Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Internetul nu a fost afectat în Europa

Ziarul de Vrancea
28 mar 2013 453 vizualizări
Fluctuaţiile de semnal Internet cauzate de ceea ce experţii consideră a fi cel mai mare atac cibernetic din istorie nu au fost resimţite în Europa, susţin două entităţi care supraveghează traficul online.

"Nu am observat nicio schimbare sau vreun vârf de trafic în ultimele 48 de ore", a comunicat compania Neo Telecoms, un operator IP activ în Europa. "Dintre cei 600 de clienţi europeni pe care îi avem, nu am primit sesizări pe această temă", dă asigurări Neo Telecoms. "Pentru traficul Internet în general, nu am înregistrat sesizări privind probleme tehnice deosebite", a confirmat compania franco-americană Cedexis, activă pe piaţa europeană.
Compania americană de securitate informatică CloudFlare anunţase miercuri că atacul a provocat probleme "în principal în Europa". Viteza Internetului a scăzut la nivel global, în ultimele zile, în urma a ceea ce experţii au catalogat drept "cel mai mare atac cibernetic din istorie", comis prin intermediul unor hackeri est-europeni. Un conflict între un grup care luptă împotriva mesajelor de tip spam şi o companie de găzduire web a condus la atacuri cibernetice care au afectat infrastructura principală a Internetului. Atacurile au afectat servicii de web precum Netflix, iar specialiştii avertizează că riscă să fie blocate inclusiv serviciile bancare şi cele de email.

Fiul preşedintelui Ucrainei şi-a dublat averea în ultimul an

Fiul cel mare al preşedintelui Ucrainei Viktor Ianukovici şi-a dublat averea în ultimul an, atingând cifra de 200 de milioane de dolari, conform clasamentului celor mai bogaţi ucraineni, realizat de revista Focus. În vârstă de 39 de ani, Oleksandr Ianukovici, fondatorul grupului Maco, "a reuşit să îşi dubleze averea, atingând 196 de milioane de dolari" (153 de milioane de euro), precizează Focus. De profesie stomatolog, Oleksandr Ianukovici a început să se numere printre cei mai bogaţi ucraineni după ce tatăl său a devenit preşedinte, în 2010.
În februarie, compania PricewaterhouseCoopers (PwC) evaluase activele Maco la 1,7 miliarde de hrivne (circa 200 de milioane de dolari).

Carne de câine, descoperită într-un fast-food din Londra?

Analizele ADN efectuate în cazul unui fel de mâncare de tip fast-food care ar fi trebuit să conţină carne de miel au arătat că acesta conţinea carne, dar nu una cunoscută pentru consum, generând speculaţii că ar putea fi de câine sau pisică, relatează Daily Mirror. Analizele ADN au arătat că acesta nu conţine nici urmă de miel, dar nici de vită, pui, porc, capră sau cal, ceea ce înseamnă că ar putea fi carne de câine sau pisică. Dezvăluirea a fost făcută într-un documentar al BBC 3. Felul respectiv a fost ales la întâmplare din mai multe mâncăruri de tip fast-food din Londra, alături de burgeri, kebabi şi mâncare chinezească, în cadrul unei investigaţii speciale.
"Conţine carne - dar nu este miel, nici porc, vită sau pui. Nici cal şi nici capră. În acest moment, laboratorul nu poate identifica exact de la ce animal provine această carne", a declarat o purtătoare de cuvânt. "Este absolut terifiant deoarece dacă nu este niciuna dintre aceste cărnuri pe care le ştim, atunci ce este? De unde vine? Unde a fost sacrificat animalul? Au fost condiţii igienice?", se întreabă nutriţionistul Surinder Phull.

