Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Viktor Orban, nemulţumit de un desen animat difuzat de un post german

Ziarul de Vrancea
22 mar 2013 675 vizualizări
animaţia le explică micuţilor nemţi de ce toată lumea critică Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban a denunţat dur, vineri, un desen animat difuzat recent de un post de televiziune german, care le explică pe înţeles copiilor de ce Ungaria este criticată de către toţi. Desenul animat, intitulat "Cartonaş roşu pentru Ungaria", difuzat de postul pentru copii Kika, relevă încălcări ale libertăţii presei şi limitarea puterilor Curţii Constituţionale din Ungaria, măsuri decise recent de către Guvernul conservator. Politicienii ungari "nu respectă regulile comune Uniunii Europene", apreciază programul. În Ungaria, "un program pentru copii, fabricat pe bază de minciuni, ar fi de neimaginat", a declarat Orban pentru postul naţional de radio MR1. În cazul în care s-ar produce acest lucru, responsabilul ar fi "aruncat imediat". Copiii nu trebuie să fie "supuşi unei spălări politice- a creierului", a mai apreciat şeful Guvernului conservator. Orban a apărat din nou al patrulea amendament al Constituţiei, care limitează, între altele, prerogativele Curţii Constituţionale, în pofida unor rezerve puternice exprimate de către UE, SUA, dar şi de către partide de opoziţie şi ONG-uri ungare.

Jumătate din speciile planetei, distruse în triasic de vulcani

Noi datări precise ale unor roci au confirmat faptul că imense erupţii vulcanice de acum 200 milioane de ani au dus la dispariţia bruscă a jumătate din speciile vii de pe Pământ, deschizând calea apariţiei dinozaurilor. Într-un studiu apărut joi, o echipă de cercetători consideră că dispariţia masivă de la sfârşitul triasicului a avut loc acum 201.564.000 ani, când erupţia mai multor vulcani a dat peste cap clima prin imense cantităţi de bioxid de carbon (CO2) eliberate în atmosferă. Dispariţia atunci a unor specii vii a dus la apariţia dinozaurilor, care au dominat planeta 135 milioane de ani, stingându-se la rândul lor acum 65 milioane de ani - dispariţia lor fiind atribuită căderii unui asteroid gigant, care a bulversat din nou clima terestră.
Potrivit cercetătorilor, s-ar putea face o paralelă istorică între acea perioadă şi rapida încălzire globală din prezent, provocată de emisiile de CO2, ce ar putea fi fatală celor mai vulnerabile specii, incapabile să se adapteze repede. "Într-un fel, dispariţia unor specii la sfârşitul triasicului seamănă cu ceea ce trăim astăzi", spune Terrence Blackburn de la Carnegie Institution, coautor al studiului.

Sarkozy, pus sub acuzare în dosarul "L'Oreal"

Nicolas Sarkozy "a considerat că modul în care a fost tratat" de justiţie în instrumentarea dosarului Bettencourt "este scandalos", a declarat vineri pentru RTL avocatul acestuia, Thierry Herzog, la o zi după punerea sub acuzare a fostului preşedinte francez. "Nicolas Sarkozy se luptă încă, însă în acelaşi timp el consideră că tratamentul la care a fost supus este scandalos", a declarat Herzog. Acesta a ridicat semne de întrebare asupra imparţialităţii judecătorului Jean-Michel Gentil în acest proces: "Credeţi că ancheta a fost într-adevăr supusă obiectiv probelor incriminatorii şi celor care îl disculpă?", s-a întrebat el, subliniind numeroasele audieri ale membrilor personalului lui Liliane Bettencourt - mai degrabă în favoarea acuzării - realizate de judecător.
Herzog a reiterat cu vehemenţă că Sarkozy nu s-a deplasat decât o singură dată, în timpul campaniei sale, la 24 februarie 2007, la domiciliul familiei Bettencourt, pentru a avea o scurtă întâlnire cu Andre Bettencourt, soţul Lilianei, decedat în luna noiembrie a aceluiaşi an. Cu toate acestea, mai multe persoane din anturajul miliardarei au declarat că l-au văzut pe Nicolas Sarkozy de mai multe ori în acea perioadă. Potrivit acestuia, joi, în timpul confruntării între Sarkozy şi membri ai personalului, care l-au văzut la familia Bettencourt la acea vreme, "întregul personal al casei descrie aceeaşi scenă".
Parchetul din Bordeaux a confirmat joi punerea sub acuzare a fostului preşedinte pentru că a abuzat de slăbiciunea moştenitoarei corporaţiei producătoare de cosmetice L'Oreal. Judecătorii vor să stabilească dacă Sarkozy a abuzat de slăbiciunea lui Bettencourt, cerându-i acesteia bani pentru a-şi finanţa campania electorală prezidenţială din 2007.

Pas important în tratarea leucemiei

Cercetătorii americani au dat publicităţii noi dovezi ce atestă că folosirea terapiei genetice pentru a manipula sistemul imunitar este o nouă strategie promiţătoare în lupta contra cancerului. Cinci pacienţi ce sufereau de un tip letal de leucemie au avut parte de remisiuni rapide şi complete în urma tratamentului inedit. Cercetătorii au folosit celule extrase din sistemul lor imunitar pe care le-au modificat genetic pentru a ataca boala, scrie descopera.ro.  Deşi studiul nu a fost unul amplu, cercetătorii au fost impresionaţi de faptul că în cazul tuturor celor cinci pacienţi, cancerul a fost eradicat. În cazul unuia dintre cei cinci pacienţi, toate dovezile ce atestau prezenţa cancerului au dispărut la doar opt zile de tratament. "Rezultatele obţinute sunt profunde", a comentat Renier J. Brentjens, oncolog în cadrul Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York şi totodată autorul principal al acestui studiu. "Este un pas extraordinar", a adăugat cercetătorul.
Pacienţii aveau vârste cuprinse între 23 şi 66 de ani şi fuseseră diagnosticaţi cu leucemie limfoblastică acută (ALL). Toţi fuseseră trataţi cu chimioterapie, însă boala revenise. De regulă, în cazul acestor pacienţi singura speranţă este un transplant de măduvă, iar mulţi nu supravieţuiesc suficient de mult pentru a beneficia de un astfel de transplant. "Această realizare are potenţialul de a creşte numărul oamenilor care sunt vindecaţI", a comentat Carl June, un cercetător specializat în cancer din cadrul Universităţii Pennsylvania ce nu a luat parte la acest studiu.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.