Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un tablou de Picasso, vândut cu 155 de milioane de dolari

Ziarul de Vrancea
26 mar 2013 473 vizualizări
acesta este cel mai mare preţ plătit vreodată în SUA pentru o operă de artă

Tabloul "Visul/ Le Rêve", semnat de Pablo Picasso, a fost vândut la licitaţie pentru 155 de milioane de dolari, lui Steven A. Cohen, un controversat proprietar al unui fond de investiţii din SUA, potrivit presei americane. Până în prezent, celebrul tablou, o pictură în ulei datată 1932, a fost deţinut de mogulul Steve Wynn, proprietarul unui lanţ de cazinouri. Potrivit publicaţiei New York Post, acesta este cel mai mare preţ plătit vreodată pentru o operă de artă în Statele Unite. Cohen, care deţine o firmă de investiţii estimată la 15 miliarde de dolari, şi Wynn sunt doi dintre cei mai cunoscuţi şi împătimiţi colecţionari americani şi mai deţin şi alte lucrări de Picasso. În 2006, Wynn a achiziţionat tabloul "Visul".
Potrivit presei americane, achiziţia tabloului a venit în contextul în care firma lui Cohen, SAC Capital, se confruntă cu o serie de controale din partea autorităţilor, în timpul cărora au fost reţinuţi doi dintre foştii angajaţi ai companiei. La începutul acestei luni, firma lui Cohen a fost de acord să plătească suma record de 616 milioane de dolari pentru a pune capăt a două procese. Această sumă este considerată a fi cea mai mare plătită vreodată în Statele Unite într-un proces comercial. Niciunul dintre reprezentanţii lui Cohen şi Wynn nu a dorit să comenteze acest subiect.

Coreea de Nord ameninţă că atacă SUA şi Hawaii

n "Nu există o eroare mai mare decât ideea că Seulul şi Washingtonul vor avea ocazia să riposteze", s-a încurajat ieri comandamentul armatei comuniste

Coreea de Nord şi-a plasat ieri armata în stare de luptă şi a cerut unităţilor speciale "strategice" să se pregătească pentru eventuale lovituri împotriva Statelor Unite, Insulelor Guam şi Hawaii, în Pacific, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană. "Comandamentul armatei poporului coreean declară că toate trupele de artilerie, inclusiv unităţile strategice de rachete şi unităţile de artilerie cu rază lungă de acţiune trebuie să fie plasate la nivelul de alertă «pregătit de luptă»", potrivit KCNA.
Aceste unităţi urmează să fie pregătite să atace "toate bazele militare americane în regiunea Asia-Pacific, inclusiv pe continentul american, Hawaii şi Guam", dar şi în Coreea de Sud, a adăugat comandamentul într-un comunicat transmis de KCNA.
În pofida lansării cu succes, pe 12 decembrie, a unei rachete cu rază lungă de acţiune - asimilată de Seul şi aliaţi săi unui test balistic -, unii experţi apreciază că Phenianul este departe de a stăpâni tehnica necesară lansării unei rachete intercontinentale, capabile să lovească Statele Unite. Hawaii şi Guam sunt considerate, de asemenea, în afara razei de acţiune a rachetelor cu rază medie de acţiune dezvoltate de către Coreea de Nord, care ar putea, în schimb, că atingă baze din Japonia şi Coreea de Sud.

