Internațional

MOZAIC STIRI INTERATIOALE: Internetul a primit o lovitură devastatoare

Ziarul de Vrancea
27 mar 2013 582 vizualizări
Conflictul dintre un grup care lupta împotriva spam-erilor şi o companie olandeză acuzată că găzduieşte site-uri care trimit spam, a dus la apariţia celui mai mare atac informatic din istoria internetului, scrie The New York Times. Milioane de uşeri şi-au văzut conexiunile la internet încetinite şi unele site-uri nu au mai putut fi accesate.

Atacul a fost îndreptat împotriva organizaţiei non-profit Spamhaus care lupta împotriva spamer-ilor şi face liste negre cu aceştia. Punctul de pornire a fost cand Spamhaus a pus pe listele negre compania olandeză Cyberbunker care îşi are sediul într-o clădire blindată în Olanda şi face hosting pentru multe companii web controversate. Spamhaus spune că Cyberbunker găzduieşte companii care trimit spam, iar ca replică pentru includerea în lista neagră, olandezii au pornit împotriva Spamhaus un atac informatic fără precedent. Atacul de tip Distributed Denial of Service (DDoS) a pornit pe 19 martie şi avut o forţă uriaşă. Site-ul Spamhaus a fost un timp "pus la pămant" de acest atac care apoi a avut ca ţintă şi serverele DNS.

Aceste atacuri sunt ca "bombele atomice"

Atacurile au fost făcute publice de compania de securitate informatică CloudFlare căreia Spamhaus i-a cerut ajutorul şi care a devenit şi ea victima atacurilor. "Aceste lucruri sunt precum bombele atomice şi e foarte uşor ca ele să creeze pagube uriaşe", spune Matthew Prince, şef al CloudFlare. Patrick Gilmore, arhitect şef la Akamai Networks spune că aceste atacuri iniţiate prin botnet-uri (reţele de calculatoare infectate) concentrează fluxuri uriaşe de date, fluxuri mai mari decat ce trece prin toate conexiunile unei ţări. "Oamenii ăştia chiar sunt nebuni. Au fost prinşi, dar ei tot consideră că ar trebui să fie lăsaţi să trimită spam", spune Gilmore, referindu-se la Cyberbunker.
Spamhaus este un grup de voluntari care depistează surse de spam şi face liste negre cu aceştia. Mulţi spun că e un grup de pază al internetului, iar în trecut şi alte companii de pe lista neagră au atacat apoi organizaţia, însă niciun atac nu a fost atat de viguros.
Steve Linford, director al Spamhaus, spune că autorităţile din cinci ţări au declanşat investigaţii, însă nu a dorit să le numească. El mai spune că atacul a fost atat de dur încat ar fi putut pune la pămant întreaga infrastructura online a unui guvern.
Inginerii web avertizează că, deşi acum oamenii de rand nu s-au confruntat cu probleme grave, marele pericol e legat de faptul că aceste atacuri ar putea deveni tot mai puternice şi unele servicii de bază, precum online banking sau e-mail, ar putea fi greu sau imposibil de accesat pe viitor.

Alăptarea scade riscul de deces cauzat de cancer

n un studiu arată că persoanele care respectă recomandărilor specialiştilor privind o viaţă sănătătoasă îşi reduc riscul de deces cu o treime

Femeile care îşi alăptează bebeluşii cel puţin şase luni beneficiază de o scădere cu 10% a riscului de deces cauzat de orice formă de cancer şi de o scădere cu 17% a riscului de deces cauzat de infarct. Totodată, respectarea recomandărilor specialiştilor pentru a avea o viaţă sănătoasă reduce riscul de deces cu o treime, afirmă autorii aceluiaşi studiu. Cercetătorii au monitorizat 380.000 de persoane din nouă ţări europene, timp de peste 12 ani. Ei au descoperit astfel că persoanele care respectă recomandările formulate de World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (WCRF/AICR) beneficiază de o scădere cu 34% a riscului de a muri din cauza anumitor boli. Aceste recomandări sunt următoarele: menţinerea unei greutăţi corporale în limite normale, practicarea de exerciţii fizice, reducerea cantităţilor de alimente şi băuturi care îngraşă, introducerea în alimentaţie a mai multor legume şi fructe, reducerea consumului de carne şi de băuturi alcoolice şi - în cazul mamelor - alăptarea bebeluşilor vreme de cel puţin şase luni. Studiul a fost coordonat de medicul Teresa Norat de la Imperial College London. Astfel, persoanele care au respectat recomandările formulate de WCRF/AICR au beneficiat de o reducere cu 50% a riscului de deces cauzat de maladii respiratorii, cu 44% a riscului de deces cauzat de bolile cardiovasculare şi cu 20% a riscului de deces cauzat de cancer, în comparaţie cu persoanele care nu au respectat acele recomandări.

