Internațional

Cum s-ar desfăşura un război în Peninsula Coreeană

Ziarul de Vrancea
1 apr 2013 736 vizualizări
În 1984, Statele Unite au pregătit un plan de lupta ce prevedea distrugerea întregii flote aeriene nord-coreene în 100 de ore. Foşti generali americani afirmă însă că, în prezent, US Air Force ar putea realiza aceast lucru mult mai repede.

"The Christian Science Monitor" a prezentat declaraţiile mai multor experţi militari, care au încercat să-şi imagineze ce s-ar întîmpla dacă retorica belicoasă a liderului  Kim Jong-un s-ar transforma în ceva serios.
Cum ar arăta aşadar un eventual război?
Foşti membri ai forţelor speciale americane şi analişti în chestiuni coreene au afirmat că, cel mai probabil, primul atac nord-coreean ar putea implica infiltrări la scară redusă în sudul peninsulei, folosind mini-submarine, asasinate, probabil atacuri în zona demilitarizată şi lansarea unor rachete ce ar putea ajunge pînă în Japonia. În trecut, Coreea de Nord a mai încercat astfel de provocări, la scară redusă, iar ele au fost condamnate imediat de către comunitatea internaţională.

Care-s soldaţii şi care-s refugiaţii?

Unul dintre cele mai îngrijorătoare scenarii ar implica lansarea, de către Coreea de Nord, a sute de mii de obuze de artilerie împotriva capitalei Seul, în prima oră a atacului (între Phenian şi Seul este o distanţă de circa 200 de km). Zeci de mii de baterii de rachete nord-coreene sunt poziţionate în apropierea zonei demilitarizate. Potrivit generalului american de brigadă Russell Howard, dacă Nordul va alege această variantă, "în primele cateva ore ale conflictului va fi destul de urat". El susţine că, în acelaşi timp, Coreea de Nord ar utiliza cei 600.000 de soldaţi din trupele speciale pentru "a se infiltra în Sud şi a provoca haos". Soldaţii americani şi cei sud-coreeni vor întampina dificultăţi majore în a-i localiza pe militarii nord-coreeni infiltraţi din cauza fluxului masiv de refugiaţi din Coreea de Nord, despre care se crede că vor încerca să ajungă în Sud. Unele estimări afirmă că 2.5 milioane de refugiaţi nord-coreeani se vor deplasa spre Coreea de Sud, iar alţi 3.5-4 milioane spre China. "Va fi un dezastru umanitar cu care nu ne-am confruntat pană acum. Vor fi foarte mulţi refugiaţi. Va fi un coşmar doar încercarea de separare a civililor de militari", a declarat Howard. Generalul crede că unităţile nord-coreene vor încerca să treacă graniţa "cu o mare doză de energie la început. Dar, pe măsură ce muniţia şi alimentele se vor împuţina, confruntaţi cu contraatacurile aliaţilor, diviziile vor începe să se dezintegreze în prima săptămană". Howard îşi bazează această teorie pe faptul că, cel mai probabil, armata nord-coreeană este prost hrănită.

Seulul ar putea fi cucerit în cateva ore

International Institute for Strategic Studies a prezentat o variantă similară. Conform planului, Coreea de Nord ar începe orice confruntare cu un atac masiv de artilerie împotriva poziţiilor sud-coreene şi americane aflate la sud de zona demilitarizată şi împotriva capitalei Seul. Armata nord-coreeană ar putea folosi arme chimice împotriva ţintelor militare şi civile.
Ulterior, forţe de infanterie şi mecanizate ar încerca să profite de haosul creat pentru a penetra liniile de apărare sud-coreene şi americane, avand ca obiectiv capturarea capitalei Seul. Aceste unităţi ar putea fi precedate de forţe speciale, înfiltrate în Coreea de Sud prin tuneluri, trimise cu ajutorul unor mini-submarine sau paraşutate. Practic, forţele nord-coreene ar încerca să prindă "aliaţii" pe picior greşit şi să captureze Seulul înainte ca întăririle să poate fi trimise în zonă. După capturarea capitalei, nord-coreeni ar putea încerca să invadeze restul peninsulei sau să folosească Seulul ca monedă de schimb pentru a obţine avantaje în cursul negocierilor.

Reacţia SUA

Cel mai probabil, armata americană va răspunde imediat salvelor de artilerie prin forţele sale aeriene, inclusiv prin atacuri realizate de aparate B-52 şi bombardiere invizibile B-2. Atacurile aeriene vor viza trupele nord-coreene, centrele de comandă şi control ale Nordului şi alte ţinte esenţiale.
Analistul militar Victor Cha afirmă însă că problema este legată de "obuzele şi armele chimice pe care Coreea de Nord este capabilă să le lanseze împotriva Seulului - un oraş cu circa 20 de milioane de locuitori – cu "un impact devastator". El e de părere că, deşi armata nord-coreeană nu e neapărat puternică, "poate totuşi să provoace o mulţime de distrugeri".
Un element-cheie al contraofensivei îl vor reprezintă operaţiunile psihologice, care se vor concentra pe "descurajarea publicului nord-coreean să creadă propagandă pe care o aude de o viaţă inteagă".
Potrivit lui Jim Walsh, un expert în securitate internaţională şi cercetător la MIT, în cazul unui război, Coreea de Nord ar fi distrusă de către armata sud-coreeană, cu sau fără ajutorul militar al americanilor. Walsh afirmă însă că "războiul accidental", determinat de provocările nord-coreene care ar putea scăpa de sub control, reprezintă adevărata ameninţare. "Întregul sistem este construit acum ca un pachet de cărţi", crede analistul. El spune că, deşi Coreea de Nord va fi înfrantă, în cel mai bun scenariu, "tot vor exista 1000 de obuze de artilerie căzute în Seul".
Scenariul atacării teritoriului american este exclus de către majoritatea analiştilor, care susţin că regimul de la Phenian nu dispune de tehnologia care să îi permită să lanseze rachete asupra unor ţinte aflate la o distanţă atît de mare. Nu este exclus însă ca Nordul să încerce atacarea SUA fie printr-o operaţiune cibernetică de amploare, fie chiar printr-un atentat terorist.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.