani, este suspectat că a deturnat fonduri publice. În faţa magistraţilor, Inaki Urdangarin a avut grijă să o excludă din acest caz pe soţia sa, coproprietară la una dintre firmele cercetate în dosar. Fiica cea mică a regelui nu este cercetată oficial.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.