A doua cădere a Zidului Berlinului

n în ciuda protestelor, un tronson din celebrul simbol al Războiului Rece a fost dăramat pentru a face loc unui proiect imobiliar

O bucată din East Side Gallery - un tronson de 1,3 kilometri din Zidul Berlinului, care este decorat cu aproximativ 100 de desene realizate de artişti din lumea întreagă - a fost înlăturată ieri dimineaţă, pentru a face loc unui controversat proiect imobiliar. Patru blocuri de piatră, reprezentând o breşă cu o lăţime de cinci-şase metri, au fost înlăturate şi înlocuite cu o uşă, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei. Lucrările - efectuate la cererea promotorilor unui proiect imobiliar de lux, care intenţionează să construiască un turn de locuinţe înalt de 63 de metri, pe malul râului Spree, în apropiere de Zidul Berlinului, un simbol al Războiului Rece - au început ieri, la ora 04.00 GMT. Zidul va fi străpuns în două locuri, pentru că municipalitatea vrea să asigure acces şi la un pod pentru pietonii şi cicliştii care vor să traverseze râul, iar lucrările trebuie finalizate până în 2015.
Potrivit presei germane, circa 250 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru aceste lucrări, pentru a evita orice incidente, având în vedere că proiectul imobiliar este unul controversat. Pe 1 martie, o primă tentativă de spargere a zidului s-a soldat cu eşec, după ce circa 200 de persoane s-au mobilizat pentru a protesta faţă de acest proiect. Cu o zi înainte, a avut loc o manifestaţie la care au participat 6.000 de persoane. Câteva zile mai târziu, actorul american David Hasselhoff a venit să-şi arate sprijinul în faţa câtorva mii de opozanţi ai acestui proiect.
East Side Gallery este una dintre cele mai importante atracţii turistice din Berlin şi reprezintă cel mai mare tronson rămas din "Zidul de protecţie antifascistă" - potrivit numelui său oficial est-german -, care a divizat capitala germană din 13 august 1961 până pe 9 noiembrie 1989.
Din cei 155 de kilometri ai zidului care diviza Berlinul, au mai rămas în picioare porţiuni care însumează doar circa trei kilometri.

Pastor român din SUA, condamnat pentru hărţuire sexuală prin telefon

Un pastor român a fost condamnat marţi la închisoare în statul american Pennsylvania, după ce a recunoscut că ar fi hărţuit sexual două femei din parohia sa. Aron Andonie, în vârstă de 47 de ani, a pledat vinovat în faţa judecătorului, pentru că ar fi urmărit şi hărţuit o tănără în vârstă de 21 de ani din Cumru şi o femeie în vârstă de 46 de ani din Reading. Autorităţile pentru imigraţie vor determina dacă el va fi deportat după ispăşirea pedepsei de 106 zile până la 11 luni şi jumătate de închisoare.
Începând cu anul 2004, Andonie a fost pastor al Bisericii lui Dumnezeu din Spring Valley, Muhlenberg. Bărbatul a declarat că ar fi găsit un telefon în parcarea unui centru comercial, pe care l-ar fi folosit să trimită mesaje la aproximativ 25 de persoane pe care le cunoştea din biserică, întâlnite în magazine, sau la întâmplare. Dintre acestea doar două persoane au depus plângere la poliţie. Colleen Dugan, procuror adjunct, a explicat că Andonie a reîncărcat creditul telefonului de mai multe ori, în cele din urmă aruncându-l la gunoi de teamă să nu fie prins. Avocatul său, Paul S. Missan, a declarat că Andonie nu a înţeles că acţiunile sale reprezintă o înfracţiune gravă. "A avut o eroare de gândire. A făcut mult bine. A fost voluntar în cadrul bisericii şi a schimbat viaţa multor oameni", a afirmat acesta. Tânăra în vârstă de 21 de ani a declarat poliţiei că a început să primească mesaje, imediat după ce a fost la un interviu pentru un loc de muncă. Andonie pretindea că lucrează la compania respectivă, explicându-i tinerei că ar avea de câştigat dacă ar purta fustă scurtă şi tocuri, iar în alte mesaje a descris-o ca fiind "sexy" sau "grozavă". Femeia din Reading a declarat că a primit timp de mai multe luni mesaje, care includeau chiar fotografii cu organe genitale masculine.

