Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: "Tricorderul" din Star Trek ar putea deveni realitate

Ziarul de Vrancea
20 mar 2013 610 vizualizări
inventatorul telefonului BlackBerry a pus o sumă importantă la dispoziţia cercetătorilor pentru a realiza acest laborator medical în miniatură

Inventatorul smartphone-ului BlackBerry, Mike Lazaridis, a înfiinţat un fond de 100 de milioane de dolari canadieni (97 milioane dolari) pentru investiţii în tehnologie cuantică, în vederea transformării în realitate a unor aparate multifuncţionale precum "tricorderul" medical din Star Trek.
Fondul, numit Quantum Valley Investments, este finanţat exclusiv de Lazaridis şi Doug Fregin, prieten vechi şi co-fondator al companiei din spatele BlackBerry. Obiectivul investitorilor este comercializarea unor tehnologii produse de laboratoare de cercetări care au fost susţinute de Lazaridis. Cel puţin unul dintre aceste laboratoare s-a asociat deja cu fondul nou creat, iar primele produse ar putea apărea pe piaţă în doi-trei ani.
"Tricorderul" din Star Trek este un aparat multifuncţional utilizat la scanări, analiză şi înregistrare de date, relatează Bloomberg. "Suntem entuziasmaţi de realizarea acestor mici bijuterii. Tricorderul medical va fi uimitor, întreaga idee, a unui aparat unic, care să facă analize de sânge şi imagistică. Acest lucru va fi posibil numai datorită sensibilităţii senzorilor cuantici", a afirmat Lazaridi într-un interviu.
Lazaridis a demisionat din funcţia de co-director general al Research In Motion în urmă cu 14 luni şi îşi concentrează timpul şi averea pentru investiţii în tehnologie informaţională cuantică şi nanotehnologie.

Băuturile îndulcite cu zahăr omoară anual 180.000 de oameni

o băutură răcoritoare de 350 de mililitri conţine echivalentul a 10 linguriţe de zahăr şi conţine 140 de calorii, spun cercetătorii

Un nou raport dat publicităţii în cadrul conferinţei American Heart Association arată că băuturile îndulcite cu zahăr provoacă peste 180.000 de decese anual la nivel global. "Acest lucru înseamnă că unul din 100 de decese provocate de afecţiuni asociate obezităţii este provocat de consumul de băuturi îndulcite", a comentat Gitanjali Singh, cercetător postdoctoral în cadrul şcolii Harvard pentru Sănătate Publică. În clasamentul celor mai mari 35 de ţări din lume, Mexicul se găsea pe primul loc ca număr de decese provocate de băuturile îndulcite, iar Bangladeshul pe ultimul. SUA se găseau pe locul trei. Atunci când oamenii beau prea mult băuturi ce conţin zahăr, tind să se îngraşe. Cercetătorii afirmă că aceste kilograme suplimentare amplifică riscul de a dezvolta diabet, afecţiuni cardiovasculare şi anumite tipuri de cancer. Cercetătorii de la Harvard au dorit să afle cât de des beau oamenii la nivel mondial băuturi îndulcite şi modul în care acest obicei de consum le afectează riscul de deces. Oamenii de ştiinţă au analizat 114 de studii naţionale ce acopereau în total 60% din populaţia globului. Cercetătorii au folosit, de asemenea, dovezi din studii publicate în jurnalele medicale care analizau băuturile zaharate. După un efort care s-a întins pe mai mulţi ani, în cadrul căruia cercetătorii au analizat modul în care diferiţi factori pot afecta greutatea, cercetătorii au putut elimina aceşti factori pentru a stabili ce procent din totalul deceselor, cazurilor de diabet, afecţiuni cardiovasculare şi obezitate are drept cauză băuturile zaharate. Oamenii de ştiinţă au descoperit că în zonele de pe Terra unde oamenii consumă mai multe băuturi dulci rata deceselor provocate de diabet, probleme cardiace şi cancer este mai mare. "Aproximativ trei sferturi din decesele provocate de băuturile zaharate sunt înregistrate în ţările cu venituri mici şi medii. Aşadar, această problemă nu afectează doar ţările bogate", a explicat Dr. Dariush Mozaffarian, coautor al studiului.
O băutură răcoritoare de 350 de mililitri conţine echivalentul a 10 linguriţe de zahăr şi conţine 140 de calorii, arată specialiştii.

Un vas descoperit la un târg de vechituri, vândut cu 2,2 milioane de dolari

Un vas chinezesc vechi de o mie de ani, cumpărat în 2007 la un târg de vechituri din New York, a fost vândut cu 2,2 milioane de dolari la o licitaţie organizată marţi de casa Sotheby's, în acelaşi oraş american. O familie din New York, al cărei nume nu a fost dat publicităţii, a cumpărat acest vas Ding, creat în timpul dinastiei Song de nord, cu doar 3 dolari. Familia în cauză a expus vasul chinezesc pe o etajeră, fără să cunoască valoarea reală a acestuia, au precizat experţii casei Sotheby's. După ce s-au consultat cu mai mulţi experţi, proprietarii vasului au decis să îl vândă la licitaţie. Casa Sotheby's estima că vasul se va vinde cu un preţ cuprins în intervalul 200.000 - 300.000 de dolari. Comerciantul de artă londonez Giuseppe Eskenazi a plătit pe el 2,2 milioane de dolari (inclusiv taxe şi comisioane aferente). Vasul are un diametru de doar 12 centimetri.
Reprezentanţii casei Sotheby's spun că singurul vas cunoscut care are aceeaşi formă, mărime şi decoraţiuni aproape identice se află în colecţia British Museum din Londra de peste 60 de ani.