SUA tratează cu seriozitate ameninţarea

Seulul şi Washingtonul au consolidat vineri condiţiile unui pact de cooperare militară. Acesta prevede de-acum o susţinere sporită din partea Statelor Unite pentru Coreea de Sud, inclusiv în cazul unei provocări minore din partea Coreei de Nord. "Nu există o eroare mai mare decât ideea că Seulul şi Washingtonul vor avea ocazia să riposteze", a adăugat ieri comandamentul armatei.
Statele Unite tratează "cu multă seriozitate" ameninţările Coreei de Nord şi sunt pregătite să răspundă "în orice eventualitate", a spus ieri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little.
Phenianul a ameninţat deja, săptămâna tercută, că va ataca baze militare americane din Japonia şi Guam.
Tensiunile din Peninsula Coreeană se află, în prezent, la cel mai ridicat nivel de după 2010. Un test nuclear, pe 12 februarie, al treilea efectuat de către Coreea de Nord, a antrenat noi sancţiuni ONU şi ameninţări cu represalii din partea Phenianului.
Ieri dimineaţă, noua preşedintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye, a avertizat Phenianul că "singurul drum către supravieţuire" va consta în abandonarea programelor sale nucleare şi balistice, îndemnând Coreea de Nord la "schimbare".

Croaţia este pregătită să adere la UE

Comisia Europeană (CE) a confirmat ieri că statul croat este pregătit să devină cel de-al 28-lea membru al Uniunii Europene (UE) de la 1 iulie, subliniind totodată că mai sunt necesare eforturi în vederea ameliorării luptei împotriva corupţiei şi crimei organizate. "Croaţia a finalizat cu bine cele zece acţiuni prioritare care au fost identificate în raportul precedent din octombrie", a anunţat Executivul european cu ocazia publicării unui nou raport de monitorizare privind politica de competitivitate şi justiţia. Croaţia "a arătat voinţă şi capacitate de a-şi îndeplini toate angajamentele în timp util înainte de aderare. Comisia a concluzionat că va fi pregătită să adere la Uniunea Europeană la 1 iulie 2013". Raportul subliniază că această ţară răspunde cerinţelor europene în materie de antitrust, fuzionare şi ajutoare de stat. În plus, "cadrul legislativ a continuat să se amelioreze", vizând mai ales "consolidarea eficienţei sistemului judiciar" şi "reducerea întârzierilor de judecată", chiar dacă rămân mai ridicate decât media europeană.
În privinţa judecării crimelor de război, Croaţia a continuat să colaboreze cu fostul inamic sârb şi alte ţări din regiune, precum şi cu Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, cu sediul la Haga, potrivit documentului.
În prezent, 19 din cele 27 de ţări membre ale UE au ratificat Tratatul de aderare a Croaţiei, semnat la Bruxelles, la 9 decembrie 2011. Croaţia va fi a doua fostă republică iugoslavă, după Slovenia, membră a UE.

Roman acuzat de viol în SUA, prieten cu procurorul care urma să-l ancheteze

Un imigrant român ilegal acuzat de violarea unei fete ce avea vârsta de 12 ani s-a lăudat că a fost antrenorul personal de fitness al fiului unei vedetei de televiziune, "Judge Judy" Sheindlin, a declarat familia victimei citată de o publicaţie locală. Alexandru Hossu, în vârstă de 35 de ani, un imigrant ilegal originar din România, a fost acuzat săptămâna trecută de două capete de acuzare pentru violarea cu premeditare a unei fete în vârstă de 12 ani, în octombrie 2010.
Hossu locuieşte în oraşul Southeast din ţinutul Putnam (New York) şi a fost antrenorul personal al procurorului ţinutului, Adam Levy, fiul lui "Judge Judy" Sheindlin, de la televiziune, potrivit presei locale. Acuzaţiile au fost formulate după ce fata, în prezent în vârstă de 15 ani, a vorbit cu un consilier şcolar. Potrivit Fox News, Levy a declarat că nu era la curent cu faptul că Hossu a depăşit perioada acordată prin viza de lucru, în urmă cu peste zece ani. El a solicitat unui ţinut vecin să se ocupe de cazul de viol asupra minorei, deoarece îl cunoştea pe suspect. Hossu a fost pus sub acuzare de un tribunal din Patterson Town şi se află la închisoare.
O rudă a presupusei victime a declarat pentru Journal News că este cunoscut faptul că Hossu se afla în Statele Unite în mod ilegal.
Suspectul s-ar fi împrietenit cu mama fetei la o sală de sport şi au avut o relaţie ce s-a încheiat cu un an în urmă, a mai declarat această sursă pentru ziar.

