Internațional

Cei mai mulţi dintre medici prescriu tratamente de tip placebo

Ziarul de Vrancea
21 mar 2013 530 vizualizări
Majoritatea medicilor generalişti britanici au recunoscut că au prescris un placebo pentru cel puţin unul dintre pacienţii lor, în condiţiile în care peste 75% dintre ei au recurs la această practică cel puţin o dată pe săptămână, potrivit unui studiu publicat ieri.

Astfel, 97% dintre medicii britanici spun că au prescris "placebo impur", adică tratamente sau analize fără efecte cunoscute asupra bolii în cauză, precum administrarea de antibiotice pentru a lupta contra virusurilor, în condiţiile în care aceste medicamente acţionează doar asupra bacteriilor.
Pentru a-şi trata pacienţii, aproximativ 12% dintre medici recunosc că au folosit "placebo pur", aducă tratamente care nu conţin molecule farmaceutice, precum suplimente din zahăr sau soluţii saline, potrivit acestui studiu realizat de cercetătorii de la universităţile britanice Oxford şi Southampton. Medicii cred că aceste tratamente de tip placebo "pot să îi ajute pe pacienţi", provocând "efectele unui tratament psihologic", explică Jeremy Howick, unul dintre autorii studiului, realizat pe un eşantion de 783 de medici generalişti. "Efectul placebo eliberează analgezice naturale în sistemul nervos", completează colegul său George Lewith, considerând că "stigmatul asociat cu placebo este iraţional" şi îndemnându-i pe cercetători să realizeze studii ştiinţifice despre "placeboul etic şi economic".
Potrivit Autorităţii de reglementare a medicilor britanici, recurgerea la placebo este etică doar în cazul testelor clinice: placebo permite în acest caz compararea efectelor unui tratament specific, între pacienţii care primesc medicamente şi pacienţii care primesc placebo. "Prescrierea unui placebo implică înşelarea pacientului, pentru că, pentru maximizarea efectului, pacientul are nevoie să creadă că falsul medicament este real", se afirmă într-un comunicat emis ieri de Asociaţia medicală britanică, organismul profesional al medicilor din această ţară.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.