Internațional

China, sedusă de noua sa Primă Doamnă

Ziarul de Vrancea
24 mar 2013 1046 vizualizări
în cele cateva secunde ale primei sale apariţii oficiale la Moscova Peng Liyuan a reuşit să adune simpatia unei ţări întregi

Elegantă, zambitoare şi deja celebră, soţia noului şef de stat chinez Xi Jinping pare să fi cucerit China, în cele cateva secunde ale primei sale apariţii oficiale la Moscova, relatează AFP.  Peng Liyuan a focalizat atenţia presei la sosirea sa, în Rusia, destinaţia aleasă de Xi pentru prima sa vizită în străinătate. Purtand o poşetă de mană şi un mantou albastru închis, Peng Liyuan, în varstă de 50 de ani, a coborat foarte natural scările pasarelei avionului Air China, alături de soţul ei, căruia i-a strans braţul o clipă. Acesta este un gest rar în viaţa publică a liderilor comunişti chinezi. Peng, o cantăreaţă foarte populară ridicată la rangul de general în armată, şi-a păstrat aerul radios în timp ce îi saluta pe oficialii comitetului de primire rus. O secvenţă văzută şi revăzută la televiziunea chineză. "De ieri este principalul subiect de discuţie între oameni", constată Li Jun, comentator al unui mare cotidian de seară din Nankin. Cu astfel de prestaţii, Prima Doamnă ar putea, potrivit lui, să "demoleze mitul conducerii chineze" care, cultivand opacitatea, apare deconectată de la restul ţării. "Peng Liyuan este elegantă şi afabilă, ceea ce ar putea atenua prejudecăţile internaţionale precum ameninţarea chineză", asigură Li. Frumoasa femeie cu frunte înaltă şi păr negru, care nu îşi arată varsta, a proiectat o imagine de tinereţe şi spontaneitate care contrastează radical cu ceea ce a fost obişnuită populaţia în ultimii 30 de ani. De la Jiang Qing, ultima soţie a lui Mao Zedong, soţiile liderilor chinezi au rămas în umbră. Dar acest lucru s-ar putea schimba. În locul unei fotografii cu strangerea de maini între preşedintele rus Vladimir Putin şi Xi, marile ziare de la Beijing au preferat un instantaneu cu liderul chinez şi Peng Liyuan la ieşirea din avion. Sambătă, această fotografie se afla pe prima pagină a ziarelor Xinjingbao, China Daily, Global Times. Cotidianul Poporului a publicat-o, de asemenea, pe prima pagină, alături de alte imagini cu Xi şi Putin. Chiar dacă este prea devreme, sinologii au apreciat că este posibil ca Peng să devină o "Primă Doamnă de tip occidental". Un rol opus alurii austere şi rezervate a soţiei fostului preşedinte Hu Jintao, Liu Yonqing, plasată de obicei în umbra soţului său.  Trebuie spus că Peng Liyuan beneficiază de un imens capital de notorietate: din cele mai îndepărtate colţuri ale Chinei şi pană la Beijing, toţi cetăţenii o cunosc pe această soprană, vedetă timp de 25 de ani a galei de Anul Nou a televiziunii publice, urmărită în fiecare an de sute de milioane de persoane. "Cand şeful statului chinez a ieşit, la Moscova, pe uşa avionului său, însoţit de Prima Doamnă, chinezii şi-au văzut atenţia captată, fără să ştie care dintre cei doi le este mai familiar", a comentat Hu Xijin, redactor şef al Global Times. "Această scenă îi face bucuroşi pe chinezi deoarece ei aşteaptă de multă vreme acest lucru", a adăugat el, exprimandu-şi regretul că presa nu acordă acestui eveniment toată importanţa cuvenită.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.