Surse: Berezovshi a murit spanzurat

Autopsia corpului dizidentului rus Boris Berezovski, descoperit mort în sudul Marii Britanii, a arătat că acesta a murit probabil spânzurat, susţine o sursă din cadrul poliţiei. "O autopsie a fost efectuată astăzi (n.r. - luni) asupra corpului cetăţeanului rus în vârstă de 67 de ani Boris Berezovski, care a fost găsit mort sâmbătă în reşedinţa sa din Ascot" (sudul Marii Britanii), arată un comunicat al poliţiei. "Rezultatele autopsiei, realizată de un medic legist al Ministerului de Interne, au arătat că elementele ce au cauzat moartea acestuia sunt compatibile cu spânzurarea. Nu au fost găsite urme ale unei lupte" înainte de deces, precizează comunicatul.
Alte teste, în special cele toxicologice, urmează să fie realizate, însă rezultatele vor fi cunoscute după câteva săptămâni, a precizat poliţia. De asemenea, ancheta ştiinţifică a bunurilor fostului miliardar "va continua în următoarele zile", continuă comunicatul.
Boris Berezovski, în vârstă de 67 de ani, vechi opozant al lui Vladimir Putin, a fost descoperit sâmbătă după-amiază de unul dintre angajaţii săi, întins pe podeaua băii din locuinţa sa din Ascot, un oraş situat la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de Londra.

Mestecatul gumei ajută creierul

Mestecatul gumei este benefic pentru creier. O echipă de la şcoala de medicină din Chiba (Japonia) a desfăşurat un experiment pe un grup de voluntari cu vârste între 20 şi 34 de ani. Testul a luat în considerare reacţia cât se poate de rapidă şi precisă la schimbările de orientare a unor săgeţi care apăreau pe monitorul unui calculator, mestecând gumă sau nu. În timpul şedinţelor, activitatea cerebrală a participanţilor a fost observată cu ajutorul imagisticii medicale funcţionale (IMF), care permite vizualizarea zonelor cerebrale solicitate. Rezultatul arată că masticaţia activează cortexul cingulat anterior (implicat în procese ca modularea atenţiei şi răspunsul motrice). În termeni de eficienţă, guma nu îmbunătăţeşte exactitatea răspunsurilor, dar accelerează timpul de reacţie. Cercetătorii apreciază că acest efect s-ar explica prin întărirea vigilenţei şi un mai bun control al mişcărilor, asociate cu o stare mai destinsă

Omenirea, dezinteresată să ajute copiii din Republica Centafricană

Aproximativ 600.000 de copii sunt afectaţi de conflictul din Republica Centrafricană, a anunţat ierii, la Geneva, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). Un purtător de cuvânt al organizaţiei, Marixie Mercado, a declarat într-o conferinţă de presă că, în ultimele trei luni, comunităţile din majoritatea zonelor controlate de rebeli nu mai au acces la serviciile de bază, inclusiv de sănătate şi educaţie. Cel puţin 166.000 de copii nu pot merge la şcoală, deoarece instituţiile de învăţământ sunt închise, ocupate de grupuri armate sau nu au cadre didactice. UNICEF a estimat că 13.500 copii ar urma să fie afectaţi de subnutriţie în acest an. Recrutarea copiilor în rândul grupurilor armate reprezintă un alt risc major, a afirmat Mercado. Potrivit declaraţiilor sale, lipsa fondurilor au împiedicat totodată eforturile umanitare. Agenţiile umanitare au lansat un apel la o asistenţă de urgenţă de 129 milioane de dolari în 2013 în Republica Centrafricană, dar, până în prezent, doar 1% din această sumă a fost strânsă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.