Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cum se explică interesul major al Rusiei pentru Cipru

Ziarul de Vrancea
21 mar 2013 540 vizualizări
Moscova este extrem de îngrijorată de soarta Ciprului deoarece mica insulă joacă un rol important în economia Rusiei, fiind, oricat ar părea de paradoxal, cel mai mare investitor străin din această ţară. Dar criza cipriotă se poate dovedi şi o "mană cerească" pentru Rusia, datorită enormelor rezerve de gaze descoperite în apele teritoriale ale insulei.

Moscova şi-a exprimat indignarea după proiectul privind taxarea depozitelor bancare din Cipru, în cadrul planului european de salvare, deoarece această măsură inedită afecta în primul rand averile ruseşti plasate în băncile insulei, datorită regimului de impozitare foarte atractiv. Dar ceea ce îngrijorează în special Rusia este îngheţarea tranzacţiilor bancare, subliniază pentru AFP economistul francez Jacques Sapir. Or, Ciprul este principalul investitor străin în Rusia şi una dintre principalele destinaţii ale capitalurilor ruseşti trimise în străinătate. "Societăţi ruseşti investesc în societăţi cipriote, care reinjectează imediat suma echivalentă în Rusia, fie pentru a ascunde identitatea proprietarului fondurilor, fie pentru spălarea de bani", a explicat Olena Havrylchyk, de la Centrul de studii prospective şi informaţii internaţionale. "În 2012, 250 de miliarde de euro au tranzitat Ciprul", indică Sapir. "Ţinînd cont de importanţa sumelor care tranzitează Ciprul, este posibil ca ruşii să fie constranşi să vină în ajutorul sistemului bancar rusesc, în cadrul unui acord în care rezervele de gaze ar servi ca monedă de schimb", apreciază el.

Ruşii sunt percepuţi drept salvatori

Dacă Moscova va veni în ajutorul Ciprului, ea ar putea profita pentru a-şi valorifica pretenţiile asupra enormelor rezerve de gaze descoperite în apele teritoriale ale insulei. "Grecii ciprioţi s-au abţinut pană în prezent să ofere licenţe de exploatare vreunui consorţiu dominat de societăţi ruseşti", explică Hubert Faustmann, analist politic care locuieşte în Cipru, şi care subliniază "interesele divergente" ale celor două ţări. Cipru speră să exporte gaz natural spre Europa într-un deceniu şi ar putea astfel concura predominanţa rusă pe pieţe precum Germania. "Dar acum ciprioţii sunt atat de furioşi pe Uniunea Europeană încat sunt pregătiţi să accepte orice pentru ajutor" subliniază el, adăugand că în opinia publică cipriota "ruşii sînt percepuţi drept salvatori".
De altfel, ministrul cipriot al Finanţelor Michalis Sarri s-a aflat la Moscova miercuri pentru a solicita o extindere a creditului de 2,5 miliarde de euro şi pentru a propune Moscovei "noi investiţii". Informaţii de presă neconfirmate oficial evocă un posibil interes al societăţilor ruseşti pentru o susţinere financiară în schimbul participării în bănci sau în proiecte de extragere de hidrocarburi în largul coastelor meridionale ale insulei.
Dar JP Morgan estimează că Rusia ar putea fi tentată să lase Ciprul să intre în faliment, deoarece, o dată ieşită din zona euro, "este posibil să devină mult mai dependentă de Rusia". Moscova ar putea profita de deruta cipriotă pentru a relansa ideea unei baze militare în insulă - singura bază rusească în Mediterana, situată în portul sirian Tartus, fiind ameninţată de conflictul care zguduie Siria.

A fost creat cel mai uşor material solid din lume

n materialul are o densitate de doar două ori mai mare decat cea a hidrogenului, cel mai simplu element chimic

Cel mai uşor material solid din lume, realizat din grafen, a fost creat de cercetătorii din China. Materialul, denumit grafen aerogel, a fost fabricat de cercetătorii de la Universitatea Zhejiang din provincia chineză Hangzhou. Acest material are o structură spongioasă, a fost confecţionat din carbon uscat congelat în combinaţie cu oxid de grafen şi este, la ora actuală, cel mai uşor material solid din lume. Având o greutate de doar 0,16 miligrame pe centimetru cub, aerogelul de grafen are o densitate de doar două ori mai mare decât aceea a hidrogenului - cel mai simplu dintre elementele chimice - şi este mai puţin dens decât heliul.
Descoperit din întâmplare de doi cercetători ruşi care făceau diverse experimente, la Universitatea Manchester, cu materialul din care este confecţionată banda adezivă, grafenul este considerat un "material minune", care are potenţialul de a schimba viitorul. Descoperirea grafenului le-a adus profesorilor ruşi Andre Geim şi Konstantin Novoselov premiul Nobel pentru fizică pe anul 2010. Cei doi savanţi au fost ulterior înnobilaţi de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii.

