Internațional

Coreea de Nord a declarat "stare de război"

Ziarul de Vrancea
31 mar 2013 400 vizualizări
Juridic, ameninţarea nu are nici un sens pentru că războiul între cele două Corei nu s-a încheiat niciodată de la armistiţiul din 1953 n experţii militari rad de declaraţiile belicoase ale Phenianului

Coreea de Nord a anunţat sâmbătă că este în "stare de război" cu Coreea de Sud şi că va negocia orice problemă intercoreeană pe baza noului raport. "Începând de acum, relaţiile intercoreene sunt în stare de război şi toate problemele între cele două state coreene vor fi tratate conform unui protocol adaptat războiului", a declarat Coreea de Nord într-un comunicat comun atribut tuturor corpurilor guvernamentale şi instituţilor. "Situaţia de durată conform căreia peninsula coreeană nu este nici în război, nici în stare de pace s-a încheiat", indică documentul. Cele două state coreene sunt în prezent, tehnic, încă în război deoarece războiul Coreei din 1950-1953 s-a terminat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.
Coreea de Nord a anunţat luna aceasta că anulează armistiţiul şi celelalte tratate bilaterale de pace semnate cu Seul pentru a protesta faţă de exerciţiile militare comune ale Coreei de Sud cu Statele Unite. Anularea armistiţiului deschide teoretic calea unei reluări a ostilităţilor, însă conform observatorilor, nu este prima dată când Coreea de Nord anunţă acest lucru. Comunicatul de sâmbătă avertizează de asemenea că orice provocare militară în apropierea frontierelor terestre sau maritime între Nord şi Sud va fi urmată de "un coflict la scară largă şi un război nuclear".

Rusia cere responsabilitate maximă

Casa Albă a declarat că ia "în serios" anunţul Coreei de Nord conform căruia se află în stare de război împotriva Coreei de Sud, notând totuşi că ameninţările Phenianului nu sunt neobişnuite. Pe de altă parte, Pentagonul a promis noi demonstraţii de forţă militară în timpul manevrelor organizate în comun cu armata sud-coreeană. "Statele Unite vor continua să prezinte capacităţi militare ultramoderne la aceste exerciţii", a declarat un oficial de la Pentagon.
Rusia a îndeamnat sambătă cele două state coreene şi Statele Unite să dea dovadă de "responsabilitate şi reţinere maximă", după anunţul regimului de la Phenian.

Mai mult latră decat muşcă

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a ameninţat de mai multe ori că ar putea ataca Statele Unite sau Coreea de Sud. Vineri, regimul de la Phenian a prezentat un aşa-numit "plan de bombardare al teritoriului american" într-o hartă în care Hawaii, Washington, Austin, Texas şi Los Angeles erau menţionate că ţinte principale. Potrivit Foreign Policy, harta a apărut într-o fotografie de la o "reuniune de urgenţă" pe care Kim Jong-un a avut-o cu principalii săi consilieri militari, patru generali îmbrăcaţi în uniforme. Experţii americani au pus însă sub îndoială capacitatea reală a rachetelor nod-coreene. "Cat de stangaci din partea celor din Coreea de Nord să dezvăluie accidental planul de atac asupra SUA - cu ICBM (rachete balistice intercontinentale) care nu există?", a scris Mark Fitzpatrick, director al programului de nonproliferare şi dezaarmament al Institutului Internaţional pentru Studii Stategice. În opinia acestuia, "dacă Coreea de Nord se străduieşte foarte tare şi are noroc, ar putea să fie capabili să dezvolte o versiune ICBM a rachetei Unha-2 în cinci ani".
La randul său, un editor al revistei Jane's Defense Weekly, James Hardy, a declarat că "există şanse aproape zero ca nord-coreenii să lanseze o rachetă pană în Guam, Hawaii sau oriunde altundeva în afară Peninsulei Coreene unde sunt staţionate forte americane".
Potrivit unei hărţi realizate de Federation of American Scientists şi Center for Nonproliferation Studies, capacităţile operaţionale ale rachetelor nord-coreene sunt limitate, ele neputand ajunge nici măcar pană în India (cea mai performantă, Musudan, are o rază de acţiune de circa 3000 km).
Pe de altă parte, se estimează că racheta Taepodong-2 - aflată în stadiul de dezvoltare - ar putea atinge Alaska, însă nu mai departe.
"Time" reaminteşte că, de-a lungul anilor, multe dintre ameninţările proferate de Coreea de Nord s-au dovedit goale de conţinut şi, în multe cazuri, chiar comice. "Lătratul său proverbial a fost mai rău decat muscatul", crede publicaţia.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.