Ce ar fi păţit Fenechiu dacă era ministru în Franţa

Administraţia François Hollande se confruntă cu primul scandal de amploare după demisia de ieri a ministrului Bugetului, Jérôme Cahuzac. Chiar dacă a insistat să-şi exprime nevinovăţia, el este suspectat că ar avea un cont în Elveţia, ceea ce va face obiectul unei anchete judiciare, acuzaţiile împotriva pătând imaginea unui guvern "exemplar", revendicat de François Hollande. Preşedintele francez a anunţat că a acceptat demisia lui Jérôme Cahuzac, la trei ore după ce parchetul anunţase deschiderea unei anchete judiciare pentru spălare de taxe fiscale în acest scandal. Cazul este cu atat mai controversat prin faptul că ministrul a făcut din lupta împotriva evaziunii fiscale una dintre priorităţile sale. Procurorii au mai apreciat că Jérôme Cahuzac însuşi vorbea despre un cont într-o bancă elveţiană, într-o înregistrare telefonică difuzată în decembrie de către site-ul de informaţii Mediapart. Acţionând rapid, şeful statului, care a subliniat "talentul şi competenţa" fostului ministru şi a salutat "decizia pe care a luat-o, de a-şi prezenta demisia din guvern pentru a-şi apăra mai bine onoarea", a dorit să evite tergiversarea scandalului.
Dacă ministrul francez şi-a prezentat demisia imediat ce procurorii au început o anchetă în cazul său, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este ţinut în Guvern, deşi pe numele său există un dosar aflat deja pe rolul instanţelor de judecată.

Britanicii, primii copii născuţi din trei părinţi

Marea Britanie ar putea deveni prima naţiune din lume care va legaliza crearea de copii cu trei părinţi biologici, prin intermediul fertilizării in vitro.
O consultare publică de amploare pe tema copiilor cu trei părinţi biologici a scos la iveală faptul că majoritatea britanicilor s-au pronunţat favorabil în legătură cu acest subiect, scrie Telegraph.co.uk. Cercetătorii britanici vor crea copiii cu trei părinţi biologici pentru a eradica unele boli congenitale. Deşi are un scop nobil, tehnica este extrem de controversată. Ea implică introducerea ADN-ului părinţilor într-un ovul al unei femei donatoare. În felul acesta, copiii ajung să aibă o moşternire genetică de la trei persoane.

Al-Qaida revendică atentatele comise în Irak

Filiala irakiană a reţelei Al-Qaida a revendicat valul de atentate antişiite care au provocat moartea a 52 de persoane în Irak, într-un comunicat publicat ierri, data celei de-a zecea aniversări a invaziei Irakului de către o coaliţie coordonată de Statele Unite. "Ceea ce aţi suferit marţi nu este decât un aperitiv şi va fi urmat de răzbunarea pentru ceea ce aţi făcut voi", a declarat Statul Islamic din Irak, (ISI), care adună isurgenţii suniţi afiliaţi al-Qaida.
Un val de atentate a lovit ţara marţi, provocând moartea a 52 de persoane şi 223 de răniţi, potrivit unui bilanţ bazat pe datele transmise de surse medicale şi de securitate. Atacurile, peste douăzeci, au vizat comunitatea şiită, majoritară în Irak, la Bagdad şi la periferia acestuia.

Ţiganii au pus ochii pe Parlamentul European

O organizaţie pentru apărarea romilor, Agenţia europeană pentru romi (AER), a anunţat că va prezenta opt candidaţi la alegerile europene din 2014, între care şi în România, cu obiectivul de a lupta împotriva discriminării şi de a ameliora integrarea acestei comunităţi. "Vremea discriminării faţă de romi s-a terminat, acum vrem să ne afirmăm pe plan politic european", a declarat la Bruxelles Stefan Rostas, preşedintele AER, care va fi candidat anul viitor.
AER va prezenta un candidat în Franţa, doi în Belgia, dar va fi prezentă şi în Germania şi România, ţara europeană cu cel mai mare număr de romi.
O deputată de origine romă, unguroaica Livia Jaroka (PPE, conservatori), aleasă pe lista partidului conservator FIDESZ, aflat la putere la Budapesta, deţine în prezent un loc în Parlamentul European. Între 10 şi 12 milioane de romi trăiesc pe continentul european, dintre care şase milioane în UE, majoritatea în Europa centrală şi de sud-est. Rostas a reacţionat, de asemenea, la declaraţiile ministrului francez de Interne, Manuel Valls, care a acuzat romii că nu vor să se integreze "din motive culturale sau pentru că sunt în mâinile unor reţele versate în cerşetorie şi prostituţie".
"Astfel de declaraţii sunt inadmisibile", a declarat el. "Romii nu sunt proxeneţi", a insistat Rostas. În opinia AER, astfel de declaraţii "nu fac decât să intensifice rasismul împotriva unei populaţii care este desemnată adeseori drept ţapul ispăşitor al unei politici de securitate".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.