Grafenul, materialul minune

În starea lui cea mai pură, grafenul este un cristal bidimensional de atomi de carbon, aranjaţi în forma fagurilor de miere. Din acest motiv, este cel mai subţire material realizat vreodată de om. Este nevoie de trei milioane de plăci de grafen, puse una peste alta, pentru a obţine o foaie de grafen cu grosimea de un milimetru.
O foaie de grafen de un metru pătrat cântăreşte doar 0,77 miligrame, dar este suficient de puternică pentru a suporta greutatea de 4 kilograme a unei pisici adulte. O foaie de grafen de grosimea unei folii alimentare din plastic poate să susţină greutatea unui elefant. În ciuda rezistenţei sale deosebite, grafenul este, totodată, deosebit de flexibil şi poate fi îndoit până la unghiuri de 20% fără să sufere nicio stricăciune, fiind în acelaşi timp un material aproape transparent. Este şi un conductor foarte bun de electricitate - mult mai bun decât cuprul - şi este cel mai bun conductor de căldură de pe planetă.
Descoperirea grafenului a generat un veritabil "boom" în domeniul ştiinţei materialelor, iar potenţialele aplicaţii par să nu aibă limite.

Bergoglio condamna recent "păcatul carierismul" din cadrul Bisericii

Arhiepiscopul de Buenos Aires, devenit Papa Francisc săptămâna trecută, a condamnat ''carierismul'' din cadrul Bisericii într-o carte de convorbiri datând din 2010. ''Când papa era un suveran trecător şi spiritual, intrigile de la curte se amestecau cu toate celelalte. Dar, oare nu este cazul încă?'', se întreba cardinalul Bergoglio în cartea din care revista săptămânală Panorama publică pagini bune. ''Da, toate acestea există încă, deoarece sunt ambiţiile oamenilor Bisericii, deoarece, din nefericire, există păcatul carierismului'', a adăugat el.
Intitulată ''Precum în cer, aşa şi pe pământ", cartea prezintă o serie de convorbiri între cardinalul Bergoglio şi Abraham Skorka, rabinul comunităţii evreieşti Benei Tikva. ''Când un prelat conduce o dieceză sau o parohie, el trebuie să ştie să-şi asculte comunitatea, pentru a-şi pregăti bine deciziile şi pentru a o conduce. În schimb, dacă el vrea să se impună şi să spună, într-un mod sau altul, «Eu sunt cel care dă ordine», atunci el cade în clericalism'', este de părere Bergoglio. În opinia cardinalului argentinian, Biserica trebuie să dialogheze cu puterea politică, dar ea trebuie să aibă grijă să nu-i ia partea. ''Ceea ce face un preot este un fapt politic, dar unii se amestecă în politică'', afirmă cardinalul Bergoglio, adăugând: ''Religia posedă un patrimoniu pe care ea îl pune în slujba poporului, dar, dacă începe să se amestece în politică şi să impună lucruri pe sub mână, atunci ea se transformă într-un instrument al puterii nefaste''.