Phenianul a întrerupt "telefonului roşu" militar cu Seulul

Coreea de Nord a anunţat ieri că armata sa a întrerupt linia telefonică de urgenţă cu armata sud-coreeană, la mai multe zile după ce a suspendat "telefonul roşu" între cele două guverne şi şi-a ameninţat rivalul şi pe aliatul american al acestuia cu un atac nuclear. "Începând din acest moment, toate comunicaţiile militare Nord-Sud vor fi tăiate", a anunţat agenţia de presă guvernamentală nord-coreeană KCNA, citând un oficial militar de rang înalt. "Într-o situaţie în care un război poate izbucni în orice moment, nu mai este nevoie să fie menţinute" aceste comunicaţii, a adăugat oficialul citat. Linia va rămâne suspendată "atât timp cât vor dura acţiunile ostile şi anacronice din partea Coreei de Sud", a subliniat el.
Coreea de Nord a întrerupt la jumătatea lui martie "telefonul roşu" între Phenian şi Seul, o linie de comunicaţii în caz de urgenţă. Această legătură, instalată în 1971, a fost suspendată deja în cinci rânduri de către Coreea de Nord, ultima dată în 2010.

Un cutremur puternic din 2011 a fost provocat de om

Oameni de ştiinţă americani au stabilit că un cutremur de magnitudine 5,6 produs în sud-vestul statului Oklahoma (sudul SUA) în 2011 a fost provocat de deşeuri de foraj de petrol injectate adânc în pământ. Această constatare îl face să fie cel mai puternic cutremur pus pe seama injectării de ape reziduale, deşi seismologii statului Oklahoma spun că seismul a avut cauze naturale.
Seismul de la 6 noiembrie lângă Prague, Oklahoma, în centrul statului, a rănit două persoane şi a fost cel mai puternic din ultimele decenii în regiunea Midwest. Raportul a fost publicat marţi în revista Geology.

O romancă a murit după prăbuşirea unei case în Italia

O româncă a decedat, ieri dimineaţa, în urma prăbuşirii unei vile, lângă Roma, după o explozie cauzată probabil de o scurgere de gaz, informează Corriere della Sera.
Incidentul a avut loc în jurul orei locale 9:30, pe strada "Via delle Petunie" din Anzio. În momentul exploziei, românca în vârstă de 47 făcea curăţenie în clădire. Fiica acesteia, în vârstă de 20 de ani, care se afla şi ea în clădire, a fost grav rănită şi transportată de urgenţă la un spital din Roma
Cele două românce fuseseră angajate de proprietarii vilei pentru a face curăţenie.
Poliţia şi pompierii preconizează că puternica explozie ar fi putut fi provocată de o scurgere de gaz din butelia aflată în bucătăria vilei. Corpul victimei a fost recuperat de pompieri sub dărâmăturile clădirii.

Posibil tratament pentru sindromul Down

Absenţa unei proteine din creierul persoanelor ce suferă de sindromul Down ar putea fi cauza problemelor de învăţare şi de memorie, se arată într-un studiu american. Copia suplimentară a cromozomului 21 prezentă la persoanele afectate de sindromul Down duce la pierderea acestei proteine, scriu cercetătorii californieni în publicaţia ştiinţifică Nature Medicine.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că atunci când introduc această proteină în şoarecii cu sindromul Down, acest lucru duce la îmbunătăţirea funcţie cognitive şi a comportamentului. Profesorul Huaxi Xu de la Sanford-Burnham Medical Research Institute, principalul autor al acestui studiu, afirmă că experimentele pe şoareci au arătat că proteina SNX27 joacă un rol important în funcţionarea creierului şi în formarea amintirilor. Şoarecii care aveau mai puţină SNX27 în creier aveau totodată mai puţin receptori de glutamat activi, ceea ce afectează învăţarea şi memoria.
Aceşti şoareci aveau câteva caracteristici întâlnite şi la persoanele ce suferă de sindromul Down, astfel că cercetătorii s-au hotărât să analizeze creierele pacienţilor ce suferă de sindromul Down. Bănuiala cercetătorilor a fost confirmată în urma studierii creierelor acestor pacienţi: şi ei prezentau un nivel scăzut al proteine SNX27. "Credem că în cazul sindromului Down, absenţa proteinei SNX27 este cel puţin parţial responsabilă pentru problemele cognitive şi de dezvoltare", a comentat profesorul Xu. În laborator, cercetătorii au crescut nivelul acestei proteine la şoarecii afectaţi pentru a vedea dacă problemele pot fi rezolvate. "După ce am tratat şoarecii cu SNX27, totul a revenit la normal", a declarat Xin Wang, un membru al echipei.
Acum, cercetătorii testează mai multe molecule pentru a le identifica pe acelea care ar putea stimula producţia de SNX27 în creier.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.