Internațional

Khamenei vrea negocieri cu Washingtonul în dosarul nuclear

Ziarul de Vrancea
22 mar 2013 567 vizualizări
propunerea liderului suprem de la Teheran este o premieră n ayatollahul a avertizat însă că Iranul va transforma "în praf Tel Avivul şi Haifa", dacă israelienii atacă instalaţiile nucleare

Liderul suprem al Iranului Ali Khamenei s-a declarat pregătit joi, pentru prima dată, de negocieri directe asupra dosarului nuclear cu inamicul său recunoscut american, îndemnând totodată Washingtonul să recunoscă dreptul Teheranului de a îmbogăţi uraniu. Liderul iranian a spus aceste lucruri într-un discurs televizat, la Machhad, în nord-estul ţării, cu ocazia Anului Nou iranian, în timp ce preşedintele american Barack Obama efectua o vizită în Israel, prima sa vizită în această ţară în calitate de şef de stat.
Americanii "au trimis mesaje pentru ca să purtăm un dialog direct asupra dosarului nuclear în marja negocierilor cu Grupul 5^1. Nu sunt optimist în legătură cu un asemenea dialog, dar nu mă opun", a spus el.
Anterior, ayatollahul Khamenei, care are ultimul cuvânt de spus în privinţa dosarului nuclear, refuza propunerea americană de negocieri, denunţând o strategie a Washingtonului ce combină sancţiuni şi oferte de negocieri.
Într-o primă reacţie, un oficial american de rang înalt care îl însoţea pe Obama în Israel a declarat că ţara sa este ataşată procesului de negocieri cu Iranul în cadrul Grupului 5^1 (Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania). "În acest context vom fi deschişi unor negocieri bilaterale", a spus el.
Teheranul şi Washingtonul, care nu întreţin relaţii diplomatice începând din 1979, au recunoscut, în trecut, că s-au consultat asupra unor dosare ca Afganistanul sau Irakul. Ayatollahul Khamenei a cerut Statelor Unite să se angajeze "într-un dialog raţional, ci nu un dialog în care voi vreţi să vă impuneţi punctul de vedere" şi a reclamat încetarea "politicii lor de animozitate" faţă de Teheran.

SUA nu ar spijini Israelul în cazul unui atac asupra Iranului

"Au trecut 34 de ani de când, atunci când este evocat termenul inamic, poporul iranian se gândeşte la Statele Unite", a declarat liderul suprem, acuzând din nou Washingtonul că se află "în centrul complotului împotriva Iranului islamic". "Nu vrem arma atomică", a repetat el. "Iranul vrea doar ca dreptul său de a îmbogăţi uraniu în scopuri paşnice să fie recunoscut, însă ei nu vor să recunoască acest drept", a continuat ayatollahul. Pentru a calma suspiciuni ale occidentalilor cu privire la natura militară a programului său nuclear, Iranul va respecta "regulile" Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care supraveghează activităţile nucleare iraniene, a declarat Khamenei.
Puteri occidentale şi Israelul suspectează Iranul că încearcă să producă arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, un lucru dezminţit de Teheran. Iranul este vizat de o serie de sancţiuni ONU, consolidate unilatral printr-un emargo bancar şi petrolier de către Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite.
De asemenea, ayatollahul Khamenei a avertizat Israelul că Iranul va transforma "în praf Tel Avivul şi Haifa", dacă israelienii fac "greşeala" să îi atace instalaţiile nucleare.
Potrivit unor surse occidentale, Iranul ar deţine câteva zeci de rachete cu o rază de 1.800-2.000 de kilometri, capabile să atingă Israelul.
Preşedintele american a declarat, joi, că Israelul să nu se bazeze pe Washington în cazul unei lovituri împotriva Iranului, în urma unei întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care, în noiembrie 2012, s-a declarat "pregătit, dacă trebuie", să declanşeze un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.