Sonda Voyager 1 nu a ieşit încă din Sistemul Solar

Sonda spaţială americană Voyager 1, lansată în 1977, nu a ieşit încă din Sistemul Solar, a anunţat ieri NASA, contrazicând astfel afirmaţiile făcute de un astronaut american cu câteva ore mai devreme.
Cele două sonde Voyager, lansate în 1977, la un interval de o lună, se află încă într-o stare bună de funcţionare. Programul de explorare Voyager are ca obiectiv studierea planetelor din afara Sistemului Solar. Voyager 1 şi Voyager 2 au survolat deja planetele Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi 48 dintre sateliţii acestora. Datele transmise de cele nouă instrumente aflate la bordul fiecăreia dintre cele două sonde au făcut ca această misiune de explorare a Sistemului Solar să devină cea mai fructuoasă, din punct de vedere ştiinţific, din întreaga istorie spaţială.
În decembrie 2012, coordonatorii misiunii au anunţat că Voyager 1, lansată în 1977, se găsea într-o nouă regiune de la marginea Sistemului Solar, denumită "autostrada magnetică", în care particulele puternic încărcate energetic cunosc transformări radicale.
Bill Webber, un profesor de astronomie de la Universitatea New Mexico, în prezent pensionar, anunţase în cursul zilei de miercuri, citând o serie de studii publicate într-o revistă ştiinţifică, că sonda Voyager 1 ar fi ieşit din Sistemul Solar. "Aş spune că Voyager 1 se află de acum dincolo de heliosferă, într-o nouă regiune, şi că toate datele pe care le primim sunt diferite şi interesante", a adăugat el.

Copil de opt ani, mort după ce a fost muşcat de un liliac

Epidemiologii au îndemnat ieri la vigilenţă în întreaga lume, după moartea unui copil australian, în vârstă de opt ani, muşcat sau zgâriat de un liliac şi care şi-a pierdut viaţa, la sfârşitul lui februarie, din cauza unei infecţii virale înrudite cu turbarea. Băiatul este a treia victimă, începând din 1996 şi până în prezent, a lyssavirusului liliacului australian (Australian bat lyssavirus, ABLV), pentru care nu există profilaxie sau tratamente eficient.
Medicii Joshua Francis şi Clare Nourse de la Spitalul de Pediatrie din Brisbane au cerut populaţiei să evite liliecii, avertizând totodată asupra posibilităţii teoretice de transmitere a ABLV de la o persoană la alta, care nu a putut să fie demonstrată ştiinţific. Detectat îndeosebi la lilieci şi vulpi-zburătoare, "ABLV s-a dovedit mortal în toate cazurile declarate până în prezent. Trebuie să sporim vigilenţa populaţiei în legătură cu riscurile asociate liliecilor", a declarat Joshua Francis într-o conferinţă la Canberra.
Băiatul a fost muşcat în timp ce se afla în vacanţă cu familia în statul australian Queensland, în decembrie, fără să îşi avertizeze pe părinţi. Trei săptămâni mai târziu, el a început să sufere convulsii, dureri abdominale, febră şi tulburări cerebrale. El a intrat în comă şi a decedat la 22 februarie.
Potrivit unui studiu al Centrului Medical Erasmus din Rotterdam, noul virus din familia coronavirusurilor, responsabil de moartea unui cetăţean saudit în iunie 2012, este foarte apropiat de virusurile descoperite la liliecii din Asia. Coronavirusul face parte dintr-o familie largă, ce include virusuri responsabile de simplele răceli, dar şi SRAS (Sindromul Respirator Acut Sever), care a provocat o epidemie de "pneumonie atipică", aflată la originea morţii a peste 800 de persoane în întreaga lume, în 2003. Liliecii, suspectaţi că ar fi un "rezervor natural" de coronavirus responsabil de SRAS, potrivit unui studiu publicat în 2005, poate purta şi virusul febrei hemoragice Ebola.

Kim Jong-Un ar avea doi copii

După mediatizata sa vizită în Coreea de Nord, fostul star NBA Dennis Rodman a povestit că dictatorul Kim Jong-Un are o fată a cărei existenţă este păstrată în secret. Astfel, Rodman ar fi aflat de la soţia dictatorului că ar avea doi copii alături de Kim Jong-Un, cu care s-a căsătorit în 2009, dintre care o fiică despre care nu se ştia nimic. "Vorbea într-una despre frumoasa ei fiică", a precizat Rodman. Interesant este că Dennis Rodman a rămas foarte discret cu privire la alte detalii ale aventurii sale nord-coreene. "Nu am să vă spun dacă folosesc toalete din aur sau alte chestii din asta pentru că i-am promis lui Kim. Sunt multe lucruri despre care nu voi vorbi", a susţinut el pentru The Sun. Cât despre relaţia sa cu liderul nord-coreean, Rodman susţine că şi-a făcut un nou prieten. "Am simţit o conexiune cu Kim. Este un tip foarte cool. M-a invitat din nou în Coreea de Nord pentru nişte sărbători, în luna august. De-abia aştept să mă duc. Am să stau în palatul regal", a mai adăugat el.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.