Internațional

De ce mor subit ruşii la Londra?

Ziarul de Vrancea
24 mar 2013 595 vizualizări

Fostul oligarh rus, devenit în exil un opozant vehement al Kremlinului, a fost găsit mort sâmbătă în reşedinţa sa din apropiere de Londra, iar poliţia considera duminică moartea sa drept "inexplicabilă". Acest anunţ a generat imediat suspiciuni chiar în rândul apropiaţilor lui Berezovski, care recunosc că acesta era deprimat.
Boala brutală a lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent FSB apropiat de Berezovski, care l-a ajutat în perioada exilului la Londra, a ridicat numeroase semne de întrebare în 2006, până când specialiştii britanici au identificat urme de poloniu 210, o substanţă radioactivă pe care un agent rus ar fi deversat-o în ceaiul băut împreună cu victima, într-un hotel din Londra. Rusia a negat orice responsabilitatea, un post de televiziune public mergând până acolo încât l-a acuzat pe Berezovski de uciderea prietenului său.

Sfidarea lui Putin, singurul punct comun

După doi ani, în 2008, principalul partener de afaceri şi din politica rusă a anilor '90 al lui Boris Berezovski, georgianul Badri Patarkaţişvili, căutat în Rusia şi exilat în Marea Britanie, a decedat subit la vârsta de 52 de ani în casa lui din sudul Londrei. Patarkaţişvili l-a criticat, apoi l-a sfidat şi el pe Putin în Rusia, dar suspiciunile s-au concentrat pe conflictele cu puterea din Georgia natală, unde s-a instalat înainte de a se exila la Londra. Mai întâi "inexplicabilă", moartea sa a fost atribuită ulterior unei patologii cardiace. În aprilie 2012, presa britanică afirma de această dată că fostul lider separatist cecen moderat Ahmed Zakaev, şi el un apropiat al lui Berezovski şi refugiat la Londra, a scăpat dintr-un complot ce avea ca scop asasinarea sa, dejucat de serviciile britanice de informaţii interne (MI5).
Sunday Telegraph afirma atunci că autorităţile britanice sunt "din ce în ce mai îngrijorate" de crimele sau tentativele de crimă cu caracter politic sau mafiot din Marea Britanie. În noiembrie, de această dată fără vreo legătură aparentă cu Boris Berezovski, un om de afaceri rus în vârstă de 44 de ani, Aleksandr Perepilicini, este găsit mort din cauze inexplicabile în faţa proprietăţii sale din Surrey. Perepilicini, instalat în Marea Britanie de trei ani, ar fi fost un martor cheie în afacerea Magniţki, juristul fondului de investiţii occidental Hermitage, decedat în 2009 într-o închisoare moscovită după ce a denunţat o vastă manevră orchestrată de funcţionarii ruşi. Potrivit The Independent, omul de afaceri era principalul informator al anchetatorilor elveţieni care investigau presupusa spălare de zeci de milioane de euro în acest caz.

Politicianii ruşi cred Berezovski a fost ucis de britanici

Presa rusă evoca ieri toate ipotezele privind decesul, rămas încă "neexplicat", al lui Boris Berezovski. "Berezovski şi-a transformat în mister inclusiv moartea", titra pe prima pagină cotidianul Komsomolskaia Pravda, referindu-se la reputaţia fostului miliardar exilat în 2000, considerat la sfârşitul anilor '90 o eminenţă gri la Kremlin.
Anunţul a provocat imediat suspiciuni referitoare la o crimă. Postul public Pervîi Kanal citează în acest sens opinia lui Andrei Lugovoi, un fost membru FSB, care este suspectat de către poliţia britanică de otrăvirea cu poloniu-210 a transfugului Aleksandr Litvinenko. "Când oameni ca el sunt asasinaţi, trebuie să se înţeleagă că există întotdeauna un motiv", a declarat Lugovoi, pe care Rusia a refuzat să îl extrădeze.  Alt deputat, liderul Partidului Liberal-Democrat (populist, pro-Kremlin) Vladimir Jirinovski ia în calcul, la rândul său, un asasinat, dar comis nu de serviciile ruse, ci de MI5, serviciul britanic de informaţii interne. În opinia lui Jirinovski, care afirmă că s-a întâlnit cu Berezovski întâmplător în vacanţă, acesta dorea să revină din exil. "Este posibil să îi fi accelerat sfârşitul. Toate serviciile secrete au această tactică. În prezent există numeroase posibilităţi de provocare a unui infarct sau unui atac", a adăugat el.
Politologul şi deputatul pro-Kremlin Viaceslav Nikonov a mers şi mai departe şi a afirmat că, poate, Berezovski nu este mort. "Au existat atât de multe înscenări, combinaţii şi planuri - este un creier diabolic -, încât nu mi-aş putea imagina că acest om putea să moară în acest fel", a declarat Nikonov.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.