Cine l-a ucis pe Ben Laden? Controversa s-a reaprins

O nouă versiune a condiţiilor morţii lui Osama Ben Laden şi îndoieli asupra identităţii soldatului Navy Seal care l-a ucis au fost dezvăluite de CNN, care pun sub semnul întrebării mărturiile precedente, inclusiv cea a bărbatului prezentat ca "trăgătorul" de către revista Esquire.
În februarie, revista Esquire publica un interviu extensiv cu un bărbat prezentat sub anonimat ca fiind "trăgătorul" care l-a ucis pe liderul al-Qaida la locuinţa sa din Abbottabad (Pakistan) în noaptea de 1 spre 2 mai 2011. Militarul a povestit că a fost singurul care a pătruns în camera acestuia de la al treilea etaj şi l-a ucis cu trei gloanţe în cap. Conform postului de televiziune CNN, această poveste este falsă. Povestea "trăgătorului" este o "mare prostie", conform lui Peter Bergen, consultant al CNN şi specialist în ceea ce priveşte al-Qaida, care relatează declaraţiile unuia dintre membrii faimoasei "Team 6" a Navy Seals, aflat, din nou, sub anonimat. Conform lui Bergen, trei soldaţi Seals ar fi ajuns la cel de-al treilea etaj, printre care "trăgătorul" prezentat de Esquire şi Matt Bisssonette, soldatul care a relatat deja o primă variantă a acestei nopţi sub pseudonimul Mark Owen în controversatul volum, "No Easy Day". Ben Laden ar fi scos capul pe uşă iar primul Seal - nici "trăgătorul", nici Bissonette - i-ar fi tras atunci un glonţ în cap. Relatarea consultatului CNN se apropie de cea a operaţiunii descrisă de Bissonette în cartea sa.
Povestea "trăgătorului" din Esquire ar fi deranjat puternic membri acestei unităţi de elită, care aveau instrucţiuni de a nu "vorbi cu nimeni", conform lui Bergen. Navy Seal-ul care a făcut aceste declaraţii pentru CNN povesteşte, de asemenea, că "trăgătorul" a fost expulzat din echipă deoarece avea tendinţa de a se lăuda cu faptele sale.

Oamenii de ştiinţă vor să readucă la viaţă 24 de specii dispărute

Oamenii de ştiinţă s-au adunat ca să discute despre posibilitatea readucerii la viaţă a 24 de specii dispărute. Astfel, la o conferinţă organizată la Washington sub egida National Geographic, cercetătorii au alcătuit o listă de specii care s-ar putea reface, în funcţie de anumite criterii. Printre aceste animale se numără tigrul tasmanian sau quagga, specie de zebră originară din Africa de Sud din care ultimul exemplar a murit în captivitate, în 1883.
Printre criteriile luate în considerare figurează dacă este dorită recrearea unei specii, dacă are o funcţie ecologică importantă şi dacă este apreciată de marele public. Cercetătorii au mai ţinut cont de fezabilitate - dacă eşantioanele de ADN existente pot fi exploatate. Ultimul punct este capacitatea lumii actuale de a reintegra speciile recreate.
În ediţia sa lunară, National Geographic explică cum este posibilă readucerea la viaţă a acestor specii: prelevând eşantioane vechi de ADN şi inserându-le într-un genom complet. Acesta este apoi injectat în celule embrionare cu propriul lor ADN. Potrivit Washington Post, acum zece ani, o echipă de cercetători francezi şi spanioli a readus la viaţă o capră sălbatică dispărută, însă aceasta ar fi trăit doar zece minute.
Proiectul ridică, ca întotdeauna, probleme etice şi logistice, inclusiv felul în care cercetătorii vor obţine un eşantion ADN utilizabil de la un animal dispărut şi dacă acest experiment are vreun rost. Costul readucerii la viaţă diferă în funcţie de specie, dar poate fi estimat la sute de mii de euro. Dorinţa de a reînvia animale dispărute a apărut ca urmare a proiectului Lazarus, în cadrul căruia oamenii de ştiinţă au recurs la clonare pentru a readuce la viaţă o broască, prin implantarea unui nucleu de celule "moarte" într-o altă specie de broaşte. Câteva ouă au început spontan să se dividă şi să crească, formând un mic bulgăre de celule vii. Chiar dacă niciunul din embrioni nu a trăit decât câteva zile, testele genetice au confirmat că celulele create conţin materialul genetic al broaştei dispărute acum peste 30 de ani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.